Semnalez un articol interesant care mi-a parvenit pe e-mail (si in care am recunoscut niste fraze de-ale mele dar chiar daca n-am fost citat, na ca nu ma supar, dimpotriva):
Presa de azi, 3 februarie 2013, informeaza ca poetul nationalist Radu Gyr, un martir al inchisorilor bolsevice, a fost reabilitat de Instantele bucurestene in urma cu un an (!), in februarie 2012.
Ce vrea Evenimentul Zilei?
In 2010, doamna Simona-Carmen Popa, fiica poetului Radu Demetrescu – Gyr, a cerut magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti revizuirea condamnării primite de tatăl său în baza Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Simona-Carmen Popa mai cerea constatarea judiciară a caracterului politic al condamnării tatălui la 20 de ani de detenţie, prin trei hotărâri diferite; să se constate distrugerea unor manuscrise şi instituirea sechestrului asigurător asupra averii mobile lui Radu Gyr cat si, evident, să se dispună reabilitarea tatălui său.
La 21 februarie 2012 Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil că decizia de condamnare a lui Radu Gyr a avut caracter politic. Judecătorii au decis că fiica acestuia nu va primi daune morale pentru suferinţele tatălui din închisorile comuniste. Curtea de Apel Bucureşti a arătat că decizia de reabiliatre dată de Tribunalul Bucureşti în acest caz este una corectă. “Pentru a pronunţa această sentinţă, Tribunalul Bucureşti a reţinut că prin sentinţa penală nr. 62/1959 autorul reclamantei (n.r. Radu Gyr) a fost condamnat pentru săvârşirea faptei penale prevăzută de art. 211 cod penal, condamnare care este calificată de legiuitor potrivit art. 1 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 221/2009, ca având caracter politic”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Judecătorii au explicat de ce Simona-Carmen Popa nu poate primi despăgubiri pentru suferinţa tatălui său: dreptul la despăgubiri al condamnaţilor politici legionari a fost declarat neconstituţional. De asemenea, nu există o hotărâre definitivă de achitare al lui Radu Demetrescu – Gyr, iar judecătorii au decis reabilitarea. “Potrivit legii speciale – 221/2009 – chiar dacă acţiunea este imprescriptibilă, dreptul la despăgubiri a fost declarat neconstituţional, iar potrivit legii generale – art. 505 – 506 Cod procedură penală – aplicată de instanţă, acţiunea este prescriptibilă şi nici nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de textele de lege menţionate pentru admiterea cererii reclamantei, pentru că nu există o hotărâre definitivă de achitare, iar constatarea caracterului politic al condamnării nu este o noţiune juridică echivalentă cu cea a achitării, ci cu cea a reabilitării”.
Curios ca toate aceste informatii apar – dupa un an! – intr-un cotidian a carui menire este, printre alte obiective asemanatoare, deformarea istoriei si macularea memoriei elitei nationaliste si legionare interbelice, ca si a idealurilor romanesti actuale: Evenimentul Zilei. Asadar: ce vrea EvZ? Raspunsul este: cel mai probabil revizuirea sentintei, in spiritul diabolic al re-condamanarii tuturor martirilor anticomunisti, dupa cum sta dovada si recentul caz de atacare a Cetateniei de Onoare post-mortem conferita de orasul Targu Ocna mucenicului lui Hristos Valeriu Gafencu, supranumit de Parintele Nicolae Steinhardt “Sfantul Inchisorilor”. Semnatarul amenintarii remise Primariei si Consiliului Local Targu Ocna este un ins numit Alexandru Florian, fiul unui comisar ideologic bolsevic, in prezent instalat la conducerea unui dubios Institut “Elie Wiesel” pus recent sub cupola guvernamentala. Practic Evenimentul Zilei da astazi munitie organizatiilor antiromanesti si institutiilor de falsificare a istoriei reale a Romaniei, care se vor manifesta cat de curand.
Precedentele anti-umane ale noilor brigazi rosii si Protestul fostilor detinuti politic
In martie 2011, alt fiu de agent bolsevic, Vladimir Tismaneanu, nascut in orasul Stalin, in calitatea sa de atunci, de presedinte al unui alt Institut dubios, IICCMER, impreuna cu deputatul nascut in URSS Raymond Luca, a incercat sa blocheze demersurile de reabilitare a lui Rady Gyr si de fapt a tuturor detinutilor politic anticomunisti fosti membri ai Miscarii Legionare, urmand modelul Monica Macovei, care a refuzat sa-l reabiliteze pe Ion Gavrila Ogoranu, cat si pe sotia acestuia. Ambii au murit la scurt timp dupa refuzul fostului ministru al Justitiei. Concret, Tismaneanu si cu Luca au initiat un proiect legislativ de modificare a Legii 221/2009 prin care li se interzicea dreptul la despagubiri fostilor detinuti politic membri sau simpatizanti ai Miscarii Legionare, chiar daca au patimit si peste doua decenii in inchisorile comuniste.
Iata Protestul fostilor detinuti politic la agresiunea anti-umana Tismaneanu-Florian:
COMUNICAT
Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti a luat cunostinta de interventia deputatului liberal RAYMOND LUCA cu privire la dorinta domniei sale de a imparti, pe cei care au suferit detentie politica, in buni si rai, in unii care binemerita reparatii morale de la Statul Roman si in cei ce nu merita aceste reparatii morale.
Amintim domnului RAYMOND LUCA ca atat regimul Antonescu cat si cel comunist au dat sentinte politice nedrepte si abuzive. Spre exemplu, poetul Radu Gyr a fost condamnat in anul 1941 pentru “rebeliune” numai fiindca a tinut un discurs din balconul Teatrului National invitind la calm si impacare. Iata chiar cuvintele lui RADU GYR, consemnate in actele justitiei militare de atunci: “Nu trageti ! Unire ! Infratire !”
Pentru acest discurs, RADU GYR a fost condamnat pentru “rebeliune” la 12 ani inchisoare.
Domnule RAYMOND LUCA, astazi se stie exact cine a provocat dezordinele de atunci. S-a gasit protocolul incheiat intre Servicul Special (Secret) de Informatii (SSI) si conducerea Partidului Comunist din Romania, partid care si-a luat obligatia de a produce in acele zile dezordini, jafuri si tot felul de nelegiuiri pentru ca ele sa fie puse pe seama legionarilor, motivindu-l astfel pe Antonescu sa porneasca arestarile.
Lucrurile acestea se stiu nu numai la noi in tara, ci si in strainatate, fiindca documentele au ajuns in posesia serviciilor americane.
Dupa dl RAYMOND LUCA, RADU GYR si urmasii lui n-au drept la reparatii morale.
Ne doare ca din sanul partidelor istorice, cu ai caror membri am stat in inchisori, se ridica unul ca RAYMOND LUCA. Samanta discordiei pe care acest domn o arunca acum in randul fostilor detinuti politici nu prinde rod. Fostii detinuti politici raman uniti, solidari cu RADU GYR si cu toti cei ce au fost victime ale regimurilor totalitare din Romania.
FEDERATIA ROMANA A FOSTILOR DETINUTI POLITICI LUPTATORI ANTICOMUNISTI
Presedinte, Constantin Iulian
Secretar, Gheorghe Jijie
Bucuresti, 11 martie 2011
Ambii semnatari au trecut intre timp la Ceruri.
Condamnat pentru ca si-a iubit tara si neamul
Poetul Radu Gyr s-a născut în 1905 la Câmpulung Muscel şi a trecut în veşnicie în anul 1975. A fost conferenţiar la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti si Ministru al Culturii si Cultelor in perioada legionara. A semnat volume de poezii, studii critice, recenzii şi eseuri literare, cronici dramatice, traduceri din Goethe, Baudelaire, Verlaine.
A pătimit aproape 20 de ani de detenţie politică pentru că a făcut parte din Mişcarea Legionară, la fel ca şi alte mari personalităţi, ca Nae Ionescu, Mircea Eliade, Constantin Noica, Petre Tutea, si multi altii. A fost judecat si condamnat in trei randuri.
Mai întîi, în timpul Regelui Carol al II-lea, este internat între 1938 şi 1939 în lagărul pentru legionari de la Miercurea-Ciuc. După “rebeliunea legionară” din ianuarie 1941 este condamnat pentru a doua oară la detenţie. Solicita si este trimis în linia întîi pe frontul de Răsărit alături de alţi intelectuali legionari. La întoarcerea de pe front în 1945 este din nou încarcerat si condamnat în Lotul II al ziariştilor.
In cadrul procesului “lotului ziaristilor”, dupa cum a ramas cunoscut in istoriei, printre cei 14 jurnalisti “fascisti” judecati de sotia comisarului ideologic bolsevic Silviu Brucan, “acuzatoarea publica” Alexandra Sidorovici, impreuna cu Constantin Vicol, Ion D. Ioan si Avram Bunaciu, erau Pamfil Seicaru (fostul director al ziarului Curentul) si Stelian Popescu (fostul director al ziarului Universul). Ambii fugisera insa in strainatate. Au mai fost acuzati cunoscutii poeti si ganditori nationalisti Nichifor Crainic si Radu Demetrescu-Gyr, legionar. Istoricul Ilarion Tiu aminteste in serialul din Jurnalul National despre Istoria Comunismului ca cei 14 erau acuzati de instanta de tip sovietic ca, “prin articolele de ziare, brosuri sau conferinte, s-au pus in slujba propagandei fasciste sau hitleriste sau au contribuit prin actiunea lor la sustinerea unui regim odios si a unei politici externe nefaste, politica ce trebuia sa aiba drept consecinte antrenarea Romaniei intr-o aventura dezastruoasa si prabusirea politica si militara a tarii”.
Sentinta a fost data in ziua cand Ion Antonescu, la randul sau aflat in detentia NKVD, si-a sarbatorit ultima sa aniversare: la 2 iunie 1945. Pamfil Seicaru si Grigore Manoilescu au primit pedeapsa cu moartea, iar Nichifor Crainic si Stelian Popescu – munca silnica pe viata. Interesant, Pamfil Seicaru a fost reabilitat de Nicolae Ceausescu, printr-un decret special, descoperit si publicat de profesorul Gheorghe Buzatu.
Credinta lui Radu Gyr
În ultimul cuvânt în fata Tribunalului Poporului, la 2 iunie 1945, poetul Radu Gyr declara: “Domnule Preşedinte, domnilor Judecători ai Poporului, în rechizitoriul său de joi seara (31 mai), Onorata Acuzare a spus răspicat: ‘Dacă există credinţă adevărată, atunci să fie absolvită.’ Si a mai spus acuzarea: ‘Sunt prăbuşiri de idealuri, de credinţe, dar numai pentru curaţi.’
Intr-adevăr, sunt naufragii sufleteşti. Eu am avut o credinţă. Si am iubit-o. Daca as spune altfel, dacă as tăgădui-o, dumneavoastră toţi ar trebui să mă scuipaţi în obraz. Indiferent dacă această credinţă a mea apare, astăzi, bună sau rea, întemeiată sau greşită, ea a fost, pentru mine, o credinţă adevărată. I-am dăruit sufletul meu, i-am închinat fruntea mea. Cu atât mai intens sufăr azi, când o văd însângerată de moarte.”
Este condamnat şi execută 11 ani de închisoare. Eliberat în 1956, este iar arestat in 1958, judecat şi condamnat la moarte şi confiscarea totală a averii (nu avea!), ţintuit timp de un an în lanţuri, până la comutarea pedepsei în muncă silnică pe viată. Pentru ce? Pentru ardentul poem “Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”: “Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,/ pentru cântecul tău ţintuit în piroane,/ pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,/ ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”
17 ani de procese
Doamna Simona Popa, fiica poetului, povesteşte că, iniţial, poemul se chema Manifest. “In 1995, când se împlineau 50 de ani de la procesul din 1945, s-a făcut reabilitarea acestui lot, al ziariştilor. Toti au fost reabilitaţi – Pan Vizirescu, Pamfil Seicaru, Romulus Seisanu, Dianu, erau vreo 14… numai Radu Gyr, nu! Am făcut un memoriu către dl. procuror general Manea Drăgulin, l-am şi publicat în Ziua, dar răspuns n-am primit nici până astăzi”.
“Spre sfârşitul anului trecut – povesteşte doamna Simona Popa – am făcut cerere la CNSAS să văd dosarele Securităţii care îl privesc pe tatăl meu. In ianuarie am primit invitaţia şi… m-am speriat: sunt 48 de dosare şi în medie sunt cam 300 de file la fiecare, file – adică 600 de pagini. In total, aproape 30.000 de pagini! Sunt dosare de grup, cum e cel al lotului ziariştilor… pe urmă, sunt dosare privind rebeliunea (legionară – n.n.), am găsit memoriul lui, declaraţiile martorilor care îl scoteau absolut din cauză şi precizarea – de care nu vrea nimeni să mai amintească astăzi – că Radu Gyr a înfiinţat Teatrul Evreiesc… 150 de artişti, tehnicieni şi muncitori aveau acolo leafă de la stat.”, informa blogul Odaia de Sus inainte de decizia recenta a Instantei. Intr-adevar, Radu Gyr a intemeiat primul Teatru Evreiesc de Stat din lume, “existent si azi dar, din pacate, fara o placa pentru ctitorul sau”, dupa cum scrie si un ziarist internaut.
Sentinţa judecătorească din 1959
Eliberat în 1956, este arestat din nou, în 1958, şi condamnat la moarte pentru poezia: “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, aminteste Evenimentul Zilei, cotidianul la care am facut referire mai sus. Judecătorii Tribunalul Militar au arătat în sentinţa din 23 martie 1959 de ce a fost condamnat anterior Radu Demetrescu Gyr. “Condamnat înainte a fost la 12 ani închisoare corecţională şi la 12 ani detenţie riguroasă pentru dezastrul ţării în 1945, în prezent arestat pentru crima de uneltire contra ordinei sociale prevăzută şi pedepsită de articolul 209 punctul 1 al Codului Penal şi pentru crima de activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare prevăzută şi pedepsită de articolul 193/1 alineatul 3 Cod Penal”.
“Tribunalul în numele poporului hotărăşte: făcînd aplicarea articolului 211 Cod Penal, cu unanimitate de voturi condamnă pe Demetrescu Radu Gyr la moarte pentru crima de insurecţie armată prevăzută şi pedepsită de articolul 211 Cod Penal prin schimbarea calificării conform articolului 292 Cod Juridic Militar din crima de uneltire contra ordinei sociale prevăzută şi pedepsită de articolul 209 punct 1 Cod Penal. Făcînd aplicarea articolului 193/1 alineatul 3 Cod Penal cu unanimitate de voturi îl condamnă la 20 de ani detenţiune grea pentru crima de activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare. îl condamnă şi la 10 ani degradare civică conform articolului 58 Cod Penal şi în baza articolului 25 punct 6 Cod Penal i se confiscă în întregime averea personală. Conform articolului 101 Cod Penal se va executa pedeapsa cea mai grea, adică pedeapsa cu moartea, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii personale”, secizia de condamnare. La 10 aprilie 1959 cererea de recurs declarat împotriva sentinţei 62 din 30 martie 1959 era respinsă. Prin decretul 162 din 5 mai 1960 emis de Prezidiul Marii Adunări Naţionale se comută pedepasa lui Radu Demetrescu-Gyr la la 20 de ani detenţiune grea.
“Scrisă” în gând
Poezia “Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” a fost “scrisă” în gând, în prima detenţie comunistă al lui Radu Demetrescu–Gyr. Poetul a memorat vers cu vers, strofă cu strofă, iar în scurta-i libertate, în anul 1956, le-a pus pe hârtie, scrie Ionel Stoica in cotidianul citat, sub titlul “CONTROVERSĂ. Poetul legionar Radu Gyr a fost REABILITAT pentru „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!”. INSTANŢA: „A fost o condamnare politică!””. Care e “CONTROVERSA”?
La inceputul anului trecut, la cererea fiicei poetului, osemintele lui Radu Gyr si ale sotiei sale, Flora, au fost reinhumate in cimitirul Manastirii Petru Voda, alaturi de vrednicul de pomenire Parinte Gheorghe Calciu Dumitreasa.
Poezia pentru care a fost condamnat la moarte de ocupantul sovietic:
“Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”
Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tapsane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Vedeti si Poetul-martir Radu Gyr (2 martie 1905 – 29 aprilie 1975). Fotografii In Memoriam
Cititi si Radu Gyr – „Apostolul poet al închisorilor româneşti”