SCRISOARE DESCHISA adresata premierului Emil Boc: Pana unde va decadea demnitatea nationala in fata UDMR si a intereselor Ungariei asupra Romaniei? Refuzăm farsa istoriei care se repetă si complicitatea morala la crima Kossuth-ilor

Scrisoare Deschisa adresata premierului Emil Boc

 

Pana unde va decadea demnitatea nationala in fata UDMR si a intereselor Ungariei asupra Romaniei?

 

Refuzăm farsa istoriei care se repetă si complicitatea morala la crima

 

Luni, 21 martie ac, se decide la Curtea de Apel Craiova, dupa cinci ani de procese, daca autorul etnocidului românilor transilvăneni de la 1848 va avea o stradă în Târgu-Mureș, cu numele lui, blestemat din neam in neam de urmasii victimelor: Lajos Kossuth. Pe 14 martie a.c., la peste cinci ani de la declansarea acestei batjocoriri oficiale a demnitatii nationale, un angajat al statului roman, extremistul Csibi Barna, continua „opera” lui Lajos Kossuth, si il ucide in efigie pe Avram Iancu, in piata publica, cu mesajul “Aşa păţesc toţi care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor”. La Bucuresti, timp de doua zile, Parlamentul Romaniei sarbatoreste alaturi de extremistii maghiari un 15 martie care a dus la uciderea a peste 40.000 de romani. In timpul manifestarilor dedicate “maghiarilor de pretutindeni” oficiali ai statului vecin incalca pe teriotoriul tari si cu buna stiinta Constitutia Romaniei incitand minoritatea maghiara la obtinerea “dreptului divin” – apud presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover – autonomia “Tinutului Secuiesc”. Ulterior, ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, de mana cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, mint in fata Parlamentul, poporul si presa romana ca astfel de declaratii nu au avut loc. Mai mult, sotia sa, Bajtai Erzsebet, a recitat la Miercurea Ciuc din versurile criminalului de razboi antisemit si antiroman Wass Albert: “Să fie Ardealul din nou ce-a fost!/ Să-i apărăm pe secui/ De faptele odioase ale românilor”.

Mai multi jurnalisti si scriitori i-au adresat aceasta Scrisoare Deschisa premierului Emil Boc pentru a-l avertiza asupra nivelului de batjocorire a demnitatii nationale la care au ajuns partenerii de Guvernare ai PDL, organizatia etnica UDMR. Aceasta Scrisoare deschisă a fost adresata intai dlui dr. Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu-Mureş, presedinte al Filialei Judetene a Partidului Democrat Liberal (PDL), privind procesul de luni, 21 martie. Ramasa, pana acum, fara raspuns, o remitem sefului acestuia, dl Emil Boc, premier al Guvernului Romaniei si presedinte al PDL, mai ales ca, intre timp, chestiunea maghiara risca sa destabilizeze intreaga tara, sub ochii neputinciosi, nepasatori sau chiar complici ai serviciilor secrete si responsabililor politici de la cel mai inalt nivel.

Scrisoarea va fi depusa luni, 21 martie ac, la secretariatul Guvernului Romaniei, de unde vom lua numar de inregistrare si vom solicita raspuns scris. Va rugam sa semnati cu numele intreg si sa adaugati si profesia dvs. Doamne ajuta!

UPDATE:Procesul Kossuth si Scrisoarea Deschisa catre Boc privind interesele UDMR si ale Ungariei. Cum a fost, ce s-a intamplat. Romanii ardeleni au ramas doar cu ziarele Cuvantul Liber si Cuvantul Libertatii. Multumim tuturor! FOTO/INFO

 

Motto din Lajos Kossuth: Romanii, o «hoardă mai josnică decât vita» – (Liviu Maior, 1848 – 1849, Românii şi ungurii în revoluţie, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 1998, p. 378)

Domnule Emil Boc,

Istoria, constata marele filosof Hegel, tinde să se repete. Prima oară ca tragedie, apoi ca farsă…

În urmă cu 163 de ani, cu prilejul Revoluţiei Ungare din 1848, în Transilvania a avut loc împotriva românilor un masacru sângeros. Peste 230 de sate locuite de români au fost incendiate, bărbaţi, femei, bătrâni şi copii, aproape 40.000 de suflete, au fost împuşcaţi, spintecaţi, spânzuraţi. Principalul autor moral al acestei tragedii a fost Lajos Kossuth, prim-ministrul guvernului revoluţionar ungar.

Peste nici un secol, în toamna lui 1940, în acea parte de Transilvanie care fusese făcută cadou Ungariei de către Germania nazistă şi Italia fascistă prin Dictatul de la Viena, tragedia s-a repetat: peste 1100 de români fără apărare din Ip, Tresnea, Mureşenii de Câmpie, Sucutard, Nuşfalău, Marca, Cosnicu, Cămar, Zalău, Beiuş, Hida, Dragu, Ciumarna, Cerasa şi din alte localităţi au fost ucişi de armata ungară horthystă în primele două săptămâni după ocupaţie. Alte orori au avut loc câţiva ani mai târziu, în toamna lui 1944, la Moisei şi Sărmaş.

În urmă cu un deceniu, pe vremea primarului de tristă amintire, Imre Fodor, exact ca în aforismul lui Hegel, istoria s-a repetat ca farsă: prin contribuţia unor consilieri locali – unii de rea-credinţă şi cinici, alţii doar oportunişti sau ignoranţi -, două străzi ale municipiului Tîrgu-Mureş au fost rebotezate Kós Károly şi Dieta de la Turda. O acţiune care nu putem s-o denumim decât perversă, având în vedere că un personaj precum Kós, altfel un arhitect şi grafician remarcabil, dar ale cărui antiromânism şi antisemitism sunt notorii, a fost decorat de însuşi Horthy cu cea mai înaltă distincţie ungară, Nemzetvédelmi Kereszt (Crucea Apărării Naţionale). Aşa cum scria ziarul Ellenzék din Cluj la 16 iun. 1941, motivul era că Kós Károly: „a luptat cu credinţă – şi cu riscul vieţii – în teritoriile smulse (Ungariei Mari, n.n.) împotriva forţelor străine (…)”. Adică împotriva României!

În ceea ce priveşte „Dieta de la Turda”, în anul 1568 ea stabilea că, alături de cele trei religii de stat – catolicismul, luteranismul şi calvinismul –, este recunoscută şi o a patra, unitarianismul, considerat în Europa acelui timp o erezie pentru că nega Sfânta Treime şi originea divină a lui Isus Cristos. Astfel, Dieta de la Turda condamna religia ortodoxă să rămână pe mai departe exclusă dintre religiile «recepte», pecetluindu-se definitiv, în acest fel, statutul inferior de naţiune „tolerată la bunul plac al principelui şi nobililor” a românilor ortodocşi din Transilvania, popor şi la acea vreme majoritar în Transilvania.

Ca şi cum aceste batjocuri n-ar fi fost de ajuns, o nouă farsă cinică a demarat în urmă cu patru ani: schimbarea numelui străzii Călăraşilor – eroicul corp de armată care a fost decimat în 1877 în luptele pentru independenţa României – cu cel de Lajos Kossuth, cel care a girat politic, militar şi moral, în anii 1848-49, moartea a 40.000 de români transilvăneni. Întreaga „manoperă” a fost orchestrată de consilierii municipali ai UDMR în ciuda avizului negativ al Comisiei Judeţene de Atribuiri de Denumiri din cadrul Instituţiei Prefectului. Comisia, condusă de regretatul istoric dr. Grigore Ploeşteanu, a argumentat zadarnic că denumirea în Tîrgu-Mureş a unei străzi cu numelui lui Kossuth reprezintă o provocare şi o umilire pe cât de inutilă, pe atât de primejdioasă a populaţiei româneşti. Proiectul a fost introdus şi votat în regim de urgenţă profitându-se de majoritatea pe care pe care şi-au asigurat-o consilierii UDMR cu sprijinul a doi consilieri ai PD!

Hotărârea nr. 255, din octombrie 2005, a Consiliului Local municipal a fost atacată în justiţie şi suspendată ca ilegală şi abuzivă. În dispreţul legii, persoanele care ar fi trebuit să pună în aplicare decizia instanţei nu au făcut acest lucru şi au trimis hotărârea Consiliului Local municipal (deşi ea fusese suspendată de justiţie!) Ministerului de Interne care a… retrimis-o Serviciului Comunitar de Evidenţă a persoanelor din judeţul Mureş! Aşa se face că locuitorii străzii Călăraşilor au început să primească acte fiscale, dar şi documente de stare civilă, pe adresa… strada Lajos Kossuth, stradă care de fapt nu exista! (De fapt, ea încă mai există pe panoul cu harta municipiului situat în faţa Primăriei…)

După un calvar procesual care a durat peste trei ani, în care s-au adus argumente juridice pertinente din legislaţia română şi europeană, împreună cu argumentele istorice irefutabile, s-a reuşit – deocamdată! – îndreptarea „greşelii” comisă de Consiliul Local al municipiului Tîrgu-Mureş din meschine motive politice, oportunism şi incompetenţă.

Cine a fost, de fapt, Lajos Kossuth, dincolo de imaginea romantică cultivată de generaţii în minţile maghiarilor de rând? A fost, în primul rând, un personaj al cărui rol a fost determinant în Revoluţia din 1848 din Ungaria, atât în sens pozitiv, cât şi în cel negativ. A fost, fără îndoială, un publicist talentat, bun orator, agitator politic şi patriot ungur. Exclusiv ungur, chiar dacă el însuşi era slovac de origine. De aceea, idealurile mişcării revoluţionare de la 1848, au fost generoase doar pentru naţiunea în care se asimilase. Ajuns Guvernator al Ungariei, Kossuth va refuza, în mod explicit, tuturor celorlalte naţionalităţi: români, saşi, slovaci, sârbi şi croaţi, trăitoare în Imperiul Habsburgic, orice drept privind propria identitate naţională.

Din mulţimea de argumente istorice, morale şi politice care există împotriva atribuirii numelui de Lajos Kossuth unei străzi în Tîrgu-Mureş, am ales doar şapte:

Kossuth nu a recunoscut nici un drept românilor din Transilvania şi Ungaria în afara „dreptului” de a se dizolva în naţiunea ungară. În articolele de fond, pe care le scrie în ziarul Pesti Hirlap, consideră că primul obiectiv care trebuie realizat este „uniunea” Transilvaniei – până atunci autonomă – cu Ungaria, ca o „condiţie a extinderii şi dezvoltării naţiunii ungare”. Pentru el, faptul că românii constituiau populaţia majoritară a Transilvaniei constituia un element insignifiant. Kossuth preconiza să le ia românilor, dar şi sârbilor, croaţilor, slovacilor şi saşilor, ceea ce aproape un mileniu de teroare nu reuşise să le ia: identitatea naţională. „Eu niciodată, dar niciodată, sub sfânta coroană maghiară, altă naţiune sau naţionalitate decât cea maghiară nu voi recunoaşte. Ştiu că sunt oameni care vorbesc altă limbă, dar mai mult de o naţiune aici nu este.” (Magyarország története, VI/1, Budapest, 1979, p.164)

Kossuth, în calitate de conducător al Revoluţiei ungare de la 1848, a fost categoric împotriva oricărei emancipări naţionale a românilor. După el, condiţia de a li se crea o situaţie socială şi economică acceptabilă românilor era ca aceştia să înceteze a se considera o naţiune aparte şi de a se dizolva în naţiunea maghiară. Kossuth declara într-un discurs ţinut în Dieta de la Pozsony (Bratislava): „Dorinţa românilor de a se bucura de o existenţă politică naţională deosebită este irealizabilă, deoarece ea ar duce la distrugerea unităţii statului ungar. (…) De va fi nevoie, sabia va tranşa chestiunea.” (George Bariţ, Părţi alese din istoria Transilvaniei, II, Sibiu, 1890–1891, p. 755–797)

Kossuth a şi pus în practică acest veritabil şantaj politic, bazat pe superioritatea militară, tratându-i pe români cu dispreţ şi intoleranţă nelimitate. Rămâne ca un document de referinţă Proclamaţia din 10 octombrie 1848, dată la Pesta, prin care îi soma, în termeni ultimativi şi injurioşi, pe români – numindu-i „gunoaie ingrate” – să revină la „ordine şi supunere legală”, altfel vor fi „exterminaţi de unguri şi secui”. Kossuth le impunea, de fapt, românilor să accepte unirea Transilvaniei cu Ungaria şi să renunţe la recunoaşterea lor ca naţiune. Rezultatul proclamaţiei a fost generarea unei confruntări de o gravitate deosebită între români şi maghiari.

O altă proclamaţie a lui Kossuth, cea din 22 decembrie 1848, prefigurează violenţa la care s-a recurs împotriva românilor în prima jumătate a anului 1849, când Transilvania a fost recucerită de trupele guvernului ungar. Ea vorbeşte de la sine despre orbirea politică care îl caracteriza pe conducătorul Revoluţiei ungare: „Plin de injurii la adresa lor, numindu-i «mercenari plătiţi», «hoardă mai josnică decât vita», «bandiţi valahi», Kossuth îndeamnă pur şi simplu la exterminarea românilor şi a tuturor duşmanilor.” (Liviu Maior, 1848 – 1849, Românii şi ungurii în revoluţie, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 1998, p. 378)

Kossuth a autorizat instaurarea unui regim de teroare în Transilvania, prin numirea în funcţia de comisar civil pentru Transilvania a lui László Csányi. Acesta era un intim al său, care îi ura visceral pe români şi care a înfiinţat şi a asmuţit împotriva lor tribunalele militare -„tribunalele de sânge” – şi a transformat gărzile naţionale ungare în „echipe de vânătoare”, care au masacrat femei, copii şi bătrâni fără apărare. În ciuda protestelor şi a cererilor insistente ale generalului Bem, scârbit de nesfârşitele atrocităţi, Kossuth a refuzat să-l retragă pe acest călău paranoic. Rezultatul a fost înspăimântător: în doar patru luni, peste 6000 de români civili au fost asasinaţi. Numai în judeţele Mureş şi Târnave, mai mult de 40 de comune au fost mistuite de foc. „Echipele de vânători”, conduse de secuii Jenei, Szabó, Zajzon şi Kovács, au măcelărit sute de români din comunele Hodac, Ibăneşti, Ruşii Munţi, Morăreni, Dumbrava, Monor, Iclandul Mare şi Mic, Sâncraiul de Mureş, Nazna, Sângerul de Câmpie şi Petelea. „Şirul martirilor români maltrataţi sau executaţi în anii 1848- 49 este nesfârşit. Numai în Tg. – Mureş au fost omorâţi peste 100 de români.” (Traian Popa, Monografia oraşului Tîrgu – Mureş 1932 p. 186)

Kossuth i-a urmărit cu o duşmănie neîmpăcată nu numai pe români, ci şi pe saşii transilvăneni, pentru că s-ar fi opus „luptei pentru libertatea maghiară”, când, de fapt, ei nu luptau decât pentru propria lor libertate. Într-o scrisoare adresată la 17 martie 1849 generalului polonez Bem, comandantul armatei ungare în Transilvania, îi scrie cu ocazia cuceririi Sibiului de către armata rusească: „(…) să-i arestaţi pe cei mai de seamă conducători ai răzmeriţei săseşti, predându-i comisarului guvernamental László Csányi, iar acesta să-i ţină ostatici şi să-i execute la cea mai mică opoziţie din partea populaţiei săseşti şi dacă ruşii nu se vor retrage neîntârziat din ţară”.

Astfel, împuternicit de Kossuth, Csányi va ordona împuşcarea cărturarului Stephan Ludwig Roth, la 11mai 1849. (Otto Folberth, Der Prozess Stephan Ludwig Roth GrazKöln, 1959).

Kossuth, aşa cum reiese din corespondenţa sa, a solicitat Franţei şi Angliei (cărora le cerea să sprijine Revoluţia Ungară) să împiedice avântul mişcării de eliberare din Principatele Române. El îşi justifica cu cinism cererea astfel: „Schimbarea situaţiei în Principate ar produce un efect moral incalculabil asupra românilor din Ungaria”. (Milton G. Lehrer, Ardealul, pământ românesc. Problema Ardealului văzută de un american. Cluj-Napoca, 1991, p. 218.)

Kossuth a girat, politic şi militar, etnocidul care a provocat rănile nevindecabile pe care memoria colectivă a generaţiilor de români ardeleni nu le poate uita. În perioada în care el a condus guvernul revoluţionar ungar, 236 din cele circa 2400 de sate locuite de românii din Transilvania, Banat, Bihor şi Maramureş au fost jefuite şi arse. În fiecare sat românesc au fost ucişi între 10 şi 20 de oameni, în total în jur de 30.000, adică de trei ori mai mulţi decât românii căzuţi pe câmpul de bătaie! Ceea ce atestă afirmaţiile acelor istorici care arată că, în anii 1848–49, în Ardeal a avut loc un genocid al românilor.

Revoluţia din 1848 a făcut printre români cam 40.000 de victime, atestă un martor din acele vremi, mitropolitul Şaguna. (Ioan Lupaş, Mitropolitul Andrei Şaguna. Monografie istorică, ediţia a II-a. Sibiu, 1911, p. 66.) Teribila cifră este confirmată în fascicula a 2-a a lucrării „Die Romänen der oesterreichischen Monarchie” Wien, Druck from Karl Gerold et Sohn, 1850, p.231.

Acestea nu sunt speculaţii, ci fapte, stabilite de istorici. Să vedem, însă, şi ce păreri au avut despre Kossuth unii dintre contemporanii săi:

Nicolae Bălcescu: „Kossuth a guvernat rău şi slab, el mi-a dovedit şi mai mult că un demagog nu poate fi un om de stat. El a pierdut Ungaria”, scria conducătorul Revoluţiei Române de la 1848, după aflarea dispoziţiilor date de Kossuth pentru organizarea unei expediţii totale împotriva lui Avram Iancu. (N. Bălcescu, Opere, Corespondenţă, IV, p. 228)

Contele István Széchényi, „cel mai de seamă ungur”: „N-aveţi decât să aţâţaţi toate naţionalităţile până la furie împotriva maghiarilor (…), să umpleţi până la refuz paharul represaliilor cu veninul dumneavoastră – şi o să vedeţi ce o să iasă”, îl avertiza Széchényi pe Kossuth încă din 1847 în „Fragmente de program politic”. (Magyar Révay Lexicon, XVII, p. 129).

Bertalan Szemere: „Kossuth s-a purtat la început ca un autocrat şi a sfârşit ca un laş, abandonându-şi patria cu o săptămână înainte de lupta finală de la Şiria, pentru a fugi în Turcia”, scrie în amintirile sale cel care a fost ministru de interne şi apoi prim-ministru al guvernului Revoluţiei Ungare din 1848, condus de Kossuth. Szemere îşi aminteşte despre el ca de un personaj arogant, duplicitar şi poltron. Despre exilul în Italia, fostul prim-ministru al lui Kossuth afirma textual: „Stilul său autocratic şi manierele intolerante vor distruge orice influenţă reală asupra comunităţii revoluţionarilor expatriaţi”. (https://en.wikipedia.org/wiki/Lajos_Kossuth)

Acesta este deci, dincolo de viziunea romantică, personajul istoric real…

Nu-i aşa că merită să existe, în Tîrgu-Mureş, o stradă care să îi poarte numele şi să-i perpetueze amintirea? Mai multă rea-credinţă şi cinism sunt greu de imaginat!

Să ne întoarcem însă la aspectele juridice ale cazului, provocate de actul administrativ abuziv din 10 octombrie 2005 al Consiliului Local al municipiului Tîrgu-Mureş. Hotărârea a fost atacată în justiţie de Asociaţia Culturală Avram Iancu, Uniunea Vatra Românească, Filiala Mureş a Partidului România Mare şi de consilierul municipal Sita Ioan.

În conformitate cu Legea 544/2004 privind contenciosul administrativ, la 4 mai 2006 s-a pronunţat sentinţa civilă nr. 898, prin care se suspenda punerea în aplicare a Hotărârii nr. 255 de schimbare a numelui străzii din Călăraşi în acela Kossuth. Sentinţa nu a fost pusă în executare de către primarul municipiului, deşi avea această obligaţie, ceea ce a produs derută în rândul autorităţilor locale. Astfel s-a ajuns la situaţia că locuitorilor din strada Călăraşilor nu numai că li sau trimis facturi pe adresa strada Kossuth, ci li s-au emis ilegal cărţi de identitate şi paşapoarte pe o adresă inexistentă!

Apoi a început un adevărat carusel juridic. Prin Sentinţa civilă nr. 2508, din 3 noiembrie 2006, s-a admis acţiunea în contencios administrativ a Asociaţiei Culturale Avram Iancu şi s-a dispus anularea pe fond a Hotărârii nr. 255 a Consiliului Local, dar au fost respinse acţiunile celorlalţi reclamanţi. Părţile au declarat recurs, iar Curtea de Apel Tîrgu-Mureş, prin decizia nr. 417/R, din 29 martie 2007, a admis toate recursurile, a casat integral sentinţa nr. 2508 din 3 noiembrie 2006, iar cauza a fost retrimisă spre rejudecare primei instanţe, respectiv Tribunalului Mureş!

S-a intrat astfel în un al doilea ciclu de procese… După numeroase hărţuieli şi tertipuri – invocări de excepţii imaginare, încercări de a scoate Primăria din cauză, chipurile ca neavând calitate procesuală – părţile reclamante au avut din nou câştig de cauză. După rejudecarea în fond a procesului privind schimbarea numelui străzii din Călăraşilor în cel de Lajos Kossuth, Tribunalul Mureş, prin Sentinţa 809 din 28 noiembrie 2008, a dispus din nou anularea hotărârii nr. 255 din 10 octombrie 2005 a Consiliului Local. Considerăm că, dincolo de repararea unor ilegalităţi, decizia Tribunalului a făcut dreptate, în primul rând, memoriei celor care cu un secol şi jumătate în urmă au pierit în împrejurări tragice.

Pentru aceasta vă solicităm, domnule primar al municipiului Tîrgu-Mureş, ca la cea mai apropiată şedinţă de plen a Consiliului Local să faceţi propunerea de a nu se declara recurs împotriva Sentinţei civile nr. 809 pronunţate de instanţă în data de 28 noiembrie 2008. În caz contrar, vor continua incertitudinea şi hărţuirea în justiţie, inflamarea opiniei publice şi deturnarea atenţiei de la problemele reale ale oraşului. Având în vedere competenţa actuală a Consiliului Local şi – de ce nu? – recunoaşterea, din partea unora dintre foştii consilieri PD, a faptului că votul lor din octombrie 2005 a atentat la memoria propriilor înaintaşi, poate fi reparată o greşeală politică comisă din motive populiste, pe de o parte, şi din oportunism şi incompetenţă, pe de alta.

Astazi, la peste cinci ani de la declansarea acestei batjocoriri oficiale a demnitatii nationale, un alt angajat al statului roman, extremistul Csibi Barna, continua „opera” lui Lajos Kossuth, si il ucide in efigie pe Avram Iancu, in piata publica din Miercurea Ciuc, cu mesajul “Aşa păţesc toţi care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor”. Iar la Bucuresti, Parlamentul Romaniei sarbatoreste alaturi de extremistii maghiari un 15 martie care a dus la uciderea a peste 40.000 de romani. Aceasta, domnule prim ministru, se numeste complicitate morala la crima.

La aceste fapte, pe plan national, se adauga cedarile continue ale Guvernului si partidului Dvs, de la Legea Educatiei la Legea Minoritatilor, ambele construite pe placul UDMR. Pe deasupra, asistam la o instaurare, de facto, a autonomiei teritoriale a asa-zisului “Tinut Secuiesc”, sub ochii nepasatori ai responsabililor cu apararea Constitutiei Romaniei.

Domnule prim ministru si presedinte al PDL Emil Boc, daca tineti sa aparati demnitatea nationala, asa cum spune ca o face si presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, puneţi capăt farselor istoriei care se repetă!

Dar oare o veti face?

Cu consideraţie,

 

Prof. univ. dr. av. Ioan Sabău-Pop

Dorin Suciu, ziarist

Victor Roncea, ziarist

Pr. prof. dr. Mihai Valica

Elena Andronache, Grupul Independent pentru Democratie

Iustina Bacosca, psiholog

Paul Bacosca, scriitor

Gheorghe Almasanu, roman

Cristian Donciu, medic

Mariana Gurza, scriitoare, jurnalista

George Bara, jurnalist, profesionist IT

Ionut Tene, jurnalist, scriitor si poet

Mihai Rapcea, avocat

Stefanin Vladulescu, profesor

Alexandru Tomescu, editor ALTERNATIVA www.alternativaonline.ca

Monica Andronache, romanca

Daniela Stefan, romanca

Dr Emilia Corbu, istoric

Magda Ursache, scriitoare

Dr Ioan Lacatusu, Centrul european de studii Covasna-Harghita, Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș

Lazar Ladariu, jurnalist, scriitor, redactor sef Cuvantul Liber

Florian Palas, jurnalist, VEGHEA

Maria Petrascu, jurnalista

Andreea Soare, romanca

Marius Tipa, roman

Costel Cotirlan, roman

Mircea Ditiu, roman

Cristian Juverdeanu, roman

Mircea Ioan Popa, profesor universitar

Cristian Cornea, roman

Cristi Harja, roman

Sergiu-Lucian Epure, roman

Nadia-Maria Ciucur, functionar public

Carmen Amza, profesor

Radu Andrei, roman

Ana Maria Bujenita, medic roman

Cristian Vasile, militar in rezerva

Baciu Andrei, student

Vali Jumuga, fost pilot de vanatoare in Aviatia Militara Romana, elev al generalului Mihai Bujenita

Monica Stefanescu, profesor

Emil Ciora, roman ardelean din tata-n fiu

Horia Arghir, profesor roman

Daniel Vladescu, programator

Cristian Grigorasi, presedinte Asociatia Noua Dreapta filiala Brasov

Ioan Nicolae, monah

Irimia Gabriel, roman

Catalin Theodor Mitran, economist

Danila Neculai, militar (r)

Liviu Culman, inginer

Verginia Lupascu, pensionara

Camelia Ciobanu, jurnalista

Prof Univ Dr Gheorghe Buzatu

Prof Constantin Barbu, filosof

Marius Alin Batca, jurnalist roman

Marinela Gherlan, romanca

Anca Aretianu, romanca

Calin Scutareanu, bucovinean-ardelean

Pivniceru Viorel, poet

Mihai Maghiaru, roman, Asociatia Romanilor din Australia (www.aradomain.com)

Adrian Ilinca, economist roman

Cristina Duma, romanca

Stelian Pacurar, roman

Antoniu Poienaru, inginer

Stefan Cristian Ariasu, Technologies Management Office

Cristina Poponete, sociolog militar

Prof Univ Mircea Ioan POPA, M.D., Ph.D., M.P.H.

Stefan Mihai Martinescu, ROMAN

Clara Arustei, editor carte

Marga Bulugean, redactor-şef adjunct, Cuvantul Libertatii – Craiova

Mircea Cantar, redactor sef, Cuvantul Libertatii – Craiova

Alexandru Nemoianu, Istoric, Director ”Centrul de Studii si Documentare al Romanilor-Americani”

Carmen Filip, romanca

Stan Stefan, roman

Col (r) Cristache NicolaeTeofil

Alina Precupescu, profesoara

Ion Varsescu, inginer

Tony Suciu, romanca

Carligeanu Neculai, Comandor (r) ing. av.

Lazar Irinel, VIP Protection Afganistan

Dan Tanasa, presedinte PC Spania

Florin Firuta, medic roman

Sorin Munteanu, roman

Vadim Cernei, student

Cristina Constantinescu, romanca

Leontid Vasut, roman

Maria Semenescu, roman

Dumitru Berariu, roman

Andrei Gavrea, roman

Simion Suciu, “pensionar nesimtit, beneficiar… ex. lt.col. in ex Armata Romaniei”

Gheorghe Balan, militar in rezerva

Cristina Valeria Mihai, studenta

Cristina Constantinescu, romanca

Gabriel Iacobescu, ing. chimist, 65 ani

Adrian Chivoiu, Col. (r)

Horia Marinescu, adm. firma (Daca bunicii mei au fost fortati sa plece din acest oras in 1940, parintii mei au fost marginalizati in anii saizeci de adm. regiunii Mures Autonoma Maghiara, eu nu mai suport terfelirea romanilor la ei
acasa, de niste rebuturi ale istoriei, criminali ai poporului roman. Trebuie sa ne ridicam si sa punem definitiv punct atitudinii unguresti in Romania.Fara menajamente, transant si definitiv)

Cezara Mironica -jurnalist, “Vremea Noua” – Vaslui

Prof. Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, romanca din Herta (azi in Ucraina), presedinte al Fundatiei Civice Raionale Herta

Lt.col.art.(rz) Teodoreanu Alexandru Nicolae, Director programe pentru Basarabia si Tinutul Herta la Asociatia STINDARD Bucuresti

Ioana-Alina Negotei, preparator universitar ASE Bucuresti

Nicolae Rotaru, roman

Conf univ.dr. Cristian Sandache, istoric

Colonel Pacurar Stelian

Daniel Florescu, roman

Silvia Butnaru, romanca

Mugur Stefan, roman

Ioan Bozac, roman

Mihail Medrea, roman

Catalin Vasile, roman

Andrei Petrina, roman

Adriana Chebac, romanca

Romani din Germania: Gheorghe Loghin, Elena – Cristina Schneider (Loghin), Paulina Loghin, Florin Loghin Florin, Iulia Ardeleanu, Silvia Rusu, Cornelia Andreescu, Vasile Ungureanu,

Daniela Ciranu, romanca

Alina Stoica, romanca

Adrian Iscru, avocat

Conf. univ. dr. G. D. Iscru, istoric, Bucuresti, autorul monografiei: Revolutia romana din 1848/1849, ed. II/a, Casa de Editura si Librarie Nicolae Balcescu, Bucuresti, 1997. De acord si confirm caracterul de criminal a lui L. Kossuth, fata de romanii ardeleni.

Constantin Craciun, Profesor  Universitar, UBB Cluj Napoca

Lista ramane deschisa

15 Martie 2011

Semnati Scrisoarea Deschisa la www.Roncea.ro sau [email protected] si dati-o mai departe

UPDATE: Am avut dreptate! Priviti pana unde au ajuns ungurii sa-si bata joc de romani:

Minciunile Ambasadorului Ungariei in Romania, Oszkar Fuzes. Autonomia “Tinutului Secuiesc” este “viitorul natiei si porunca lui Dumnezeu” – Laszlo Kover, presedintele Parlamentului de la Budapesta. “Neautorizata” sotie Bajtai Erzsebet si neautorizatul sef al M.A.E. Baconschi

Reactii la Scrisoarea Deschisa adresata premierului Emil Boc pentru apararea demnitatii nationale in fata criminalilor unguri, Lajos Kossuth si ai lui: “Umilirea natiei romane a atins cote paroxistice in timpul guvernarii tradatoare si catastrofale a Coalitiei PDL-UDMR”

Starea de fapt: Când sentimental naţional (guvernamental) se usucă şi crapă! »

Si o replica romaneasca:

Ziaristi Online: Tineri bucuresteni au pus Opinca pe Centrul Cultural Maghiar, in replica la spanzurarea lui Avram Iancu. Semnati SCRISOARE DESCHISA adresata premierului Boc: Pana unde va decadea demnitatea nationala in fata UDMR?

UPDATE: Operatiunea Sus Opinca! Lectia de demnitate nationala la Centrul Cultural Maghiar. Avram Iancu suntem toti! FOTO/VIDEO/INFO

Un cadou de ziua lor pentru ungurii de pretutindeni: ‘Ungaria, un palat de spume mincinoase. Limba? ar trebui să li fie ruşine de ea. Sunetele îngrozesc piatra. Cea mai decăzuta populaţie din Europa, cu o vanitate şi lăudăroşie lungă şi scârboasă’

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

151 Responses to “SCRISOARE DESCHISA adresata premierului Emil Boc: Pana unde va decadea demnitatea nationala in fata UDMR si a intereselor Ungariei asupra Romaniei? Refuzăm farsa istoriei care se repetă si complicitatea morala la crima Kossuth-ilor”

  1. Un simplu roman says:

    Sunt un simplu roman si o semnez din toata inima:

    Gheorghe Almasanu, Romania

    Doamne ajuta!

  2. paul bacosca says:

    Pentru orice alta scrisoare deschisa sau petitie care trebuie semnata, sunt prezent!
    Subscriu si la aceasta scrisoare.

  3. paul bacosca says:

    Intelectualitatea tace, BOR-ul tace, guvernul si clasa politica tac, cine mai poate salva Romania?
    O speranta ar mai fi, acea parte de popor roman care mai pastreaza un sentiment national intact. ACESTI ROMANI TREBUIESC MOBILIZATI INTR-UN FEL SAU ALTUL!

  4. La 30 august 1940, Romaniei i-a fost impus criminalul dictat de la Viena. Drept urmare, Ungaria a cotropit o parte a stravechiului pamant romanesc al Transilvaniei.
    Intre septembrie 1940 – octombrie 1944, pentru romanii aflati sub ocupatia ungara viata de zi cu zi s-a transformat intr-o necontenita si cutremuratoare tragedie.

    Pe plaiurile romanesti din Ardealul de Nord s-au petrecut atunci fapte greu de imaginat: crime in masa; asasinate individuale; atrocitati dintre cele mai abominabile.
    Acestui genocid i se adaugau: exploatarea nemiloasa, dupa un program dinainte stabilit, a bogatiilor naturale, jefuire sistematica si crunta persecutare a romanilor, masuri de maghiarizare si deznationalizare, distrugerea invatamantului romanesc si a Bisericii Ortodoxe.

    Statistici din “URMAŞII LUI ATILLA” de RADU THEODORU, Editura MIRACOL, Bucuresti 1999:

    “In judeţul Sălaj: 436 de crime bestiale; 235 de schingiuiri; 602 de bătăi cumplite organizate; 978 de arestări; 9 profanări; 22 de devastări organizate; 91 de devastări savârşite individual.

    In judeţul Someş. 38 crime bestiale; 34 schingiuiri; 329 bătăi cumplite; 1223 arestări; 5 profanări 2 devastări organizate; 17 devastări savârşite individual.

    In judeţul Bihor, judet tinta al hungarismului din epoca 1867- 1919: 151 crime bestiale; 203 schingiuiri; 951 bătăi salbatice; 2593 arestări; 7 profanări ; 5 devastări organizate; 21 devastări facute de bestii cu chip hungaroid.

    In judeţul Satu-Mare, 28 asasinate; 164 schingiuiri; 451 bătăi salbatice; 1157 arestări; 14 profanări ; 11 devastări organizate; 8 devastări horthysto-comunisto-udemeriste

    In judeţul Cluj, 174 crime bestiale; 216 schingiuiri; 701 bătăi salbatice; 6369 arestări; 12 profanări ; 7 devastări colective; 93 devastări .

    La toate crimele, samavolniciile şi holocaustul impotriva populaţiei romaneşti din teritoriul cedat au participat, conform unui plan comun de exterminare, Armata Regală Ungară, prin unitaţi şi sub-unităţi dislocate in teritoriu.
    Tot acest eşafodaj al terorii sprijinit activ de organizaţiile paramilitare şi teroriste încadrate cu unguri.localnici şi de informatorii alcătuiţi din preoţi catolici, unitarieri, protestanţi, din invăţătorimea ungurească, funcţionărime şi elementele declasate ale societăţii.

    Până la 23 august 1944 totalul expulzaţilor şi al refugiaţilor din teritoriul cedat, Transilvania de Nord, s-a ridicat la peste 500.000 de români.”

  5. Elena Andronache says:

    Transilvania sub stăpânirea maghiară

    Noaptea Sfintei Cruci a neamului românesc

    # Războiului naţional din 1848-1849: 40.000 de români omorâţi de unguri şi secui, printre care: 4 prefecţi şi 10 tribuni, 100 de centurioni căzuţi în lupte, 100 de preoţi şi protopopi spânzuraţi, 300 de sate arse, restul pieriţi, tăiaţi, împuşcaţi, spânzuraţi, căzuţi în lupte. 40.000 de martiri – jertfa cea mai mare şi mai grea a românismului militant şi progresist din secolul al XIX-lea – căzuţi pe frontul de onoare şi de salvare naţională pentru ca Transilvania să nu devină şi să nu rămână parte integrantă a Ungariei

    # 1902-1912: jandarmii unguri au impuscat fara motive peste 300 de romani
    Noaptea Sfintei Cruci a neamului românesc# 1918: Masacrul de la Beliş; ucişi prin tortură 40 de ţărani si 5 ţărănci. Trupurile celor muceniciţi, unele dând încă semne de viaţă, au fost clădite în magazia de cartofi a exploatării, după care li s-a dat foc

    # 1918-1919: dorinţa de eliberare a românilor de sub jugul imperiului austro-ungar va fi scump plătită: soldaţii unguri şi secui bolşevici vor trece la execuţii în masă: sute de ţărani români torturaţi, împuşcaţi, jefuiţi, profanaţi şi in final, arşi pe rug – mulţi dintre ei încă vii – pentru a se şterge urmele masacrelor; 300 de omoruri săvârşite numai în judeţul Arad.

    # 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941: sute de crime bestiale, schingiuiri, bătăi, arestări, profanări, devastări in masă, devastări răsleţe, internări în lagăre, tâlharii, jafuri, devastări de sate româneşti, pângăriri profanări, incendieri, dărâmări de biserici, expulzări ale populaţiei romaneşti în satele ardelene Aita Seacă, Câmpia Turzii, Ciumirna,Cucerdea, Hâda, Halmăjd, Hodoş, Huedin, Ianculeştii, Ip, Lăscud, Luduş, Moisei, Mureşenii de Câmpie, Prundu Bârgăului, Sărmaşu, Trăznea, Zalău, etc.

    # 7 – 10 septembrie 1944: la Corneşti, în înfruntarea armatei române cu cea maghiară, 51 de soldaţi români au fost ucişi, dintre care, 23 de prizonieri români, căzuţi pradă în mâinile bandelor horthyste au fost supuşi celor mai abominabile torturi: li s-au tăiat urechile, nasul, li s-au scos ochii, li s-au făcut tăieturi groaznice în abdomen, unde le-au fost băgate palmele mâinilor, unora le-a fost tăiat sexul şi băgat în gură.

    # 16 – 17 septembrie 1944: la Sărmaşu,Mureş, au fost ucişi, bestial, 126 de localnici, în majoritate evrei

    # 14 octombrie 1944: la Moisei, Maramureş, 30 de ţărani români au fost împuşcaţi

    https://martiriromani.com/

  6. Elena Andronache says:

    Cei 40.000 de martiri ai războiului naţional din 1848-1849 – care constituie expresia jertfei celei mai mari şi mai grele a românismului militant şi progresist din secolul al XIX-lea – au căzut pe frontul de onoare şi de salvare naţională pentru ca Transilvania să nu devină şi să nu rămână parte integrantă a Ungariei iar românii ardeleni să nu constituie simple lipituri sau umpluturi ale unicei naţiuni politice maghiare, aşa cum nici slavii nu au dorit să-şi vadă teritoriile şi pe ei înşişi încorporaţi în statul “naţional” maghiar.

    Dr. Dumitru Suciu, Dr. Ioan Bolovan – ISTORIA ROMÂNIEI. TRANSILVANIA, Ed. “George Bariţiu”, Cluj-Napoca, 1997

    https://www.gid-romania.com/index.asp

  7. Iustina Bacosca says:

    Semnez si eu aceasta scrisoare, deoarece cred ca Romania are viitor.
    Sa fie clar: problema ungurilor nu e doar o problema politica. Este si o problema de natura sociala. Numai uniti vom trece peste toate aceste marsavii.

  8. Elena Andronache says:

    ROMÂNII ARŞI PE RUG

    de Cicerone Ioniţoiu, procesulcomunismului.com

    Mult a suferit poporul român, mult sânge a curs, multe lacrimi s-au vărsat pentru consfinţirea dreptăţii pe vatra strămoşeasca.

    Când zorii libertăţii s-au ivit, când eşafodajul şubred al imperiului austro-ungar din centru europei, care stăpânise autocrat peste 17 limbi – adevărat Babilon -, a început sa se năruie, popoarele îşi cereau drep­tul la viata naţionala, unele după altele începând din Octombrie 1918.

    Prezicerile lui Octavian Goga din 19 Aprilie 1915 se adevereau: “în asemenea împrejurări se impune pentru orice gânditor adevărat ca po­poarele din Austro-Ungaria să trebuiască a fi dezrobite ca să poată şi ele să fie introduse în lumea senină a idealului; iată de ce zdrobirea împărăţiei habsburgice, curăţirea acestui cancer moral de pe trupul Eu­ropei este o adânca datorie de salubritate internaţionala. La aceasta îngropăciune suntem datori sa asistam si noi. Noi, popor românesc, suntem chemaţi sa aruncam cel dintâi bulgar de pământ pe acest sicriu vinovat. Noi, fiindcă noi avem un război mai mare al suferinţei si noi ne înfăţişăm la aceasta îngropare cu cea mai mare durere în suflet… Poporul român din Transilvania a slujit cu aur, a slujit cu sânge o ingratitudine milenara, o mie de ani ne-au minţit.”

    De la aceasta prezicere mult n-a mai fost, în schimb mult sânge s-a vărsat de bietul iobag român. In vâltoarea încăierării unii au fost aruncaţi în temniţe, alţii executaţi, alţii duşi pe fronturi sa apere ca­uze ce nu erau ale lor ,în timp ce copii si nevestele munceau ca sclavii pe pământurile strămoşeşti furate de grofi, conţi, magnaţi.

    Cu cât se apropia sfârşitul domniei sângeroase, cu atât asuprirea era si mai crunta. Lipsa braţelor îi făcuse pe latifundiarii unguri sa adu­că pentru lucru prizonieri de război italieni, sârbi si ruşi.

    In Tara moţilor, la 35 Km. sud de Huedin, aproape de izvorul Someşului Cald, la Belis un magnat ungur, Ioan Urmanczy îsi făcuse un domeniu de 28.000 iugare, pe care clădise un castel monumental si o industrie pen­tru prelucrarea bradului. Pentru ca lucrul sa nu înceteze, si mai ales profitul, din cauza iobagilor români plecaţi pe fronturi, fuseseră aduşi prizonieri de război, câteva sute.

    Veste haosului imperial era purtată de cei un sfert de milion de ostaşi imperiali, dezertori, ce cutreierau pământul fostei monarhii. Aşa a ajuns şi în creierul munţilor. Si când dezmembrarea dusese la izbucnirea revoluţiei pe 1 Noiembrie la Budapesta, frica a cuprins pe cei ce nu se ştiau stăpâni pe pământul lor, ci doar venetici asupritori.

    Atunci, luni 4 Noiembrie 1918, jandarmii unguri cu vreo 60 de ţărani români din comunele Giurcuta de jos, Marisel şi Belis l-au condus pe Ioan Urmanczy până la Calatele de unde a plecat spre Budapesta unde avea un frate deputat în parlamentul ungar.

    Prizonierii de război munceau din greu sub povara bătăilor si mureau de foame. Cei mai chinuiţi erau sârbii. După fuga stăpânului, prizonierii s-au răsculat lăsând lucru si au cerut administraţiei sa li se dea alimente de drum pentru a pleca acasă. Refuzându-li-se au spart magaziile, au omorât pe magazioner, si-au luat fiecare ce a putut si au plecat în diferite direcţii. Inspăimântaţi, jandarmii unguri au fugit la Huedin si au anunţat Budapesta.

    Ioan URMANCZY a format un detaşament de 65 oameni, pe care i-a înarmat cu ajutorul ministerului de război, dotându-i cu arme, cartuşe din belşug si sase mitraliere. Puşi sub comanda căpitanului Antal Dietric au fost trimişi cu un tren special ca sa restabilească ordinea la Belis.

    Pe urma fiarelor
    In halta Bologa un grup de ţărani care mergea la pădure sa-si taie lemne pentru iarnă vazând un tren cu soldaţi, s-au oprit din curiozitate Trenul s-a oprit si el. Soldaţii unguri au sărit si cu baioneta la arma i-a înconjurat. Unii au reuşit sa fuga si sa se ascundă. Alţii au fost obligati sa se urce în tren. Printre ei, Ioan Molnar, Teodor Crisan, Ion Potra, Ignat Potra si Teodor Potra al Tifri.

    In continuare trenul a trecut prin fata carierei de piatra de la Morlaca de pe valea pârâului Calatele unde se găsea un alt grup de ţărani români care priveau si ei din curiozitate .Trenul a oprit si aceiaşi soldaţi unguri au îndreptat mitralierele si au secerat mulţimea. Numeroşi ţărani români au căzut morţi, printre ei fiind recunoscuţi Iacob LUCACI, Maria BOCA,…iar trenul si-a continuat drumul pana la Huedin unde soldaţii unguri au fost primiţi cu muzi­că şi cor. Căpitanul Antal Ditrich a ordonat detaşamentului ca sa-i îm­puşte pe ţăranii luaţi din halta Bologa. La intervenţia unui avocat ungur din Huedin, după multe discuţii, li s-a cruţat viata, dar au fost rău bătuţi si desfiguraţi. Plini de sânge, abia mai putându-se tine pe picioare, li s-a dat drumul sa plece. In afara de tânărul Teodor Potra care a fost luat drept călăuza fiindcă ştia limba maghiara. Dintre cei “eliberaţi” ajunşi la Bologa, doi ţărani au murit din cauza groaznicei bătăi şi anume, bătrânul Ion POTRA al Tifri si Ioan MOLNAR.

    Trenul groazei si-a continuat drumul pana la Calatele, iar pe parcurs, detaşamentul si-a îngroşat numărul cu unguri angajaţi din comunele Mânasturul unguresc, Sânceai, Huedin, Horlacea cărora pe lângă echipament li s-a oferit 300 Coroane pe zi.

    De la Călăţele detaşamentul a plecat pe jos în direcţia castelului de la Beliş au întors din drum pe Mitrea TRIFON si Maria TRIF pe care i-au împuşcat la intrarea în comuna Belis, femeia rănită aruncându-se în Someş si scăpând cu viata.

    Pe 7 Noiembrie 1917, spre prânz, detaşamentul s-a instalat la castel si ostaşii au plecat la vânătoarea ţăranilor români. Unsprezece bărbaţi si o femeie au fost aduşi si după ce i-au chinuit, au fost împuşcaţi. In sat au fost de asemenea foarte mulţi ţărani împuşcaţi. Casele le erau jefuite, vitele ridicate si aduse la castel unde porcii împuşcaţi erau topiţi iar untura trimisa la Budapesta cu trenul.

    In ziua de Sf.Mihail si Gavril, pe 8 Noiembrie 1918 au fost omorâţi zeci de moţi.

    In cursul acestei zile l-au luat pe moţul, Nicolae Neagu, fost îngrijitor la castel, ca sa strângă cu carul, morţii din sat si de pe drumuri. A rămas îngrozit găsind oameni sfârtecaţi cu baioneta si cu intestinele înşirate pe pământ, alţii rezemaţi de stâlpi, cu câte o sticla goală du­sa la gura-n bătaie de joc. După ce ţăranii au fost jefuiţi după ce fuseseră ucişi, au fost aruncaţi în foc.

    Pe Todea Gheorghe Dodu, după ce a reparat firele telefonice, sub ameninţarea cu moartea, 1-a obligat să arunce morţii în jeratic. Peste 25 de cadavre în prima transe. Pe urma au mai continuat sa fie aruncaţi.

    Peste 40 au pierit în flăcările pământene. Numărul a fost mult mai mare. Primăvara prin pădure erau găsite cadavre neridicate, poate şi ale ţăranilor răniţi si fugiţi. De fapt săptămâni de-a rândul moţii au stat ascunşi în munte din cauza fricii, dezbrăcaţi şi fără hrană.

    Când a sosit comisia de la Cluj, pe 12 Noiembrie a rămas înmărmuri­tă. Capitanu, avocat Valentin Poroutiu spunea:”…Ni s-a înfăţişat cea mai înspăimântătoare scena a revoluţiei. Magazia de cartofi a fabricii era arsă până-n temelii. A rămas neatinsă numai pivniţa. In această pivniţă se ridica o grămadă de cadavre. Deasupra se găsea o ţiganca cu pumnii încleştaţi şi un tânăr militar de 18-19 ani. Ne-am urcat îngroziţi în automobile şi am alergat în goana spre Cluj.”

    Aceasta se petrecea în timpul tratativelor de la Arad când ungurii mai încercau să obţină bunăvoinţa românească pentru continuarea convieţuirii. Masacrul de la Belis a dus la: DESFACEREA TOTALA.

    Iată o parte din reconstituirea făcută cu cei martirizaţi pe 8 Noiembrie 1918 la Belis, comuna situată la împreunarea Someşului cald cu pârâul Belis.

    Comuna BOLOGA
    Ion POTRA al Tifri; Ioan MOLNAR

    Comuna MORLACA
    Maria BOCA a Petri Halamului; Iacob LUCACIU; Soia lui Teodor FORT

    Comuna B E L I S
    Ioan BÂLC de 36 ani ars pe rug, rămas după el un copilaş si soţia; Nicolae BÂLC al Luchii, de 24 ani ars pe rug, rămasa mama neajutorata; Gheorghe MIHUT al Vili, de 35 ani ars pe rug, au rămas soţia si trei copii: Pascu, Măria si Laura.; Simion MIHUT, al poştaşului, ars pe rug, de 60 ani;Varvara POP, născuta FORT, de 44 ani arsă pe rug, rămas soţul Vasile POP si 3 copii Teodor, Ilie si Justina; Maria MATIS, împuşcată şi arsă pe rug; Pascu POPA al Focutului, împuşcat la 24 ani; Alexandru PUICA, de 49 ani, fierar de meserie, împuşcat;Alexandru PUICA, soţia de 41 ani împuşcata; Dumitru TRIPON, de 26 ani ars pe rug, a rămas Ana Tripon (soţie) si un copil.

    Comuna VĂLENI (Cluj )
    Ion VLAIC al Cotrestilor, de 35 ani ars pe rug, rămas văduva soţia Caterina şi un fiu: Traian Vlaic.

    Comuna TUFENI (Cluj)
    Gavril DREVE, de 54 ani împuşcat pe Dâmbul Negri, a rămas fiica Floarea; Ioan DREVE, de 22 ani împuşcat cu tatăl, a rămas văduva Anuta Dreve, soţie.

    Comuna MÂNASTIRENI
    Petru CALO, fierar de 38 ani împuşcat, rămas un fiu: Petru; Ioan GOIA; Ioan NISTOR; Petru GIURGIU, împuşcat la 54 ani, rămas un fiu: Ioan; Ioan MICHILIE, împuşcat la 18 ani; Ioan MORAR, măcelar, împuşcat la 57 ani, au rămas 2 fii; Gavril VASAR, împuşcat la 6 ani, au rămas doi copii.

    Comuna MARISEL(Cluj)
    Avram COSTEA, ars pe rug. Sotia a murit la scurt timp. Fetita lor Maria a rămas orfana pe drumuri;

    Dumitru Giurgiu, ars pe rug, soţia moarta, copii pe drumuri; Ioan LAZAR; Francisc MULLER.; Gheorghe MARIS, ars pe rug, au rămas soţia Silvia si doi copii orfani: Vasile si Avram.

    Comuna ARADA(Cluj)

    Ioan NEAGU, ars pe rug, rămas soţia Rafila si 3 copii: Ion, Vasile si Ana; PetruTODEA , ars pe rug, soţia rămasa văduva cu fetita Rafila; Nicolae RADAC ars pe rug, a rămas soţia Anuta si copilul Gheorghe; Neag SAVU, ars pe rug, a rămas soţia Ana si copiii Nicolae, Iosif, Mariuta; Sântioana STAN; Gheorghe NEAG al lui Jujiu; Ana LAZAR; Dumitru LAZAR; Gavril NEAG al Luchii; Rafila ONET; Dumitru NICOLA; Ana TODEA.

    Crimele împotriva românilor se generalizează

    În timp ce dorinţa de eliberare de sub jugul maghiar se manifesta ma­nifesta făţiş, asupra românilor se dezlănţuia cea mai crunta opresiune.

    Jandarmii unguri trăgeau în carne vie asupra “cămăşii albe. Pe 5 Noiembrie când trenul groazei înainta spre Belis, şi jandarmii unguri au acţionat trăgând în carne vie şi omorând mai mulţi ţărani în com. Sânmartin.

    La Mihalţ, urmaşii “Sf. Ştefan” au omorât 10 ţărani , iar pe alţi 28 i-a rănit. Primpretorul si notarul din Filea de Jos la întoarcere însoţit de 25 jandarmi unguri, pentru a-si asigura domeniu pe care-1 exploata, a în­tâlnit în apropierea comunei Filea de Sus ostaşi români ce se întorceau de pe front. A deschis foc asupra lor si a împuşcat 9 oameni.

    In aceeaşi perioadă şi în aceeaşi regiune a moţilor, au mai fost împuşcaţi de jandarmii unguri alţi ţărani: la Cherelus (6 moţi),1a Covasinţi (3 moţi), la Tăuţi alţi trei, la Mândruloc alţii…peste tot.

    Un alt act de barbarie săvârşit de detaşamentul unguresc ce acţionase la Beliş, s-a petrecut în gara Poieni, lângă Ciucea. În retragere, după masacrul săvârşit la castelul Urmanczy, au prins pe sublocotenentul român Tamas în gara Poieni si după ce l-au chinuit îngrozitor, i-au tăiat urechile, l-au pus sa-si sape groapa la 10 metri de linia ferata si după ce i-au scos ochii l-au omorât şi îngropat acolo.

    In setea lor de sânge în comuna Sohodol au omorât şi doi preoţi, pe Leucuţia şi Popescu.

    In acele zile de groaza abătute asupra ţăranilor transilvăneni, Iuliu MANIU nici nu putea lua o hotărâre mai înţeleaptă decât: DESFACERE TOTALA

    Iar noi să nu lăsăm să se aştearnă uitarea peste suferinţele stră­moşilor noştri fiindcă ar fi o crimă de neiertat.

    https://martiriromani.com/Articol.asp?ID=2

  9. m.g. says:

    Subscriu si la aceasta scrisoare.
    Doamne ajuta!
    Mariana Gurza

  10. jan dinu says:

    La aceasta provocare
    Pe rumani in cur ii doare ..
    De le dai shi-o teascovina
    Ciardash joaca in gradina !
    JD- USA

  11. jan dinu says:

    Varianta

    La aceasta provocare
    Pe ruman in cur iL doare
    De ii dai o tescovina
    Joaca ciardash in gradina !
    JD-USA

  12. VR says:

    Tare! 🙂

  13. Mihaela Andronache says:

    Semnez si eu aceasta scrisoare, cu sufletul indurerat, si protestez fata de MAREA TRADARE A ROMANILOR NEROMANI,care, pentru o punga de arginti, au “pus umarul ” la distrugerea TARII.

  14. Pr Timotei says:

    Si mai vreti sa vina papa in Romania??? Repetam uniatia???Semneaza petitia impotriva venirii papei in Romania: https://www.petitieonline.ro/petitie/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055.html

  15. szeppty says:

    toti sariti in sus ca un secui l-a spanzurat pe Iancu…
    dar voi bucurestenii de ne spanzurati toti eroii Ardealului?
    cate statui are Avram Iancu in Bucuresti?nici una…
    cate bulevarde?nici unul…are o strada stramba care da in marele bulevard Pache Protopopescu…a fost mare Pache asta…
    dar Horea cate statui are? dar Inocentiu Micu?dar Hossu?
    toti si-au jertfit viata pt natiunea romana si drept rasplata Bucurestiul ii spanzura de streangul uitarii?oare de ce?sau poate tocmai de aceea?
    Ferdinand si Maria au fost regii Romaniei Mari…au vreun complex statuar in Bucuresti?nici unul…in schimb azi am vazut in parcul obor 4 statui reprezentand cersetori,betivi,boschetari…..
    pe secui oricum nu-i ajuta capul…
    dar voi miticii de ce ne spanzurati eroii care au “inventat”nationalismul romanesc???
    ca datorita lor azi vorbiti si voi romaneste si nu greceste si slavoneste….

  16. Emilia says:

    confirmare semnatura,
    Emilia Corbu, arheolog

  17. Marius Tipa says:

    Semnez aceasta scrisoare deschisa nu pentru a deschide ochii dlui Boc sau dlui Basescu, caci ei sunt orbi si orbiti, daca nu vanduti, ci pentru a deschide ochii poporului meu, de prea multa vreme batjocorit de acesti nemernici iredentisti. Pentru a semnala procuraturii ca legea trebuie respectata si acesti ticalosi trebuiesc pedepsiti, si ma refer aici la acel descreierat care a comis sinistra mascarada cu Avram Iancu.
    Solicit retragerea tuturor drepturilor aberante si discriminatorii acordate ungurilor, caci acestia nu sunt multumiti niciodata, asa ca sa ii lasam nemultumiti.

  18. Gelu-BW says:

    Pentru orice alta scrisoare deschisa sau petitie care trebuie semnata, sunt prezent!
    Subscriu si la aceasta scrisoare.

  19. Costel Cotirlan says:

    Semnez aceasta scrisoare deschisa.
    Anuntati-ma cand pleaca spre nemernicii de guvernanti.
    Ar trebui s-a punem in varf de batz si s-o veghem in Piata Victoriei pana primim raspuns.

  20. misu says:

    blestem
    “În vecii vecilor, cît va mai dăinui suflarea românească pe acest pămînt, să nu-i ierte Dumnezeu pe netrebnici şi pe făcătorii de rele. Să fie în casa lor atîta belşug, ca în bordeiele celor ce au murit, atîta fericire în viaţa lor, cîtă a fost în viaţa celor ce s-au zvîrcolit de gloanţe, să fie atîta cîntec şi atîta demnitate, cîtă li s-a lăsat acestor sărmani ce s-au dus ca nişte pîrîţi veşnici înaintea scaunului judecăţilor celor mari, să mîntuie (sfîrşească) ca dînşii, vărsîndu-şi sîngele inimii în ţărînă şi pe urma lor să rămîie, ca pe urma împuşaţilor, copiii să moară de foame. Aşa să dea Dumnezeu!” NICOLAE IORGA (Martie 1907).

  21. Camil says:

    DAr cum de nu s-a gasit niciun roman sa darame batjocoritoarea constructie?
    Ia imaginati-va cum ar fi reactionat, de exemplu, evreii, intr-o situatie asemanatoare! Si pe buna dreptate ar fi facut-o, daca, de ex., cineva ar fi facut in piata mare, simularea unui cuptor sau a unei camere de gazare.S-ar fi auzit pana la cer!

  22. Mircea Ditiu says:

    De acord cu scrisoarea adresata guvernantilor si presedintelui, referitoare la unguri si la evenimentele generate de acestia.

  23. Elena Andronache says:

    Cazul uciderii colonelului post mortem Agache Aurel
    https://www.agache.org/

  24. Adrian says:

    Semnez aceasta scrisoare.O semnez cu mentiunea ca la aceasta batjocura primitiva si de neimaginat au contribuit toate partidele politice romanesti de dupa ’90.Iti ieste scarba cand vezi cum poti sa-ti lasi demnitatea si mandria de dragul accederii la putere. Singura noastra salvare este tot patriotismul si sufletul curat al taranului roman.

  25. cristian_juverdeanu says:

    Subscriu cu tot entuziasmul la aceasta scrisoare.

  26. Muntean Sorin says:

    Semnez aceasta scrisoare
    Rusine guvernantilor!

  27. Semnez aceasta scrisoare.
    Mircea Ioan Popa
    profesor universitar

  28. Cristian Comsa says:

    Semnez aceasta petitie din inima cu toata convingerea ca este una morala si romaneasca.
    As vrea sa-l intreb pe domnul Boc si pe toti cei responsabili de integritatea Romaniei ceva :
    – pentru ce au murit eroii nostrii, pentru ce au murit alte sute, mii de români nevinovati ? Au murit cumva pentru ca noi, urmasii lor, sa-i cinstim pe cei care le-au bagat cutitul in spate ?
    – De ce lasati ca Romania sa fie bataia de joc a ”Europei”. Chiar nu aveti pic de demnitate ?
    – De ce ne lasam reprezentati in Europa de oameni care nu servesc interesele nationale?
    – Sunt un ardelean ROMÂN. As vrea sa stiu, Ardealul este in Ungaria sau in Romania? Pe cine reprezentati domnule Boc?

    “Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.” (Nicolae Iorga)

  29. cristian_juverdeanu says:

    Subscriu cu drag aceasta scrisoare.(un bun roman)

  30. Cristi Harja says:

    Semnat.
    Traiasca Romania !

  31. Sergiu says:

    Semnez si eu.
    Epure Sergiu Lucian – roman

  32. Mos Ioan says:

    Jos cu strainii de la cârma României!
    Iata câteva strofe din Doina Marelui Nationalist Mihail Eminescu:

    ……………………………………………………………..

    “Cine ne-au adus Jidanii
    Nu mai vaza zi cu anii
    Ci sa-i scoata ochii corbii
    Sa ramâie ‘n drum cu orbii.

    Cine ne-au adus pe Greci
    N’ar mai putrezi în veci
    Cine ne-au adus muscalii
    Prapadi-l-ar focul jalei
    Sa-l arza, sa-l dogoreasca
    Neamul sa i-l prapadeasca!

    Cine tine cu strainii
    Mânca-i-ar inima cânii
    Mânca-i-ar casa pustia
    Si neamul nemernicia.

  33. Ciucur Nadia-Maria says:

    Ciucur Nadia-Maria -functionar public

  34. radu andrei says:

    semnez cu durere si cutremurat ca am ajuns sa traiesc asemenea cosmar! toleranta excesiva ne-a adus aici!

  35. Carmen Amza says:

    Cred că ieri cu aşa zisă spânzurare s-a întrecut măsura.

    De ce nu este precum o petiţie, cu date clare, număr , CNP, pentru a demonstra faptul că ne asumăm răspunderea şi nu ne ascundem ?

  36. anamaria says:

    Semnez scrisoarea deschisa.
    Ana Maria Bujenita medic roman.

  37. Viorica D. says:

    Subscriu din toata inima.Imi pare rau ca d-l Roncea l-a sustinut pe Basescu si Pdl-ul.

  38. VR says:

    Multumim tuturor. Luni scrisoarea va fi inaintat prim ministrului, cu toate semnaturile, si cu numar de inregistrare pentru a vedea si ce raspuns primim, in “termenul legal”. Semnati asadar, cu nume si prenume, si mentionati si profesia.
    Doamna prof Carmen Amza, semnati si dvs?
    Doamne ajuta!

  39. Geto Dac says:

    Semnez si nu mai dramatizati!
    Trebuie luate masuri !
    Masuriele ce trebuie luate sa fie in conformitate cu legea!
    Curcile astea plouate care incearca sa ne loveasca in demnitate nu stiu altceva decat sa ne instige si sa fuga,unde sunt?
    Sunt prezent si pe campul de lupta si am sa le a o platesc cu varf si indesat,nu au sa si creada ce au sa pateasca,sarbi nu au facut nimic albanezilor pe langa ce am sa le fac eu.

  40. Cristian says:

    Noi cei din NOUA DREAPTA suntem considerati extremisti pentru faptul ca ne permitem sa atragem atentia asupra iesirilor de acest gen.
    Va invit sambata 19 martie la Cluj Napoca la Marsul Avram Iancu. Fiti romani!

  41. Cristian says:

    Semnez
    Cristian Vasile
    militar in rezerva

  42. Baciu Andrei says:

    Semnez din toata inima aceasta scrisoare! Opriti maghiarizarea, incetati sa ne vindeti tara pentru interesele voastre !
    Baciu Andrei, student

  43. VR says:

    Multumim pentru semnatura. Fara dramatizare si fara suparare dar cum o trecem: Geto Dac? 🙂

  44. florin says:

    Semnez scrisoarea deschisa.
    Florin- medic roman

  45. vali jumuga says:

    Am trait si simtit romaneste pana la aceasta blestemata conducere portocalie in frunte cu betivul penal ce prin frauda s-a instalat la Cotroceni . Acum imi dau seama ca juramintele militare pe care le-am facut de-a lungul timpului nu valoreaza pentru acest nemernic absolut nimic – pentru el este suprem faptul ca lui si gastii portocalii ii este bine … ceea ce refuza ei sa vada este ca nu sunt vesnici ! SPER SA FIE JUDECATI PENTRU TRADARE DE CEI CE VOR VENI DUPA EI !!!

    Vali Jumuga , fost pilot de vanatoare in Av . Mil Romana , actualmente * asistat social * din mila betivului national si a camarilei portocalii .

  46. vali jumuga says:

    @pentru doamna doctor Bujenita – un sincer salut pentru sotul dvs., generalul Mihai Bujenita pentru care am o stima deosebita . Ma poate contacta la adresa de mail [email protected] . Imi va face placere sa vorbesc cu un mare pilot militar care a fost unul dintre insturctorii mei . Stima multa si va multumesc pentru ca traiti si simtiti romaneste in Cetatea Iasilor …

  47. Raul1987 says:

    semnez si eu acest document…sper sa ma auda cineva… maghiarii fac in tinutul secuiesc politica pasilor marunti!!!… JOS partidul teroristo-iredentisto-sovinisto-revizionisto maghiar udmr
    JOS cu ungurii de la guvernare

  48. bibilot says:

    De ce ungurii pot sa-l ovationeze public pe Horty iar noi romanii pe maresalul Antonescu l-am aruncat la cosul de gunoi al istoriei,la recomandarile tismanenilor si patapievicilor,putand intra chiar sub incidenta legii daca insistam cumva sa-l….?.de ce Zelea Codreanu nu este studiat la istorie ca un mare patriot iar Kosut ,inca mai este in cartile de istorie ,marele pasoptist, revolutionar maghiar..?.de ce insemnele nationale maghiare NU sunt terfelite de romani,iar ale noastre ajung de ras. ..?de ce politicienilor din Ungaria li se permit afirmatii grave ce vizeaza integritatea si suveranitetea Romaniei…?de ce UDMR -ul atarna asa de greu in statistici si in deciziile parlamentare ,avand practic mana libera in tot ceea ce intreprinde..?de ce actuala componenta politica [PDL,UNPR] da dovada de atata prostie si sta precum un rahat in iarba zgaindu-se la ce mai fac aliatii lor la conducere ; de cele mai multe ori luand pozitia strutului sau a vacii la taur,astaptand CE?CE? CE?..? Pentru ca tara asta scumpa a ajuns sa fie condusa de o shleahta de nemernici,iresponsabili,hoti,mincinosi,parveniti,ipocriti,neorociti -imputiti,lasi-inumani,servitori umili ai masoneriei… figuranti! De-ia….Cand ne va fi de o suta de ori mai greu in umilinte,poate atunci se vmai trezi un AVRAM IANCU sa le dea peste nas…TRAIASCA ROMANIA MARE!

  49. Monica Stefanescu says:

    semnez aceasta petitie cu sufletul intristat pentru cum am ajuns noi romanii sa-l uitam pe Avram Iancu

    Monica Stefanescu profesor

  50. Antimas says:

    Nu va mai lamentati! Recititi sau cititi “Rugaciunea unui dac” (Eminescu).

  51. CIORA EMIL says:

    Subscriu continutului scrisorii deschise.
    Sper ca premierul Emil BOC sa faca dovada ca este demn urmas al stamosilor sai ardeleni care n-au precupetit nimic pentru ca romanismul sa dainuie in Transilvania in ciuda tuturor rautatilor .

    CIORA EMIL, roman ardelean din tata in fiu.

  52. Dan-Liviu Chirita says:

    Este revoltator ce umilinte trebuie sa suportam iar tradatori care au ajuns prin frauda si minciuna in fruntea tarii ne badjocoresc trecutul si prezentul iar viitorul il distrug.

    Ei trebuie sa plece, nu medicii, profesorii, inginerii, oameni capabili si de toata isprava, care nu mai pot trai in Romania din cauza acestor mediocritati care distrug totul din avaritie si sete de putere.

    Indiferent de nationalitate sau religie putem si avem dreptul la o soarta mai buna in aceasta tara daca i-am alunga pe impostori si cei de rea credinta care ne fura viitorul.

  53. florin tudor says:

    Domnule Boc, Ma adresez d-vs., ca opincar ,(oricum asa am ajuns in stadiul de fata in guvernarea D-vs.)care am dreptul sa cer diriguitorilor din ziua de astazi,socoteala-in adevaratul sens al cuvintului.Oare trebuie ,datorita compromisurilor ce le tot faceti, in baza ca v-am ales,sa suportam pe linga injosirea ca oameni si injosirea ca roman? Este pentru D-vs.,cuvintul ceva sacru?Va rog ,acum,SA DECLARATI PUBLIC CA ACEST CUVINT ROMAN SAU ROMIN(DECIDETI-VA)este un cuvint pe care il iubiti-dar nu din motive financiare

  54. Elena Andronache says:

    De la “românul absolut”, MIHAI EMINESCU, o dedicatie pentru intreaga clasa politica din România:

    “Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
    Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
    În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
    Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
    Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
    Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
    Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
    Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri…
    Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
    Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
    Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
    Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
    Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
    Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
    Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
    Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
    Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
    Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

    Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
    Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
    Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
    Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
    Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

  55. Andreea Soare says:

    Semnez pentru ca sper ca romanii sa fie uniti macar in al 12-lea daca nu chiar 13-lea ceas si nu pentru a mai trezi vreun sentiment de iubire de tara si popor guvernantilor pentru ca,e clar,inafara de iubire pentru buzunar la ei nu exista.Vedea-i-as cu drapelul maghiar pe cap.
    Doamne ajuta Romania!

  56. Dan Sovan says:

    Nu inteleg de ce presedintele Basescu si odioasa sa clica guvernamentala nu este debarcata urgent la prietenii lor din Ungaria. De ce acesti tradatori de tara si neam ne mai conduc destinele spre marasmul economic tot mai adanc. Trezeste constiimta a tuturor romanilor. Obraznicia si nerusinarea ungureasca nu mai au limite.
    UDMR-ul si toate organizatiile antiromanesti trebuie urgent interzise prin lege. Nu sunt sovin dar sunt roman si simt romaneste. Rusine tuturor celor care pot si nu misca un deget pentru a raspunde prompt acestor provocari unguresti tot mai fatise. Traiasca Romania !

  57. Stefan Ariasu says:

    Manualele de istorie vor trebui sa includa 15 Martie ca zi de comemorare a romanilor ucisi in 1848 de revolutionarii maghiari. Aceasta zi tebuie promovata ca zi de reconciliere romano-maghiara si depuneri de flori pentru romanii desconsiderati de maghiari si ucisi prin genocid etnic. Elevii maghiari din Romania, cel putin, vor trebui sa inteleaga si si sa invete ce a insemnat cu adevarat 1848 pentru romanii din Transilvania. Ziua de 15 martie va trebui sa fie deopotriva ziua maghiarilor dar si ziua cand acestia trebuie sa isi aminteasca de greselile trecutului, greselile majoritatii revlutionarilor maghiari de la 1848. Iar UDMR poate depune atunci coroane de flori cu doliu la mormintele romanilor.
    Cam asta ar trebui sa fie predat, Dl. Funeriu, Dl. Boc(rusine sa va fie ca ardelean…), Dl. Basescu
    Ar trebui noi romanii sa sustinem un proiect de lege si sa demonstram pentru impunerea schimbarii modului cum este sarbatorita acum ziua de 15 martie.
    Un al doilea proiect de lege ar trebui sustinut pentru interzicerea partidelor etnice la guvernare. Cam ce va insemna partidul tiganilor peste cativa ani in Parlamentul Romaniei?

  58. VR says:

    Multumim pentru comentarii. Va rugam sa semnati cu numele intreg si sa adaugati si profesia dvs.
    Doamne ajuta!

  59. N.D. f. Bv. says:

    Victor, din partea Asociatiei Noua Dreapta filiala Brasov
    (www.brasov.nouadreapta.org) semnez si eu Cristian Grigorasi presedintele acestei filiale. Nu stiu daca profesia este atat de importanta dar sunt reprezentant de vanzari la o firma privata cu capital 100% romanesc.

  60. Daniel Vladescu/ programator says:

    Cand o sa ne trezim?
    Semnez scrisoare cu speranta ca romanii se vor uni poate intr-o zi si nu vom avea nevoie de unguri sa ne conducem tara. ne sabotam singuri…
    Doamne ajuta!

  61. Horia Arghir says:

    Ne-am nascut romani, suntem romani, murim romani!

  62. Irimia Gabriel says:

    Semnat! Un roman adevarat.

  63. Gherlan Marinela says:

    Semnat !

    Domnule Basescu si Boc , tre musai sa luati o atitudine publica si macar sa-i reclamati unde stiti si sa-i mustrati asa cum se cuvine , chiar daca sunteti asociati – ca procentul mai mare e la dv. si aveti putere de decizie ; nu uitati ca noi romanii suntem de felul nostru cam nationalisti , nu ni s-au schimbat adn-urile , putem duce in carca multe neajunsuri , dar nu uitati ca nu ne lasam calcata in picioare mandria nationala , iar identitatea nationala nu ne-a luat-o nimeni de-a lungul istoriei ; nici lor nu li s-a schimbat nimic la adn – tot huni sunt ; tradare , vanzare , subminare – sunt cuvinte blande pentru ce se vede ca se intampla ( tot de la adn – dar era la clasa boiereasca nu la conducatori ) ; lipsa unei reactii e mai mult decat notiunea de complice – se numeste faptas ; eu v-am votat , ca nu aveam pe altcineva pe cine sa votez ,alalalt mi se parea ingrozitor de prost , undeva peste limitele admise , inteleg si notiunea de compromisuri care trebuie facute in situatia dv. , dar le-ati dat un deget mic si ne inghit cu totul ; ganditi-va cum o sa ramaneti in istorie ( chiar daca nu in cea scrisa – la noi mai e si cea populara care nu a distrus-o nici un sistem ) ; daca nu merge asa , la noi mai functioneaza si spaga ; puteti sa ne spuneti , va rugam , cam cat ne-ar costa sa ne reprezentati interesele in acest caz sau macar sa ne lamuriti de ce trebuie sa faceti acest compromis ? puteti sa explicati de ce e permis comertul la negru cu produse pline de e-uri in zona de vest a tarii ? avem produse mult mai competitive decat ei – lipseste doar legislatia sau macar aplicarea legii actuale ; mai bine dau 2 lei la al nostru decat 1 leu la ei ; totodata sunt suparata si pe opozitie ( asta cred ca e adn-ul tradator al boierimii ) – care nu vor sa va sustina la porcariile alea de voturi – unde doarme toata lumea si plimba legile intre pauzele de la filmele porno si nu produc nimic in afara de scandal ; probabil e unul din motivele din care s-a ajuns in situatia actuala ; ati facut pact cu un diavol , ca celalalt nu a vrut nicicum … ; nu spun ca e usor in situatia dv , dar vrem si e necesara o atitudine publica in aceasta problema ; e o problema ” samanta de scandal ” care are acum conditii propice – si niciodata nu a iesit bine ;

  64. Stefan says:

    Basescu este la fel de vinovat, nu a reactionat de fel la tot ceea ce s-a intamplat. In plus, Boc este doar marioneta lui. Scrisoarea ar trebui sa i se adreseze si lui Basescu !

  65. kla2005 says:

    Cum sa nu semnam?
    Semnam cu toata inima care ne-a fost calcata in picioare…

  66. Dănilă Neculai says:

    Sunt pensionar militar. Doresc pentru cetăţenii de origine română care trăiesc în România, precum şi pentru românii din afara graniţelor,aceleaşi drepturi pe care le au minorităţile naţionale, şi în special cea maghiară, în ţara noastră.

  67. Verginia Lupascu says:

    Semnez scrisoarea cu toata raspunderea!

    Verginia Lupascu, pensionara

  68. pacurarstelian says:

    SEMNEZ SI SUBSCRIU LA TEXTUL SI SPIRITUL SCRISORII
    Consider ca adrisantul este gresit. Daca isi imagineaza cineva ca boc inseamna ceva in sistemul politic din ROMÂNIA se inseala fundamental. ROMÂNIA de aZi este condusa , asa cum se vede, exclusiv de către preşedintele ei domnul BĂSESCU.Presimt că dacă nu ne trezim , şi in primul rind domnul preşedinte , iar daca dinsul incă nu poate atunci cei care pot, vom trece printr-o tragedie şi o rusine nationala iremediabilă. Vă dati seama ce a ajuns poporul acesta?: cel mai vechi popor din lume, si cea mai veche natie din Europa a decazut permanent din perioada preantica si pina in sec xx. Dupa citeva mii de ani de sacrificii si lupta am reusit sa ne trezim in sec xix-xx. Comunistii ne-au distrus toata saminta patriotica a natiunii si au creat”elita de azi”. Aceasta elita este rodul comunismului si a decadentei natiunii noastre……Românii se amăgeau ca veyi doamne ARDELENIIsunt mai patrioti , mai consistenti, in spirit şi faptă. Cei care l+au pus pe boc pe post de majordom au reusit compromiterea definitiva a acestui mit dacă a avut vreodată un suport.Totusi personal nu-mi vine să cred că nu mai e nici o speranta . Oare -de exemplu- ce rol mai are in ROMÂNIA Academia Româna? Chiar nu le e rusine de starea celor care-i tin pe sinecuri grase? Oare Biserica Ortodoxa Româna s+a transformat intr-o dama de companie?Biserica Greco-Catolică există in România?
    Cei care veti citi acest mesaj va rog sa va faceti si dv. un mic proces de constiinta. Nu mai puteti face nimic?

  69. Cristina Duma says:

    Exact cum a zis cineva mai sus: Semnez “cu toata inima care ne-a fost calcata in picioare”

  70. Filip Carmen says:

    BRAVO!
    Si eu subscriu cu toata inima…ungurii sunt niste bestii! Si bunica mea a fugit, in 1940, intr-o noapte, numai cu ce avea pe ea, intr-o masina (preotul, invatatorul),impreuna cu tatal meu care avea 3 anisori, cand au cotropit horthistii Ardealul. S-a refugita tocmai in Tulcea! Au vazut numai orori pe geam..din ce ii povestea bunica tatalui meu. Au masacrat sate intregi nenorocitii!!

  71. Stan Stefan says:

    Semnez !

  72. Alex Bogdan says:

    M-am saturat de batojocura la care suntem supusi de fiecare data. Orice golan cu 4 clase este protejat si repeta gesturi inumane la nesfarsit. Vreau justitie nu apa de ploaie. Arestati-l pe extremist, concediati-l si incadrati-l la pedeapsa maxima. Sa vedem respect. Au drepturi mai multe si mai nedrepte decat toti la un loc si totusi continua sa ne batjocoreasca. De ce sa suportam? Pana cand?

  73. Traian Tataru says:

    Armata nu mai avem,armamentul ce-l mai producem este traficat la teroristi,in tara vecina extrema dreapta este la putere,presedintia UE este ungureasca,vicepresedintele tot asa,noi nu mai avem nimic si pe nimeni sa contracareze aceasta stare de fapt;ba,in plus spusele sotiei diplomatului ungur sunt dezmintite de primul ardelean!Ce va mai urma,numai Dumnezeu poate sti;Oricum suntem singuri,nimeni nu are intentia sa ne ajute,asa ca mamaliga nu-si mai are rostul pe plaiurile noastre,poate doar solutia ultima a samuraiului,
    TREZESTE-TE ROMANE!!!

  74. alina says:

    Domnule presedinte, domnilor guvernanti, ale cui interese le reprezentati dumneavoastra?
    Alina Precupescu, profesoara

  75. Col(r)Cristache NicolaeTeofil says:

    semnez
    sa le fie rusine lui basescu,boc si tuturor parlamentarilor aflati la putere

  76. Stefan says:

    din cântecele ostaşilor români in timpul luptelor pentru eliberarea Transilvaniei:

    S-a suit Horty pe cal
    şi-o răjit ca un măhar
    Techi Horty nu răji
    că Ardealul – a tău n-a hi!
    Jos cu şasesprezece deca
    jos cu nixi
    jos cu Arpad
    sus opinca sus
    Hai
    Ta
    Şi cînd părul unii-l scutur
    tăţi grohii îmi pchică – n cur
    Ioi săracii grofilii
    cum şi-or pierdut ciucurii
    pă podul Careiului
    de dorul Sălajului
    pe podul Sătmarului
    de dorul Ardealului.

  77. Elena Andronache says:

    Aceasta scrisoare trebuie depusa la:
    – presedintie
    – parlament
    – guvern
    – sri
    – sie
    – mae
    – politie
    – procuratura
    – armata
    .. si la oricare alta institutie a statului Român care trebuie sa asigure respectarea CONSTITUŢIEI ROMÂNIEI:

    1.(1). România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

    1.(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie

    2. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

    3. (1) Teritoriul României este inalienabil.

    13. În România, limba oficială este limba română.

    16. (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

  78. ION VARSESCU says:

    Multumesc.
    Ion Varsescu, Inginer

  79. VR says:

    Si noi!

  80. Tony Suciu says:

    Semnez.
    Tony Suciu, romanca.

  81. Carligeanu Neculai ,C-dor(r)ing.av. says:

    Cei care ne conduc nu constientizeaza ca valoarea si importanta unui stat national consta in afirmarea natiunii ca prioritate si promovarea interesului national drept credinta.Ce putem afirma despre un parlament care nu respecta principiul fundamental al organizarii unei natiuni si anume ca legile trebuie sa fie o emanatie a vointei poporului?Cum isi astern asa vor dormi in istorie toti alesii neaveniti ai neamului.Pacat insa ca cetatenii de etnie maghiara sunt incitati in mod ordinar si constient de minti bolnave,pentru intretinerea urii si invrajbirii fata de conationalii majoritari romani.In actul de constituire UE trebuie sa se prevada sanctiuni drastice de cod penal international pentru orice manifestari de injosire sau jignire a oricarei natii umane de catre oricine si sub orice forma.Numai asa se pot controla indivizi precum Tokes et comp.Semnez scrisoarea deschisa.

  82. Scrob Emilia says:

    Csibi Barna nu are ce căuta la Abrud Nu sunt şovină dar sunt romăncă şi simt romăneşte.Prin această eroare se redeschid răni care păreau închise prin trecerea anilor. Comportăndu-ne aşa,se vor mai închide oare? Ruşine tuturor celor care pot şi nu mişcă un deget pentru a răspunde prompt acestor provocări iredentiste.Pînă unde poate merge toleranţa şi răbdarea?

  83. Lazar Irinel - VIP Protection Afganistan says:

    Semnez si cer socoteala ……. De ce in ROMANIA suntem jigniti si calcati in picioare? De ce ROMANIA este reprezentata acum in Consiliul Europei de un individ care a depus juramant de credinta fata de Ungaria? De ce alesii acestei tari au ajuns sa faca metenele in fata Ungariei si nu numai? De ce preseintele ROMANIEI de astazi vrea sa plecam din tara, daca nu acceptam mizeriile lor de legi, mizeriile si bataia de joc fata de romanii care inca mai sunt in tara.
    DE CE “domnilor” guvernanti? Pentru voi nu exista ROMANIA ….. pentru voi exista o tara care poate fi batjocorita, furata, vanduta, distrusa …. exista un popor bun sa plateasca taxe si impozite ca sa aveti voi ce fura.

  84. vozglas says:

    ungurii sunt niste venetici pe pamantul nostru. sa-si caute drepturi prin Germania si Elvetia. Acolo sa le sufle in panza…

  85. CRINA B. says:

    Semnez si eu si adaug :”SA VA FIE RUSINE VOUA SI TUTUROR CELOR CARE CONTINUA SA MURDAREASCA MEMORIA EROILOR NEAMULUI ROMAN SI A TUTUROR PERSOANELOR UCISE IN MOD BARBAR PENTRU CA ERAU ROMANI !!!”

  86. Vadim says:

    Subsemnez,
    Cernei Vadim, student

  87. De aproape 200 ani tot comentam si ne lamentam. Nu ar fi mai bine si eficient sa actionam ? Nu pana la Budapesta….pana la granita de vest a ROMANIEI !

  88. Leontin Vasut says:

    De acord ! Din 1990 nu romanii guverneaza Romania !

  89. constantinescu cristina says:

    SEMNEZ.VREAU RESPECT IN TARA MEA.

  90. Cristina Mihai says:

    SEMNEZ.
    Mihai Cristina Valeria.Studenta.e inadmisibil ce se poate intampla in tara asta..

  91. Balan Gheorghe militar in rezerva says:

    Csibi Barna mai este astazi functionar public in Romania? Avem stat de drept care sa aplice legea (statutul functionarilor publici, asa ciuntit si politizat cum a ajuns)? Rusine guvernului si “ardeleanului” Boc. Se intorc mortii in morminte. SEMNEZ!!!

  92. Simion Suciu says:

    Semnez scrisoarea deschisa. Este prea mult. In Constitutia Romaniei scrie: NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.
    Simion Suciu, pensionar nesimtit, beneficiar… ex. lt.col. in ex Armata Romaniei

  93. Gavrea Andrei says:

    Semnez!

  94. Berariu Dumitru says:

    Toleranta fara pastrarea demnitatii este inadmisibila.Trebuie actionat legal, prompt si eficient.

  95. Maria Semenescu says:

    Hai sa dam mana cu mana,
    Cei cu inima romana…
    Unde-i unul, nu-i putere…
    Unde-s doi, puterea creste
    Si dusmanul nu sporeste!

    Semnez!

  96. Butnaru Silvia says:

    Toti ROMANII trebuie sa stie ce se intampla si sa fie uniti.

  97. eva says:

    Mici si mizerabili sufleteste se dovedesc urmasii celor care au facut n trecut martiri din romanii ardeleni. Au instincte primare de neam salbatec, necivilizat. Pentru ca asta sunt. De aceea sunt grosolani si dezmatati in purtare, eretici ]n credinta. Si, datorita ingustimii raman tot rataciti. Cine-i poate schimba? Dar sub nivelul acestora sunt romanii care se rusineaza de neamul lor, se tem de umbra fricii, se ascund in propria lor casa. Asemeni unui boc maruntel la suflet, mai interesat de mizerabila-i existenta decat de sufletul nemuritor care va da seama in fata lui Dumnezeu.

  98. Daniel Florescu says:

    Daniel Florescu, român.

  99. Marian I says:

    Ungurii sunt nationalistii extremisti ai Europei, si nimeni nu le taie macaroana. De ce sa n-o facem noi? Sa-i aratam cu degetul ca semintie revansarda a Continentului, extremist-nationalista. Vadim este un mic copil, comparativ cu astia, iar noi sarim tot pe Vadim. Ce asteptati, frati romani imbroboditi cu lozinci mincinoase, sa ne ia Ardealul? Voi nu puteti intelege de la primii pasi incotro vor sa ne duca acesti revansarzi? Nu e vorba de minoritate, aici, ci mai degraba de niste “emanati” ca purtatori de drapel ai minoritatii maghiare. Masa minoritarilor “pastoriti” de ei este la fel ca si masa majoritarilor “pastoriti” de “emanatii” si autopropulsatii nostri: amorfa, debusolata. Cu vorbe sa le raspundem la vorbe, cu fapte – la fapte si cu propaganda – la propaganda. Trebuie insa sa dam la o parte cozile de totpor de la noi, sa ne delimitam de ei. Nimeni n-are motiv sa condamne un astfel de nationalism eminamente defensiv, ca al nostru, decat daca urmareste scopuri ascunse – usor decelabile, in fond.

  100. Pana Adriana Doina says:

    Tradarea cea mai mare este tradarea fata de neamul tau! Cea mai mare lipsa de respect este lipsa de respect pentru eroii neamului tau. Nimic nu le pot justifica!!!!!!!!!

  101. jozsika says:

    Sincer…
    Nu mi-e rusine de limba mea,LIMBA MAGHIARA
    Se pare ca unii uita ca razboiul comporta si
    fapte reprobabile care vor durea mult timp…
    Se pare ca multi uita masura ;Roncea nu e cu nimic mai bun decat Csibi
    …Atata doar ca se afla dincoace de granita…
    Se tot vorbeste despre victime nevinovate…
    Oare toti au fost romani?Oare toti au fost chiar nevinovati.
    Nu e cinstit sa spui ca numai tu ai avut de suferit.
    Din cauza stricarii relatiilor suferim cu totii.
    Sa recunoastem un fapt:nu am vrut noi ungurii de azi sa se
    intample asa,dupa cum nu am vrut sa ne nastem in Romania.
    …Dar daca s-a intamplat sa fie asa cea mai mare parte
    a ungurilor nascuti in Romania respectam tara in care ne-am nascut,
    ii respectam traditiile si istoria,ii respectam cetatenii si ne pare rau ca mai sunt si elemente ca Csibi si altii care se simt in siguranta cand savarsesc asemenea fapte si nu se gandesc la urmari.Nici nu cred ca le pasa.
    In inchere repet NU MI-E RUSINE DE LIMBA MEA-MAGHIARA- dar am
    invatat limba romana,chiar mi-e draga,o consider a II-a limba materna.
    O stiu si o vorbesc mai bine ca multi romanii.Imi place Ienachita Vacarescu,Blaga,Eminescu,Goga,Marin Preda si mult regretatul Adrian Paunescu.
    Regret ca ni se imputa neghiobia altora…
    Cu tot respectul…

  102. Mugur Stefan says:

    Mugur Stefan, roman.

    E timpul sa strangem randurile , sa fim uniti, sa le intoarcem tuturor ungurilor shovinismul la care sunt supusi romanii din Harghita si Covasna. Iar celui ce a permis intrarea neconstitutionala in Parlament a organizatiei udmr- respectiv Ion iliescu un proces de Inalta Tradare fata de Tara ce l-a hranit pentru a face interesele strainilor !
    La fel si pentru Boc – care mai e si transilvanean pe deasupra si lui Basescu !

  103. PREDA CONSTANTIN says:

    NU ESTE SUFICIENT, DOAR O SIMPLA SEMNATURA PE O HARTIE AFISATA PE O STICLA,PLINA DE CONTINUT ,DE ALTFEL.DAR….NUMAI ATAT?!?!TREBUIE SA FACEM “CEVA”PRACTIC …DE GENUL…DE CE NU,O NOUA REVOLUTIE.?????STIU SUNT CONSTIENT DE FAPTUL CA NU VOM MAI PRIMI SPRIJINUL NICI DE LA KGB,NICICI DE LA MOSHAD,etc.DAR SUNT LA FEL DE CONSTIENT SI DE CONVINS CA IN LUNGA SA ISTORIE POPORUL ROMAN A STIUT SA-SI APERE IDENTITATEA NATIONALA,DEMNITATEA SI MULTE ALTE INTERESE NATIONALE CU PROPRIILE SALE JERTFE SI FARA SPRIJINUL ALTORA….DECI LASATI-VA DE SCRIS PE STICLA SI HAIDETI LA O ACTIUNE COMUNA,PRACTICA ,DE INLATURARE A ACESTOR “INSTAURATI, PRIN ALEGERI LIBERE SI UNINOMINALE”.SUNT SUFICIENTI ROMANI IN TARA CARE INCA SE MAI CHEAMA ROMANIA,CAPABILI SA CONDUDA POPORUL IN ACEST RAZBOI MARSAV DE STERGERE A ROMANIEI DE PE HARTA LUMII….VA AMINTITI CUMVA DE ACEA “HARTA A EUROPEI ANULUI 2000″CARE CIRCULA PRIN MASS-MEDIA ANILOR “80???PROCESUL DE REALIZARE PRACTICA A ACELEI HARTI A INCEPUT SA CAPETE CONTUR INCA DIN ANII “90,CU YUGOSLAVIA,CEHOSLOVACIA IAR ACUM A SOSIT RANDUL ROMANIEI…SE VA FINALIZA OARE ?CRED CA DA!DACA VOM CONTINUA ,DOAR CU SCRISUL PE STICLA SI PE ALTE …HARTII…TREZESTE-TE POPOR ROMAN!!!!!

  104. razasul says:

    pentru unii patria este mai presus de sinele sau, pentru altii, este dupa interesele meschine si burduseala pungii din buzunar, de ce oare, si cum, cei multi pentru care patria este mai presus decat propriul sine, au ajuns sa priveasca neputinciosi spre cei in care au avut inredere dar care au ajuns sa-i tradeze in ce au mai scump, “patria”, tara – locul din care le-au plecat spre alte zari copii spre a-si indulci existenta dar spre care isi vor indrepta mereu privirile, locul sfant pe care, interesele meschine si tradarea celor in care au avut incredere si i-au ales, sunt pe cale sa-l vand fara remuscari impreuna cu tot cu parintii lor, oare ce fel de oameni sunt cei care isi vand propria tara, proprii frati ! …

  105. Gusa Leonida Gherasim says:

    ARDELEAN din tata in fiu din mosi stramosi sunt eu,pana cand mai permitem unor oameni de lichele sa ne batjocoreasca? ROMANI ce mai asteptati?

  106. IOAN BOZAC says:

    Cum pot semna? Nu am vazut o rubrica pt. aceasta.

  107. Gelu-BW says:

    …..in vara anului 1948 doi criminali unguri mi-au omorat fratele, fratele meu RADU, doar pentru ca vorbea romaneste. S-a intamplat pe santierul BUMBESTI – LIVEZENI pentru: o salopeta, un polonic de ciorba si un sfert de paine. Noi, familia, am fost instiintati dupa doua luni, ca sa nu cerem o judecata. Dupa aceasta trista intamplare s-a facut filmul RASUNA VALEA care nu respecta realitatea. Acesti criminali nu au fost judecati niciodata.

  108. VR says:

    Prin comentariu! S-a facut!

  109. Arkan says:

    Guvern,Parlament,Camere,MAI,MAE,SRI,actionati acum controlat.Nu stati dupa pitic si chior…in aceste zile pe unguri nu ii intereseaza nici Japonia,nici Libia ii intereseaza Trei Scaune si apoi Transilvania…si in Transilvania suntem si noi…Miscarea Sarba Pentru Romania.Vreti liniste si intelegere ,actionati ACUM si in cazul lui Barna si in toate situatiile create de pretentiile ungurilor.Brzo,brzo…

  110. DanV says:

    Mai Boc, cat de mic esti??? Chiar nici un pic de jena pentru ca ne faci de ras pe clujeni si pe ardeleni? Oare mai poti sa mergi in satul natal si sa-ti privesti parintii si consatenii in ochi?
    Poate ca ne meritam soarta atata timp cat stam si acceptam sa fim umiliti in propria tara, iar tradatorii de neam si tara isi fac jocul nestingheriti.

  111. bozga viorel says:

    o rusine mai mare nici ca se poate
    stau si ma intreb cum statul roman aproba tacit un asa comportament al unui functionar al statului roman; asta ar fi prima masura care ar trebui luata ca acest om sa nu mai reprezinte statul roman in nici un fel; a doua masura e o masura de bun simt si anume expulzarea acestei persoane si a tuturor persoanelor de acest fel din romania; pt mine e foarte simplu: locuiesti in romania atunci respecti statul si legile romaniei, nu le respecti nu mai ai ce cauta aici, du-te (obligat) acolo unde crezi tu ca e tara ta(ungaria); stau si ma intreb, oare nu sunt legi care sa pedepseasca aceste comportamente?
    insa asta e doar o picatura din marele pahar de venin din zona maghiara a romaniei, unde se intampla tragedii mult mai mari si nimeni nu face nimic; un exemplu graitor de coruptie si servilism

  112. Mihail Medrea says:

    Să-i declarăm pe Traian Băsescu, pe Emil Boc, pe membrii guvernului şi pe toţi pesedeii “maghiari sub acoperire” !

  113. launretiu says:

    CEI DIN GUVERNUL DE LA BUCURESTI SE FAC VINOVATI DE INALTA TRADARE SI MERITA ARESTATI IN COMUN CU TOATA CLICA UDMR SI CU TOTI EXTREMISTII,ROMANIA E A ROMANILOR,CINE NU RESPECTA VALORILE ROMANE NU ARE CE CAUTA IN ROMANIA,SA SE DUCA IN UNGARIA DACA NU LE PLACE AICI,DACA TRAIA CEA– USESCU NU MAI MISCA UNUL IN FRONT ACUM CA AJUNGEA LA CANAL SI I IESEA PRIN PIELE EXTREMISMUL,
    CAND UNGURII ISI INVATA COPIII DE CAND DESCHID OCHII CA ARDEALUL E AL LOR SI NU I INVATA SA RESPECTE TARA IN CARE TRAIESC ACESTIA NU VOR FI NICIODATA TOLERATI AICI IN ROMANIA,
    EU AM AVUT COLEGI DE ARMATA UNGURI SI ACESTIA NU STIAU UN CUVANT IN ROMANA,NOI I AM TRATAT CA PE NISTE CAMARAZI SI I AM INVATAT LIMBA NOASTRA SI I AM RESPECTAT CA OAMENI,SE PARE CA AM STRICAT ORZUL PE GASTE,
    AFARA CU EI,SA MEARGA IN UNGARIA SI SA SPANZURE SI PE MAMA LOR CA NU E TREABA NOASTRA,
    ACUM ARE DREPTATE VADIM,
    DESTEAPTA TE ROMANE SI IESI LA LUPTA CUM AU FACUT MOSII SI STRAMOSII TAI SI DA DE PAMANT CU JIGODIILE FASCISTE CARE AU SCOS IAR CAPUL DIN UMBRA
    TRAIASCA ROMANIA MARE

  114. LAURENTIU says:

    BASESCU SI COMPANIA SUNT DOAR NISTE JIGODII CARE MERITA JUDECATI SI IMPUSCATI PENTRU GENOCID ASUPRA POPORULUI ROMAN SI INALTA TRADARE INCA DE CAND AM INTRAT IN UE,NATO SI COMUNITATEA EUROPEANA,
    SCHIMBATI LEGILE DIN ROMANIA SI INASPRITILE CU PEDEPSE GRELE CUM AU SI AMERICANII SI NEMTII SI FRANCEZII SI TOT RESTUL GLOBULUI CAND E VORBA DE ENTITATEA STATALA SI VALORILE ISTORICE,
    DACA UN STRAIN FACE ASTA IN AMERICA E IN PERICOL DE MOARTE NU DE PUSCARIE SI DACA AJUNGE ACOLO E VAI DE MAMA LUI CA NU MAI IESE INTREG
    ATI AUZIT IN RUSIA SA FACA VREO MINORITATE ASA CEVA???
    NICI MACAR NU ARE CURAJ CAREVA SA MISTE IN FRONT…
    TRAIASCA ROMANIA MARE,
    afara cu bozgorii din tara

  115. LAURENTIU says:

    avem in tara sarbi ca Arkan de a lasat comentariu mai sus,avem tigani ca madalin voicu,avem mai nou senegalezi,chinezi si mai vechi rusi,lipoveni,lituanieni,bulgari,greci,italieni,francezi dar dintre toti niciunii nu sunt atat de incisivi precum cainii de unguri,
    nici tiganii care s o minoritate cu adevarat umilita in romania nu au lipsa de respect pe care au ungurii fata de Romania,
    jos guvernul tradator,
    traiasca nationalistii nostrii
    la moarte cu tot guvernul de tradatori de neam

  116. Pinzariu Constantin says:

    Am o singura cerinta : in ROMANIA sa se acorde bozgorilor EXACT aceleasi drepturi pe care le au minoritatile in ungaria SI NIMIC MAI MULT, la toate nivelurile : parlamentar, institutional, educational, teritorial, legislativ, etc, etc. Iar 1 DECEMBRIE sa fie sarbatorit in acelasi mod la budapesta : parlamentul maghiar in vacanta parlamentara, aniversand si proslavind IN LIMBA ROMANA sarbatoarea noastra nationala.

  117. Ramo says:

    dESI DUPA CUM IMI POVESTEA BUNICUL MEU, MA TRAG DIN STRABUNICI MAGHIARI, eu simt ca-mi curge in vene sange de roman, si sunt-prost da hotarat-sa-mi apar tara fata de psihopatii astia care vor sa ne inrobeasac.Suntem deja robii unor guvernanti-care ne fac tara de ras-romani, din pacate.Nu pot si nu reusesc sa invat o iota ungureste.Iar greata fata de limba lor chiar ei mi-om insufla, prin felul lor de-a fi.

  118. Constantin Rosu Pucu says:

    Socotesc eu ca a cam venit timpul ca sa luam atitudine fata de nenumaratele ofense murdare ale ungurilor din Harcov si Tg Mures.Sunt un bun prieten al ungurilor de buna credinta, care traiesc de zeci de ani in buna vecinatate cu Romanii.Numai ca, politicienii (gresit) alesi de noi sa ne guverneze, sa ne asigure stabilitatea si o viata lipsita de convulsii – mai ales etnice!- sunt de peste 20 de ani santajati de o formatiune politica ( Nu de un partid) cu numele UDMR careia ii satisfac toate poftele (cu incalcari ale Constitutiei) doar pentru a-si asigura o majoritate parlamentara.
    Sa ne trezim – daca deja Nu este prea tarziu!

  119. Alina Stoica says:

    semnez scrisoarea

  120. C DDaniela says:

    Semnez si eu scrisoarea!

  121. Liv52Felix says:

    Un extremist{oare cine il finanteaza}a ajuns sa dea lectii de istorie,atunci si noi romani din Ungaria ar trebuii sa le dam lectii de istorie{sa le aducem aminte cum a calarit si a supt timp de secole bogaiile solului si mai cele ale subsolului}-TRANSILVANIA ESTE PAMANT ROMANESC-sa-i intre bine in cap bozgorului

  122. Aurel says:

    TREZITI-VA ROMÂNI !!!
    DEJA E DESTUL DE TARZIU !!!

  123. Elena Chebac says:

    Semnez. Cetățean roman,pensionar

  124. gyna972 says:

    semnez si eu scrisoarea cu toată măndria mea de romăncă

  125. George Liviu Teleoacă says:

    Semnez această scrisoare în numele adevărului istoric ilustrat de scutul heraldic al secuilor. Acest scut heraldic este mobilat de tandemul dacic SOARE-LUNĂ, tandem care se regăseşte numai pe stemele Principatelor Moldova şi Muntenia. Aşadar, secuii au avut conştiinţa originii lor dacice şi ca atare nu pot fi revendicaţi de statul maghiar. Ei sunt sânge din sângele românilor şi ca atare aparţin României. Restul este mistificare.

  126. Alexandru Firus says:

    Semnezi aceastra scrisoare.:)

    student, ardelean cu nume maghiarizat ramas pana astazi din lipsa de educatie a romanilor transilvaneni.stra-bunicu se numea initial “Firuț”.nu a stiut sa le zica la aia “ca nu-i binie ma”.

  127. Alexandru Firus says:

    vorbesc la momentul 1918.desiguri.Azi ii un mediu cultural apreciabil in Transilvania si e vorba de greseala functionarilor administratiei romane de atunci.

  128. Alexandru Firus says:

    Nu stiu exact anii, da in jur de 1900 s-a inceput o politica puternica de “maghiarizare” in Crisana, de unde ii originara familia mea din partea tatalui. Doar asa sa dea la statistici si sa se obtine o justificare internationala, pentru “ceva?!”, ce istoria nu a lasat sa se intample.

  129. Alexandru Firus says:

    “Statisticile” respective ii foarte probabil sa fi fost baza zonei anexate de Ungaria in ’40 prin Dictatul de la Viena.

  130. Alexandru Firus says:

    @Liv52Felix

    Eventual statul roman. Respectivul ii angajat la finante.;)) Nu ii prea scump sa lipesti poza lui Avram Iancu pe papusa gonflabila de “uz casnic” a descreieratului. Ii o mare jignire, si ma amuza/dezamageste reactia sefilor(l-au transferat la Abrud). Daca era vorba de “anti-semitism”, era concediat, ostracizat, lapidat, etc… Macar sa il concedieze. Desi, legal, intr-un stat national, instigarea la ura etnica si mai ales contradictia cu interesul national, s-ar pedepsi chiar mai aspru. Ii tradare pana la urma, ce in momente mai “delicate” ar putea avea urmari chiar tragice.

  131. TREBUIESC TRADATE IDEALURILE NOASTRE CURATE ca:
    i)sa se mentina la putere si ii) sa poata fura mai departe!

    Asistam si la RESUSCITAREA ideologiei COMINTERNISTE prin Boc pentru mentinerea regimului corupt de stat. Coruptie institutionalizata: se RECUPEREAZA TVA-ul la emiterea unei facturi nu la incasarea ei!!!!.

    Boc participa din plin nu doar la ADANCIREA IN CRIZA, ci la DEZMEMBRAREA TARII, e sarac cu duhul, e lipsit de substanta, un cominternist nenorocit – desigur astea nu sunt scuze.

  132. george says:

    semnez !! cand este nevoie ma gasiti pe mail

  133. OVIDIU says:

    nu se poate asa ceva si nu pot intelege cum de se tolereaza distrugerea neamului romanesc , TOTI VINOVATII VOR PLATI

  134. Cazacu Alexandru says:

    semnez!!!

  135. Haha…Ce in urma am ramas. Scuze pt comentul anterior.

  136. Manaila Ovidiu says:

    Manaila Ovidiu ,Brasovean

  137. Catalina says:

    Semnez! Rusine alesilor nostri! Isi bat joc de memoria eroilor romani, cei care au luptat cu atata indarjire pentru Unitatea Nationala, isi bat joc de cei care au indurat atatea secole batjocura grofilor unguri! E timpul sa ne unim cu totii si sa luam atitudine! Natiunea Romana a primit deja prea multe palme! D-le Presedinte, D-le Prim-Ministru: UDMR, de 1 Decembrie, ziua nationala a Romanilor, au tinut doliu! La Budapesta, li s-a interzis romanilor sa sarbatoresca Ziua Nationala la Teatrul din Budapesta, anul trecut. Domniile voastre sarbatoriti alaturi de ei ziua de 15 Martie, care ar trebui sa fie zi de doliu pentru Romani? Si mai dati si Parlamentului liber, in loc sa mearga domnii parlamentari sa munceasca ceva, ca si-asa tara asta e pe fundul prapastiei? Aaa, sa nu uitam ca toate aceste evenimente se sarbatoresc din banii publici! Sa nu uitam ca la Sf. Gheorghe, de exemplu, ziua de 1 Decembrie e sarbatorita, numai asa… ca sa nu aiba ce comenta imputitii aia de romani (“budos olah”)! Pe cand 15 Martie… cocardele rosu-alb-verde s-au cocotat pe stalpi cu o saptamana inainte! Pe cand drapelul nostru mult iubit, nici nu s-a terminat bine parada militara si era dat jos! Ca sa nu mai vorbim de faptul, ca domn’ primar nici macar nu s-a deranjat sa participe la depunerile de coroane! D-lor guvernanti, luati atitudine si cereti sa fie respectata Constitutia Romaniei in totalitate! Cui nu-i place …. granitele tarii sunt deschise!
    TRAIASCA ARDEALUL, MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA! TRAIASCA ROMANIA MARE! TRAIASCA ROMANII DE PRETUTINDENI!

  138. Antimaghiariunguribozgoritzigani says:

    Amaratzii de unguri,maghiari,bozgori,nici macar nu au avut o tzara,au furat de la noi Campia Panonica: ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Dacia_82_BC.png. Duceti-va in p.ula mea de spurcatzi si cu limba voastra parca e o iapa naravasha ce necheaza.Si erau o natziune lenesha,mancau,se f.uteau u,se cacau pe cal.Si mancau carne de sub sha.Asa ca sa taca si sa suga pula la romani.Sunteti niste chiriashi,si hoti imputziti.Istoria nu minte,adevarul iese la iveala.

  139. Craciun Constantin, profesor UBB Cluj-Napoca says:

    Sunt in deplin acord cu toti semnatarii de mai sus.Cat timp domnii Boc si Basescu vor mai suporta santajul UDMR ? Va fi foarte greu ca in viitor sa fie anulate anumite supra-drepturi acordate maghiarilor. UDMR nu va inceta niciodata sa ceara mereu alte si alte noi favoruri atata timp cat se vor afla la guvernarea admisa prin santaj politic. Oare tara asta nu poate fi condusa fara cei 5% ai UDMR ?

  140. remus ichim says:

    e vina noastra. noi am pus acolo curvele si bozgorii. si mai rau de atat : ii toleram

  141. Graur Ciprian says:

    afara cu ungurii din tara
    am spus frumos…

  142. Laza Miron says:

    De acord cu scrisoarea si o semnez cu convingerea ca unirea face puterea.
    Ce fac actualii guvernanti reprezinta cea mai jalnica mostra de lasitate si
    nu ne reprezinta!
    Pacat ca marii romani nu sunt lasati de oculta autohtona si straina sa acceda la conducerea tarii, fiind preferati oameni fara coloana vertrebala si suflet de sluga nesimtita.
    Am o singura observatie: Beiusul nu a fost cedat Ungariei in 1940, atrocitatile la care se face referire in scrisoare au fost savarsite in 1919, cand au fost ucisi patriotii Ciolcas si Bolcas si altii

  143. Sultan says:

    Mi-e greață de voi toți, români cu vorba ce sunteți! Uitați-vă și în ograda vecinilor înainte să vă deschideți spurcata gură plină de noroi! Un ceva (că nu pot să-i spun ”cineva”) asemănător vouă a rezultat și Al Doilea Război Mondial! Țineți-vă gura aceea de canal împuțit să nu vă audă nimeni prostiile!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova