Cum va arata maine orasul Sfantu Gheorghe, epurat etnic de romani de catre “bunii cetateni maghiari” care au boicotat Referendumul pentru ca “au înţeles modul ilegal în care a fost decapitată conducerea statului” si “nevoia de stabilitate a ţării în aceasta perioada”
Biro Zsolt (CNS): “Singura soluţie pentru rezolvarea cazului Miko este autonomia Ţinutului Secuiesc” * Kelemen Hunor, capul la UDMR, partenerul “Aliantei” de “dreapta” PDL-PCR-UTC: Sentinţa în cazul Colegiului “Mikó” lezează dreptul la proprietate * Antal Arpad, primarul UDMR, partidul ONG al ungurilor “care nu s-au lasat atras in jocuri politicianiste”: “Manifestaţia de la Sfântu Gheorghe va arăta forţa comunităţii maghiare”
Cazul Miko, sau cum a transformat UDMR o speţă imobiliară cu aspecte infracţionale într-o problemă interetnică
De unde nu e foc, nu iese fum. Dar liderii comunităţii maghiare din Transilvania se străduiesc acum, din răsputeri, să aprindă un foc din vreascuri ude.Sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, UDMR, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Biserica Reformată şi mai multe organizaţii civice organizează un amplu miting de protest, la care este aşteptată prezenţa a circa 20.000 de persoane. Acest fapt este, deja, cunoscut.
Ce se cunoaşte mai puţin este ce anume a generat acest protest şi împotriva cui este orientat.
În esenţă, protestul este generat de o speţă imobiliară cu aspecte infracţionale reclamate nu de români, ci de doi cetăţeni de etnie maghiară, care şi-au apărat proprietăţile. Tot în esenţă, protestul este îndreptat împotriva Justiţiei din România. Prin extensie, protestul este anti-românesc şi secesionist, după cum se va putea vedea din declaraţiile organizatorilor.
Miezul discordiei este clădirea Miko sau Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, în care a existat Colegiul cu acelaşi nume. Clădirea a ajuns, abuziv, la Eparhia Reformată din Ardeal. Abuzul a fost constatat printr-o hotărâre a Judecătoriei Buzău, care i-a condamnat la trei ani de închisoare pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public. Instanţa a stabilit că cei trei au retrocedat abuziv clădirea Colegiului Szekely Miko către Eparhia Reformată din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile.
Clădirea Szekely Miko, a fost construită începând cu anul 1870 de către comunitatea locală, dintr-o donaţie a grofului Miko Imre. A funcţionat ca instituţie de învăţământ şi ca locuinţă de serviciu pentru cadrele didactice.
În 2001 a fost emisă o hotărâre a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, prin care clădirea a intrat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal.
Acest act a fost atacat şi anulat în instanţă de Prefectura Covasna. Cu toate acestea, Eparhia Reformată din Ardeal a înscris clădirea în Cartea Funciară în 2002. Eparhia a depus şi o cerere suplimentară pentru înscrirea spaţiilor de cazare ale profesorilor, dar acestea erau cumpărate, din 1997, de către Bendek Levente şi Feher Zoltan. Ce doi au depus o plângere penală la DNA, care a declanşat urmărirea penală pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice împotriva membrilor Comisiei Speciale de Retrocedare.
Clădirea Miko nu a fost niciodată în proprietatea Bisericii Reformate, ci a comunităţii locale. În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată, dar după Revoluţie a revenit municipalităţii.
Aşa cum am arătat, municipalitatea a „retrocedat” în anul 2001 clădirea Miko Eparhiei Reformate. Superb este că, în continuare, Eparhia a închiriat aceeaşi clădire… municipalităţii, pentru a permite funcţionarea, în continuare, a liceului Szekely Miko.
În afara condamnării celor trei, instanţa a decis ca Eparhia Reformată să restituie municipalităţii 1,1 milioane lei, reprezentând chiria încasată abuziv.
Povestea pare clară, dar lucrurile sunt complicate de faptul că municipalitatea reprezintă interesele comunităţii locale. Chiar dacă s-a comis un abuz în acte, oamenii simpli n-au nimic împotriva acestei forme de subvenţionare a Bisericii Reformate, majoritatea secuilor fiind adepţi ai cultului reformat. Prin urmare, e vorba de o masă uşor de manipulat.
