NOI semnaturi pentru salvarea Arhivelor Nationale. Academicianul Dinu C Giurescu se alatura demersului. Apel catre Presedinte: NU promulgati Legea Maghiara de destramare a Arhivelor Romaniei! Campania continua: SEMNATI AICI

Stimate domnule Roncea,
Astazi dimineata i-am dus domnului profesor Dinu C. Giurescu „Scrisoarea Deschisa adresata domnului presedinte“ si m-a rugat sa va transmit sprijinul domniei sale in demersul dvs. Atat dansul cat si eu, Olguta Ionescu, ne alaturam acestui demers pentru stoparea dezmembrarii Arhivelor Nationale.

Noi semnaturi mai jos. Campania continua!

DOMNULUI PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU

Domnule Preşedinte,

Opinia publică responsabilă din România, de la cetăţeni simpli la cercetători ştiinţifici, istorici, scriitori, oameni de artă şi de ştiinţă, reprezentanţi ai societăţilor civice şi cultural-patriotice au luat act cu îngrijorare de recentul demers de legiferare a dezmembrării integrităţii instituţiei Arhivelor Naţionale prin votarea în Camera Deputaţilor a Parlamentului României a legii de restituire a arhivelor confesionale către creatorul lor. Este vorba de arhivele luate de la creator în perioada comunistă, încercându-se repararea unei nedreptăţi şi neţinându-se cont că de fapt se face o nedreptate şi mai mai mare faţă de cetăţean şi faţă de viitorul consolidării noastre naţionale.

Stă mărturie, în acest sens, tradiţia arhivistică românească, modul cum s-a format însăşi instituţia Arhivelor Naţionale. Astfel, când la 23 iulie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna legea pentru concentrarea tuturor actelor “monastirilor pământene”, acte de interes public, în Arhivele Generale ale Statului, se afirma că se face aceasta pentru sigura lor conservare şi pentru folosirea lor practică, măsură deja aplicată prin legiuirea din 1841de a se aduna aceste acte ale mănăstirilor şi care au fost administrate de o “Comisiune documentală”, comisie contopită în 1862 cu Arhivele Generale ale Statului.

Aşadar, generaţia preunionistă şi cea unionistă şi-au asumat responsabilitatea faţă de viitorul şi consolidarea naţiunii lor şi nu se cunoaşte ca mănăstirile respective să fi răspuns cu duşmănie faţă de acest act de accedere a Principatelor româneşti la modernitate. Mai mult chiar, după răsturnarea lui Cuza, guvernele ulterioare, regii cei glorioşi care au realizat Independenţa şi Marea Unire nu s-au gândit să retrocedeze mănăstirilor arhivele şi nici sfintele mănăstiri româneşti nu au dat dovadă de duşmănie faţă de stat ca să le ceară înapoi, locul de depozitare şi importantul lor destin cultural şi ştiinţific era de necontestat.

Când în martie 1865 Adunarea Electivă a României vota legea pentru predarea la Arhivele Statului a arhivelor mănăstirilor aşa-zise brâncoveneşti, 99 de deputaţi au votat pentru, 8 contra şi 2 s-au abţinut. Şi prin Legea pentru organizarea Arhivelor Statului din 1925 se prevedea primirea spre păstrare în Arhivele Statului a actelor civile, bisericeşti şi militare, chiar actele de stare civilă ale Familiei Regale (nimeni nu era mai presus de interesul naţional), acte mai vechi de 30 de ani şi care nu mai erau necesare administraţiei curente a acestor autorităţi – spunea legea. Care ar fi fost, aşadar, destinul cultural şi ştiinţific al României fără aceste documente puse la dispoziţia unori mari oameni de cultură români precum Iorga, Hurmuzaki, Bogdan ş.a. ?

Domnule Preşedinte,

Soluţia dezmembrării unei instituţii de bază a statului român, cu documente de o valoare inestimabilă şi unicate, care urmează să fie dispersate în sute şi sute de centre extrem de nesigure, duce la periclitarea drepturilor cetăţeanului, mai ales că se face o discriminare între cetăţeni prin această cedare pe criterii anume, fapt care încalcă în mod clar Constituţia României.

Situaţia de acum peste o jumătate de secol, de la preluarea lor, este acum alta, sute de parohii care au creat atunci arhive pentru comunitatea lor azi nu mai există, comunităţile aparţin altui cult. Evident că nu se pot priva membrii comunităţilor respective de trecutul strămoşilor lor. Neconstituţional este şi faptul că nu s-au consultat Bisericile româneşti, specialiştii, oamenii de cultură şi întreaga societate, deoarece este vorba de o problemă majoră, de mare interes naţional.

Ne întrebăm atunci care este viitorul României fără memoria ei istorică şi culturală?

De aceea, domnule Preşedinte al României, vă solicităm să nu promulgaţi această lege şi să o returnaţi Parlamentului şi dezbaterii publice româneşti, până nu este prea târziu în declanşarea unui pas care va avea consecinţe ireparabile pentru patrimonial naţional. Constituţia României vă cere să apăraţi acest patrimoniu, care slujeşte şi va sluji mereu cetăţeanul român, fără discriminare etnică şi confesională, cultura şi ştiinţa naţională şi a Europei şi, implicit, prosperitatea şi consolidarea naţională.

Cu deosebit respect,

Organizatii:

ASTRA – Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român,
Centrul European de Studii Covasna Harghita,
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures,
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni,
Asociatia Civic Media,
Ziaristi Online,
Clipa Magazine,
Consiliul Mondial Roman,
Comitetul Roman American pentru Basarabia,
Consiliul Roman American,
Asociația „Societatea de Mâine”,
Asociatia “Noi Romanii”,
Grupul Independent pentru Democratie

Persoane:

Acad Dinu C Giurescu, istoric, Bucuresti
Vasile Lechintan, istoric, Cluj
Prof Gheorghe Buzatu, istoric, Iasi
Prof Nae Georgescu, scriitor, Bucuresti
Prof Theodor Codreanu, scriitor, Husi
Alexandru Moraru,istoric-arhivist si publicist roman, Chisinau
Ilarion Tiu, istoric, asis univ, Bucuresti
Aurel I Rogojan, gen brig (r), Bucuresti
Florin Budea, jurnalist, Oradea
Sorin Sotoc, jurnalist, director Spinul, Oradea
Maria Petrascu, jurnalist, Brasov
Florian Palas, jurnalist, Brasov
Victor Roncea, jurnalist, Bucuresti
Elena Andronache, programator, Bucuresti, fost organizator al protestului-maraton Piata Universitatii – Bucuresti, aprilie – iunie, 1990
Constantin Dobre, fost lider al revoltelor mineresti din Valea Jiului – Lupeni, august 1977
Dr Adrian Boeru, filosof, Bucuresti
Dr Cristian Scaiceanu, istori, Bucuresti
Dr Emilia Corbu, arheolog, Slobozia
Prof Univ Dr Petre Anghel, scriitor, Bucuresti
Mariana Gurza, scriitor, Timisoara
Daniel Focşa, istoric, Bucuresti
Dan Tanasa, roman, Sf Gheorghe – Madrid
Ioan Mugur Topolnitchi, roman, Covasna
Mihai Cantuniari, scriitor, Bucuresti
Cristina Poponete, sociolog, Belgia
Sergiu Petrovici, roman, Basarabia
Daniel Vladescu, IT, Pitesti
Marius-Bogdan Bortas , inginer, Bucuresti
Mihai Isac, jurnalist, Bucuresti
Ion Negoiaş, student, Râmnicu Sărat
Semneaza din SUA:
Dumitru Caranfil, Mihai Stan, Radu Luchian, Nicolae Dima, Valentin Tepordei, Sergiu Anca, Neculai Popa;
Stefan Cristian ARIASU, Washington DC: Ma alatur demersului si fac apel catre Presedintele Basescu sa nu promulge o lege a tradarii intereselor nationale – Legea “restituirii arhivelor confesionale catre creatorul lor”, initiata de UDMR. Ca o observatie, rog Presedintia sa depuna eforturi pentru restituirea de catre Ungaria a arhivelor Transilvaniei conform Tratatului de la Trianon si sa reclame public, neintarziat, acest lucru.

Alaturati-va acestui demers printr-un mesaj la adresa de e-mail [email protected] sau semnati aici, la rubrica de comentarii, dupa modelul de mai sus

Pentru documentare:

Ziaristi Online – Apel catre Presedinte: Domnule Traian Basescu, NU promulgati Legea Maghiara de destramare a Arhivelor Nationale!

Tradarea a devenit legala. Camera Deputatilor a votat dezmembrarea Arhivelor Nationale

FAR către SRI și România. APELUL Federaţiei Arhiviştilor din România în faţa atacului UDMR: OPRIŢI DESTRĂMAREA ARHIVELOR NAŢIONALE !

Spinul.Ro despre retrocedarea arhivelor către bisericile maghiare: Complotul UDMR. Spectrul lui Tismaneanu si lista tradatorilor. In atentia SRI

Atac unguresc in Camera Deputatilor. UDMR vrea sa fure, azi, aurul Romaniei: Arhivele Nationale. Autorul tentativei: Mártón Árpád Francisc

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

94 Responses to “NOI semnaturi pentru salvarea Arhivelor Nationale. Academicianul Dinu C Giurescu se alatura demersului. Apel catre Presedinte: NU promulgati Legea Maghiara de destramare a Arhivelor Romaniei! Campania continua: SEMNATI AICI”

 1. Dinu Lazar says:

  semnez si eu.
  Dinu Lazar

 2. denisa says:

  semnez pentru istoria poporului.
  Denisa Chirita

 3. Anonim says:

  De ce membrii familiei regale, care altminteri isi declama sonor atasamentul fata de tara si problemele ei, nu se alatura acestui demers?

  De ce domnul Radu Duda si sotia sa, care au primit stipendii substantiale pentru sustinerea Romaniei in strainatate, nu apar in lista de semnatari si nu fac lobby in strainatate pentru a contracara acerba propaganda antiromaneasca desfasurata de Ungaria? Astfel de actiuni ar fi mai utile Romaniei decit calatoria de nu foarte demult a domniei sale in Arctica.

 4. Ioan Maer says:

  Sustin aceasta initiativa !

 5. corneliu vlad says:

  semnez, corneliu vlad

 6. radu andrei says:

  semnez Radu Andrei

  se mai poate face ceva? daca legea a ajuns deja in faza de promulgare…Presedintele o mai trimite Parlamentului care o mai “coafeaza” putin,dar in esenta ramane aceeasi! Javre de parlamentari vanduti!

 7. Eugene Al Pann says:

  Din Los Angeles, California,Semnat!

 8. geanina says:

  semnez si eu!

 9. Maria -Elisabeth Schaefer says:

  semnez pentru pastrarea Archivelor. As recomanda chiar o asigurare a lor in forma electronica printr-o memorie de rezerva care sa poata fi consultata pe calea mediilor din viitor.

  Maria Elisabeth Schäfer, Inginer, Germania

 10. Lumînaru L. Adrian-Victor says:

  Lumînaru L. Adrian-Victor, programator, București

 11. Mihai, istoric, Oradea says:

  ma alatur apelului

 12. Iulian Lita says:

  Constanta.
  Semneaz.

 13. Manu says:

  Semnez pentru tara mea:
  Manuela Serbanescu

 14. Alexandra Isbasoiu says:

  E poate printre putinele lucruri pe care nu ti le poate lua nimeni: istoria. Romanii fac tot posibilul sa demonstreze ca si asta se poate vinde. SEMNEZ pentru pastrarea integritatii Arhivelor Nationale.

 15. Daniela says:

  Daniela Popescu

 16. Tanasa Paul says:

  Semnez si eu alaturi de voi.
  Doamne ajuta-ne.

 17. ALINA MOISE says:

  Semnez si eu.

 18. Pana Iulia-Sabina says:

  Iulia-Sabina Pana, studenta, Bucuresti
  ma alatur si eu acestui demers

 19. Alexandru Ursu-Bukowina says:

  Alexandru Ursu-Bukowina,Suceava

 20. Cosmin Burlacu says:

  Semnez pentru neamul romanesc si pentru pamantul romanesc care a ajuns “tagma jefuitorilor” !

 21. Savulescu Adina says:

  semnez

 22. paula brindusa frunza says:

  Subscriu acestui demers!
  Paula Brindusa Frunza- Bucuresti,ROMANIA.

 23. cornelius cenuse says:

  semnez pentru .

 24. Stetco Viorel says:

  Semnez pentru demnitatea poporului ROMAN , mult incercat si condus de tradatori si dusmani tari . Traiasca ROMANIA si poporul ROMAN .

 25. Angelica says:

  Strat Angelica, Iasi

 26. Carmen Babia says:

  Semnez.

 27. ana says:

  semnez si eu Costin Anicuta

 28. George says:

  Si eu semnez
  Săilă George

 29. Flori Balanescu says:

  Flori Balanescu, istoric
  semnez

 30. Dan says:

  Apel, de parca Romania este condusa de romani. Inca nu v-ati lamurit?

 31. Iuliana Sălăvăstru says:

  Mă alătur campaniei împotriva distrugerii patrimoniului naţional!
  Iuliana Sălăvăstru, profesor

 32. radu says:

  semnez pt pastrarea istoriei

 33. IURCO MARIA says:

  Ma alatur si eu cu semnatura

 34. adrian pop says:

  Semnez
  Adrian Pop

 35. Florea Gabriel says:

  semnez pentru pastrarea arhivelor si documentelor

 36. rasputin says:

  Sunteti penibili rau, rau de tot! De ce sa ne fie teama de ceea ce ar putea dezvalui arhivele. Toata aceasta tevatura de fapt CONTRA AFLARII UNUI ADEVAR sau a mai multora inseamna ca istoria noastra are ceva de ascuns. Cum adica, nici nu stim ce-ar putea ascunde acele arhive, dar deja ne revoltam!?! Inseamna ca suntem vulnerabili pe undeva.

 37. Anca Păuleţ says:

  Ma alatur demersului!

 38. Anca says:

  Ma alatur demersului si fac apel catre Presedintele Basescu sa nu promulge o lege a tradarii intereselor nationale – Legea “restituirii arhivelor confesionale catre creatorul lor”, initiata de UDMR. Ca o observatie, rog Presedintia sa depuna eforturi pentru restituirea de catre Ungaria a arhivelor Transilvaniei conform Tratatului de la Trianon si sa reclame public, neintarziat, acest lucru.

 39. Adriana says:

  Domnule Preşedinte,

  Soluţia dezmembrării unei instituţii de bază a statului român, cu documente de o valoare inestimabilă şi unicate, care urmează să fie dispersate în sute şi sute de centre extrem de nesigure, duce la periclitarea drepturilor cetăţeanului, mai ales că se face o discriminare între cetăţeni prin această cedare pe criterii anume, fapt care încalcă în mod clar Constituţia României.

  Situaţia de acum peste o jumătate de secol, de la preluarea lor, este acum alta, sute de parohii care au creat atunci arhive pentru comunitatea lor azi nu mai există, comunităţile aparţin altui cult. Evident că nu se pot priva membrii comunităţilor respective de trecutul strămoşilor lor. Neconstituţional este şi faptul că nu s-au consultat Bisericile româneşti, specialiştii, oamenii de cultură şi întreaga societate, deoarece este vorba de o problemă majoră, de mare interes naţional.

  Ne întrebăm atunci care este viitorul României fără memoria ei istorică şi culturală?

  De aceea, domnule Preşedinte al României, vă solicităm să nu promulgaţi această lege şi să o returnaţi Parlamentului şi dezbaterii publice româneşti, până nu este prea târziu în declanşarea unui pas care va avea consecinţe ireparabile pentru patrimonial naţional. Constituţia României vă cere să apăraţi acest patrimoniu, care slujeşte şi va sluji mereu cetăţeanul român, fără discriminare etnică şi confesională, cultura şi ştiinţa naţională şi a Europei şi, implicit, prosperitatea şi consolidarea naţională.

  Cu deosebit respect

 40. Susțin această inițiativă.
  Semnez petiția.

 41. Raluca says:

  Semnez.

  Raluca Pavel

 42. Veronica Roncea says:

  Semnez pentru pastrarea Arhivelor Nationale

 43. Anamaria Essig says:

  Nu, promulgati Legea de destramare a Arhivelor Romaniei!
  Acesta e modul cel mai usor de a distruge unitatea, chiar si cea teritoriala a tarii.

 44. Alexandra Radulescu says:

  NU PROMULGATI LEGEA MAGHIARA DE DESTRAMARE A ARHIVELOR NATIONALE ALE ROMANIEI! PRIN ACEASTA LEGE SE DISTRUGE ISTORIA POPORULUI NOSTRU !!!
  SI ASA SUNTEM DE RISUL TUTUROR, CHIAR NU MAI AVEM DEMNITATEA DE A NE PASTRA ISTORIA, MEMORIA POPORULUI ROMAN ?!

 45. Catalin Teodoreanu says:

  Semnez pentru pastrarea arhivelor nationale.

  Catalin Teodoreanu
  Houston, Texas

 46. Simionescu Alexandru-Adrian says:

  Semnez si eu. Istoria nu trebuie distrusa de niste neica nimeni.

 47. Simionescu Alexandru-Adrian says:

  Semnez si eu.
  Am uitat sa precizez faptul ca sunt student anul II la Fac. de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, student anul I la Fac. de Management din cadrul U.S.A.M.V.B si profesor suplinitor la Sc Nr.1 Giurgiu.

 48. Simona Simionescu says:

  Simona Simionescu Bucuresti

 49. morosan says:

  Semnez si eu pt. martiri nostri din perioada comunista.
  Morosan Vasile

 50. baltaret gabriel says:

  Semnatura mea e valida.

 51. morosan says:

  este petitie online?
  va rog sa o publicati.

 52. anamaria says:

  Semnez:
  Ana Maria Bujenita medic.

 53. Maria Dobrescu says:

  Maria Dobrescu, jurnalista, Bucuresti

 54. monica suslanescu says:

  semnez si sper sa nu ramana doar atat-noi semnam si ei fac ce vor

 55. Lorica Mocanu says:

  Semnez

 56. Anca Demetrescu bucureşti says:

  … nu credeam că este posibil aşa ceva, aştept să mă trezesc din acest coşmar, dar mă a afund din ce în ce mai mult …în fiecare zi, în fiecare moment suntem obligaţi să ALEGEM de partea cui ne situăm … până nu demult mai existau extraopţiuni, variante, acum totul a devenit clar, indiscutabil, ireversibil … nu mai există decăt binele sau răul … cum putem alege când până la un punct par a fi acelaşi lucru, până la un punct totul era bun, normal … de unde se estompează binele şi unde începe sminteala, de unde şi până unde … căt timp mai avem … PÂNĂ CÂND …

 57. Carmen says:

  Carmen Fleancu, economist, Bucuresti

 58. Nomi Nana says:

  Nomi Nana, management sportiv, Bucuresti

 59. Madalina Andreea Fodolica says:

  Semnez petitia : Domnule Presedinte,Salvati Arhivele Romaniei!
  Madalina Andreea Fodolica ,medic

 60. Anonim says:

  @Rasputin:

  Nu este contra aflarii unui adevar ci contra celeor care prin varii tertipuri, inclusiv distrugerea sau scoaterea din circuit a documentelor, vor sa eludeze adevarul.

 61. Gheorghiu Constantin says:

  Pana cand si pentru ce ne lasam prada dusmanilor neamului?

 62. Vlad says:

  Musat Vlad-student-Ploiesti

 63. Popescu Gabriel Alexandru says:

  Popescu Gabriel Alexandru,arheolog,Bucuresti

 64. Ernest Andone says:

  SEMNEZ !
  Ernest Andone
  Bucuresti

 65. Un prieten says:

  Da, semnez.
  Ştefan Doru Dăncuş – scriitor

 66. Sa desfiintezi arhivele e ca si cum ai sterge istoria. In momentul in care semneaza asta, presedintele semneaza si condamnarea la extinctie a natiei sale.

 67. Adrian says:

  Semnez petitia : Domnule Presedinte,Salvati Arhivele Romaniei!

 68. Mihăilă Oana says:

  Mihăilă Oana, student, București

 69. Tacu Nicusor Valentin says:

  Tacu Nicusor Valentin, student, Arges

 70. Uscatu Carmen, Bacau says:

  SEMNEZ sa NU se promulge aceasta lege si sa o returnati Parlamentului si dezbaterii publice romanesti

 71. Florin, ROMAN says:

  Promulgarea legii ar fi un act de tradare.

 72. Munteanu Gelu, Bacau says:

  Semnez petitia : Domnule Presedinte, Salvati Arhivele Romaniei!

 73. Uscatu Carmen, Bacau says:

  SEMNEZ sa NU se promulge aceasta lege si ss o returnati Parlamentului si dezbaterii publice romanesti

 74. Corneliu Serediuc says:

  Semnez:
  prof. univ. (in trecut) dr. ing. Corneliu Serediuc

 75. Subscriu petitiei .

  Cu stima,
  Alexandru V.

 76. Badea Sinziana says:

  Badea Sinziana,student,Bucuresti

 77. Dan Pienaru says:

  Dan Pienaru, inginer, USA

 78. Arcadie Bodale says:

  In nici o ţară europeană civilizată nu s-a solicitat şi, implicit, nu s-a iniţiat un proces de distrugere a Arhivelor Naţionale. Prin urmare, această restituire nu urmează nici un model european, ci doar ambiţiile electorale ale unor lideri politici iresponsabili. A se vedea în acest sens, faptul că arhivele multor biserici din Transilvania, Banat şi Bucovina, indiferent dacă sunt ortodoxe, greco-catolice, romano-catolice sau protestante, au fost luate cu forţa de către autorităţile de la Viena şi se găsesc în prezent în Arhivele Statului din Austria. Nici un cult nu le poate redobândi, însă le poate cerceta şi obţine copii în condiţii mult mai restrictive decât este cazul arhivelor româneşti.

 79. Rotaru Constantin says:

  Distrugerea natiunii noastre nu ar fi completa daca nu ar distruge si Arhivele Nationale ! SEMNEZ PETITIA !

 80. gheorghita elena says:

  Stiti cu totii care este imaginea Romaniei in lume….salvati Arhivele Nationale,nu distrugeti istoria,un popor fara istorie si fara trecut este un popor fara viitor.

 81. Mihaela says:

  Mihaela Bâzu, măcar să nu ni se fure și valorile spirituale, căci cele materiale…

 82. Ferezan Vasilica says:

  Nu desfiintati Arhivele
  Semnez pentru pastrarea lor

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova