Deutsche Welle: Protagoniştii reali ai politicii româneşti
Transcrierea convorbirilor purtate de S. O. Vîntu cu ziarişti şi oameni politici a fost de natură să dezvăluie multiple mecanisme ascunse ale politicii din România.
Dialogurile acestea au dezvăluit pentru publicul larg că, în spatele marilor averi, se află oameni lipsiţi de distincţie. Dar nu era cu adevărat un secret, atâta doar că grosolănia de fond fusese mereu disimulată. Sorin Ovidiu Vîntu cooptase de-a lungul anilor în proiectele sale veleitare destui oameni distinşi care au condus comitete şi jurii culturale, reuşind sa-şi creeze o faţadă respectabilă.
Ceea ce lumea bănuia a devenit acum certitudine. Oamenii cu bani care conduc România sunt croiţi dintr-un aluat de proastă calitate. Ne-am întrebat mereu cum a fost cu putinţă ca un om ca Ceauşescu să rămână atîţia ani în fruntea ţării? După 1989 s-a petrecut însă aproape acelaşi lucru. Urmând de astă dată regulile speculaţiilor financiare, alţi oameni, dar de o egală grosolănie, au acaparat mecanismele puterii reale, imprimând societăţii, cu destulă uşurinţă, cursul pe care l-au dorit. Elite culturale, politicieni, ziarişti, s-au aşezat profitabil pe aceste linii ale noului câmp magnetic. S-a dovedit că societatea românească, la fel ca în regimul trecut, n-a reuşit să reziste ispitelor imediate, că, în ciuda sofisticatelor teorii justificative, nu s-a opus cu adevărat degradării şi că s-a conformat mai curând cu oportunism.
Publicarea acestor transcrieri dezvăluie însă şi câteva mecanisme politice precise, legate de instituţii. Interceptarea convorbirilor a fost făcută de serviciile secrete. Practic, cu un alibi legal bine construit, serviciile de informaţii au supravegheat copios fiecare mişcare relevantă în câmpul politic.
De aici decurg însă câteva întrebări generale: Presa românească mai poate supraveghea ea funcţionarea instituţiilor statului, mai poate fi ea câinele de pază dotat cu loialitate şi idealism, aşa cum învaţă copiii la şcoală?
În ultimii ani am văzut mai curând un lucru diferit. Presa a părut să fie preponderent locul de manifestare al unor interese particulare şi egoiste, iar serviciile secrete şi-au asumat rolul de a o supraveghea în cele mai mici tresăriri ale sale. Practic serviciile de informaţii monitorizează întreaga societate civilă.
Dar cine controlează atunci serviciile secrete? Parlamentul în orice caz este lipsit de mijoace şi am văzut de-a lungul anilor că acele comisii permanente, anume constituite, sunt de fapt capete de pod ale serviciilor secrete şi nu organisme de care acestea să se teamă. Iniţiaţii au remarcat de mult că de sus până jos, serviciile de informaţii sunt infuzate de sentimentul că în sânul lor se găseşte adevărata suveranitate a statului.
Concluziile nu sunt uşor de tras. Câtă vreme serviciile de informaţii sunt conduse cu stricteţe şi cu înţelepciune, acest vast mecanism de supraveghere ar putea fi o contrapondere la dezlănţuirea unor libertăţi neîngrădite şi emancipate de orice etică, dar cine garantează că lucrurile se desfăşoară aşa?
Este limpede că societatea românească cunoaşte dezechilibre enorme şi că ea nu este guvernată cu mijloace democratice. Dacă protagoniştii reali ai politicii din România sunt, pe de o parte, presa privată organizată ca instrument de propagandă şi, pe de alta, serviciile secrete, atunci societatea aflată la vedere şi oamenii decenţi ar trebui să lupte pentru a-şi redobândi puterea.
Autor: Horaţiu Pepine
Redactor: Alina Kühnel
Deutsche Welle – Sectia Romana
Documentare despre abaterile Deutsche Welle de la deontologia profesionala in folosul unei gasti sectare:
Cand Deutsche Welle abdica de la propriile standarde si principii de dragul lui Patapievici
DEUTSCHE WELLE, FALS IN RELATARE PUBLICA. DW-aparatoarea coruptiei in grup a Coalitiei Romania Murdara. Societatea in civil prinsa cu coruptia in gura
CURENTUL: Doar Patapievici merge cu maşină de la Vîntu, nu şi George Maior
PATAPIEVICI & MIHAIES in lupta cu mogulul VINTU chiar pe tarlaua lui. ICR-istii se razbuna pe Romosan & Nistorescu pentru falimentul de Idei in Dialog
“Un adevarat eveniment mediatic”: Revista lui Patapievici, “Idei in Dialog”, are ZERO audienta. Liiceanu, ia-ti cremele si umbla!
O alta asemanare cu Antohi: Patapievici e “doctor” inchipuit
Domnule Roncea, site-ul dumitale este dovada ca Iliescu avea dreptate cand spunea ce spunea despre Piata Universitatii.
Daca Deutsche Welle face apologia infractorului (care infractor? dumneata si Basescu sunteti procurori si judecatori – l-ati condamnat deja), dumneata faci in tot acest site apologia dictaturii abia mascat fasciste, de la apologia securisto-fascismului care guverneaza acum Romania, pana la apologia rusinoasa a lui Codreanu.
Alibiul legal al organelor represive este subtire si va cadea la proces. Convorbirile depuse ca probe in instanta nu au nici cea mai vaga legatura cu acuzatiile aduse in cazul Popa, singurul motiv pentru care au fost considerate de DNA “probe” a fost acela de a fi facute publice interceptarile.
Micul truc “legal” al DNA se va intoarce insa impotriva sa si a regimului caruia ii serveste ca politie politica, intrucat orice dubii privind natura regimului si activitatile SRI si DNA s-au risipit.
@ Silviu
Groaznic! Ce ma fac? Ateul Iliescu are dreptate!!! Vintu e nevinovat!!!
Si totusi, cred ca atunci cand va ajunge in iad va spune: uite dom’le ca legionarul ala de Roncea avea dreptate! :))))
Treziti-va, va rog! N-aveti apa rece la dus?
INTREBARE ADRESATA DOMNULUI PEPINA :
Cum gasiti situatia serviciilor secrete ale altor tari , domnu’ Pepine ? Sa luam ca exemplu Statele Unite . . .
Nu ca as fi de acord in vreun fel cu controlul excesiv al acestor servicii , dar , citez “. . . it is incumbent upon those of us who needed the lows in order to have our chanse , to then go about changing harts and minds with the opportunities given us” . . .( Chris Gobrecht ) deci cu alte cuvinte . . . ” Intelligence plus character – that is the goal of true education ” . . . ( M.L.Kimg ) Incercand sa rezumam , deci , domnu ‘ Pepina , unde ar trebui sa umblam si ce credeti c-ar trebui schimbat , dupa dumneavoastra ? Politicienii ca persoane , intreaga clasa politica sau poate altceva . . . A critica in mod constructiv e un principiu democratic care favorizeaza performanta , domnu’ Pepina . Dar , din pacate , in zilele noastre nu mai avem timp pentru a intelege aceste simple lucruri . Respectele mele , stimate domn !