“Patrimoniul romanesc” de la Rosia Montana. Unde este aurul romanilor din Apuseni. Realitate, mituri si controverse. FOTO/INFO. Urmeaza: Invazia anarhistilor comunisti la Rosia Montana


Multe voci, pe ritmuri de ceardas ungures, acompaniate chiar si de nationalisti romani, urla ca din gura de sarpe pentru „salvarea patrimoniului romanesc” din oraselul Rosia Montana. Ministrul Culturii si Patrimoniului National din Romania, totodata presedinte UDMR, separatistul maghiar Kelemen Hunor, a obtinut 70 de milioane de euro pentru „salvarea” centrului istoric din Rosia Montana. Ca nimic nu se va distruge de aici si nici macar o caramida a vreunei biserici nu se va clinti din loc nu mai conteaza. Conteaza propaganda. Propaganda in care au cazut, ca mustele, si o sumedenie de romani. E drept ca este necesara restaurarea cladirilor, ca sa arate giugug, dar oare este singurul loc din tara care are nevoie de o asemenea investitie masiva? Si pentru ce? Pentru niste case ale unor unguri din secolele XVIII si XIX? Sa va amintesc oare ca morminte paleocrestine de o valoare inestimabila, nationala si universala, din secolele IV-VI, zac la groapa de gunoi a orasului Mangalia, de ani de zile?!
Va propun sa aflati azi ce, poate, nu ati stiut timp de 14 ani de intoxicare so-rosista: care este vestitul „patrimoniu romanesc” din Rosia Montana, localitate cunoscuta in timpul Habsburgilor drept cel mai important centru minier al Imperiului. Aurul romanesc extras de la Rosia, prin munca sclavilor romani, inclusiv a copiiilor de moti, impodobeste aproape toate statuile, tavanele si cupolele aurite ale cladirilor imperiale din Viena si Budapesta (sau credeati ca ungurii si-au scos aurul de pe fundul Balatonului?).
In Rosia – al carei nume este dat de fapt de riolitele rosii de pe dealurile vulcanice care o strajuiesc – in primul rand avem un „Centru Istoric” – asa numita „Zona Protejata”. Poate ar fi bine de stiut, mai ales de catre romanii care scot aburi pe urechi, ca in acest centru se afla lacase de cult ale tuturor confesiunilor posibile – maghiare si germane -, mai putin cea ortodoxa: casa de rugaciune penticostala si biserica roman-catolica, unitariana, reformata, etc. Romanii erau considerati non-grata de burghezia ungureasca imbogatita din aurul romanesc si infipta protap in Rosia. Expulzati la periferie, ca tiganii, romanii preferau sa-si construiasca cate o bojdeuca pe varfurile dealurilor, ca sa fie mai aproape de cer decat de asupritorii de zi cu zi.
Prima biserica ortodoxa a fost construita in 1741, in vale, in afara „Centrului Istoric” acum „Zona Protejata” (cu toate acestea, nu va fi daramata si nici inghitita de “valurile lacului de cianura”, dupa cum mint pe nerasuflate propagandistii Retelei Soros). Este, evident, monument istoric. Pentru ca atacul la romanitate s-a efectuat si prin alterarea credintei – dupa cum azi moldo-rusnacii lui Vladimir ocupa bisericile Mitropoliei Basarabiei – in 1772, biserica ortodoxa „a fost trecuta” in proprietatea greco-catolicilor, aparuti peste noapte. Abia dupa noua ani, in 1781, ortodocsii au reusit sa-si recladeasca, alaturi, o noua biserica ortodoxa, gratie unui minier de-al nostru care a tinut sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru aurul gasit zidind sapte biserici, pe cuprinsul intregii vai si in satele invecinate. Ce miliardar “roman” mai face astazi asta din bani nu munciti ci furati de la romani?! Dumnezeu sa-l aiba in randul dreptilor sai pe robul sau, Mihail. In centru insa, nimic nu s-a schimbat pentru romani. Haideti sa facem impreuna o excursie:

Cand ajungi in piata centrala din Rosia, dinspre partea stanga te izbeste imaginea unui bloc comunist. Paradoxal, oribilitatea gri s-a vrut a fi si un act de dreptate prin care s-a indepartat edificiul grofului Ajtai, palatul ce-i purta numele, aflat intr-o stare de ruina pe vremea comunistilor. Urmasul lui Ajtai, ajuns mare grangur comunist la Budapesta, in CC al PMM, a permis tovarasilor de la Bucuresti sa faca ce vor cu el. Imediat dupa bloc se iteste Cazinoul – “Casina” – in mod sigur, zic eu, nu prea ar fi un simbol al „patrimoniului romanesc”. Imediat in fata, cu adevarat devenita simbolul Rosiei Montana este „Casa Fatada”, considerata un „Palat Urban” (foto mai sus, de Rene Triebl). Cladirea a fost ridicata in 1854 si poarta o placa in care sunt amintiti o anumita Anna Neimer si un Gyorgy Korny. Batranii satului povestesc de la bunicii lor ca de la etajul intai al acestui palatel unguresc, numitul Korny, ca sa-si bata joc de moti dupa ce-i cosisera pamanturile, pentru a la da plata i-a mai pus sa coasa inca o zi, in aer, prin piata centrala a Rosiei. In aer! Poate aceasta casa sa fie simbolul romanismului din Rosia? Ulterior in ea a stat „Lotzi” Kovasc, carciumar si camatar.
Langa „palat” se ridica casa unui proprietar de mine, la vremea respectiva, care, dupa nume cel putin, nu prea pare roman neaos: Szekely ii zice. In dreapta casei lui se afla biroul si locuinta avocatului Henzel, unde acum e carciuma fiicei lui Zeno Cornea, fostul secretar de Partid al Intreprinderii Miniere, ulterior angajat al Fundatiei Soros – dupa ce a fost refuzat de doua ori de RMGC – si acum mare „salvator cultural”. La intretaierea de drumuri, pe fosta strada Leopold, unde se afla barul numit de localnici „Intre craci”, este casa Egylet, proprietate a bisericii unitariene. Putin mai sus se afla scoala maghiara si, in zona bisericii romano-catolice, scoala confesionala a acesteia, care, din punct de vedere educational – excluzand, evident, romanii – se intregeste cu scoala germana, aflata cam in spatele Cazinoului. Scoala romaneasca a fost ridicata mai in vale, in 1905.
Mai departe, in cercul doi al centrului istoric neaparat de salvat se afla case cu nume care vorbesc de la sine: David, Gheza, Szekely (altul), Kovacs (altul), etc, printre care se mai itesc si cateva casute de romani. Inainte de intrarea in piata, pe partea dreapta, se afla fosta primarie austro-ungara, unde-si avea sediul si jandarmeria maghiara si unde erau adusi, de obicei in lanturi, motii care se revoltau pe plaiurile lui Avram Iancu si ale capitanului sau, Simion Balint. Singura biserica ortodoxa din „Centrul Istoric” a fost construita in 2007, de catre localnici, cu sprijinul autoritatilor si al companiei miniere, si poarta hramul Sfantului Apostol Andrei, cel Intai Chemat si Ocrotitor al Romaniei.

Cam asta ar fi despre „patrimoniul romanesc” din “Centrul Istoric” de la Rosia Montana. Amintesc si: Patrimoniul romanesc distrus din Muntii Apuseni vs patrimoniul unguresc gata de “salvat”, cu zeci de milioane de euro, din Rosia Montana. Patriotismul de parada al “idiotilor folositori”, o caricatura rapanoasa a nationalismului. Casa lui Horea si Closca, surpata de tigani la Abrud. FOTO/INFO
Revin cu opinia mea despre conservarea galeriilor romane, monumentelor naturii si asa-zisa poluare cu cianura.

Insa, pana atunci, voi prezenta articolul informativ Invazia anarhistilor comunisti la Rosia Montana

In cadrul acestei serii de articole explicative pe care mi-am propus sa o scriu contra dezinformarii profesioniste executate de serviciile speciale ale Ungariei si antenele lor din Romania, public si fotografiile de mai jos, realizate inainte de sistarea totala a activitatilor de la Rosia Montana. Eu unul am avut ocazia sa intru in mine din Harghita si Apuseni, si inainte de 1989 si dupa comunism (la Balan, mina de cupru, si la Rosia, unde, de altfel, unul dintre membrii „controversatei” familii Roncea a lucrat ca scenograf la filmul lui Nicolae Margineanu „Flacari pe comori”). Opinia mea despre aceasta munca: una dintre cele mai ingrozitoare de pe pamant (vorba-ceea: subpamanteana!). Dar, pentru ca exista pozitia unor nationalisti pe care ii respect si la care tin foarte mult, care nu se impotrivesc exploatarii aurului dar sustin ca aceasta trebuie efectuata cu mijloace traditionale, ii intreb: cati dintre tinerii de azi s-ar inscrie primii pe lista ca sa munceasca precum minerii de mai jos?







Fotografiile de mai sus sunt realizate de Cosmin Bumbut si Petru Calinescu in cadrul proiectului Rosia Montana, 2006
Fotografia de mai jos este reprodusa din Ghidul Turistic si Cultural “Rosia Montana” publicat de “opozanti”, respectiv Fundatia Culturala Rosia Montana, fosta Soros, cu spijinul fotografului Lorin Niculae – “program manager” la Fundatia Soros – Romania

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

13 Responses to ““Patrimoniul romanesc” de la Rosia Montana. Unde este aurul romanilor din Apuseni. Realitate, mituri si controverse. FOTO/INFO. Urmeaza: Invazia anarhistilor comunisti la Rosia Montana”

  1. aida says:

    intr-adevar pare o munca care parca iti cere s ate duci si sa nu te mai intorci. si asta ma intristeaza si mai tare, pentru ca stiu ca exista multi rosieni care isi doresc sa faca munca asta. asta inseamna ca oamenii aceia sunt de-a dreptul disperati sa munceasca si sa castige un can pentru a-si intretine familiile.

  2. Anda says:

    Cand Transilvania era sub jugul Imperiului Austro-Ungar, ungurii au luat destul aur de la Rosia Montana. deci era de asteptat ca acel aur sa ajunga pe taram maghiar. Dar acum, cand statul roman nu-si mai permite sa exploateze aurul de la Rosia Montana, dar are sansa sa beneficieze de el si de alte avantaje, prin proiectul rmgc, ar trebui sa ne gandim mai bine la aceasta investitie. Este singura care va face din tara noastra cel mai mare producator de aur din Europa, ne va crea locuri de munca pentru mineri, si ne va aduce si 97 de tone de aur in rezerva BNR, poate chiar mai mult.

  3. liviu.g says:

    Aurul este al nostru dar tii cu dintii de el pana la un anumit moment cand ai de ales intre oameni si aur, normal e sa algi oamenii si sa scoti aurul, ajuti si zona si bugetul intr-o perioada grea

  4. Visarion says:

    O localitate cu traditie de peste 2000 de ani in minerit nu poate sa piara atat de usor.Trebuie sa fie ajutata sa razbata acestor vremuri grele si,poate, sa mai rabde putin in asteptarea ocuparii unuia dintre locurile de munca puse la dispozitia lor de proiectul “Gold Corporation”.

  5. Iustina Bacosca says:

    Toate au fost facute pe lumea asta pentru folosul omului. Este nevoie de toate, deci si de aur. Sa-l exploatam rational si fara sa ne ucidem semenii! “Tara noastra aur poarta….” Sa-i multumim Lui Dumnezeu ca avem de toate. Oare mai stim sa le folosim corect?

  6. A.D. says:

    Interesante fotografii! Multumiri!

    Dar realitatea istorica este ca multe familii in Rosia Montana erau MIXTE, ca nationalitate SI religie.
    In urma cu 3 saptamani un localnic imi relata ca pe vremuri romanii si ungurii se intelegeau mai bine ca acum!
    Iar la tratativele duse de locanici cu autoritatile pentru ridicarea in 1905 scolii romanesti a participat si unul dintre strabunii mei, care NU era roman. La tratative au fost prezente TOATE nationalitatile din Rosia.

    Porunca “Sa nu ucizi!” include si a nu ucide prin ura sovinismului pe un altul care tot de Bunul Dumnezeu este creat.
    Binecuvantari!

  7. VR says:

    Doamne ajuta!
    Pacatul este ca alte parti de istorie sunt distruse, doar la cativa km, doar pentru ca nu sunt “trendy”, pe gustul “salvatorilor”.
    Ar fi interesant daca ne-ati putea relata povestea Dvs.
    Asemenea!

  8. A.D. says:

    Abrudul este o mare absenta din aceasta actiune de salvare/publicitate, pentru ca de fapt unitatea administrativa a fost aceea a “Plasei Abrud”, cu sapte sate, dintre care Rosia Montana era unul. Cativa dintre stramosii mei probabil ca au locuit si in Abrud. Povestea lor de-abia am inceput sa o descopar pentru ca in familie a fost o tacere de “mormant” despre aceasta parte a familiei. Probabil datorita deosebitelor adversitati prin care au fost nevoiti sa treaca. Cate morminte voi descoperi si unde ramane de vazut.
    Intre timp redescopar istoria Romaniei asa cum nu am invat-o la scoala, in timpul comunismului. Si de la cei care au trait-o nemijlocit, ceea ce iar este diferit de interpretarile unora si altora care au scris carti citind cartile altora.

  9. VR says:

    Va asteptam oricand cu alte comentarii pe aceasta tema dureroasa.
    Numai bine!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova