Acasa la Maica Domnului Prodromiţa, Schitul româneasc Prodromu de la Sfântul Munte Athos
Despre Părintele Petroniu:
“Unul dintre părinţii noştri duhovniceşti de mare anvergură a fost Părintel Protosinghel Petroniu Tănase, care s-a născut în anul 1916 în comuna Fărcaşa – Judeţul Neamţ, şi a trecut la cele veşnice la 22.02.2011, orele 16. A fost tuns în monahism şi format în duhul călugăriei la Mănăstirea Neamţ – ctitoria Domnitorului Ştefan Cel Mare şi Sfânt din anul 1497, unde a avut marea şansă de a fi coleg cu Sfântul Ioan Iacob Românul…
Trăsătura de caracter esenţială a Părintelui Petroniu Tănase a fost calitatea de a fi un iubitor şi un împlinitor al ordinii, tăcerii şi smereniei. Părintele este licenţiat în teologie dar a urmat şi studii de matematică şi filozofie. A fost membru al grupării „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim din Bucureşti – care a fost ultimul bastion de rezistenţă al intelectualităţii creştine româneşti interbelice şi care a fost distrus de către regimul comunist în anul 1958…
Dorul de desăvârşire l-a determinat şi i-a îndrumat paşii spre Sfântul Munte Athos unde s-a nevoit din anul 1976, făcând parte din a doua generaţie de monahi trimisă de către Patriarhia Română cu scopul de a revigora viaţa monahală din Schitul Românesc Prodromu… Apreciat şi iubit, deopotrivă, atât în Grecia cât şi în România, Părintele Petroniu Tănase a condus până la sfârşitul vieţii sale pământeşti, schitul nostru românesc şi athonit, cu o luciditate, dragoste şi abnegaţie, deosebite!…”
Integral la Un an fără avva Petroniu Tănase, starețul Schitului românesc Prodromu (2012)
Despre Părintele Petroniu Tănase, citiţi de la https://sfantulmunteathos.wordpress.com
Convorbiri duhovniceşti cu avva Petroniu, George Crasnean
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, tâlcuită de avva Petroniu Tănase
Rugăciunea părintelui Petroniu
Vedeti si:
Rasaritul, clopotele si sacalii la Manastirea Romaneasca Prodromu de la Sfantul Munte Athos. VIDEO
Un reportaj foto-video exceptional!! Va multumim. Doamne ajuta!
Multumesc!!! E o onoare aceasta apreciere din partea Dvs! Mai urmeaza o serie, cu Manastirea (de drept) Prodromu si apoi cu pestera Sf. Atanasie Athonitul si Marea Lavra (desi intr-o zi cam pe la pranz, cand e pustiu, dar tot frumos…). Doamne ajuta!