* Membrii UDMR continua sa isi dezvolte institutii media maghiare * Fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy construieste la Targu Mures un radio public maghiar si o televiziune autonoma maghiara * “Erdely FM” va emite pentru inceput pe frecventele unor posturi partenere, iar televiziunea autonoma a maghiarilor din Transilvania va functiona pe plan local * O parte a banilor necesari functionarii studioului radio provin de la Fundatia Communitas, alimentata de Guvern din bani publici * Pentru Televiziunea maghiara din Transilvania, Zsolt Nagy cauta sponsorizari necesare realizarii postului maghiar cu difuzare nationala * Zsolt Nagy spune ca a fost ales liderul fundatiei Janovics Jeno inainte sa devina ministru al Comunicatiilor.
Fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy a pus bazele Radio Erdely FM. Printr-o fundatie pe care o conduce, Nagy primeste bani pentru proiectul radioului maghiar din Transilvania atat de la Guverul ungar cat si de la cel roman. In paralel, Zsolt Nagy asteapta sponsorizari pentru construirea televiziunii maghiare din Transilvania.
Centrul media maghiar format din cele doua studiouri completeaza imperiului mediatic construit de liderii UDMR.
Fundatie pentru dedicatie
Epopeea televiziunii si radioului maghiar incepe in anul 2003, cand Guvernul ungar a anuntat ca va aloca 1,2 milioane euro (300 milioane forinti, adica 45 de miliarde de lei vechi, n.r.) pentru televiziunea maghiarilor din Transilvania. Pentru derularea proiectului de infiintare a televiziunii a fost constituita si inregistrata pe 27 aprilie 2004 fundatia “Janovics Jeno”, fundatie privata, condusa de Zsolt Nagy, cu sediul in Targu-Mures. Scopul declarat al fundatiei este “crearea cadrului institutional necesar infiintarii si sprijinirii unor societati de radio si televiziune si realizarii unor emisiuni in limba maghiara”. Printre fondatorii fundatiei sunt presedintele UDMR, Marko Bela, fostul presedinte executiv al UDMR, presedintele curatoriului Communitas, Takacs Csaba si vicepresedintele CNA, Gasparik Attila. Curatoriul este condus de Nagy Zsolt si din el fac parte Jakab Gabor, Marosi Barna, Nagy Agnes, Ungvari Zrinyi Imre, Varga Gabor si Vetesi Laszlo. Potrivit lui Zsolt Nagy, “viitoarea televiziune are ca scop promovarea valorilor comunitatii maghiare din Romania, insa acest lucru nu va fi in defavoarea nici unei alte minoritati nationale si, mai ales, nu in detrimentul populatiei majoritare”.
Radioul intra in hora
Imediat dupa infiintarea fundatiei Janovics Jeno, in luna aprilie a aceluiasi an postul Duna TV anunta ca va sustine infiintarea noii televiziuni, iar postul TV public din Ungaria anunta acelasi lucru, afirmand ca este de acord chiar cu retransmiterea programelor televiziunii pe frecventa sa. De infiintarea postului nu s-a mai auzit mai nimic pana dupa alegerile din 2004, cand UDMR a intrat la guvernare primind in urma negocierilor din Coalitie portofoliul Comunicatiilor cu ministru desemnat Zsolt Nagy. Putin dupa aceea, in luna februarie a anului 2005, Guvernul Romaniei a semnat Memorandumul de cooperare si de intelegere in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor cu autoritatile ungare.
In octombrie 2005, vicepremierul Marko Bela declara la Targu Mures, in cadrul unei
intalniri cu reprezentantii mass media maghiara ca “in perioada care urmeaza este deosebit de important ca televiziunea si radioul maghiar din Transilvania sa devina autonome, iar acest obiectiv poate fi realizat prin infiintarea televiziunii si radioului public maghiar din Romania, precum si prin continuarea sprijinului Ungariei”. La sfarsitul lui 2005, Zsolt Nagy spunea insa ca suma necesara infiintarii televiziunii maghiare din Transilvania este de aproape cinci ori mai mare decat sprijinul acordat de Guvernul ungar – “costurile investitiei sunt estimate la circa 4-5 milioane de euro (undeva in jurul cifrei de un miliard si jumatate de forinti, n.r.)”.
Inaugurarea
In februarie 2006, Nagy Zsolt spunea ca cei 300 milioane de forinti au fost folositi pentru cumpararea unui imobil la Targu-Mures si achizitionarea mijloacelor tehnice de utilare a studiourilor. Potrivit acestuia, centrele media ar fi trebuit sa inceapa sa emita “din a doua jumatate a anului”, insa nu s-a intamplat asa. A urmat in noiembrie 2006 sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei iar in aprilie 2007, UDMR anunta ca “este foarte probabil ca radioul maghiar din Transilvania, va incepe sa emita inca in aceasta vara”. In urma acelei sedinte a curatoriului Fundatiei Janovics Jeno, fostul ministru Zsolt Nagy declara ca “in urmatoarele 2-3 luni se va achizitiona instalatia tehnica si va fi format colectivul redactional, fiind de asteptat ca Radio Erdely FM va incepe sa emita in luna iunie pe frecventele studiourilor de radio partenere”.
Finantare printr-o aplicatie speciala
Contactat telefonic, Zsolt Nagy ne-a oferit amanunte despre functionarea celor doua proiecte ale fundatiei pe care o conduce.
Curentul: – In ce stadiu se afla Radio Erdely FM?
Zsolt Nagy: – S-a discutat in curatoriu si functioneaza la Targu Mures, urmeaza sa fie preluat de posturile partenere.
Curentul: – Iar televiziunea maghiara?
Zsolt nagy: – Nu avem inca fonduri suficiente pentru demararea proiectului initial, vom porni de la o initiativa pe plan local, regionala, urmand sa se extinda pe masura ce vom gasi finantatori.
Curentul: – Care ar fi suma necesara demararii acestui proiect?
Zsolt Nagy: Este nevoie de mai multe milioane de euro.
Curentul: – Care este sursa de finantare a radioului?
Zsolt Nagy: – Fondurile provin de la Guvernul maghiar.
Curentul: – Prin memorandumul romano-maghiar in domeniul comunicatiilor?
Zsolt Nagy: – Nu, este o aplicatie pentru finantare speciala, deci nu este nici un memorandum.
Curentul: – Care este aria de acoperire a radioului?
Zsolt Nagy: – Nu dispune de emisie, este doar un studio.
Curentul: – Aveti o conceptie pentru postul de radio si pentru televiziune?
Zsolt Nagy: – Pentru radio – stiri, emisiuni de tip cultural in functie de cerinte, iar la televiziune se lucreaza la un concept.
Curentul: – Ati stabilit componenta personalului radioului?
Zsolt Nagy: – Da, exista o echipa redactionala
Curentul: – Care sunt posturile partenere care va prelua Erdely FM?
Zsolt Nagy: – Deocamdata avem trei radiouri partenere din judetele Harghita, Arges si Satu Mare.
Communitas cofinanteaza un an Erdely FM
Presedintele curatoriului fundatiei Communitas, fostul presedinte executiv al UDMR, Takacs Csaba ne-a spus ca “exista un program de colaborare in baza statutului fundatiei de a sprijini aceasta initiativa, de a sprijini un astfel de radio. Intrebat ce inseamna programul de colaborare, Takacs a spus ca “este un program de colaborare, de cofinantare, de logistica, pe termen de un an, dupa aceea consiliul director va analiza rezultatele si in functie de rezultate, vom discuta mai departe”. Cat despre finantarea televiziunii maghiare transilvanene, Takacs Csaba a spus ca “cel putin pana la ora actuala fundatia nu s-a implicat in sprijinirea proiectului”.
“Pompa” clujeana
Erdely FM nu este singurul proiect sustinut financiar de Communitas – cotidienele “Uj Magyar Szo”, “Kronica”, sau “Lato” (al carui redactor-sef este presedintele UDMR, Marko Bela) ar fi primit ajutoare financiare din partea Communitas, sustineri semnalate in presa. Fundatia Communitas este cunoscuta drept principala “vaca de muls” a liderilor UDMR. Din 2001 incoace, a primit de la Guvernul roman sute de milioane de lei. Numai in acest an, fundatia administrata in totalitate de UDMR a primit 10.770 RON, adica peste 100 de milioane de lei vechi. Fundatia care functioneaza in sediul UDMR din Cluj a fost condusa pana in 2005 de liderul UDMR Marko Bela. Ultimul curatoriu al fundatiei, prezentat pe site-ul Communitas, este constituit din Takacs Csaba – presedinte si membrii Kelemen Atilla, Kelemen Hunor, Kerekes Gabor, Kovacs Peter, Lakatos Andras, Szep Gyula si Verestoy Attila. Presedintele UDMR, Marko Bela conduce comisia insarcinata cu bursele acordate de Communitas.
Caracatita mediatica a UDMR
Unul din mijloacele prin care UDMR isi asigura monopolul politic este dezvoltarea unei retele mass media prin care poate controla informatiile si opiniile care ajung in mediul maghiar. Din mai multe anchete aparute in mass media reiese ca cel mai bogat politician UDMR, senatorul Verestoy Attila, controleaza televiziunile si ziarele din Harghita si Covasna. In Odorheiul Secuiesc, al doilea oras ca marime din judetul Covasna, Ferenczy Karoly, cumnatul lui Verestoy, detine postul local Digital 3 TV precum si statia locala de limba maghiara Radio Star. In Sfantu Gheorghe, resedinta judetului Covasna, firma Trinvest SA, in care senatorul UDMR este actionar, a infiintat televiziunea locala prin cablu Selektronic TV, vanduta ulterior companiei UPC Romania. Cat despre ziarele de limba maghiara, “Uj Magyar Szo” si “Erdelyi Riport”, ambele cu acoperire nationala, apartin firmei Editura Scripta SA, cu sediul in Oradea, la care Verestoy detine 84% din actiuni. Un alt ziar de limba maghiara cu acoperire nationala – “Kronik” – este gestionat de firma Casa de Editura Kronika SA, in actionariatul careia s-a implicat si Verestoy Attila.
Cat despre presa online, cel mai important portal de stiri si comentarii de limba maghiara din Romania, Transindex, este al presedintelui executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor.
Incompatibilitate au ba?
In martie 2006 i s-a cerut ministrului Comunicatiilor sa raspunda acuzatiilor potrivit carora postura sa de presedinte al fundatiei (beneficiara fondurilor de 1,2 milioane de euro alocate de Guvernul Ungar pentru infiintarea televiziunii maghiare) este incompatibila cu cea de ministru al Comunicatiilor. Zsolt Nagy a raspuns interpelarii in Parlament, unde a explicat ca fundatia Janovics Jeno “este condusa de un comitet director al carui presedinte am fost ales in luna martie 2004, data la care eu nu am detinut functia de ministru. () In privinta presupusei situatii de incompatibilitate, raspunsul este foarte simplu. Nu ma aflu intr-o asemenea situatie”.
Spionul UDMR Zsolt Nagy, stapanul antenelor maghiare din Ardeal
December 11th, 2008
VR No Comments »