INEDIT. Mihai Eminescu: Independenta Romaniei a fost votata pe 29 aprilie nu pe 9 mai. New York Times din 1877 confirma

Un cititor mai atent al lui Mihai Eminescu transcrie din observatiile marelui jurnalist roman:

Eminescu marturiseste: „Întâmplările petrecute în parlamentul român în noaptea de ieri, 9 spre 10 mai, nu ni sunt încă aşa de cunoscute ca să putem judeca de pe acum grava lor însemnătate. După depeşele sosite din Bucureşti se vede ca d. Fleva va fi dezvoltat printr-un discurs o interpelaţie a sa, că d. ministru de esterne a răspuns printr-un alt discurs şi că Adunarea deputaţilor a votat apoi următoarea moţiune: „Camera, mulţumită de esplicaţia guvernului asupra urmărilor ce a dat votului de la 29 april, ia act: că războiul între România şi Turcia e declarat, că ruperea relaţiunilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României a primit consacrarea lor oficială şi, comptând pe dreptatea puterilor garante, trece la ordinea zilei”.

Asadar? Votul Adunarii deputatilor referitor la Independenta fusese dat in 29 aprilie, iar pe 9 mai, Camera doar a luat act de starea de razboi dintre Romania si Turcia, scrie cititorul nostru de la Almanahele Goagal.
Iar New York Times din 30 aprilie/12 mai confirma, dupa cum scot la lumina din arhive documentaristii Ziaristi Online:
Despre 9 mai 1877, pe scurt: Romania si-a proclamat independenta fata de Turcia, decizie care a fost recunoscuta prin Tratatul de la Berlin, incheiat in 13 iulie 1878. Hotararea a fost adoptata in sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor, iar in urmatoarea zi Senatul a votat „Legea independentei”. Aceasta a fost promulgata imediat de catre regele Carol I. O contributie importanta la evenimentul istoric au avut-o politicienii vremii, indeosebi ministrul Mihail Kogalniceanu. Dobandirea independentei s-a produs in urma razboiului ruso-romano-turc. Atat independenta Romaniei, ca si cea a Serbiei si a Muntenegrului, precum si unirea Dobrogei cu Romania, au fost recunoscute, in Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, din 3 martie 1878. Documentul prin care tara noastra si-a castigat independenta fata de Turcia a fost recunoscut un an mai tarziu prin Tratatul de Pace de la Berlin.
Facsimil Adevarul : Marius Mioc Blog
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “INEDIT. Mihai Eminescu: Independenta Romaniei a fost votata pe 29 aprilie nu pe 9 mai. New York Times din 1877 confirma”

  1. Traian P. says:

    Moţiunea din Aprilie apare ca având alt text potrivit surselor de mai jos.

    „ În acest scop, Brătianu şi Kogălniceanu socotesc necesar să provoace o dezbatere în parlament, menită a ne permite să punem problema în tot complexul ei. În şedinţa din 30 Aprilie 1877 Anastase Stolojan e pus să interpeleze guvernul asupra actelor de duşmănie turceşti.”

    „Apoi cu 59 de bile albe, 29 negre şi 5 abţineri, Camera votează următoarea moţiune: ”

    „Adunările pe deplin satisfăcute de explicările d-lui ministru de externe, considerând că Turcia prin declaraţiunile şi actele sale de agresiune în contra României, a rupt singură vechile legături ce ne uneau cu dânsa şi s-a pus în stare de război cu statul român.
    Luând act de declaraţiunile guvernului, că tunul românesc a răspuns deja la declararea de războiu făcută de Turcia. Adunarea naţională recunoaşte starea de războiu ce este creată României prin însuşi guvrnul otoman.
    Aprobă atitudinea guvernului faţă de agresiunea străină, se reazimă pe sentimentul de dreptate al marilor puteri garante, care de la tratatul de la Paris au luat sub scutul lor desvoltarea individualităţii politice româneşti.
    Având deplinî încredere în energia şi patriotismul guvernului, îi dă autorizarea ca, cu toate greutăţile să puie toată stăruinţa şi să ia toate măsurile spre a apăra şi asigura existenţa Statului Român, stfel ca la viitoarea pace, România să iasă cu p poziţiune politică bine definită şi naţiunea de sine stătătoare să poată împlini misiunea sa istorică.”

    „Aşa dar se constată în faţa Europei existenţa stării de război, între România şi Turcia”

    din Domnia lui Carol I. Volumul 1 : 1866-1877, Mihail Polihroniade şi Al. Christian Tell

    „Ca urmare firească a acestor provocări turceşti, în zilele de 21 şi 22 Maiu ( 10 Maiu stil vechiu ), corpurile legiuitoare au hotărât, printr-o moţiune, independenţa României”

    Telegramă Externe, 22 Maiu 1877 ( Documenti diplomatici (Cairoli), p 107).

    din Politica externă a României între anii 1873-1880 privită dela Agenţia Diplomatică din Roma, Raoul V. de Bossy.

    Cărţile de mai sus sunt publice pe dacoromanica.ro.

    Anastase Stolojan redactează un proiect de rezoluţie (29 aprilie 1877),prin care se cerea guvernului să declare starea de război între
    România şi Turcia, să rupă legăturile cu aceasta şi să ia măsuri ca,
    „la viitoarea pace, România să iasă cu o poziţie bine definită şi
    naţiunea de sine stătătoare să poată împlini misiunea sa istorică“.

    https://www.cultura.mai.gov.ro/biblioteca%20virtuala/editura%20mai/ministri_interne.pdf

    Vezi şi discursurile lui Kogălniceanu, Boerescu.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova