“Puterea” la apa. Iliescu s-a pupat pe gura cu Gorbaciov

S-a lansat la apa “Puterea”, un nou cotidian cu un actionariat misterios, cu legaturi pe la Londra, oras european cunoscut acum drept fief al oligarhilor rusi, apropiati sau nu de Vladimir Putin si KGB. Prima remarca: site-ul nu are nici un video pe prima pagina si, marturisesc, m-ar fi interesat sa vad mai multe cu tov Gorbaciov pe la Bucuresti. Daca nu faci ca toate mijloacele tehnice multimedia sa fie intr-o stransa relatie cu produsul final, nu faci nimic. Deci, parerea mea: urgent un spatiu special pentru video si audio pe prima pagin a site-ului plus conexiunea cu retelele de socializare. Pana la a critica, preiau articolul de deschidere pentru ca a devenit deja un document si din punct de vedere istoric, tinand cont ca este vorba de prima vizita a lui Gorbaciov in Romania dupa anul 1989, cand fostul secretar general al PCUS si comandant al fortelor armate ale URSS a contribuit major la schimbarea sangeroasa de regim din Decembrie. Voi reveni. Dau cuvantul “Puterii”, care are, de la bun inceput si componenta de propaganda (termen atat de drag rusilor):

La câteva ore de la aterizarea pe Aeroportul Aurel Vlaicu, Mihail Gorbaciov, omul care a schimbat istoria secolului XX, a avut o discuţie cu jurnaliştii noştri, în care a abordat diferite teme politice, inclusiv subiectul care stârneşte controverse în continuare, după 20 de ani, Revoluţia Română.

Nu am intervenit în Revoluția din România

Mihail Gorbaciov: “Ştiam că domneşte nemulţumirea în ţară (în 1989 – n.r.), pentru că puterea era deţinută de Ceauşescu şi de rudele sale apropiate.
Eu am fost şi rămân adeptul păstrării numelui Uniunii Sovietice. Poporul e tulburat că Uniunea Sovietică s-a destrămat, dar când îl întrebi dacă ar vrea să se întoarcă la Uniune, doar 9% ar vrea.”

“Când predecesorul meu, Constantin Cernenko, a murit în 1985, liderii din ţările Pactului de la Varşovia au venit la funeralii la Moscova. Ne-am întâlnit în biroul meu. Le-am mulţumit şi le-am spus: Nu vom face nimic pentru a complica relaţiile cu voi. Ne respectăm obligaţiile, dar sunteţi responsabili de politica voastră, de ţările voastre, iar noi suntem responsabili de politica noastră, de ţara noastră. Deci, în 1985, le-am promis că nu vom interveni şi nu am intervenit niciodată.
Am avut mai multe întâlniri cu Ceauşescu. I-am spus acestuia că nu îl obligăm şi nu obligăm nici poporul român să accepte Perestroika. Dar i-am spus “hai să salvăm Polonia”. El mi-a spus că socialismul din Polonia este în pericol şi că Polonia trebuie salvată. L-am întrebat cum propune să o salvăm. Noi am propus: prin Perestroika noastră. ”

Primele declarații ale fostului lider sovietic: “Am hotărât să vin pentru că împlinesc curând 80 de ani şi timpul trece foarte repede. (…) Salut toţi prietenii din România şi din ţară. Sper că vom avea timp să stăm de vorbă. Sunt bucuros că mă aflu aici”

Întâlnire între doi vechi prieteni: “Bine v-am regăsit, domnule preşedinte!”

Lansarea ziarului “Puterea” a fost pentru Mihail Gorbaciov un prilej inedit pentru a-l întâlni pe fostul preşedinte postdecembrist al României, Ion Iliescu.  Cei doi lideri şi-au strâns mâna şi s-au îmbrăţişat la intrarea în Casa di David, unde au servit dejunul. Tot aici, Mihail Gorbaciov a fost întâmpinat şi de un alt fost preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Spre deliciul asistenţei, în momentul când l-a văzut pe Ion Iliescu, Mihail Gorbaciov a reacţionat ca la vederea unui vechi prieten. S-au îmbrăţişat şi au vorbit în limba rusă. “Mă bucur să vă revăd, domnule preşedinte”, şi-au spus cei doi lideri. Cu Emil Constantinescu dialogul a avut loc potrivit uzanţelor, unul în limba rusă, iar celălalt în limba română, fiind asistaţi de un translator. Dejunul privat a început la ora 13.30 şi s-a încheiat la ora 15.30. La dejun au mai participat amabasadorii Alexander Churilin (Rusia) şi Andreas von Mettenheim (Germania),  Răsvan Radu ( preşedinte Unicredit Ţiriac Bank), Thierry Millet  (CEO Orange România), Nicolae Badea  (Computerland), Mihai Georgescu  (GM Wrigley Balkans), Marian Alecu, Dan Fischer, Bobby Păunescu, Doru Boştină  (Bostina & Asociaţii / Attorneys), Florentin Tucă (Zbarcea & Associates / Attorneys), Sebastian Ghiţă (Asesoft), Bogdan Enoiu (McCann Erickson), Adrian Băicuşi (CEO Transelectrica), Liviu Tudor (Vestco Industries SA), Ovidiu Tender (Tender Group), Horia Ciorcilă (CEO Banca Transilvania), Adrian Thiess (News & Media Investments Ltd. London), Hans Juergen Thiess, Alecu Racoviceanu  (Puterea), Mihai Craiu – Media Consulta, Horia Mihălcescu, Alexandru Dobrescu  (preşedinte KLM România) şi Viorel Cataramă (Elvila Grup).

Atribuţii pe linie de securitate, protecţie şi pază au avut Vladimir Novikov şi Gennady Kormilitsin (ambii de la Serviciile de Securitate Ruse), iar şeful dispozitivului din partea română a fost  col. Vasile Nălbaru.

Gorbaciov este coacţionar la ziarul rus Novaia Gazeta, adesea critic la adresa premierului Vladimir Putin, împreună cu oligarhul Aleksandr Lebedev, relateaza Realitatea.net. Acesta din urmă a achiziţionat, de curând, două renumite cotidiene britanice, Evening Standard şi The Independent.

La ora 14.00, Gorbaciov urmează să ia masa de prânz cu 22 de invitaţi, printre care şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. A fost vehiculat şi numele premierului Emil Boc, însă deocamdată nu există o confirmare din partea Guvernului.

“Vor fi prezenţi şi şefii celor ma importante companii multinaţionale care activează în România. După această masă, voi avea o întrevedere cu el, pentru a-i prezenta proiectul nostru”, a declarat, luni, Adrian Thiess, managerul noului proiect media. Lansarea publicaţiei Puterea, al cărei invitat special este Gorbaciov, va avea loc la ora 18.45, la Clubul Diplomatic din Bucureşti. Plecarea din România este programată joi dimineaţă.

Prima vizită a lui Gorbaciov în România a avut loc între 25 şi 27 mai 1987, la doi ani după ce preluase conducerea Uniunii Sovietice. În ciuda faptul că nu a fost deloc încântat de Ceauşescu, a revenit totuşi în România, doi ani mai târziu, în iulie 1989, când Bucureştiul a găzduit lucrările Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia. La 4 decembrie 1989, Ceauşescu şi Gorbaciov au mai avut o întâlnire oficială la Moscova.

Cine este Mihail Gorbaciov

Născut la 2 martie 1931, Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică (URSS) din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice.  Mihai Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la 11 martie 1985, avea 54 de ani când devenea primul lider al partidului născut după victoria Revoluţiei Bolşevice din 1917. Gorbaciov a introdus în cadrul aşa-numitului program “perestroika”  reforme economice, despre care credea că vor ridica nivelul de trai al populaţiei şi productivitatea muncii. În acele vremuri, numeroase dintre reformele sale au fost considerate radicale de către birocraţii conservatori ai partidului. În 1985, Gorbaciov a declarat că sistemul economic sovietic era osificat şi că reorganizarea lui era imediat necesară. La început, reformele lui au fost cunoscute ca “uskorenie” (accelerare), dar, mai apoi, termenul “perestroika” (reconstrucţie) a devenit mult mai popular. “Perestroika” era însoţită de “Glasnost”, cuvânt care s-ar traduce prin “transparenţă” şi viza deschiderea liderilor comunişti faţă de cetăţeni. În 1988, revista americană Time îl declara omul anului.

Anul trecut, fostul lider sovietic şi-a anulat participarea la Gala “Zece pentru România”, organizată de Realitatea TV, din cauza unor probleme de sănătate.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova