16 iulie – 70 de ani de la eliberarea Chisinaului. “Traiasca Maresalul Desrobitor” – Fotodocument via Ziaristi Online

Pe 16 iulie, Divizia 1 Blindata a inceput atacul asupra Chisinaului la ora 3:30, apropiindu-se de oras cu Grupul Vest, comandat de col. Constantin Nistor, dinspre Ciocana Noua si cu Grupul Est, comandat de col. Gheorghe Petrea, dinspre nord-est. Prima grupare a patruns in oras la ora 8:30, surprinzand trupele sovietice aflate in Chisinau. Langa Mitropolie, Compania 3 Care de Lupta, comandata de cpt. Victor Gabrinschi, a lichidat un escadron de cavalerie si o baterie de artilerie grea. Slt. Stefan Marinescu a ridicat drapelul romanesc pe Biserica Sf. Treime. La 11:30 inaintarea celei de-a doua grupari a fost oprita de trupele sovietice aflate pe Dealul Rascanu, care au fost ulterior scoase din pozitie de Batalionului 2 Care de Lupta sprijinit de toata artileria grea disponibila. Drumul de retragere al trupelor Armatei Rosii spre Tighina era taiat. Au mai patruns apoi in Chisinau si Diviziile 50 si 72 Infanterie germane si pana seara orasul fusese curatat de ramasitele unitatilor sovietice. Cealalta unitate romana a Corpului 54 german, Divizia 5 Infanterie, a continuat inaintarea spre est de la Orhei, ajungand pe aliniamentul Hartopul Mic – Ianovat – Buric. A doua zi a atins Nistrul.

Integral la 2 iulie 1941 – Operatiunea Munchen. Luptele pentru recuperarea Basarabiei si Bucovinei de Nord si distrugerea Armatei Rosii. FOTO/VIDEO/DOC


Via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “16 iulie – 70 de ani de la eliberarea Chisinaului. “Traiasca Maresalul Desrobitor” – Fotodocument via Ziaristi Online”

 1. jan dinu says:

  EROUL pentru tzara …
  Niciodata n-o sa moara …
  Toti in cuget iL avem …
  La tradare dam – blestem !

  Mareshalul s-a traiasca
  Cit e Tzara Romaneasca
  ExRexu s-aiba parte..
  De hulire shi in moarte !
  JD-USA

 2. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  moarte criminalilor bolsevic
  ucraina si rusija
  rusi si ucraineni = suboameni
  rusi si ucraineni = animale
  sa nu ujtati – davaj cas davaj palton asa cereau gunoajele ruso-tataro -ucrajnesti cnd intrasera in Bucuresti
  vite de la Kijev si Moskva venisera sa fure…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova