Euronews: Referendumumul de la rascrucea Moldovei. Financial Times despre Referendumul de duminica din Basarabia, independenta Transnistriei si afacerile de spionaj dintre Romania si Rusia


Euronews: Referendumul de la rascrucea Moldovei
Incarcat de VictoRoncea. – Watch the latest news videos.
Duminica aceasta în Moldova va avea loc referendum care va încerca să pună capăt impasului constitutional în care a nimerit fosta republică a Uniunii Sovietice, la conducerea căreia, iată că, mai mult de un an se află preşedinte interimar, relatează Financial Times.

Blocajul politic a împiedicat eforturile de modernizare a Republicii Moldova, lăsând-o săracă şi divizată politic, geografic şi lingvistic.

Cu toate acestea, asezarea sa geografică între Ucraina şi România, dar și la “usa din spate” a Rusiei şi la periferia estică a Uniunii Europene – a înzestrat-o cu o importanţă politică disproporţionată în raport cu dimensiunile si resursele sale. Oficialii de la Washington, Bruxelles, Bucureşti şi Moscova vor studia îndeaproape rezultatul referendumului.

Un “pentru” la referendumul de duminică va permite oamenilor să aleagă preşedinte prin vot direct.

Coaliţia de guvernământ, formată din patru partide, cunoscută sub denumirea de Alianţă pentru Integrare Europeană, a anunţat desfășurarea unui referendum după mai multe luni de impas politic când opoziţia comunistă bloca în mod repetat încercările de a alege un preşedinte.

Alegerile parlamentare se pare că vor avea loc în noiembrie, dar rezultatul lor nu este predictibil. Partidul Comunistilor, care au guvernat Republica Moldova între 2001 şi 2009, fiind încă cel mai popular, boicotează referendumul; el încă mai speră să revină la putere în noiembrie, chiar si în componenta unei coaliţii.

Guvernul pro-occidental, condus de prim-ministru Vlad Filat, a preluat guvernarea în mijlocul anului 2009, după alegerile contestate din aprilie care au stârnit proteste violente pe străzile Chişinăului şi care în cele din urmă au provocat noi alegeri.

“Cetăţenii Republicii Moldova s-au săturat de atâtea alegeri şi situaţia incertă în care ne aflăm acum. Referendumul va readuce stabilitatea politică”, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, pentru Financial Times.

Decizia Aliantei de a lua un curs ferm pro-european, a promova mass-media pluraliste şi o guvernare mai puţin autoritară i-a câştigat o susţinere puternică financiară şi politică din partea partenerilor occidentali.

În martie, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi mai multe ţări au promis Moldovei circa 2,6 miliarde de dolari în subvenţii şi împrumuturi. Dar oficialii recunosc că retorica guvernului nu a fost întotdeauna însoţită de acţiuni suficiente, luptele în interiorul Aliantei şi altor structuri de guvernare frânează reforme, spune Financial Times.

Moldova rămâne copleşită de corupţie şi contrabanda de ţigări spre Europa de Vest. Luna trecută, poliţia a sechestrat aproape două kilograme de uraniu pe care infractorii încercau să-l vândă pe piaţa neagră.
Economia este dependentă de exportul de produse alimentare şi vin. Mulţi cetăteni depind de remitenţe de la prieteni şi rude din străinătate.

Se pare că Rusia iniţial a acceptat Alianta pro-occidentală, dar relaţiile cu timpul s-au răcit. Decizia Moscovei de a bloca exportul de vin din Moldova i s-a părut multor că Rusia încearcă să-si reafirme influenta.

Trupele ruse de mai mult timp staţionează în Transnistria, regiunea din sud-estul tării care s-a desprins de restul teritoriului după războiul civil izbucnit în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. Joi, ea a marcat sfidător 20 de ani de independenţă, cu o paradă militară în centrul Tiraspolului.

Financial Times consideră că embargoul Rusiei pentru vinurile moldovenesti este o urmare a decretului provocator semnat de Mihai Ghimpu care a declarat ziua de 28 iunie, Ziua ocupaţiei sovietice.

Luna trecută, Rusia a retinut un spion român la Moscova. Bucureştiul susţine că acest scandal de spionaj este motivat de sprijinul României pentru Guvernul Republicii Moldova.

Iurie Muntean, secretar executiv al PCRM, a declarat că Vlad Filat este fortat să organizeze alegeri înainte de venirea iernii, deoarece Rusia va majora tarifele la resurse energetice. Si atunci “popularitatea guvernului va scădea drastic”, consideră el.

Surse: Financial Times, Euronews si Unimedia

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova