Dupa cum a publicat Ziaristi Online inca de azi dimineata, citandu-l pe analistul politic de la Chisinau Roman Mihaies , Vladimir Filat a ajuns si presedinte interimar al Republicii Moldova, ca urmare a situatiei de provizorat permanent in care se zbate statul artificial creat de sovietici dupa smulgerea si fragmentarea Basarabiei romane. Filat va sta in aceasta functie pana joi, cel putin, cand va avea loc urmatoarea sedinta de Parlament. Previziunile Roncea.ro pentru ocuparea principalelor functii in republica de la Chisinau sunt: Marian Lupu, presedinte, dupa ce va ajunge “speaker” al Parlamentului urmand a-i ceda apoi lui Mihai Ghimpu aceasta pozitie sau, dupa caz, lui Vladimir Voronin, Vladimir Filat fiind fericit, in continuarea, cu postul de prim-ministru. In cazul in care nu se va ajunge la aceasta intelegere sunt posibile noi alegeri anticipate. In toate variantele, Rusia iese (ramane) castigatoare. Profit de aceasta ocazie pentru a anunta ca abia astept sa se termine negocierile ca sa pot publica articolul Esecul planetar al diplomatiei romane, de la Moldova la Schengen. Falimentul statului roman pe mana agentilor Soros, cu referire, in special, la MAE si SIE.
Iata analiza lui Roman Mihaies publicata azi dimineata de Ziaristi Online:
Astazi, odata cu prima sedinta a Parlamentului nou ales, vom avea o situatie inedita, Mihai Ghimpu va pierde calitatea de Presedinte al Parlamentului R.Moldova si implicit si pe cea de Presedinte interimar.
Constitutia R.M. spune in art.64 ca Presedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, art.69 prevede ca calitatea de deputat inceteaza la data intrunirii legale a Parlamentului nou ales iar art.91 ca interimatul functiei de presedinte al R.M se asigura in ordine de Presedintele Parlamentului sau de primul-ministru.
Astfel daca nu se va alege Presedintele Parlamentului in prima sedinta, pe un termen oarecare nu vom avea nici Presedinte interimar, iar primul-ministrul Filat va asigura interimatul, situatie inedita in practica mondiala constitutionala, datorata imperfectiuni Constitutiei RM.
Pe de asupra vom avea si un guvern cu statut de interimar, deoarece acesta isi va prezenta demisia conform legii. Cineva ar putea spune ca este incredibil ce se poate intimpla atunci cind o tara are o Constitutie proasta.
Din pacate dupa negocierile din 27 noiembrie nu s-a reusit continuarea AIE. A aparut o noua problema, PL doreste peste Ministerul Apararii inca o structura de forta, poate MAI, si se declara chiar si capabili sa mearga in opozitie daca nu obtin una din aceste functii. Aici ar fi loc despre o discutie mai larga despre politizarea structurilor de forta si despre necesitatea depolitizarii acestora.
In aceste conditii PD ar putea sa incerce alegerea lui M.Lupu in calitate de Presedinte al Parlamentului impreuna cu comunistii, avind motivarea ca nu au reusit sa reediteze AIE din vina liberalilor care vineaza functii si ca tara are nevoie de stabilitate. Este cineva capabil in PL sa intervina in fata lui Ghimpu si sa salveze AIE si democratia din Moldova?
In aceste conditii PD ar putea sa incerce alegerea lui M.Lupu in calitate de Presedinte al Parlamentului impreuna cu comunistii, avind motivarea ca nu au reusit sa reediteze AIE din vina liberalilor care vineaza functii si ca tara are nevoie de stabilitate.
Sper ca liderii PL sa inteleaga ca acest moment decisiv si complicat trebuie depasit si de semnat intii continuarea AIE, apoi de finisat negocierile privind impartirea functiilor.
Cine il va readuce pe Voronin si comunisti la guvernare direct sau indirect va plati cu ratarea parlamentului viitor si cu finisarea carierei politice.
Roman Mihaies, Chisinau