Cu prilejul protestului de sâmbătă, politicienii maghiari vizează internaţionalizarea acestui conflict incipient. Conflictul este cu Justiţia din România şi chiar cu statul român, în ansamblul său şi reprezintă un prilej pentru reluarea dezideratului comunităţii privind obţinerea autonomiei teritoriale.
Se pune presiune pentru judecătorii care vor judeca apelul, pentru invalidarea hotărârii Judecătoriei Buzău.
Eckstein cere DNA să verifice implicarea sa în retrocedarea clădirii Miko
Peter Eckstein Kovacs s-a prezentat, miercuri, la DNA unde a spus că va depune o sesizare prin care va cere procurorilor anticorupţie să verifice dacă a procedat în mod legal în legătură cu retrocedarea Colegiului „Szekely Miko” din Sf. Gheorghe către Episcopia Reformată a Ardealului.
„Colegiul Naţional Szekely Miko din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, a fost dat la biserica reformată. În 1999-2000 eu am fost ministru delegat pentru problemele minorităţilor. Între altele, aveam şi atribuţia de a stabili ceimobile să fie retrocedare minorităţilor naţionale. Am promovat hotărârea 1334 din decembrie 2000, în care am inclus şi această clădire. După retrocedare, cineva a făcut un denunţ, iar trei persoane din Comisia de retrocedare sunt în faţa instanţei. Foarte mulţi întreabă, şi pe bună dreptate, cei care au executat actul normativ sunt la închisoare, cei ce l-au promovat nu răspund? Vreau să sesizez şi să mi se răspundă clar dacă această propunere de retrocedare a fost legală, iar dacă se constată că a fost ilegală să suport rigorile legii”, a declarat Eckstein Kovacs la intrarea în sediul DNA.
Kovacs a arătat, răspunzând unei înrebări, că, în opinia sa, proiectul de ordonanţă şi documentaţia de retrocedare au fost întocmite în mod corect şi legal, trecând prin mai multe filtre, precum Oficiul juridic sau Guvern. Cu toate acestea, el a arătat că trebuie ca procurorii anticorupţie “să clarifice” rolul avut de el în cazul acestei retrocedări.
Întrebat despre situaţia juridică actuală a celor trei persoane anchetate de DNA şi a clădirii în speţă, Eckstein Kovacs a precizat că aceasta “este în suspensie”. “Situaţia juridică este în suspensie pentru că până la acest moment nu există o decizie definitivă în acel caz. Acest colegiu a fost retrocedat Episcopiei Reformate a Ardealului. DNA a pornit o anchetă, iar o instanţă de judecată a considerat că retrocedarea a fost ilegală şi a întors imobilul la autorităţile care nu îl vor. La vremea aceea nu exista o lege cadru ci o ordonanţă de urgenţă 83/99 ce conţinea o anexă cu imobilele ce pot fi retrocedate, iar ulterior s-a dat putere ministrului delegat să completeze acea anexă, ceea ce am şi făcut. Am completat respectiva anexă cu mai multe imobile între care se afla şi acest liceu”, a explicat el. (Mediafax)
Biro Zsolt (CNS): Singura soluţie pentru rezolvarea cazului Miko este autonomia Ţinutului Secuiesc
Preşedintele “Scaunului Secuiesc” Mureş al Consiliului Naţional Secuiesc, Biro Zsolt, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că singura soluţie pentru rezolvarea cazului Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe este autonomia Ţinutului Secuiesc şi că din acest motiv organizaţia se va deplasa la mitingul programat în data de 1 septembrie cu şase autobuze.
„Ştiţi foarte bine că la Sfântu Gheorghe, în 1 septembrie, se organizează un miting de protest. Scaunul Secuiesc Mureş, în colaborare cu Biserica Reformată, cu Eparhia Reformată de Mureş, ne-am gândit să organizăm şi noi, să închiriem autobuze – cine doreşte să participe la acest miting, să asigurăm transportul. Acum vreo 10 zile am avut un anunţ şi în ziar, în această privinţă şi pot să vă anunţ cu mare bucurie că la ora actuală se pare că acţiunea a avut un succes enorm, avem şase autobuze care vor porni sâmbătă dimineaţă spre Sfântu Gheorghe la acest miting (…) Singura soluţie pentru rezolvarea acestui caz – soluţie sigură – este autonomia Ţinutului Secuiesc”, a susţinut Biro Zsolt, într-o conferinţă de presă.
Acesta a susţinut că scopul protestului este că acel colegiu care a fost retrocedat Bisericii Reformate „acum se pare că iarăşi este dat, printr-o hotărâre judecătorească, nu statului, dar oraşului Sfântu Gheorghe” şi că autonomia dă posibilitatea comunităţii să îşi decidă singură soarta.
„Nu putem omite faptul că Biserica Reformată – şi aici pot să-l citez pe domnul episcop Pap Geza, care într-un interviu dat Szabadsag a precizat că a revendicat 835 de clădiri, dintre care numai 300 de cazuri au fost discutate, 36 respinse, deci rămân 200 şi ceva de clădiri retrocedate Bisericii şi celelalte 500-600 de cazuri încă n-au fost rezolvate. Nu putem să facem 500 de mitinguri pentru 500 de clădiri – deci aici nu e vorba numai de clădirea Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe. De aceea spunem că rezolvarea acestor probleme se poate face prin obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, fiindcă într-o autonomie noi decidem soarta noastră”, a accentuat Biro Zsolt.
Întrebat cum ar putea ajuta autonomia o sentinţă judecătorească, aşa cum e cazul celei referitoare la retrocedarea Colegiului Miko, Biro a precizat că „probabil într-o autonomie, un astfel de caz nu se judecă la Buzău sau la Ploieşti”, adăugând că „la Sfântu Gheorghe sau la Târgu Mureş sau la Miercurea Ciuc probabil că aceste probleme sunt înţelese mai bine”.
Acesta a spus că în cazul mitingului de la Sf. Gheorghe nu ştie dacă CNS face sau nu front comun cu UDMR, „fiindcă nu este vorba de o manifestare politică aici, acest lucru a fost subliniat foarte clar şi de organizatori”. (Agerpres)
Kelemen: Sentinţa în cazul Colegiului “Mikó” lezează dreptul la proprietate
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se aşteaptă la participarea a 20.000 de persoane la protestul din 1 septembrie faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, spunând că decizia instanţei în acest dosar nu lezează doar maghiarii, ci şi dreptul la proprietate.
Kelemen Hunor a spus, la o dezbatere publică legată de cazul Colegiul „Székely Mikó”, care a avut loc la Festivalul Peninsula din Târgu Mureş, că are senzaţia că „roata istoriei a început să se învârtească în direcţia inversă”.
Ulterior, Kelemen Hunor a declarat presei că prin astfel de „decizii discutabile” ale instanţelor se pot „renaţionaliza” clădiri care au fost retrocedate foştilor proprietari.
„După ce comuniştii au naţionalizat tot ce era de naţionalizat, după 1997, încet-încet, o parte din clădirile naţionalizate au fost retrocedate foştilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste clădiri pot fi naţionalizate din nou. De aceea am spus că roata istoriei se întoarce şi nu e bine să se întâmple acest lucru. (…) Eu cred că vor fi 20.000 de participanţi la protest. Peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen Hunor.
El a respins ideea că protestul programat la Sfântu Gheorghe ar constitui o manifestare de campanie electorală.
„Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri care, că e sau nu an electoral, trebuie să fie principii importante şi respectate. (…) Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstraţie, facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă”, a spus Kelemen Hunor.
El a adăugat că în acest caz este vorba despre dreptul de proprietate, despre aplicarea legilor votate de Parlament, spunând că sentinţa dată în cazul Miko poate crea un precedent.
„Dacă o singură dată dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, întors, printr-o decizie judecătorească, atunci se poate face şi a doua, şi a treia oară. Dacă se întâmplă acum cu Biserica Reformată, poate se întâmplă mâine cu Biserica Ortodoxă, fiindcă nimeni nu este imun la o astfel de decizie. Mai mult, în 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanţa a spus că proprietarul este Biserica Reformată. O decizie definitivă. Acum, după şase ani, instanţa spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de şase ani, două instanţe, în acelaşi caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând şi în orice moment proprietăţile care au fost retrocedate foştilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate şi pot fi renaţionalizate, ceea ce nu este de dorit”, a spus Kelemen Hunor.
În opinia acestuia, inclusiv judecătorii pot greşi, iar în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” s-a produs o nedreptate.
„Nu intervenim şi nu încercăm să intervenim în actul de justiţie. Noi spunem doar că în 2006 a fost o decizie, o hotărâre a instanţei – nu mai vorbesc de legile care au fost aplicate – care spunea că dreptul de proprietate îi aparţine Bisericii Reformate. Nu există niciun act de corupţie aici, nimeni nu a spus că a fost un act de corupţie. (…) Dar e o decizie nedreaptă. Oamenii care au fost condamnaţi la trei ani de închisoare n-au făcut altceva decât să aplice legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament. Nimeni nu a spus că aceste legi au fost încălcate prin deciziile lor”, a afirmat liderul UDMR.
Acesta a adăugat că vrea să sensibilizeze întreaga societate românească, fiindcă decizia instanţei în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” este doar aparent un caz al comunităţii maghiare.
„Până la urmă, este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României. Şi vrem să aducem în cunoştinţa opiniei publice internaţionale că o astfel de decizie va leza, lezează un drept fundamental – de la Parlamentul European până la toate instituţiile şi toate forurile internaţionale”, a conchis Kelemen.
La rândul său, secretarul de stat Marko Attila a declarat, la aceeaşi dezbatere, că după epuizarea căilor de atac interne va apela la CEDO, dacă va fi cazul. El a spus că încă speră să „primească dreptatea în ţară”, întrucât nu a încălcat nicio atribuţie de serviciu.
„Atâta vreme cât n-am creat o pagubă şi nu a fost vorba despre o vinovăţie dovedită, nu există un prejudiciu, consider că nu există nicio infracţiune”, a declarat Marko. (Mediafax)
Antal Arpad: Manifestaţia de la Sfântu Gheorghe va arăta forţa comunităţii maghiare
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că manifestaţia de protest care va fi organizată sâmbătă în faţa Colegiului „Szekely Miko” va arăta „puterea comunităţii maghiare din Transilvania”.
Antal Arpad a menţionat că la această manifestaţie vor participa circa 20.000 de oameni, prin urmare centrul oraşului va fi blocat. De asemenea, a adăugat că la acest miting va fi prezentat un document care va fi adresat ulterior forurilor europene, prin care se va cere o atentă monitorizare a procesului de retrocedare din ţara noastră. Potrivit primarului, sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” este „nedreaptă”.
„Mesajul acestei zile (1 septembrie – n.r.) este unul simplu şi clar, asemănător cu mesajul catalanilor din Barcelona atunci când Guvernul spaniol a zis că naţiunea catalană nu există şi peste câteva zile zeci de mii de catalani au ieşit pe stradă şi au spus – noi suntem naţiunea care nu există. La fel şi noi, pe 1 septembrie vom arăta că nu suntem simpli cetăţeni, simpli indivizi şi cetăţeni ai acestei ţări, ci suntem membrii unei comunităţi puternice, a unei comunităţi care poate să îşi apare interesele atunci când sunt atacate de anumite instituţii, care poate să îşi apere membrii care au muncit cinstit (…) Prin urmare, este o manifestaţie unde vrem să arătăm puterea comunităţii maghiare din Transilvania (…) şi vrem să arătăm să putem să scoatem zeci de mii de oameni în stradă pentru o cauză dreaptă”, a mai spus Antal Arpad.
Acesta a menţionat că nu este de acord cu cei care susţin că comunitatea maghiară este manipulată ori care afirmă că prin această manifestaţie se fac presiuni şi acţiuni de intimidare a justiţiei adăugând că este vorba despre „un mijloc democratic şi civilizat de exprimare”.
În final, acesta a făcut precizarea că mitingul de sâmbătă nu este îndreptat împotriva României sau a cetăţenilor majoritari ai ţării. (Agerpres)
Ati sters valahilor mesajul meu.Sa va bronzati si mai tare in Spania!!