Romanii din Harghita si Covasna fac un ultim Apel la Biserica, parlamentari si popor: Respingeti Legea Minoritatilor! Exprimati-va public, sub orice forma, impotriva Statutului Antinational!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), împreună cu Asociaţiunea ASTRA, organizatii care urmeaza sa aiba, azi, o intalnire cu parlamentarii PDL, fac un ultim Apel catre fortele politice romanesti pentru respingerea Statutului Minoritatilor si a pretentiilor hegemonice maghiare privind Transilvania si “Tinutul Secuiesc”. In acelasi timp, Asociatia Noi Romani face la randul ei un Apel disperat catre Biserica Ortodoxa Romana, institutiile de aparare a statului roman si Constitutiei Romaniei si catre toti compatriotii din tara, chemand romanii, in ultimul ceas, sa se impotriveasca, cu orice mijloace, legiferarii Statutului Minoritatilor Antinationale. Le redam mai jos:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), împreună cu Asociaţiunea ASTRA, luând act de pericolul inversării cursului istoric vechi de 2000 de ani, de formare şi consolidare a Statutului Român naţional unitar indivizibil şi independent, prin eventuala acceptare a iniţiativelor legislative propuse de grupările politice maghiare privind regionalizare şi Statutului minorităţilor naţionale, lansează către toate partidele politice parlamentare prezentul

APEL

prin care solicităm punerea intereselor naţionale înaintea intereselor politice conjuncturale prin respingerea în Parlamentul României:

a) a prevederilor din proiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale care transformă România, stat în care populaţia de naţionalitate română este de peste 90%, în stat multinaţional; a prevederilor referitoare la impunerea limbii minorităţilor naţionale, în special a limbii maghiare, în limbi oficiale şi a celor privind acordarea de „drepturi colective” şi de autonomie cultural – politică care presupun diluarea suveranităţii României prin faptul că autorităţile sale nu mai pot lua decizii fără acordul minorităţilor naţionale (prevederi aparute si in proiectul Noii Constitutii).

b) a proiectului de lege iniţiat de UDMR privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor din anul 2005;

c) a proiectului de lege iniţiat de UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prin reconstituirea virtuală a graniţelor impuse României în anul 1940 de către Hitler, Mussolini şi Horthy prin Diktatul de la Viena;

d) a oricărui proiect de lege privind reorganizarea administrativ – teritorială a României prin enclavizarea etnică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, sub denumirea de “ţinutul secuiesc”.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţiunea ASTRA reaminteşte că în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş populaţia de naţionalitate română este de 400.000 de persoane, respectiv 42% din totalul populaţiei. Populaţia de naţionalitate maghiară reprezintă sub 50% din totalul locuitorilor având în vedere că celor 42% procente de români li se adaugă cetăţeni de etnie romă sau de altă etnie. În acest context, reamintim că o pondere însemnată a maghiarilor şi secuilor de astăzi sunt în fapt urmaşii românilor deznaționalizați, de-a lungul timpului, unii pe cale paşnică, cei mai mulți în mod opresiv, prin politica perseverentă de maghiarizare dusă de către administraţia ungară în perioada dualismului austro-ungar. Despre existenţa acestor românilor maghiarizaţi, mai amintesc astăzi doar documentele istorice, bisericile ortodoxe rămase fără credincioşi şi rădăcina numelor unor actuali maghiari şi secui. Pietrele mormintelor din cimitire vorbesc și ele: Álbuly, Ráduly, Dáncsu, Sztupár, Bogdán, Vákár, Buzdugán, Oláh, Bágyá, Krojitor, Pitrián, Pujá, Neáksuy, Kolombán, Vászi, Urszuly, Kurká, Thodor, Nedélko, Borbáth, Sorbán, Ruszuly, Váncsá, Vojku, Ficsor, Goczmán, Boér, Bokor, Pászká, Dinuy, Oprá, Borcsá, Neáguly, Mircsé, Drégics, Nysztor, Kosztin, Bérszán, Bács, Lunguly, Szávuly, Kimpián, Pakulár, Zsunku, Parkaláb, Komány, Báricz s.a.m.d.

Astfel, nu doar în context istoric, politic, administrativ şi de interes naţional, dar şi în contextul demografic, solicitările organizaţiilor separatiste maghiare şi imixtiunea Ungariei în problemele interne ale României apar ca aberante şi neconforme cu voinţa a peste 50% din totalul locuitorilor celor trei judeţe.

Acceptarea de către Parlamentul României a solicitărilor de mai sus parte a proiectului hungarist va reface situaţia din Evul Mediu în care structurile politico – administrative maghiare şi secuieşti conduceau din postura de minoritari privilegiaţi teritorii şi populaţii majoritare.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţiunea ASTRA fac un apel la responsabilitate către toate forţele politice româneşti, pentru respingerea reconstrucţiei hegemoniei maghiare şi secuieşti medievale pe teritoriul României Europene, la începutul secolului XXI. Dorim să trăim cu demnitate în propria țară. Puneți capăt procesului de epurarea etnică care are loc de peste 20 de ani împotriva românilor din cele trei județe din centrul României!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Asociaţiunea ASTRA

str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA,
tel./fax: 0267.313534

www.forumharghitacovasna.ro

Vezi si:

Romanii din Harghita si Covasna fac Apel la Biserica si la toti romanii din tara: Exprimati-va public, sub orice forma, impotriva Statutului Minoritatilor

Sus-Opinca-lui-Avram-Iancu-la-Centrul-Cultural al Ungariei
Am făcut apel şi la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române cu gândul la cele ce spunea Nae Ionescu care, după mulţi autori, a fost gânditorul care a influenţat cel mai profund realitatea românească din perioada interbelică. El comenta că „ Sfântul Sinod sublinia necesitatea Bisericii de a se identifica cu naţia – fie chiar cu riscul de a intra în conflict cu statul”, într-o anumită situaţie de interes naţional.
Sperăm ca apelul nostru să fie bine înţeles de toţi cei cărora ne adresăm!

Afis Kosovo Civic Media Geopolitica Ziua

“Astăzi, Kosovo este purificat etnic, dar exact invers: sârbii, peste 200.000, au fost eliminaţi de pe pământul lor natal prin crimă şi teroare. Aproape la fel cu ce li s-a întâmplat azi românilor în bătătura strămoşească din Harghita şi Covasna.”

Delirul lui Tokes: “Se duce o politică perfidă de românizare a ungurilor”. Cu UDMR la Putere de 20 de ani?!

Laszlo Tokes Angajatul Securitatii Maghiare

“Germanii au fost vânduţi pe valută. Tot aşa şi o mare parte a evreilor. Ungurii au fost siliţi să părăsească ţara lor de baştină, Transilvania. Ceangăilor nu le este îngăduit să folosească limba lor maternă. Ba chiar au uitat limba lor maternă. Dacă nu se întrerupe această politică post-Trianon şi post-comunism, vom pieri”

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

20 Responses to “Romanii din Harghita si Covasna fac un ultim Apel la Biserica, parlamentari si popor: Respingeti Legea Minoritatilor! Exprimati-va public, sub orice forma, impotriva Statutului Antinational!”

 1. agap says:

  dar aici este romania nu traiesc in ungaria daca vor sunt liberi sa mearga in ungaria,nu sa faca acest lucru sa impuna sa se formez state maghiare pe teritoriul romaniei

 2. Mihaela says:

  Aceasta intoleranta in ce priveste statutul minoritatilor nu dovedeste decat gradul nostru de cultura foarte scazut. In Elvetia exista mai multe limbi oficiale, in Luxembourg exista 3 limbi oficiale, in Belgia deasemenea sunt 2. Acesti “unguri” pe care anumite persoane ii trimit in tara lor, sunt de fapt in tara lor. Faptul ca doresc sa-si pastreze traditiile si limba parintilor e absolut firesc, asa cum la fel de firesc i se pare oricarui roman ce se stabileste intr-o tara straina sa se roage in religia si limba lui, sa isi pastreze obiceiurile si sarbatorile din batrani, cele roamanesti. Si culmea e ca nimeni nu-i interzice si nimeni nu se revolta ca vrea sa-si pastreze identitatea de roman,chiar daca locuieste intr-o alta tara. Sigur, asta ni se pare normal sa ni se aplice noua, dar cand vine vorba sa aplicam si noi la randul nostru minoritatilor din romania, ne revoltam si protestam cu disperare ca sa ce? Sa le negam unor oameni niste drepturi ce li se cuvin.

 3. VR says:

  Ori esti o pustoaica cordita, ori nici n-ai citit Statutul Minoritatilor si vorbesti doar ca sa te afli in treaba. Ti-am aprobat, totusi, comentariul, desi nu meritai, ca sa arat ca exista o categorie de la toate guristi, mai periculoasa chiar decat bozgorimea, care stie bine ce vrea. Sa revii aici dupa o cura de dezintoxicare din stadiul de spalare la creier in care te afli.

 4. George says:

  De ce ne imspiram din modelul Elvetian si nu din cel Francez. Ca noi suntem latini. Lasa-ne domnule in pace.

  si.. Delirul lui Tokes: “Se duce o politică perfidă de românizare a ungurilor”. Cu UDMR la Putere de 20 de ani?! – glumeste cumva ? Pai in regiunile alea nici nu stiu sa vorbeasca romana. Daca eram eu la putere ii mutam in Ungaria lor pe toti, la pachet, cum i-au mutat bulgarii pe turci in Bulgaria…

 5. Iustina Bacosca says:

  Jos cu UDMR de la guvernare!!! Sunt alaturi de fratii mei romani din Covasna , Harghita si Mures. E timpul sa fim uniti, sa ramanem pasnici si sa luptam pana la capat. Daca cei de la putere nu ne reprezinta interesele vom decide noi cu pretul vietii. O palma de pamant romanesc nu vor vedea ungurii!

  @Mihaela
  Ori sunteti snoaba, ori nu va merge trotineta?! Ori si una si alta…

 6. Iuliana says:

  Mărturii ale supravieţuitorilor crimelor maghiare din Ip şi Trăznea: „Sora mea, de 11 luni, a fost sfâşiată cu baioneta, în leagăn”.
  Published By Cezar Machidon On Wednesday, September 23rd 2009. Under Media Tags: Bătăi schingiuri şi îngropări de vii, Gavril Butcovan, In memoriam, Ip şi Trăznea, Măcelul văzut cu ochii unui copil de 8 ani, Mărturii ale supravieţuitorilor, Mărturiile lui Gavril Butcovan, Masacrul de la Trăznea, Masacrul petrecut în Ip, Trăznea

  Mărturii ale supravieţuitorilor crimelor maghiare din Ip şi Trăznea: „Sora mea, de 11 luni, a fost sfâşiată cu baioneta, în leagăn”.Iertăm, dar nu uităm!Anul 1940 reprezintă pentru români una dintre cele mai negre file de istorie. În data de 30 august, pierdeam Ardealul prin odiosul Diktat de la Viena, ca numai după circa o săptămână, pe 7 septembrie, să cedăm şi Cadrilaterul, bulgarilor. Dintre toate, cea mai tragica va rămâne cedarea Ardealului, ca urmare a crimelor făptuite de armata hortystă, sprijinită de o bună parte a localnicilor maghiari. În doar 11 zile, criminalii unguri au ucis aproximativ 1.000 de români. Cele mai lovite de soartă au fost localităţile Ip, cu 157 de martiri şi Trăznea, cu 87. Singura vină a acestor oameni a fost că s-au născut români. Doi oameni care au supravieţuit măcelului, Gavril Bucovan şi profesorul universitar Ioan Puşcaş, împărtăşesc cititorilor ziarului Gardianul amintirile acelor zile de groază, când în preajma lor au fost seceraţi de armele horthyştilor fraţii, părinţii şi apropiaţii lor.
  Masacrul petrecut în Ip, în curtea familiei Butcovan

  Mărturiile lui Gavril Butcovan, din Ip, singurul suprevieţuitor care mai trăieşte, sunt cutremurătoare. Gavril Butcovan, astăzi în vârstă de 84 de ani, a povestit echipei Gardianul clipele de groază prin care a trebuit să treacă la doar 16 ani. „În zorii zilei de 14 septembrie 1940 am fost trezit de zgomotul asurzitor al focurilor de armă, ce răzbăteau dinspre casele vecinilor noştri. Era în jur de ora 5, încă era întuneric, şi m-a cuprins o frică ce nu v-o pot descrie în cuvinte. În familie eram de toţi 10 suflete. Părinţii şi 8 copiii. L-am trezit pe tata, Mihai Butcovan, şi i-am spus că sunt împuşcaţi românii. Însă tata nu putea vorbi de emoţie, pentru că bănuia ce ne aşteaptă. Mama o alăpta pe surioara Paulina, de 11 luni, iar parcă focurile de armă se înteţeau cu fiecare minut ce trecea. Mama l-a rugat pe tata să se uite pe geam să vadă ce se întâmplă pe uliţă, iar acesta i-a spus că vede oameni ce se plimbă agitaţi. Pentru o clipă mi-am aruncat şi eu ochii pe fereastră. Strada era plină de militari hortyşti şi consăteni maghiari, deveniţi copărtaşi la masacru. Pe când tata a vrut să deschidă uşa, deja soldaţii erau în curtea noastră. Unul dintre criminalii hortyşti s-a răstit la el, spunându-i să iasă afară din casă. La câteva secunde am auzit cinci bubuituri de armă. Atunci am ştiut că l-au împuşcat pe tata.

  Imediat au năvălit în casă 3 soldaţi, îndreptând puştile spre noi. S-au răstit şi la noi, bineînţeles în ungureşte, să ieşim afară. Mama i-a întrebat, arătând spre leagăn, că ce ve întâmpla cu fetiţa, la care soldaţii i-au răspuns că o s-o crească ei. Când am ieşit l-am văzut pe tata, care zăcea cu faţa în jos lângă peretele casei. M-am îndreptat înspre el, moment în care asasinii hortyşti au tras în mine. Cuprins de groază m-am prăbuşit lângă corpul neînsufleţit al tatălui meu. Mi-am dat seama că sunt în viaţă, simţind o arsură puternică. Inima îmi bătea tare pentru că în momentele următoare am văzut cum criminali i-au executat pe fraţii mei. În faţa casei, la câţiva metri de mine, au ucis-o pe soră-mea Maria de 18 ani, care a fost împuşcată în piept cu cartuşe dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împuşcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 anişori, care, disperată, striga <>, a fost secerată de gloanţele criminalilor, fără a mai putea auzi vreodată glasul mamei. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul ce-l urmărea l-a împuşcat în cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, <> soldaţi unguri au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn. Asupra mamei au tras, rănind-o, însă a apucat să se ascundă sub o căruţă. Referitor la mine, cred şi astăzi, că şansa mea a fost aceea că nu m-am ridicat de lângă tata şi am stat culcat cu faţa la pământ, în timp ce călăii erau preocupaţi cu uciderea celorlalţi membrii ai familiei. Pe lângă mine şi mama au mai scăpat cei doi fraţi ai mei, Ioan de 12 ani şi Floarea de 6 ani, care au dormit în camera mică, unde criminalii nu au mai căutat. Bănuiesc că în sinea lor credeau că au ucis întreaga familie după ce au tras în 7 persoane şi au străpuns-o cu baioneta pe surioara Paulina”, ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi Gavril Butcovan.
  Bătăi, schingiuri şi îngropări de vii

  Însă, mărturia acestuia continuă: „doresc să vă mai spun că cruzimea cu care a fost comis acest genocid întrece orice închipuire. Bătăile şi schingiuirile au început înainte de masacru cu 3-4 zile. Unii români au fost bătuţi până ce şi-au dat duhul. Lui Dumitru Sârca i-au tăiat mâinile, lui Dumitru Chiş i-au scos ochii, iar lui Pavel Sârca i-au smuls unghiile de la mâini. Nu pot să uit nici drama prin care a trecut Gheorghe Leonte şi soţia acestuia, care era în durerile facerii. Bărbatul a plecat după moaşă, dar pe drum a avut ghinionul să se întâlnească cu echipa criminală. Aceştia, sub ameninţarea armelor, l-au întors din drum, iar odată ajunşi în curtea casei l-au împuşcat. Soţiei i-au scos copilul din burtă cu baioneta. Pruncul nu a apucat să vadă lumina zilei, dar nici mama copilul. O altă tragedie s-a petrecut la cimitir cu Maria Sârca, de 40 de ani şi Maria Olla, de 15 ani. Cu toate că nu erau moarte şi soldaţii au văzut că acestea mai mişcau, totuşi au fost aruncate în groapa comună şi îngropate de vii. Trebuie să reţineţi că în acea zi de 14 septembrie 1940, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împuşcat. Trebuie să vă mărturisec adevărul până al capăt. Nu toţi consătenii mei au pactizat cu criminalii hortyşti. Au fost şi maghiari care au sărit în apărarea familiilor de români, punându-şi prin acest gest chiar viaţa lor în pericol. Astfel au fost salvaţi din mâna ucigaşă a hortyştilor cel puţin 3 familii de români. Şi cu siguranţă dacă acţiunea criminală ar fi avut loc ziua ar fi fost mult mai mulţi care ar fi sărit în ajutorul nostru, al românilor, şi în mod sigur numărul celor ucişi era mult mai mic”, a încheiat cu glasul plin de durere Gavril Butcovan.
  Masacrul de la Trăznea

  În data de 9 septembrie 1940 trupele horthyste au intrat în comuna Treznea. Primele victime au fost copii aflaţi cu vitele la păscut. După ocuparea satului, soldaţii maghiari au dezlănţuit „asaltul”. Români şi evrei au fost ucişi cu focuri de mitraliere, străpunşi cu baionetele, iar casele incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români şi 6 evrei. În presa vremii se relata despre cazul lui Nicolae Brumar, român ridicat din propria sa casă de trupele ungare şi împuşcat lângã o capitã de fân, împreunã cu soţia şi cele douã fiice ale sale, după care au fost ciopărţiti cu baioneta. Un alt caz este cel al lui Vasile Mărgăruş. Acesta a fost străpuns cu baioneta în mai multe părţi ale corpului şi apoi împuşcat în cap cu gloanţe model „dum-dum”. Deasemenea, preotul ortodox a căzut victimă. A ars in casa parohială, care a fost incendiată. În Trăznea se aflau şi 9 soldaţi români reîntorşi acasă şi demobilizaţi. Aceştia au fost împuşcaţi cu efectele militare pe ei. Învăţătorul şi soţia au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinşi şi aduşi la Trăznea, unde au fost răstigniţi pe uşa bisericii şi împuşcati.
  Măcelul văzut cu ochii unui copil de 8 ani

  Despre masacrul de la Trăznea ne relatează unul dintre supravieţuitorii a acelor timpuri, cel care a ajuns ulterior un medic şi un om de ştiinţă recunoscut de o lume întreagă, prof. univ. dr. Ioan Puşcaş, care a trăit acele grozăvii, fiind un copil de doar 8 ani. „Familia mea a supravieţuit acelor masacre petrecute în 1940 în comuna Trăznea. Arma soldaţilor honvezi a fost îndreptat către mine de trei ori. Ungurii au tras atunci chiar şi în biserică cu tunul. Înainte de 1940 ungurii şi românii trăiau în pace în comună. Masacrul de la Trăznea se datorează în mare parte grofului Bay Ferencz, neam cu Horthy. El i-a îndemnat pe honvezi să ucidă românii, pentru a acapara cât mai mult pământ. Pe noi, de cele trei ori, ne-au salvat de la moarte câteva familii de maghiari. Când au întrat în casă, aveam la noi un consătean român care venise la tata cu calul pentru potcovit. El nu ştia ungureşte. L-au împuşcat în faţa noastră. Următorii eram noi. Tata, care vorbea perfect ungureşte, a vrut să le demonstreze că suntem unguri, pentru a ne salva vieţile. Nu au vrut să îl creadă. <> (n.r. – eşti un valah împuţit!), strigau. Norocul nostru era că tata avuse la el cerificatul de naştere al unui prieten, care era maghiar, reformat. Când le-a arătat documentul, nu au căutat dacă era într-adevăr al lui. Şi-au cerut scuze că era să împuşte un ungur”, şi-a amintit marele cercetător ştiinţific. „După aceea a venit un alt val de ucigaşi. <> ne-a spus tata, János fiind cel mai bun prieten de-a lui din copilărie. Pentru că ardea aproape tot satul, ca o minune, a apărut János, care venise după pompa şi pentru a-l chema pe tata la stingerea focului. Când a văzut care este situaţia la noi, a început să strige la ei: <>. Aşa am fost salvaţi pentru a doua oară, iar prietenul lui tata ne-a dus, culmea, chiar în pivniţa grofului şi ne-a ascuns acolo. Apoi l-a luat cu el pe tata, lăsându-ne pe noi la adăpost sigur. Însă am fost găsiţi şi acolo. O trupă de honvezi, împreună cu un frate de a unui ucenic de-a lui tata i-a adus şi a confirmat că suntem români. Ne-au scos din pivniţă. În spatele nostru, în şanţ, erau o grămadă de morţi şi răniţi. Unul dintre soldaţi mi-a pus puşca la piept. Mi-am văzut moartea cu ochii. Nu ştiu de unde am avut putere, dar am început să număr ungureşte. Soldatul a rămas mirat, nu a apăsat pe tragaci, iar eu continuam să număr, apoi am început un să cânt un cântec unguresc, care mi-a venit în minte. Nu ştiu cât timp a terecut, arma lui era ţintuită încă de pieptul meu, când au apărut două fete, unguroaice, fiicele familiei Gall. Când au văzut ce se întâmplă, s-au năpustit asupra honvezilor, strigând: <> Apoi, ne-au luat de braţ şi ne-au dus la o altă familie maghiară, Fazakas. În bucătăria lor am stat până ce a venit tata. Am avut noroc că acest eveniment tragic s-a petrecut ziua. Dacă avea loc noaptea, ca şi la Ip, numărul morţilor sigur era mai mult mai mare, pentru că acele persoane care ne-au ajutat, nu aveau de unde să stie şi să intervină…”, a conchis doctorul Puşcaş.
  In memoriam

  Asociaţia Refuguiaţilor Deportaţi şi Expulzaţi din Ardealul de Nord (ARDEAN), cu sediul în Timişoara, a organizat un turneu în Ardeal, în perioada 29 – 31 august, pentru a aduce omagiu şi a comemora amintirea martirilor împuşcaţi în acele zile scrise cu sânge în istoria României. Deşi acea perioadă, când în faţa lui au fost împuşcaţi pe rând părinţii şi fraţii, i-a marcat întreaga viaţă, Butcovan Gavril a stat drept între cele 35 de persoane venite din Timişoara, mărturisind că nu împărtăşeşte nici un resentiment şi nu aduce acuze poporului maghiar şi nici cetăţenilor români de etnie maghiară, pentru evenimentele tragice petrecute la IP. „(…)Dumnezeu, care le vede pe toate, este în măsură să-i pedepsească pe făcătorii de rele. Eu în calitate de creştin sunt un om iertător, dar nu pot uita ce s-a petrecut în satul meu când mi-am pierdut aproape toată familia”, a rostit, Butcovan, plin de durere, la cimitirul eroilor din IP. „Cu gândul curat şi cu inima deschisă doresc să înflorească în lume Pacea şi Frăţia pentru ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete, iar pentru martirii noştri dispăruţi pentru totdeauna dar nu uitaţi să zicem <>”
  Claudiu Sere,https://www.gardianul.ro

 7. Iuliana says:

  Un episod al maghiarizării forţate a românilor din judeţul Covasna prin Biserică – 1916-1918
  Published By Nicolae Popescu On Monday, July 4th 2011. Under Istorie Tags: Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu, discriminarea romanilor din Transilvania, maghiari, Transilvania

  În contextul actual al pretenţiilor aberante, ridicate la rang de port-drapel al neorevizionismului şi extremismului, ale reprezentanţilor etnicilor minoritari maghiari şi secui din România, de realizare a autonomiei teritoriale a aşa zisului ţinut secuiesc sau chiar a unei regiuni de dezvoltare exclusiv pentru această zonă, considerăm că este necesar să le reamintim acestora, azi, mai mult ca oricând, încă un episod al ultra şovinismului şi barbarismului practicat de Ungaria şi etnici ai celor două minorităţi împotriva românilor din judeţul Trei Scaune ( azi Covasna ), în perioada 1916 – 1918 ! Asemena acţiuni au fost dirijate, atunci, îndeosebi, în direcţia preoţilor ortodocşi în jurul cărora gravita întrega viaţă spirituală, socială şi naţională a românilor transilvăneni.

  Încetarea stării de neutralitate a României şi decizia de intrare în război, au avut drept consecinţă declanşarea de către Ungaria a uneia dintre cele mai violente şi criminale acţiuni de reprimare a tot ceea ce era românesc în Transilvania. Atrocităţile săvârşite de autorităţile ungare faţă de preoţii ortodocşi români s-au materializat prin condamnări, deportări, torturi şi crime !!! Preoţii ortodocşi români erau acuzaţi de „spionaj în favoarea României” şi de „trădare de patrie”. Aceştia au fost judecaţi şi condamnaţi de „Tribunalul Diviziei honvezilor”, de la Cluj. Astfel s-a ajuns ca cea mai mare parte dintre parohiile ortodoxe din judeţele Covasna şi Harghita să rămână fără preoţi, situaţie premeditată de Ungaria, în complicitate cu unii etnici maghiari şi secui investiţi, de Budapesta, cu funcţii la diferite nivele de autoritate. Derularea evenimentelor avea să o dovedească. Românii ortodocşi, rămaşi fără preoţii lor, au fost supuşi celor mai diversificate forme de presiune pentru a trece la religiile maghiare – catolică, reformată, evanghelică şi unitariană – dintre care se detaşează ameninţarea cu deportarea în Galiţia şi Serbia, confiscarea averii şi închisoarea ! Prin trecerea forţată a românilor la confesiunile maghiare se urmărea maghiarizarea lor !!! Există numeroase fonduri de arhivă care conţin dovezile monstruozităţilor comise în acei ani de înaintaşii (atât din Ungaria, cât şi din România) celor care azi încearcă să şantajeze statul român în scopul obţinerii autonomiei teritoriale a aşa zisului ţinut secuiesc (zona la care facem referire pentru perioada 1916 – 1918 când, înaintaşii lor, au depus eforturi uriaşe de maghiarizare forţată a românilor). Românii ortodocşi din localităţi ca: Bixad, Chichiş, Ozun, Micfalău, Dobolii de Jos, Barcani, Sfântu Gheorghe, Aita, Belin, Breţcu, Ojdula şi multe altele, toate din Judeţul Covasna, au fost bătuţi, torturaţi şi condamnaţi la închisoare pentru a fi obligaţi să accepte maghiarizarea prin trecerea la cultele maghiare !!! Cazul localităţii Micfalău, din Judeţul Covasna este edificator, ca de altfel multe altele din întrega Transilvanie, pentru a vedea consecinţele pe care le-a avut maghiarizarea forţată a românilor şi în aceşti ultimi doi ani de existenţă a Ungariei dualiste. În anul 1916, în Micfalău majoritatea locuitorilor o reprezentau românii ortodocşi. În anul 1917 au fost maghiarizaţi forţat aici peste o mie de români care au fost obligaţi să trecă, la religia romano-catolică. La aceştia s-au adăugat şi 750 de români ortodocşi din localitatea Bixad (aparţinătoare de Micfalău ) care, de asemenea au fost obligaţi să treacă la religia romano-catolică! De reţinut că la aceste acţiuni participau şi preoţi şi cantori – învăţători aparţinând cultelor maghiare, primari, notari etc., din localităţile respective, mulţi dintre toţi aceştia, provenind din rândul etnicilor maghiari şi secui, din Transilvania ! Aşa s-a întîmplat şi la Micfalău cu preotul catolic Nagy Bela şi cantorul Salamon Marton care au participat efectiv la ameninţarea românilor cu deportarea în Serbia în caz că nu se catolicizează! Prin acest gen de maghiarizare forţată a românilor prin Biserică s-a ajuns ca maghiarii să devină majoritari, în această localitate, situaţie existentă şi în zilele noastre!!! De asemenea, în localitatea Dobolii de Jos, autorităţile locale, prin notar, i-au obligat pe români ca, în termen de o săptămână, să treacă la religia catolică sau reformată maghiară, în caz contrar şi aceştia fiind ameninţaţi cu deportarea în Galiţia şi confiscarea averii! Pe lângă aceste realităţi, o dovadă incontestabilă a faptului că se urmărea maghiarizarea forţată a românilor prin Biserică o constituie şi situaţia la care s-a ajuns în anul 1917, când în judeţul Trei Scaune (jud. Covasna) din 32 de preoţi ortodocşi câţi erau în protopopiatul respectiv mai rămăseseră doar 6!!! Totodată, pe lângă închiderea a numeroase biserici ortodoxe, unele transformate în dormitoare pentru soldaţi, în numeroase localităţi au fost confiscate bunuri aparţinând acestor biserici: cărţile de slujbă, odăjdiile, diferite obiecte de cult, matricolele parohiale! Au fost confiscate până şi clopotele bisericilor ortodoxe româneşti care au fost utilizate la producerea de arme !!!

  Este evident că şi în aceşti ultimi doi ani de existenţă ai Ungariei dualiste s-a încercat şi s-a reuşit, în multe situaţii, maghiarizarea românilor. La realizarea acestei „doctrine politice de stat” a Ungariei – desfiinţarea românilor ca naţiune – s-au raliat şi bisericile confesionale aparţinând etnicilor maghiari şi secui din Transilvania cu o mai mare determinare în zona sa de est !

  Oare dacă cu toată această politică de maghiarizare, practicată timp îndelungat asupra românilor, azi, etnicii maghiari din România numără numai cca. 1.600.000-1.700.000, câţi ar fi fost ei, azi, fără a-i maghiariza pe unii dintre românii transilvăneni???!!! Probabil cu ceva mai mulţi decât secuii care s-au declarat oficial, ca etnie în România, cca. 300 !

  Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu

 8. Iuliana says:

  Un alt episod al maghiarizarii fortate a romanilor din Judetele Covasna si Harghita prin Biserica – 1940-1944
  Posted on 07/13/2011 by admin

  Din considerente de recunostiinta pentru romanii din Transilvania, care au fost victime ale actiunilor barbare si ultranationalist sovine de maghiarizare si deznationalizare fortata, de-a lungul timpului, dintre care foarte multi si-au pierdut viata, este imperios necesar sa aducem noi si noi exemple ale unor momente prin care sa reamintim neorevizionistilor extremisti, sovini, xenofobi si antiromani din Ungaria si Romania de azi crimele pe carea le-au facut inaintasii lor. Aceasta este o necesitate evidenta cand, in prezent, neorevizionismul maghiar urmareste sa realizeze autonomia teritoriala a unei zone a Romaniei sub denumirea unui asa zis tinut secuiesc!

  Un asemenea episod il reprezinta si ocupatia Ungariei horthyste asupra teritoriului de nord – vest al Romaniei intre anii 1940 – 1944. In aceasta perioada, maghiarizarea si deznationalizarea romanilor a devenit o prioritate atat pentru regimul horthysto-fascist cat si pentru ultranationalistii sovini maghiari si secui in dorinta acestora de a schimba raportul etnic majoritar romanesc din aceasta zona in favoarea maghiarilor! Pentru realizarea acestui deziderat horthysi unguri si maghiari au utilizat metode si mijloace variate de represiune impotriva romanilor majoritari: batai, schingiuiri, torturi, asasinate, expulzari, internarea in lagare si detasamente de munca fortata, crime s.a.

  Forma cea mai brutala si nedisimulata de realizare a planului de maghiarizare al romanilor a fost aplicata, fara indoiala, impotriva Bisericii ortodoxe care reprezenta principalul pol de rezistenta, de aparare al natiunii romane si al unitatii nationale. Preotii ortodocsi dar si credinciosii romani au fost supusi unor umilinte si chinuri fizice de neimaginat: batai, schingiuiri, expulzari si arestari. Au fost si preoti ortodocsi ucisi !!! Este de retinut ca planul de reprimare al Bisericii ortodoxe in scopul maghiarizarii romanilor prin trecerea lor fortata la bisericile maghiare – cu toate samavolniciile si crimele pe care le-a implicat – a fost sustinut si infaptuit practic de armata, politia, jandarmeria si autoritatile horthyste si de organizatii si formatiuni paramilitare, bande organizate si persoane individuale apartinand minoritatilor maghiara si secuiasca din zonele respective !!!

  Pentru realizarea „solutiei finale”,de inlaturare totala a tot ceea ce insemna confesiune ortodoxa romaneasca in teritoriul ocupat, autoritatile horthyste, sprijinite de formatiuni paramilitare si bande formate din randul etnicilor maghiari si secui, au daramat numeroase biserici ortodoxe, multe fiind sterse de pe fata pamantului! Asa s-au petrecut lucrurile si in Judetele Covasna si Harghita, in urmatoarele localitati: Capeni ( Covasna), Varghis (Covasna), Martinis (Harghita), Ditrau (Harghita), Biborteni (Covasna), Craciunel (Covasna), Borsec (Harghita), Borosneul Mare (Covasna), San-Martin (Harghita), Bicsad (Covasna), Racosul de Sus (Covasna), Ocland (Harghita), Comalau (Covasna). La acest fenomen se adauga si actele de profanare, devastare si pangarire, printr-o serie de actiuni de un primitivism si bestialitate inimaginabile pentru o lume civilizata, a bisericilor ortodoxe romanesti, din cele doua judete, la care au participat aceleasi elemente sovine maghiare si secuiesti locale animate de o ura viscerala fata de romani, mostenita din vremurile ancestrale: biserica din Gheorghieni (Harghita), biserica din Bicaz (Harghita), biserica din Odorhei (Harghita), biserica din Ozun (Covasna), biserica din Bicfalau (Covasna), biserica din Santion–Lunca (Covasna), biserica din Cristurul Secuiesc (Harghita), s.a. Sfintele biserici ortodoxe romanesti, din localitatile mentionate, au fost transformate in magazii, cazarme, dormitoare pentru evreii concentrati la munca fortata ! „Vitejii” si „eroii”unguri, maghiari si secui care s-au raliat cu trup si suflet actiunilor de exterminare a Bisericii romanesti s-au „razboit” si cu mortii din mormintele romanilor. Cazul profanarii si devastarii cimitirului romanesc din localitatea Belin (Covasna) este edificator in acest sens si comun altor asemenea „fapte de vitejie” din teritoriul aflat sub ocupatia Ungariei horthyste !!! Trebuie mentionat ca in pofida tuturor actiunilor de reprimare violenta la care au fost supusi preotii ortodocsi romani acestia nu s-au refugiat de buna voie in Romania ci numai atunci cand au fost fortati sa faca acest lucru sau au fost expulzati! In urma expulzarilor si arestarilor preotilor ortodocsi, numai in zonele locuite de etnicii secui, au ramas fara preoti 28 de parohii ortodoxe!

  Procedeele cele mai brutale, intre care bataile pana la inconstienta si schingiuirile comparabile poate doar cu cele ale Inchizitiei, utilizate de ocupantul horthyst, in cardasie cu minoritarii maghiari si secui ultraextremisti si ultrasovini, au avut drept consecinta ca in Judetul Covasna toti credinciosii ortodocsi, dintr-o serie de parohii, sa treca fortat la bisericile maghiare catolica, reformata si unitariana. Asa s-a intamplat in localitatile: Biborteni, Baraolt, Bicsad, Capeni, Micfalau, Comalau, Porumbenii Mari, Aita Seaca, Bacel, Aita Medie, Batanii Mari, Cernatul de Jos, Lisneu, Chichis, Ozun s.a., insumand peste 15.000 de credinciosi ortodocsi!!!

  Pentru a nu uita niciodata barbariile atavice la care au fost supusi romanii din teritoriul ocupat vremelnic de Ungaria, intre anii 1949-1944, pentru a fi stersi de pe fata pamantului ca natiune, este necesar sa retinem ca: „ Adevaratii stapani ai pamantului cotropit au fost omorati, maltratati, arestati, intemnitati si internati in lagare de catre cotropitori. Bunurile lor au fost devastate si jefuite, sfintele lor biserici au fost profanate si incendiate, iar preotii au fost scuipati, batjocoriti si alungati de la altare…Prin expulzari de preoti si invatatori, prin interzicerea intrebuintarii limbii romane chiar si in conversatiile particulare, prin indepartarea inscriptiilor romanesti, prin inpiedicarea preotilor romani de a catehiza in scolile primare, prin desfiintarea scolilor secundare romanesti, prin infometarea satelor romanesti, prin sechestrarea bunurilor expulzatiilor si refugiatilor fara nici un motiv legal, prin arderea cartilor romanesti aflate in bibliotecile scolilor, prin manualele unguresti introduse in scolile primare – pline de aprecieri jignitoare la adresa natiunii romane – prin anularea brevetelor comerciantilor si industriasilor romani, prin sechestrarea tuturor cladirilor edificate pe terenuri primite de la Statul Roman, prin concentrari masive de romani…prin infometarea si brutalizarea lor, prin trimiterea in masa a romanilor pe frontul de rasarit, unde au fost expusi, celor mai mari primejdii, prin intezicerea taranilor romani de a-si vorbi limba materna, prin obligarea romanilor sa invete si sa cante cantece jignitoare la adresa Romaniei si prin alte masuri drastice, profitorii dictatului de la Viena au urmarit deznationalizarea totala sau totala nimicire a romanilor din Ardealul de Nord. Nici teama de pedeapsa lui Dumnezeu, nici teama de raspundere in fata istoriei si a civilizatiei, n-a oprit pe cotropitori de la sacrilegii si atrocitati” (1)

  1) Lupte si jertfe pentru Ardeal.De la Decebal la dezrobirea Ardealului de Nord, Brasov, 1944, p.17

  Colonel (r)prof.Claudiu Aiudeanu | Foaie Nationala

 9. Iuliana says:

  MAGHIARIZAREA românilor din “Ţinutul secuiesc” Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 16, 2008 at 04:04 PM
  Un subiect trecut sub tăcere de liderii „minorităţii majoritare”

  Image

  Preocupaţi exclusiv de promovarea dezideratelor privind obţinerea autonomiei etnice a aşa-zisului „Ţinut secuiesc”, liderii maghiarilor „radicali” şi „moderaţi”, deopotrivă, trec sub tăcere, printre altele, un subiect „incomod” pentru ei, respectiv deznaţionalizarea şi asimilarea unor întregi comunităţi româneşti din Arcul intracarpatic.

  Cunoscut şi semnalat, de liderii românilor ardeleni, încă din cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, amplu proces de maghizare a românilor din „Secuime”, a fost pus în evidenţă, în perioada interbelică, de o serie de autori precum: Nicolae Iorga, Gheorghe Popa-Lisseanu, Sabin Opreanu, Teodor Chindea, Nicolae Sulică, Aurel Nistor, Octavian Dobrotă ş.a. Au urmat anii de teroare şi epurare etnică de după Dictatul de la Viena, intoleranţa faţă de români din timpul defunctei Regiuni Autonome Maghiare şi „embargoul” impus de vechiul regim, care nu a permis abordarea cestui subiect „delicat”.

  Studiile pe acestă temă, reluate după decembrie 1989, au pus în evidenţă, pe bază de izvoare incontestabile, dimensiunile reale a procesului de maghiarizare a românilor din fostele scaune secuieşti. Studiile amintite, au relifat faptul că, deznaţionalizarea este un proces istoric, care atentează la limba, cultura şi religia unei comunităţi, fie pe cale „paşnică”, fie materializată prin dezinteresul sau lipsa totală a sprijinului moral şi material acordat de către oficialităţi şcolii, bisericii şi altor instituţii identitare ale comunităţii respective, fie pe cale mai puţin “paşnică”, prin măsuri legislative (vezi legile Trefort, Appony etc) sau pe cale violentă de „purificare”, din care nu lipsesc mijloacelor extremelor violenţe din timpul Dictatului de la Viena, spre exemplu, sau cele de intensă persuasiune psihologică, de după decembrie 1989. Deznaţionalizarea se produce în mai multe etape, într-o primă fază este folosit biligvismul, apoi se pierde limba maternă şi în cele din urmă confesiunea.

  Maghiarizarea românilor era conştientizată la nivelul discursului public al liderilor cei mai autorizaţi, şi pusă în evidenţă de statisticile oficiale. Astfel, referindu-se la această realitate, într-o circulară din 1870, prin care se solicita colectarea fondurilor pentru restaurarea bisericii şi a şcolii confesionale ortodoxe din Sf. Gheorghe, mitropolitul Andrei Şaguna spunea: „Ştim cu toţii Iubiţilor! Între ce împrejurări critice au trăit confraţii noştri din ţinutul Secuimei şi trăiesc încă şi până în ziua de azi. Cu toţii simţim dăunătoarele urme, ce le-au lăsat influienţele timpurilor de mai înainte asupra credincioşilor noştri din Secuime. Nicăieri nu este atât de ameninţată naţionalitatea şi confesiunea noastră, ca acolo”.

  Despre unele dimensiuni ale procesului de maghiarizare a românilor din fostele judeţe Ciuc, Odorhei şi Treiscaune, vorbesc şi recensămintele de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul secolului XX. Astfel, în cele trei judeţe, au fost înregistraţi un număr important de „maghiari de religie română” (ortodoxă şi greco-catolică), respectiv în 1890 – 13.506 persoane, în 1900 – 15.838 şi în 1910 – 16.854. Cele mai „vulnerabile” la procesul de maghiarizare au fost comunităţile româneşti mici, sub 200 de membrii, comunităţi care sub acest „prag demografic”, nu au putut să asigure existenţa şi funcţionarea principalelor instituţii identitare – biserica şi şcoala.

  Sunt însă şi multe cazuri de comunităţi româneşti cu un număr mare de membrii care, în ultimul secol, au fost aproape complect maghiarizate. Edificatoare sunt, în acest sens, numeroase comunităţi, din rândul cărora menţionăm: din judeţul Covasna: Micfalău (localitate în care numărul românilor a scăzut de la 919, în anul 1900, la 43 în anul 2002), Dobolii de jos (de la 926, la 200), Chichiş (de la 719, în 1900, la 197, în 2002), Bixad (de la 674, la 21), Belin (de la 685, la 220), Ghelinţa (de la 600, în 1700, la 63, în 2002), Lisnău (484 – 25), Cernat (235 – 48), Aita Seacă (316 – 33), Băţanii Mari (207 – 67). Au fost asimilate comunităţi româneşti care, în sec. al XVIII-lea aveau între 100-200 de membri, din localităţile: Arcuş, Brateş, Bodoc, Căpeni, Chilieni, Dobolii de Sus, Ghidfalău, Ilieni, Măgheruş, Moacşa, Poian, Sânzâieni, Turia, Valea Crişului. O soartă asemănătoare au avut-o comunităţile româneşti, care în secolul al XIX-lea aveau aceleaşi dimensiuni demografice, din localităţile: Aita Mare, Aita Medie, Bicfalău, Comolău, Lemnia, Ojdula, Sântionlunca, Valea Zălanului ş.a.; din judeţul Harghita: Vlăhiţa (de la 644 la 73), Mihăileni (de la 493 la 18), Mereşti (de la 431 la 6), Ocland (de la 355 la 10), Plăieşii de Sus (de la 325 la 52), Bodogaia (de la 310 la 18, în 2002), Ditrău (de la 300 la 54), Satu Nou (de la 305 la 4), Porumbenii Mari (de la 208 la 2), Joseni (de la 286 la 46), Lăzarea (de la 285 la 57), Sândominic (de la 258 la 29), Lăzăreşti (de la 259 la 11), Tomeşti (de la 240 la 6). Au fost asimilate comunităţi româneşti care, în sec. al XVIII-lea aveau între 100-200 de membri, din localităţile: Aldea, Atid, Brădeşti, Casinul Nou, Ciucsângiorgiu, Filiaş, Mărtiniş ş.a

  O soartă asemănătoare au avut-o comunităţile româneşti, care în secolul al XIX-lea aveau aceleaşi dimensiuni demografice, din localităţile: Armăşeni, Crăciunel, Cuşmed, Eliseni, Frumoasa, Lueta, Suseni, Valea Strâmbă ş.a. La toate acestea trebuie să adăugăm fostele comunităţi de armeni – îndeosebi de la Gheorgheni şi Frumoasa, cele de rromi – care în unele aşezări din zonă reprezintă în prezent o pondere însemnată din populaţia totală a unor localităţi precum Ghidfalău, Boroşneul Mare, Băţanii Mari, Baraolt, Corund, Plăieşii de Jos, Ciucsângeorgiu, Tuşnad, ş.a., precum şi comunităţile evreieşti din Sf. Gheorghe, Târgu Secuiesc, Boroşneul Mare, Comandău, Zagon, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, ş.a. – majoritate căzute pradă holocaustului practicat de administraţia horthistă locală şi de alte naţionalităţi, absorbite de comunităţile maghiare.

  Deşi este cunoscut faptul că, în istorie nu se folosesc ipoteze de lucru de genul „dacă … atunci”, să încercăm totuşi să ne imaginăm care ar fi fost structura etnică actuală a populaţiei judeţelor din aşa-zisul „Ţinut secuiesc”, dacă evoluţia comunităţilor româneşti din cele peste 60 de localităţi menţionate, cât şi din alte aşezări din judeţele Covasna şi Harghita unde au trăit armeni, rromi, evrei, germani ş.a., ar fi fost una normală. Este cert faptul că, în prezent, în această zonă din inima ţării, românii nu ar mai fi numeric minoritari, iar „apostolii” autonomiei teritoriale pe criterii etnice rămâneau fără „obiectul muncii”.

  Unele cercetări sociologice recente (Maria Cobianu-Băcanu, Codrina Şandru, Radu Baltaziu ş.a.), au evidenţiat faptul că, în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ca mediul aculturativ, cultura maghiară este puţin deschisă la interschimburi culturale reciproce, puţin permisivă şi ospitalieră faţă de nevoia celorlalţi de a-şi afirma şi dezvolta identitatea specifică, pe care o apreciază ca pe o ameninţare la propria identitate. În aceste condiţii una din priorităţile dezvoltării regiunii o reprezintă generalizarea modelului românesc şi a celui european de convieţuire interetnică, de acceptare a alterităţii şi de dezvoltare a unei societăţi multietnice şi pluriconfesionale, şi nu de susţinere a separatismului şi a enclavizării etnice.

  Centrul European de Studii Covasna-Harghita – Dr. Ioan Lăcătuşu

  Image
  Last Updated ( Mar 18, 2008 at 02:58 PM )

 10. Iuliana says:

  PARTIDUL PENAL Maghiar Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 14, 2008 at 12:58 AM

  Image

  Partidul Civic Maghiar forteaza azi inscrierea la Tribunal pe baza unor falsuri grosolane * Listele cu semnaturi sunt pline de romani care neaga ca si-ar fi dat acordul vreodata pentru infiintarea formatiunii etnice maghiare ce militeaza pentru autonomia teritoriala a “Tinutului Secuiesc” * Liderii formatiunii ameninta cu ample manifestatii de protest, la Bucuresti si in Ardeal, in cazul neinregistrarii PCM

  Partidul Civic Maghiar s-a inscris la Tribunal folosindu-se de falsuri grosolane si ilegalitati care intra sub incidenta Codului Penal. Pe listele de sustinere, ca “membri fondatori” ai formatiunii care militeaza pentru autonomia “Tinutului Secuiesc” figureaza morti, invalizi, persoane plecate din tara si mii de semnaturi in fals, multe ale unor tarani din comune pur romanesti. Dupa ancheta declansata de ZIUA, multi dintre “semnatari”, revoltati, au facut plangeri penale la adresa liderilor maghiari. La acestea se adauga o plangere penala depusa la Parchetul General de un ziarist din presa centrala – George Roncea – si o contestatie formulata impotriva inregistrarii PCM. Cererea de inscriere ca partid politic, aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti, se judeca azi, in preziua sarbatorii ungurilor de pretutindeni. Mai multe organizatii maghiare extremiste au anuntat ca pe 15 martie vor proclama autonomia “Tintului Secuiesc”, in cadrul unor manifestari la care este anuntata prezenta a mii de maghiari, inclusiv din Ungaria. ZIUA solicita Procurorului General al Romaniei sa se autosesizeze in cazurile de fals si uz de fals prezentate de ziarul nostru.

  Conducerea si membrii organizatiei municipale Sfantu Gheorghe a neinregistratului Partid Civic Maghiar, alaturi de alte organizatii locale ale PCM din Transilvania, ameninta cu actiuni de protest in Bucuresti si in mai multe orase din Ardeal, in cazul in care partidul nu va fi inregistrat definitiv. Vicepresedintele PCM Sfantu Gheorghe, Fazakas Tibor, a declarat, ieri, corespondentului Mediafax, ca membrii mai multor organizatii PCM din Transilvania urmaresc cu “stupoare si ingrijorare” actiunile “de taraganare si de obstructionare” ale Tribunalului Bucuresti privind inregistrarea Partidului Civic Maghiar. Fazakas a precizat ca, daca nu va exista o sentinta definitiva si irevocabila privind inregistrarea PCM in Registrul partidelor politice din Romania, membrii din Transilvania se vor deplasa la Bucuresti si vor organiza un miting in fata Tribunalului, manifestari similare urmand sa aiba loc in fata Prefecturilor sau a Tribunalelor judetene din Ardeal.

  Jeno nu vedea nereguli

  Inscrierea Partidului Civic Maghiar constituie un proces care se deruleaza deja de aproape patru ani, initiatorii acestui partid nereusind pana acum sa intruneasca toate conditiile legale, informeaza Rompres. Dupa un prim esec in vara anului 2004, inscrierea Partidului Civic Maghiar a fost reluata la inceputul acestui an. Au existat mai multe infatisari in cursul lunii ianuarie, o prima decizie fiind luata pe 29 ianuarie. Presedintele fondator al Partidului Civic Maghiar (PCM), primarul extremist din Odorheiu Secuiesc Szasz Jeno (foto), a sustinut atunci ca la controlul de fond efectuat asupra documentatiei depuse nu au aparut nici un fel de nereguli si de aceea crede ca decizia va fi una pozitiva. La randul sau, presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM) Sfantu Gheorghe, Zoltan Gazda, a declarat ca toate documentele depuse pentru inregistrarea oficiala a noului partid sunt in regula, singura obiectie a procurorilor fiind legata de denumirea noii formatiuni politice care se dorea a fi bilingva, in romana si maghiara, respectiv Partidul Civic Maghiar/Magyar Polgary Part.

  Obiectivul: autonomia

  Inscrierea PCM este facuta de Uniunea Civica Maghiara, care se pretinde o alternativa la UDMR. Cu toate acestea, dupa declararea independentei unilaterale a provinciei sarbe, maghiarii din Romania si-au dat mana, indiferent de simpatie politica in vederea declansarii procesului de segragare etnica in judetele Harghita, Covasna si Mures. Ei urmaresc proclamarea autonomiei “Tinutului Secuiesc”, in ciuda faptului ca 40% din populatia acestor judete este romaneasca. Autonomia teritoriala a devenit prioritatea numarul unu anuntata atat de UDMR cat si de UCM/PCM si Consiliul National Secuiesc (CNM), conform ultimilor declaratii ale liderilor formatiunilor maghiare.

  Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat pentru ZIUA ca s-ar putea vorbi despre o autonomie mai larga care sa cuprinda si Transilvania, dupa modelul Voivodinei. Autoritatile din Serbia au reclamat faptul ca in provincia Voivodina s-a anuntat pentru 15 martie oficializarea organizatiei paramilitare “Garda Maghiara”. Valul de revizionism maghiar a ridicat gradul de alerta si in Slovacia unde HVIM (acronim pentru “Tineretul Maghiar din cele 64 de Comitate” – cate avea “Ungaria Mare”), organizatie activa si in Romania, a promis “manifestari grandioase” la 160 de ani de la revolutia maghiara din 15 martie 1948.

  Manifestatii de proportii pentru 15 martie

  Mii de maghiari sunt asteptati sa participe, in mai multe localitati din Harghita, Covasna si Mures, dar si din alte judete, la sarbatorirea zilei ungurilor de pretutindeni, in 15 martie, cand vor avea loc depuneri de coroane de flori, programe artistice, dar si o defilare cu torte si fanfara a husarilor calari, la Miercurea Ciuc, transmite Mediafax. Zeci de mii de fluturasi au inceput sa fie distribuiti in regiune pentru manifestarile de maine, transmite Mediafax. Pe acestia se poate citi:”15 martie este sarbatoarea libertatii maghiare! Aceasta este ziua nu numai a revolutiei de la 1848, ci si a luptei noastre de dupa 1989, dusa impreuna pentru libertate!”

  La Gheorgheni, in premiera, manifestarile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni si comemorarii Revolutiei Pasoptiste sunt organizate impreuna de Consiliul National Secuiesc al Scaunului Gheorgheni si de organizatia locala a UDMR. Ca in fiecare an, cei mai multi participanti la manifestarile de 15 martie se anunta la Odorheiu Secuiesc, unde actiunile organizate de primarul Szasz Jeno, presedintele interimar al Partidului Civic Maghiar, vor atrage in jur de 5.000 de oameni. Multimea se va aduna, chemata de fanfara, la ora 12.00, in Piata Marton Aron din centrul orasului, la alocutiunile sustinute de Szasz Jeno si invitatul de onoare Szajer Joszef, liderul FIDESZ in Parlamentul European. UDMR asteapta aproximativ sase mii de persoane la manifestarile organizate la Targu Mures. Evenimentul va fi marcat, maine, cu incepere de la ora 11.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, unde vor fi prezenti presedintele UDMR, Marko Bela, deputatul Kelemen Attila si ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Borbely Laszlo.

  La Cluj vor fi manifestari culturale, in timp ce in judetul Covasna evenimentul va fi sarbatorit in aproape toate localitatile, prin depuneri de coroane si adunari populare, iar tineri maghiari vor sta de straja cu torte in Parcul Elisabeta din Sfantu Gheorghe, la monumentul revolutiei maghiare. Si la Arad se asteapta aproximativ o mie de persoane la manifestarile de comemorare care vor fi organizate, sambata, in fata “Statuii Libertatii”, monument maghiar ridicat in 1890 prin care sunt glorificati cei 13 generali comandanti ai armatei maghiare, printre care se afla si cei care au dat ordine de asasinare a peste 40.000 de romani din Ardeal.

  Pretentii anti-constitutionale

  Vicepresedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Andras Tokes, a declarat la sfarsitul lunii ianuarie ca cele trei principii ale autonomiei vor fi introduse in programul politic al formatiunii la primul congres.

  “Aceasta problema, care nu e de joaca, nu va fi introdusa inainte de congres. Seriozitatea cere ca la nivel de congres sa fie luata hotararea. Si UDMR a introdus in program cele trei forme de autonomie la al doilea congres”, a spus Tokes. Reprezentantii PCM la nivelul judetului Mures, Sandor Berekmeri si Istvan Kiss, au aratat, in acelasi cadru, ca partidul este in favoarea celor trei forme de autonomie: teritoriala, etnica si culturala, dupa modelul UDMR. Pretentiile maghiarilor din ambele formatiuni, UDMR si PCM, contravin Constitutiei Romaniei si presupun autosesizarea Parchetului General. (Victor RONCEA si George DAMIAN)

  Pe listele de inregistrare ale Partidului Civic Maghiar apar morti, invalizi, romani plecati demult din tara

  Liste de inscriere pline de falsuri

  Listele cu semnaturile stranse de membrii fondatori ai Partidului Civic Maghiar pentru infiintarea si inregistrarea acestei formatiuni la tribunal, intocmite in diverse regiuni ale tarii, ascund numeroase ilegalitati si falsuri grosolane, care cad sub incidenta Codului Penal.

  Ziarul ZIUA a contactat, absolut la intamplare, mai multe persoane care apar ca sustinatoare ale Partidului Civic Maghiar pe listele respective, depuse de fondatorii PCM la tribunal, asa cum prevede legea. Nu ne-am extins la toate judetele tarii, ci am cercetat doar judetele Neamt, Galati si Capitala. ZIUA constata, la o astfel de ancheta sumara, ca dintre zeci de persoane cu care am luat legatura doar doi semnatari (Kovacs Gheorghe si Cucu Tiberiu) au afirmat ca si-au dat acceptul pentru aparitia in Romania a formatiunii care militeaza pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. Restul celor pe care i-am sunat si-au manifestat surprinderea fata de includerea lor pe aceste liste, asigurandu-ne ca nu au semnat niciodata pentru un astfel de partid. Situatia pe care le-am descris-o, conform careia numele lor se afla pe tabelele cu sustinatori ai PCM, a starnit amuzamentul unora, care au crezut ca suntem de la “Farsele lui Buzdugan”, in vreme ce cei mai multi s-au aratat stupefiati si revoltati, amenintand cu judecata neinregistratul Partid Civic Maghiar. De altfel, mai multi locuitori din Neamt, Galati si Bucuresti au facut deja plangeri penale directionate catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Pentru a ne convinge ca n-au nici in clin nici in maneca cu formatiunea respectiva, oamenii ne-au oferit detalii despre marca semnaturii lor, care nu coincidea deloc cu ceea ce apare pe liste. Printre cazurile clare de fals constatate se numara cele al unor tineri plecati din tara de mai multi ani, ale unei persoane decedate si unui invalid si a zeci de tarani romani absolut enervati de ideea ca figureaza pe o asemenea lista. Ancheta jurnalistica a scos la iveala si situatii in care pe o lista apare un nume de doua ori, cu aceleasi date personale dar cu semnaturi diferite. De altfel, marea majoritate a semnaturilor aflate in posesia ZIUA par realizate de aceeasi mana. Intr-un alt caz penal este vorba de chiar unul din presupusii “culegatori” de semnaturi, din comuna Corod, judetul Galati. Doru Caraus, care apare ca a strans si autentificat mii de semnaturi, a facut la randul sau plangere penala pentru substituire de identitate, fals, uz de fals si prelucrarea nelegala a datelor personale. Redam alaturi cateva din dialogurile avute cu persoane care apar ca membri fondatori ai asa-zisului Partid Civic Maghiar. Inregistrarile sunt disponibile pe http://www.ziua.ro.

  “Ana Maria nu este in tara din 2003”

  Constantinescu Ana Maria, Bucuresti, persoana aflata pe listele PCM ca semnatar, dar despre care am aflat ca nu se afla in tara. Redam dialogul avut cu mama acesteia: Ana Maria nu este in tara din 2003 (razand). Este fiica noastra si cineva a profitat de ea si a facut o semnatura in fals. E grav ce se intampla. Noi suntem romani si nu putem sa dam o astfel de semnatura. Fiica noastra este casatorita in strainatate, are familia ei, vine ocazional in tara. Cand ziceti ca a dat acea semnatura ea nici nu era in tara. E absolut aiurea ce se intampla. Rusine pentru cei care fac ceea ce fac! E rusinos pentru cei care apeleaza la partidul asta al lui peste prajit, ca ne-am cam saturat de ei!

  “Este imposibil”

  Radoi Ioana, Bucuresti, care si-a manifestat dorinta de a se deplasa la redactie, pentru a confrunta semnatura sa cu cea din listele PCM, ne-a declarat: “Nu am semnat absolut nimic. Data nasterii si adresa despre care ziceti ca sunt trecute in dreptul meu corespund, dar eu nu am semnat nimic. Nu stiu despre acest partid decat ce am vazut la televizor, ca nu au punctaj, asa cum nu are Cozmin Gusa. Va repet, eu nu am semnat nimic, ca eu nu sunt de acord ca ei (n.r. – ungurii). Au un partid si Iliescu i-a lasat sa faca partid, asta este altceva. Dar ca sa completez eu o hartie, recent, cum spuneti Dvs., la 28 august 2007, pentru acest partid, este imposibil. Cred ca la 28 august nici nu eram in Bucuresti”.

  “N-am dat nici o semnatura!

  Zota Marian, Bucuresti. Contactat telefonic, am aflat ca adresa corespunde, dar prenumele celui care locuieste acolo este cu totul altul. Interlocutoarea noastra a sustinut ca locuieste la acea adresa, dar ca prenumele sotului ei este diferit, si si-a manifestat indignarea pentru faptul ca numele Zota apare pe listele PCM.”N-am dat nici o semnatura! La 75 de ani nu semnam noi pentru prostii. Si nu va mai ocupati de prostii!”, a ripostat doamna Zota.

  “Sunt impotriva infiintarii PCM

  Un alt “semnatar” care a infirmat acordul pe care si l-ar fi dat pentru PCM este Degeratu Mihai, din Bucuresti. “Nu am semnat nimic. Asta e partidul ala care a scos capul prin prisma evenimentelor din Kosovo? Care vrea autonomie pentru Tinutul Secuiesc? Nu am semnat nimic. E clar ca a semnat altcineva. Astfel de baze de date, cu adrese si data nasterii, pot fi obtinute”, a afirmat Mihai Degeratu, dorind sa se sublinieze: “Sunt chiar impotriva infiintarii acestui Partid!”

  “E o eroare. Mama a murit”

  Dediu Safta, comuna Corod, jud. Galati: “Mama a murit. (…) Nu cred, e o eroare. Mama, la 85 de ani, s-a dus…”

  Bogatu Ion, comuna Corod, jud. Galati: “Nu am semnat nimic si nici nu ma pot duce, ca eu stau numai in pat. Eu nu ma pot deplasa nicaieri. Anul asta am semnat? Iata ca nu mai stiu. Poate ca cineva o fi iscalit, dar eu nu, nu stiu… Eu nu ma pot deplasa, ca am hernie de disc si nu pot sa ma deplasez… Nici pe poarta aproape ca nu ies.”

  Aloman Soltana, comuna Corod, jud. Galati “Nu, nu, nu. Eu nu am semnat.”

  Ciocan Iordache, comuna Corod, jud. Galati: “Stati un pic, sa va mai intreb o data: Partidul Maghiar? Eu… In primul rand, daca eu sunt din Corod, din Galati, ce sa caut eu cu maghiarii? Doamne fereste! Pai, niciodata!, cum sa fiu eu de acord (cu autonomia Tinutului Secuiesc)? Nici vorba, Doamne fereste! Eu nu am auzit, nici nu am semnat.”

  “Nici nu imi trece prin minte”

  Hobinca Costache, Piatra-Neamt, jud. Neamt: “Extraordinar, domnule, nu am auzit de asa ceva! Nici nu am auzit, nici nu imi trece prin minte si nici nu m-a intrebat cineva. Nu stiu de unde or fi luat datele astea, dar este imposibil lucrul asta. E ceva de care nu am mai auzit. Cred ca tuturor vecinilor carora le voi povesti lucrul asta o sa rada de treaba asta. Imposibil. (…) Imposibil (sa fiu de acord cu autonomia Tinutului Secuiesc). Ce e asta? Dar cum sa fie posibil asa ceva? Doar sunt roman, cum se poate vorbi de asa ceva? Asa m-am gandit si eu, ca asa este posibil sa apara si domnul europarlamentar (Laszlo Tokes), ca altfel nu aparea. Cred ca asa a aparut, incurcandu-se cu iscoade, cu tot felul de lucruri de astea. Si mai sunt de la Piatra-Neamt? Imposibil sa fie la Piatra-Neamt asa ceva.”

  “E un fals”

  Rosu Valentin, Piatra-Neamt, jud. Neamt: “Ce partid sustin eu? Este o minciuna. Nu am semnat nimic. E un fals. Probabil ca astia au luat din cartea de telefon nume si le-au pus acolo. (…) Ce crezi, ca eu am dat asa ceva si nu stiu ce am dat? N-am semnat eu asa ceva. Este o mare minciuna! Eu nu, nici vorba sa fiu (de acord cu autonomia Tinutului Secuiesc). Eu sunt roman din tata-n fiu, de la daci si de la romani. Nu exista asa ceva!” (Pagina realizata de Luciana POP)

  ZIUA /14.03.2008

  Inregistrarile convorbirilor, o plangere penala si o lista falsa AICI *
  Last Updated ( Mar 14, 2008 at 03:05 AM )

 11. Iuliana says:

  PARTIDUL SECUILOR, o frauda politica Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 14, 2008 at 12:56 AM
  Image

  ZIARUL a cerut scoaterea in afara legii a Partidului Civic Maghiar deoarece lista de semnaturi depusa la inregistrare este completata in fals. Conform legii, acest aspect atrage nulitatea intregii liste de semnaturi stranse de PCM. Cotidianul ZIARUL a sesizat ieri dimineata Parchetul General in legatura cu frauda Partidului Civic Maghiar. Redactorul ZIARUL, George Roncea, cu sprijinul Cabinetului de avocatura Mirela Radu, a cerut suspendarea procesului de inregistrare ca partid politic al acestei formatiuni. PCM a amenintat ieri cu proteste de strada.ZIARUL a cerut scoaterea in afara legii a Partidului Civic Maghiar deoarece lista de semnaturi depusa la inregistrare este completata in fals. Conform legii, acest aspect atrage nulitatea intregii liste de semnaturi stranse de PCM. Cotidianul ZIARUL a sesizat ieri dimineata Parchetul General in legatura cu frauda Partidului Civic Maghiar. Redactorul ZIARUL, George Roncea, cu sprijinul Cabinetului de avocatura Mirela Radu, a cerut suspendarea procesului de inregistrare ca partid politic al acestei formatiuni. PCM a amenintat ieri cu proteste de strada.

  Potrivit liderilor PCM, se va trece la proteste, in Capitala, in fata Tribunalului Bucuresti, cu pancarte si miting. De asemenea, vor fi instiintate forurile europene, sustin liderii maghiari. Conducerea

  Partidului Civic Maghiar a afirmat ca „membrii din toata tara ai PCM solicita organizarea unor actiuni majore de protest in Bucuresti si Transilvania.” Inca din 30 ianuarie a.c., Ziarul tragea un semnal de alarma in privinta infiintarii primului partid declarat antiromanesc, numit pompos Partidul Civic Maghiar, motivatia noastra din acel moment fiind aceea ca PCM are la conducere un lider separatist din Odorhei – Szasz Jeno – cunoscut ca un inversunat dusman al romanilor si totodata condamnat de organizatii evreiesti pentru atitudini antisemite. In urma unei ample investigatii, desfasurate pe parcursul a doua luni, reporterii ZIARUL au constatat ca Jeno Szsaz – liderul PCM – se face vinovat de savarsirea mai multor incalcari flagrante ale Codului Penal si, implicit, a Constitutiei. Jurnalistii ZIARUL au descoperit ca, pe listele de semnaturi depuse la inregistrarea partidului, exista persoane trecute de cate doua ori cu aceleasi nume si adresa; ca exista persoane care nici nu locuiesc la adresele din lista; ca multi dintre romanii aflati pe liste sunt plecati de ani buni din Romania; ca exista persoane diferite, dar cu acelasi numar de telefon, sau cu aceeasi adresa, dar ei nu se cunosc intre ei. Conform legii, persoanele care au semnat lista de sustinere a Partidului Civic Maghiar devin membri fondatori ai acestuia (Legea Partidelor Politice). Lista trebuie sa oglindeasca dorinta ferma a persoanelor semnatare de a deveni membri ai partidului respectiv. Din acest motiv, lista semnaturilor de sustinere trebuie sa mentioneze obiectul acesteia.

  Semnaturi contrafacute grosolan

  O mare parte a acestor liste (mai ales listele din judetele extracarpatice – Neamt, Galati – inclusiv Bucuresti) au fost contrafacute, in sensul ca persoanele care figureaza pe aceste liste nu au semnat si nici nu au cunostinta despre faptul ca datele lor personale au fost folosite pe listele de sustinere ale Partidului Civic Maghiar. Desi Tribunalul Bucuresti a admis, la sfarsitul lunii ianuarie 2008, cererea de inregistrare a PCM, partidul condus de Szasz Jeno, primarul din Odorhei, ea se afla inca in instanta in urma contestatiei inregistrarii acesteia depuse de redactorul cotidianului ZIARUL, George Roncea, care are calitatea de contestatar asociat Ministerului Public. Tribunalul Bucuresti a admis inclusiv denumirea in limba maghiara a formatiunii, denumire contestata de Ministerul Public.

  Plangeri penale din toata tara

  Alte plangeri penale, in numar de aproximativ zece pana la acest moment, se afla in posesia redactiei. Plangerile apartin unor persoane care sustin ca semnatura lor se afla pe lista de sustinere a PCM fara consimtamantul lor. Printre aceia care au inaintat plangeri penale se numara Caraus Doru, Racovita Maria, Radu Ioana, Dragan Ion s.a. Caraus Doru precizeaza, de exemplu, in plangerea sa penala: „Nu am semnat lista de sustinere pentru Partidul Civic Maghiar-Magyar Polgarti Part si nu am fost de acord cu folosirea datelor mele personale pe aceste liste”. In consecinta, Caraus cere Tribunalului Bucuresti sa intreprinda „masurile necesare pentru verificarea si respingerea semnaturilor de pe listele de sustinere a PCM”. Toate persoanele care au raspuns investigatiei noastre au negat ferm ca au semnat vreodata un astfel de act, au negat ca sunt membri fondatori. Mai mult decat atat, o parte din persoanele apelate au fost profund indignate de furtul datelor lor si de folosirea numelui lor pe lista de semnaturi de adeziune si sustinere a Partidului Civic Maghiar. Operatiunea de inscriere a PCM arata o crasa lipsa de respect pentru Lege, dar probeaza totodata si nivelul diletantismului politic al asa-zisilor lideri maghiari.

  Primarul antisemit

  Jeno este cel care a instalat in parcul central al orasului Odorheiul Secuiesc un nou bust al criminalului de razboi Wass Albert, cu inscriptia „Secuiul Ratacitor”, sfidandu-se astfel prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 cu privire la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Baronul ungur, Wass Albert, a participat direct la genocid prin ordonarea uciderii romanilor si evreilor din satele Sucutard si Muresenii de Campie, in anii ocupatiei horthyste. Pentru crimele savarsite, Wass Albert a fost condamnat la moarte in contumacie de catre Tribunalul Cluj, in anul 1946. Despre crimele lui Wass Albert vorbesc si documentele expuse la Muzeul Holocaustului din Washington.

  Miza autonomiei etnice

  Partidul Civic Maghiar a luat nastere sub forma Uniunii Civice Maghiare, fondata oficial in ianuarie 2004, formatiunea radicala sustinand in principal obtinerea autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc. La un an de la constituire, UCM a anuntat ca doreste inregistrarea ca partid politic, sub numele de Partidul Civic Maghiar (PCM), pentru a participa la alegeri. In 2008, UCM se afla la a doua tentativa de inregistrare ca partid, care nu are insa mentionat in statut scopul declarat al Uniunii – obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Actualul lider al formatiunii este Szasz Jeno, insa doar pana la primul congres, la care se intentioneaza instalarea ca presedinte a lui Laszlo Tokes, episcopul reformat care a fost si presedintele de onoare al UDMR. In 2005, UCM a fost atentionat de presedintele Traian Basescu in legatura cu pretentiile de obtinere a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Precizarea era facuta in urma scrisorii adresate la 1 decembrie de presedintele CNS, Csapo Jozsef, in care se cere aplicarea in Tinutul Secuiesc a solutiei propuse pentru regiunea Kosovo. Seful statului ii amintea acestuia ca face o „mare confuzie” intre situatia Romaniei si cea a statelor ex-iugoslave sau a Transnistriei si ii recomanda sa citeasca cu mai multa atentie Constitutia Romaniei si legislatia romaneasca.

  Situatie exploziva

  Situatia din judetele Harghita, Covasna si Mures a devenit exploziva datorita actiunilor concertate ale Consiliului National Secuiesc, Uniunii Civice Maghiare si, mai nou, a Garzii Secuiesti (dupa modelul Garzii Maghiare de la Budapesta) de a proclama de jure autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc pe raza celor trei judete amintite. Prin aceaste actiuni, care urmaresc proclamarea autonomiei teritoriale a secuilor, se aduce o grava incalcare a articolului 1 din Constitutie, care prevede ca Romania este „stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”. Autonomia regionala ceruta de maghiari este in concordanta cu tendintele politicii externe a Ungariei, care continua si extinde specificul perioadei interbelice, de revizuire a tratatului de la Trianon. Revendicarile de acest tip intra in contradictie cu primul articol al Constitutiei Romaniei, care prevede caracteristicile national si unitar ale statului roman.

  Plangerea asociatiilor romanesti

  Intr-o scrisoare adresata Presedintelui Romaniei, in septembrie 2007, Asociatiile romanesti din Covasna mentioneaza dramaticele „probleme ale romanii din judetele Covasna si Harghita datorita administratiei locale udemeriste si ucemiste, care discrimineaza romanii, creand voit tensiuni interetnice”. „Administratia udemerista, cat si cea ucemista actioneaza constant pentru diminuarea pana la disparitie a invatamantului in limba romana din cele doua judete, prin diverse metode. Mai exista putine scoli in care se poate invata in limba romana, limba noastra materna si totodata limba oficiala a statului. In locul cadrelor didactice romanesti, se impun profesori etnici maghiari, care nu cunosc bine limba romana, copiii nostri maghiarizandu-se in continuare”. Ideea ca Partidul Civic Maghiar ar constitui „o alternativa” la UDMR este complet gresita. Cele doua grupari – secuii si ungurii – au jucat dramoleta „radicalii” si „moderatii”, „politistul bun si politistul rau”, si nu de azi de ieri. Kelemen Hunor de la UDMR l-a creat pe Szasz Jeno de la PCM, si amandoi sunt legati indisolubil fie si daca ne amintim ca primul l-a sustinut pe ultimul pentru a castiga postul de primar al Odorheiului.

  Conlucrarea, profitabila

  Europarlamentarul Tokes Laszlo, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a facut un apel la adresa UDMR, in ideea continuarii dialogului inceput anul trecut si a unei posibile conlucrari intre PCM si UDMR. „Fac apel la UDMR, sa continuam dialogul inceput anul trecut, sa poarte dialog UDMR si PCM, in vederea conlucrarii”. La alegerile locale si nationale, conlucrarea intre aceste partide va mari nivelul de reprezentare al comunitatii maghiare, a explicat Tokes. Nu exista nici cea mai mica premisa a ideii asumarii de catre secui a unui alt tip de identitate decat cea maghiara. De la Mihai Viteazul incoace, care s-a bazat pe secui, si de la rascoalele taranesti din secolul 14, in care secuii au taiat mai multe capete de unguri decat au reusit sa o faca vreodata romanii, a trecut multa vreme. Secuii de astazi sunt doar un apendice – e drept mai tepos si mai vanat Ð al maghiarimii. Toate telurile si mesajele Budapestei revizioniste au fost preluate de liderii actuali ai „secuimii” – o pseudogrupare distincta din sanul minoritatii maghiare. Referentialul secuimii de acum a fost si ramane Budapesta. Semantica de baza are ca principal pivot obsesia Trianonului, iar atitudinea si orientarea politica este fatis si manifest antiromaneasca. Fisa postului in cazul PCM este destul de elocventa si de restransa. Contine doar o propozitie: afara cu romanii din „Tinutul Secuiesc”, din Harghita, Covasna si de oriunde pot fi controlate institutii si spatii de catre aceste veritabile militii ale vetustului „imperiu” hungaric.

  ”Nu se poate niciodata sa fie aici tara valahilor!”

  Mesajul secuilor nu difera cu nimic fata de simbolistica „clasica” maghiara. Fluturasii si manifestele cu „mesaje mobilizatoare”, legate de autonomia secuilor, care au fost distribuite in judetele Mures si Cluj erau ilustrate cu versuri ale poetilor maghiari Jozsef Attila si Szoke Istvan Attila. „Va sufla vantul maghiarilor deasupra Carpatilor/Nu se poate niciodata sa fie aici tara valahilor”, „Ne juram in fata natiunii maghiare/Vom scrie cu rosu, alb si verde pe cer”.

  Publicat la: 2008-03-14/ Ziarul / Departamentul Investigatii
  Last Updated ( Mar 14, 2008 at 03:07 AM )

 12. Iuliana says:

  STARE de neliniste in TRANSILVANIA Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 13, 2008 at 01:15 AM
  Image INVITATIE

  “15 martie este sarbatoarea libertatii maghiare!

  Aceasta este ziua nu numai a revolutiei de la 1848, ci si a luptei noastre de dupa 1989, dusa împreuna pentru libertate!

  Cu prilejul aniversarii a 160 de ani de la revolutie, Uniunea Democrata a Maghiarilor din România organizeaza în Tîrgu Mures, la monumentul Secuilor Martiri, o manifestare pe plan national. 15 martie este ziua solidaritatii!

  Sa demonstram din nou unitatea maghiarilor din Tîrgu Mures!

  La ora 11,00 asteptam pe toata lumea la monumentul Secuilor Martiri!

  Sa sarbatorim împreuna, în libertate! ”

  Zeci de mii de fluturasi au inceput sa fie distribuiti, inca de ieri, in judetele Covasna, Harghita si Mures pentru a promova Marea Adunare Secuiasca ce va avea loc in 15 martie, transmite Mediafax.

  Consiliul National Secuiesc (CNS) va distribui in cutiile postale ale locuitorilor 50.000 de fluturasi. Pe langa anuntul privind organizarea manifestarii, pe fluturasi mai sunt tiparite urmatoarele slogane: “Autonomie Tinutului Secuiesc – Libertate pentru secuime” si “Sa juram credinta pe langa autonomia Tinutului Secuiesc”, relateaza ziarul Gandul. Organizatorii au comandat si o mie de stegulete, respectiv o suta de drapele din matase ale CNS, care vor fi distribuite printre participantii la Adunarea Secuiasca. Potrivit lui Ferencz Csaba, vicepresedintele CNS, nu va invita nici un partid politic la aceasta demonstratie, dar toti cei care sustin autonomia Tinutului Secuiesc sunt bineveniti.

  Intr-un protest adresat autoritatilor statului dar si opiniei publice, mai multe asociatii ale romanilor din Harghita condamna actiunile extremiste ale unor organizatii maghiare prin care acestea arunca in aer stabilitatea zonei. Pe fondul nepasarii totale a autoritatilor guvenamentale romane, care au o politica de lobby egala cu zero in organismele internationale, lobbyul maghiar desfasoara, cu o agresivitate fara precedent, mai multe actiuni antiromanesti care doresc sa atinga in profunzime structura statului roman, atat insitutional cat si cultural, educational si spiritual, informeaza Romanian Global News.

  De la atacul impotriva Constitutiei Romaniei, prin incercarea adoptarii Statutului minoritatilor nationale, la atacul asupra statutului european multicultural al Universitatii Babes-Bolyai, continuand prin incercarea de a da Ungariei patrimoniul Fundatiei “Gojdu” si culminand pe 15 martie cu intentia declarata de a proclama autonomia teritoriala a asa numitului “Tinut secuiesc”, organizatii maghiare din Romania si din strainatate, avand in spate Guvernul de la Budapesta, prin Oficiul pentru Maghiarii din afara Granitelor, dar si prin alte structuri mai putin vizibile ale Budapestei, au declansat actiuni concertate impotriva statului roman si implicit asupra romanilor afectati de aceasta ofensiva.

  O parte dintre acestia, lipsiti in propria tara de drepturi elementare cum ar fi acela de pastrare a identitatii nationale (vezi localitatea Doboi din Harghita, si multe altele, unde romanii iti spun in maghiara ca sunt romani), supusi la presiuni de neimaginat pentru cineva din afara zonei, pentru a-si uita limba sau pentru a pleca de acolo, acestia protesteaza. La cine insa? La un Guvern complice cu lobbyul maghiar in deturnarea Fundatiei Gojdu, sau la destructurarea Statului roman prin adoptarea acelui Statut al minoritatilor? La un Guvern care a uitat de cei 100.000 de romani din Romania care traiesc la fel de greu ca romanii din Timocul sarbesc si bulgaresc, Sudul Basarabiei sau Nordul Bucovinei?

  Patru asociatii romanesti si una a tiganilor, toate din Harghita, protesteaza impotriva intentiei Consiliului National Secuiesc de a declara autonomia teritoriala intr-o zona cu peste 100 de cetati dacice si castre romane si pe care doar Stalin a mai avut ticalosia sa o faca regiune autonoma. Nu au speranta ca “patricienii” care conduc destinele guvernului roman sa-I auda. O fac pentru a-si face datoria fata de constiinta lor de cetatean roman si fata de Romania, din inima fiecaruia dintre ei. Romanian Global News publica acest protest cu speranta ca oriunde in lume, acolo unde vibreaza inca lumina sufletului romanesc sa fie luata o atitudine, chiar daca ea inseamna si o simpla rugaciune.

  “Aflam cu ingrijorare din presa locala despre intentiile Consiliului National Secuiesc de a organiza pe 15 martie o “Mare adunare Nationala” la Odorheiul Secuiesc, cu prilejul careia sa se exprime vointa ferma pentru autonomie teritoriala. Suntem consternati ca sfidarea extremista poate lua o asemenea amploare, in vreme ce puterea actuala se uzeaza in frictiuni politice minore, care n-au nici o relevanta din perspectiva interesului national.

  Ne ingrijoreaza de asemenea actiunile internationale ale acelorasi organizatii, care au scopul de a conditiona aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana de garantarea autonomiei “Tinutului Secuiesc”, actiune vadit dusmanoasa la adresa Romaniei.

  Toate aceste manifestari si actiuni se reflecta negativ in primul rand asupra conditiei de minoritari numeric a romanilor in zona, ale caror probleme n-au fost puse niciodata serios in dezbaterea executivului, desi contextul in care tendintele autonomiste capata o asemenea intensitate si amploare, ar impune o abordare responsabila a acestei problematici”, se arata in protestul primit la redactie.

  Printre semnatari se numara si Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc, Societatea Cultural Patriotica “Avram Iancu”- filiala Harghita, Fundatia Culturala “Miron Cristea”, Asociatia “Glasul Calimanilor”.

  Novopress Romania

  11.03.2007
  Last Updated ( Mar 13, 2008 at 01:20 AM )

 13. Iuliana says:

  Fundatia RAKOCZY vrea reabilitarea criminalilor de razboi maghiari Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 10, 2008 at 02:32 PM
  Image Seria manifestarilor dedicate zilei maghiarimii, care se sarbatoreste in fiecare an la 15 martie, a fost deschisa la Cluj cu proiectarea filmului “Horthy Miklos – guvernatorul”. Filmul, realizat de regizorul ungar Koltay Gabor, acelasi care semneaza regia controversatului film “Trianon”, a rulat la initiativa filialei clujene a Fundatiei “Rakoczy”, transmite cotidianul Gardianul, preluat de Romanian Global News.

  Filmul “Horthy Miklos – guvernatorul” a fost realizat in toamna anului trecut si este o combinatie intre artistic si documentar. Pelicula, de peste doua ore, a fost proiectata vineri seara in sala de festivitati a Forumului Democrat German din Cluj-Napoca, iar la eveniment au luat parte aproximativ 40 de tineri. Documentarul prezinta numai aspectele pozitive din viata si activitatea fostului dictator de dreapta de care s-a legat istoria Ungariei timp de un sfert de veac.Pelicula nu este altceva decat un instrument de propaganda iredentist-nationalista. Prima parte a peliculei este consacrata copilariei si adolescentei lui Horthy, apoi sunt surprinse imprejurarile in care acesta a ajuns sa preia puterea in Ungaria. Opera lui Koltay Gabor pune accent pe politica dusa de Horthy in perioada interbelica, insa o parte importanta din documentar este consacrata rolului pe care conducatorul ungurilor l-a avut in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Nu lipsesc nici imagini cu intrarea triumfala a lui Horthy in Cluj dupa Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care nord-vestul Romaniei a fost cedat Ungariei. De asemenea, poate fi urmarita si o inregistrare cu discursul lui Horthy tinut in piata centrala a orasului.

  Un aspect interesant al filmului il reprezinta abordarea legata de politica lui Horthy fata de evrei. Astfel, Horthy este prezentat ca un adevarat salvator de evrei, incercand sa se arate ca acesta s-a opus deportarii acestora si ca a salvat de cuptoarele mortii peste 800.000 de evrei.

  «Regimul comunist a spus lucruri rele despre Horthy»

  Gal Sandor, presedintele filialei clujene a Fundatiei Rakoczy, organizatoarea proiectiei, a declarat ca, prin prezentarea filmului “Horthy Miklos – guvernatorul” in Transilvania, se doreste ca opinia publica de aici sa afle adevarul despre fostul sef al Ungariei. “Regimul comunist a spus numai lucruri rele despre Horthy, fiind asemanat cu Hitler si cu Stalin. Dar Horthy a aparat drepturile etnicilor non-maghiari, iar acest lucru este dovedit printr-o serie de documente prezentate in film”, a spus Gal Sandor.

  Image Surse din randul comunitatii maghiare au mai declarat ca, pe langa Cluj-Napoca, filmul despre Horthy Miklos va mai fi prezentat la Oradea, Sfantu Gheorghe si Targu Mures, dar la initiativa organizatiei Tineretul Maghiar din Ardeal (EMI). Totodata, EMI a mai anuntat ca in cursul lunii martie va organiza un turneu de vizionare a filmului “Wass Albert” (foto), semnat de acelasi regizor maghiar Koltay Gabor. Regizorul a intrat in atentia opiniei publice din Romania in 2005, cand a prezentat la Cluj-Napoca filmul “Trianon”, prima pelicula din seria celor cu tenta iredentist nationalista.

  Documentarul prezinta situatia Ungariei Mari de dinaintea semnarii Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, si conjunctura politica de dupa Primul Razboi Mondial, care a dus la destramarea Imperiului Austro-Ungar. Filmul pune accent pe efectele suportate de maghiarii ramasi in afara granitelor Ungariei. Documentarul a fost interzis atat la televiziunea publica din Ungaria, cat si de canalul Duna TV, adresat maghiarilor din afara granitelor tarii. Koltay a decis atunci sa-l difuzeze in Romania, mai precis in orasele din Transilvania, si Slovacia, in varianta prescurtata. Actiunea a provocat un adevarat scandal in tara noastra, iar mai multe institutii abilitate s-au sesizat si au dispus interzicerea difuzarii.

  Cu toate acestea, Koltay Gabor nu renunta sa defileze cu filmele sale prin Ardeal, “la brat” cu diverse organizatii si asociatii neo-anexioniste si iredentiste.

  Din 825.000 de evrei, doar 260.000 de supravietuitori

  La fel ca filmul “Trianon”, documentarul “Horthy Miklos – guvernatorul denatureaza efectiv adevarul istoric. Istoriografia, in general, il prezinta pe Horthy intr-o cu totul alta ipostaza fata de cea in care l-a expus regizorul Koltay Gabor. Astfel, conform istoricilor, in Europa interbelica, Ungaria a fost primul stat care a legiferat masuri sovine. Inca din 1920 a adoptat legea privind reglementarea admiterii in invatamantul superior, scopul declarat al legii fiind „contingentarea cu inteleapta chibzuinta a numarului studentilor”. In realitate, era vorba de limitarea la anumite procente a studentilor apartinand nationalitatilor conlocuitoare. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, din Ungaria au fost deportati circa 450.000 de evrei. Dintre acestia, peste 20.000 de evrei romani, polonezi si slovaci au fost trimisi in 1941 in zonele abia cucerite din Polonia rasariteana, la munca fortata. Alti peste 50.000 de evrei au fost trimisi de autoritatile horthyste, tot in cursul razboiului, in detasamente de munca fortata pe teritoriul Ucrainei, iar sase din sapte oameni au murit.

  Din Transilvania, regimul horthyst a trimis spre exterminare in total circa 166.000 de evrei, din care circa 15.000 in 1941. Astfel, potrivit istoriografiei, din 825.000 de evrei existenti in Ungaria inainte de razboi, au supravietuit Holocaustului doar 260.000.

  Last Updated ( Mar 10, 2008 at 03:13 PM )

 14. Iuliana says:

  Extremistii maghiari imping spre SEGREGARE totala Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 07, 2008 at 11:00 AM
  Laszlo Tokes vrea autonomia Transilvaniei si a Voivodinei

  Image

  Extremistii din Ardeal se mobilizeaza pentru maghiarizarea institutiilor sanitare. Asociatia Tineretului Maghiar (EMI), celebra pentru taberele paramilitare organizate in Gheorgheni, s-a plåns Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii ca bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze româna in spitale si dispensare, ceea ce afecteaza calitatea actului medical si pune in pericol viata bolnavilor. EMI a cerut aplicarea unei ordonante de urgenta, blocata in prezent la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. Ordonanta obliga medicii romåni din zonele cu peste 20 la suta populatie maghiara sa invete limba minoritatii daca vor sa-si pastreze locul de munca.

  Bagoly Zsolt a aratat ca „aceasta circumstanta produce o grava discriminare cu consecinte evidente asupra starii de sanatate a populatiei maghiare din Ardeal“, motiv pentru care asociatia solicita „sprijin si de interventie in rezolvarea acestei probleme“. Potrivit vicepresedintelui Bagoly, „in zonele geografice din Ardeal dinafara secuimii, bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze limba româna in institutiile sanitare. Acest lucru comporta nu numai grave inconveniente, dar si pericol datorita faptului ca, asa cum numeroase cercetari stiintifice au dovedit deja, impiedicarea utilizarii limbii materne in spitale ar putea atrage consecinte medicale grave si iremediabile“.

  Bagoly Zsolt subliniaza ca este foarte important ca pacientul sa poata descrie medicului in mod detaliat, corect si concret simptomele bolii, asa cum este important si faptul ca pacientul sa inteleaga in mod corect si concret prescriptiile medicale. „Siguranta pe care o confera utilizarea limbii materne in dialogul cu medicul nu poate fi suplinita de nimic si de nimeni“ in opinia lui Bagoly, impiedicarea utilizarii limbii maghiare in institutiile sanitare incalca obligatiile asumate de catre România prin semnarea conventiilor internationale, de exemplu Conventia-cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Charta Europeana pentru Limbile Regionale sau Minoritare, respectiv Directiva 2000/43/CE a Consiliului, care are ca scop stabilirea unui cadru pentru combaterea discriminarii pe baza rasei sau originii etnice, in vederea punerii in aplicare in statele membre a principiului egalitatii de tratament.

  Puterea vine in ajutorul iredentistilor: Medicii români, obligati sa invete maghiara

  ImagePentru remedierea problemei, EMI propune introducerea invatamântului obligatoriu in limba maghiara in cadrul Universitatii de Medicina si de Farmacie din Târgu-Mures, introducerea obligativitatii invatarii limbii maghiare in scolile postliceale sanitare din Ardeal, obligarea institutiilor medicale – a spitalelor – din Ardeal sa asigure posibilitatea utilizarii limbii maghiare in toate cazurile, in localitatile cu populatie preponderent maghiara. Sa se organizeze cursuri de limba maghiara pentru medicii si asistentii medicali de etnie româna, organizarea in cadrul institutiilor medicale din marile orase din Ardeal de sectii maghiare de ingrijire a bolnavilor, obligarea producatorilor de medicamente. Sa inscriptioneze prescriptia medicala si in limba maghiara, precum si publicarea, in toate cazurile, a brosurilor si instiintarilor medicale si in limba maghiara. Potrivit vicepresedintelui, „aceste remedieri ar asigura posibilitatea cunoasterii reciproce a culturii celuilalt in rândul ambelor comunitati, ar intari toleranta si intelegerea intre cele doua popoare, contribuind la multiculturalismul Ardealului, ceea ce pâna in momentul de fata inca nu este asigurat.“

  Asa cum ziarul nostru a dezvaluit cu aproape o luna in urma, potrivit unei ordonante de modificare a Legii reformei in sanatate, cunoscuta ca Legea Nicolaescu, personalul medical care lucreaza in regiuni unde minoritatile nationale depasesc 20 la suta din populatie trebuie sa cunoasca limba acelei minoritati. Reprezentantii UDMR au propus aceasta lege, sustinuti de Ministerul Sanatatii, care a inclus prevederea in ordonanta de urgenta. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2007 a fost respinsa de Senat si trimisa de urgenta pentru examinare Comisiei de sanatate din cadrul Camerei. Deputatii PSD refuza aprobarea ordonantei, iar deputatii puterii negociaza inca 3 voturi esentiale pentru a trece ordonanta. „Este o discriminare grosolana, atåta timp cåt limba oficiala a tarii este româna“, a declarat dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, care a mai adaugat ca nimeni nu-i obliga pe reprezentantii minoritatilor sa vorbeasca româna, dar daca nu inteleg atunci când un medic le explica diagnosticul sau tratamentul, este problema lor. Specialistii sustin ca in nicio tara a lumii nu s-a mai pomenit o asemenea prevedere.

  Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, cunoscuta prin radicalismul sau iredentist, organizeaza de trei ani incoace controversatele „tabere paramilitare EMI“ in Gheorgheni, judetul Harghita, ultimul de acest gen având loc intre 8 si 12 august 2007. Are filiale in Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Cluj, Târgu Mures, Aiud, Oradea si Sfântu Gheorghe.

  Claudiu Sere / 07.03.2008 / Gardianul
  Last Updated ( Mar 10, 2008 at 03:15 PM )

 15. Iuliana says:

  CONSILIUL EUROPEI respinge atacul maghiar la Statul National Print E-mail
  Written by Administrator
  Mar 04, 2008 at 02:41 PM
  Image

  Independenta Kosovo se intoarce impotriva autonomistilor: Comitetul de ministri al CoE a dat o replica APCE in care desfiinteaza Recomandarea 1735 promovata de Gyorgy Frunda

  Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) adopta la sfarsitul lunii ianuarie 2006, la initiativa lui Gyorgy Frunda, Recomandarea 1735 “Conceptul natiunii”, destinata sprijinului UDMR in promovarea autonomiei. La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata o replica a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (CMCoE) care rastoarna recomandarea APCE. CMCoE respinge ideea definirii conceptului de natiune lasand la libertatea fiecarui stat sa se defineasca prin intermediul Constitutiei.Presiunile maghiare de eliminare a sintagmei “stat national unitar” din Constitutia Romaniei nu mai pot fi legitimate prin documentele Consiliului Europei (CoE). Multitudinea abordarilor printre tarile europene a facut ca tentativa de eliminare a conceptului de natiune din constitutiile europene sa esueze. In plus, “precedentul Kosovo” a speriat statele europene care prin replica mentionata transmit un semnal clar pentru eliminarea posibilitatilor de aparitie a unor noi autonomii si procese de secesiune.

  Image
  Cine rade la urma rade mai bine – Proverb romanesc
  Replica Comitetului de Ministri arata ca aceasta institutie “a facut o examinare detaliata a recomandarii, discutand in mai multe ocazii o schita a replicii. In cursul acestor examinari, anumite concluzii au devenit evidente: in primul rand conceptul de natiune variaza considerabil de la un stat la altul, in al doilea rand, indiferent de aceste perceptii numeroase, conceptul de stat este un subiect la fel de sensibil pentru toate statele. In aceste conditii, Comitetul, realizand pe deplin dificultatea adoptarii unei singure pozitii neechivoce pe marginea problemei ridicate in recomandare, insa dorind sa acorde Adunarii Parlamentare o replica intemeiata, a decis sa caute un punct de vedere legal aditional”. Opinia a fost acordata de Comitetul pentru Drepturile Omului, care a sustinut ca “o definitie comuna a conceptului de natiune nu este necesara pentru aplicarea efectiva a standardelor Consiliului Europei privind minoritatile nationale, in special Conventia Cadru pentru protectia minoritatilor nationale”.

  Reprezentare suficienta

  In anexa replicii CMCoE se arata ca “desi traditiile constitutionale si contextele difera, toate statele membre sunt atasate ideii de incluziune a tuturor cetatenilor lor in procesele de luare a deciziilor si in dezvoltarea unei societati inclusive, cu respect deplin pentru principiul ne-discriminarii”.Altfel spus, asigurarea participarii egale la viata politica si sociala a minoritatilor constituie o garantie a respectarii drepturilor minoritatilor. Argumentele si presiunile in ceea ce priveste discriminarea minoritatilor in Romania devin astfel vorbe goale, avand in vedere participarea minoritatilor la actul de guvernare, ca si reprezentarea in forul legislativ.

  Recomandarea otravita

  Recomandarea 1735 a fost promovata la Strasbourg de Gyorgy Frunda, seful delegatiei parlamentarilor romani la APCE, care a depus in luna decembrie 2005 un raport in Comisia pentru Afaceri Legislative si Drepturile Omului. Adrian Severin a precizat in februarie 2006 ca au existat doua rapoarte ale senatorului Frunda – primul raport reflectand o conceptie “etnocentrica, protectionista, inegalitara si separatista”. Recomandarea 1735 cerea Comitetului de Ministri “sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca statele membre resping orice incercare de a promova puritatea etnica a statului sau isi organizeaza teritoriul si administratia pe o baza etnica, cu exceptia masurilor afirmative care sunt destinate obtinerii unei reprezentari corecte a minoritatilor nationale in administratia tarii lor la nivel central si local”. “Exceptia masurilor administrative” poate fi interpretata intr-un sens larg, incluzand si “autonomia culturala”. Recomandarea 1735 solicita modificarea constitutiilor statelor membre in urmatoarea forma: “invita statele membre sa isi acordeze Constitutiile cu standardele europene contemporane democratice care solicita fiecarui stat sa-si integreze toti cetatenii, indiferent de originea lor etno-culturala, in cadrul unei entitati civice si multi-etnice si sa nu se mai organizeze ca fiind state exclusiv etnice sau exclusiv civice”.

  UDMR face presiuni pentru autonomie

  Deputatul UDMR Toro T. Tibor a declarat ieri, in cadrul unei conferinte internationale organizate la Timisoara, ca in Balcanii de Sud-Est linistea intre minoritatile si majoritatile din tarile din regiune ar putea fi garantata prin acordarea de drepturi colective pentru cetateni, transmite Mediafax.”Granitele tarilor din Balcani nu coincid cu granitele natiunilor. In fiecare tara exista aceasta mare problema, pentru ca exista cetateni care sunt ai unei tari, dar sunt reprezentantii altei natiuni. Nu s-a gasit inca o solutie linistitoare pentru majoritatea si minoritatea din aceste tari. Cheia succesului ar fi acordarea drepturilor colective pentru toti cetatenii. NATO poate crea conditiile acestor drepturi colective printr-un sistem de autonomie, autonomie teritoriala si culturala”, a spus Toro T. Tibor. Directorul Departamentului International de Studii pentru Aparare si Securitate din Marea Britanie, Jonathan Eyal, a declarat la randul sau ca NATO nu ar trebui implicata in problematica autonomiei. “Ar trebui sa ne gandim la acest concept al autonomiei din perspectiva NATO. In primul rand, aceste discutii se poarta intr-un cadru foarte bine pregatit. Cel mai rau deserviciu pe care il faceti autonomiei este compararea cu independenta Kosovo. Solutia autonomiei a fost un esec in Balcani. Cred ca nu e o problema a NATO, ci trebuie sa fie o dezbatere interna la nivelul tarilor”, a spus Jonathan Eyal.

  ZIUA / George DAMIAN / 04.03.2008
  Last Updated ( Mar 04, 2008 at 06:03 PM )

 16. Iuliana says:

  ERDELY – pamant unguresc. BULETINELE ARSE ALE “SECUILOR” Print E-mail
  Written by Administrator
  Feb 25, 2008 at 01:58 PM

  Buletinele de vot care spuneau «Nu» autonomiei maghiare au fost arse

  Image

  Zeci de buletine de „vot” autonomiste, au fost gasite la marginea orasului Târgu-Mures. Toate aveau marcate cuvântul „Nem” („Nu”) la intrebarea legata de autonomia Tinutului Secuiesc. La Oradea au aparut manifeste care fac propaganda pentru infaptuirea Ungariei Mari prin orice fel de mijloace. Orasul a fost invadat de afise care infatiseaza harta Ungariei Mari alaturi de sloganuri precum „Ardealul pamânt unguresc”. Publicatia de limba maghiara „Europai Ido” continua campania de jigniri si umilinte la adresa românilor din Ardeal. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu a amendat niciodata „Europai Ido” pentru jignirile adresate românilor si tiganilor. A facut-o, in schimb, atunci când a fost atacata de catre aceeasi publicatie minoritatea evreiasca din România.

  Zeci de buletine de vot, utilizate de separatistii unguri din Transilvania la referendumul de anul trecut, privind autonomia asa-numitului „Tinut Secuiesc”, au fost gasite, ieri la prânz, intr-o groapa, la marginea satului Livezeni, situat la doar 5 km de Târgu-Mures. Cele mai multe dintre buletine erau arse, complet sau partial, insa, pe cele ramase, cât de cât lizibile, se poate vedea faptul ca aceia care „votasera” la simulacrul de referendum o facusera impotriva autonomiei.

  Noul lider al Consiliului National Secuiesc, târgumureseanul Balazs Izsak, a spus, initial, ca ar fi vorba despre „o diversiune”. Ulterior, acelasi Izsak a admis ca exista posibilitatea ca buletinele respective sa fi fost aruncate si incendiate de voluntari ai CNS, care au umblat cu urnele mobile din poarta in poarta si care, pesemne, au gasit mai comod sa se debaraseze de buletinele de vot decât sa mai piarda timpul cu numararea buletinelor si centralizarea rezultatelor. Potrivit conducerii „secuilor”, peste 99,3% din locuitorii din judetele Mures, Harghita si Covasna, care au acceptat sa participe la „referendumul” organizat de CNS, ar fi raspuns afirmativ la intrebarea daca sunt sau nu de acord cu autonomia teritoriala a „Tinutului Secuiesc”.

  «Europai Ido» toarna gaz pe focul relatiilor româno-maghiare

  Periodicul de limba maghiara „Europai Ido” („Timpul Europei”, in traducere – n.r.), care apare la Sfântu-Gheorghe, isi inteteste atacurile la adresa comunitatii românesti din zona asa-zisului „Tinut Secuiesc”. In numarul 4 din luna februarie a anului in curs, un anume Sandor Csiki, membru de vaza al Consiliului National Secuiesc Mures, publica doua articole care impresioneaza prin abundenta de insulte si injurii la adresa comunitatii românesti din Târgu-Mures.

  CNCD se face ca nu citeste «Europai Ido»

  „Europai Ido” nu este la primul atac de acest fel indreptat impotriva comunitatii românesti. Aproape ca nu exista numar al publicatiei din care sa nu lipseasca insulte si atacuri de tot felul la adresa românilor ca popor, a României ca stat si a ordinii constitutionale. Nu lipsesc din „Europai Ido” nici insultele la adresa altor etnii. Evreii si tiganii sunt principalele grupuri etnice vizate constant. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat doar o singura data, cu o amenda modica, publicatia respectiva pentru insulte aduse comunitatii evreiesti. Niciodata insa CNCD nu a sanctionat textele profund jignitoare la adresa majoritatii românesti.

  Afisele iredentiste au impânzit Oradea

  Zeci de afise purtând sloganuri iredentiste si revizioniste au impânzit Oradea (foto mai jos). Este prima reactie de proportii in urma tumultuoaselor evenimente din Kosovo, ale caror efecte erau deja asteptate de autoritatile locale sa apara si in Oradea. „Erdély magyar föld és az is marad!” si „Erdély magyar föld”, insemnând „Ardealul pamânt unguresc si asa ramâne” si „Ardealul pamânt unguresc”, sunt cele doua motouri ale afiselor care au umplut centrul Oradiei.

  Conform surselor oficiale, primele sesizari au fost semnalate duminica dupa-amiaza la Politie si Jandarmerie dupa ce câteva patrule stradale au descoperit ca in mai multe locatii din centrul municipiului de pe malurile Crisului Repede au fost lipite afise reprezentând steagul Ungariei suprapus peste harta Ardealului, simbolistica Ungariei Mari si insemne cu tenta sovina, iredentista si revizionista. Zeci de afise au fost postate pe avizierul din fata Prefecturii Bihor, pe peretii cladirilor de pe pietonala, ai Liceului Ady Endre si pe soclul Statuii Ostasului Român.

  Surse credibile care monitorizeaza astfel de actiuni au acreditat ideea ca in spatele acestei actiuni total deplasate se afla fundatia „Tinerii Maghiari ai Ardealului” (HVIM – Miscarea Tinerilor celor 64 de comitate – cate avea “Ungaria Marea” – Nota ACM), condusa de Barna Jozsef Nagy, unul dintre acolitii lui László Tökés.

  Image

  Românii, stapâni straini la Târgu-Mures

  „Pentru ca, daca in calitate de maghiar liber si cu coloana vertebrala il vei saluta in limba maghiara pe soferul de autobuz, pe taximetrist, pe vânzatorul de ziare sau poate pe vânzatorul din magazin, ti se va raspunde de cele mai multe ori in limba româna, si poate ca respectivul te mai si trimite, in gând, undeva… Vinovati sunt atât cel pe care ni l-a adus pe cap invazia comunista si globala, cât si cel care isi baga singur gâtul in jugul românesc si se ploconeste in fata stapânilor straini (adica români – n.r.) pentru o existenta slugarnica… Cum este posibil, maghiarule, ca azi sa aplauzi pâna si faptul ca invadatorii sunt dispusi, dupa ani de zile, sa puna pe zidul Palatului Culturii, construit de cosangvinii tai, o placuta cu denumirea lui straveche, in limba maghiara?… Atunci de ce te simti tensionat când soferul de autobuz, taximetristul, vânzatorul sau functionarul face scârbit o grimasa daca i te adresezi in limba maghiara?” (Articolul “Maghiarimea, transformata in sluga”). “Cel mai scump este gazul, pe care il avem aici, sub noi. Gaz pe care românii imbuibati il exploateaza din pamântul stramosilor nostri si ni-l vând noua la pret piperat. Noi traim in saracie, in timp ce ei se imbogatesc cu neobrazare. De parca ei ar fi inventat gazul.” (Articolul “La mâna românului Cel de Sus”)

  Sorin Simion, Sorin Sotoc / 26.02.2008 / Gardianul

  FALSUL REFERENDUM ilegal al kosovarilor maghiari, desfiintat stiintific

  Versiunea PDF a studiului mai jos

  Image

  Dupa trei zile de cercetari la fata locului, presedintele Romaniei Traian Basescu a plecat azi dimineata din zona unde se doreste, de catre unii unguri, reinfiintarea Regiunii Autonome Maghiare staliniste cu numele preschimbat “istoriceste” de “Tinutul Secuiesc”. Presedintele Basescu le-a explicat agitatorilor anti-Romania ca nu vor obtine o autonomie mai mare ca la Calarasi, de exemplu. Cu toate acestea, in sprijinul revendicarilor lor, extremistii maghiari, condusi de Szasz Jeno, primarul din Odorheiu Secuiesc si sef al contestatului Partid Civic Maghiar, au prezentat presedintelui inclusiv rezultatele unui referendum ilegal si fals condus in judetele Harghita, Covasna si Mures. Civic Media va prezinta lucrarea CENTRULUI EUROPEAN DE STUDII COVASNA – HARGHITA, realizata de dr. Ioan Lăcătuşu si av. Ioan Solomon, intitulata UN FALS „REFERENDUM” PENTRU IMPUNEREA UNEI AUTONOMII ANACRONICE DEJA EXISTENTE, care prezinta in detaliu toate incalcarile legii de catre sustinatorii unei “solutii” Kosovo in Romania. De mentionat ca pentru “precedentul Kosovo” militeaza in egala masura UDMR si PCM, “ulii si promumbeii” comunitatii maghiare din Romania. Potrivit presedintelui, “a vorbi in cadru neconstitutional, a face solicitari neconstitutionale intr-un astfel de moment nu face decat sa arate ca cei care fac astfel de declaratii au orice dorinta, numai aceea de buna intelegere in Romania nu”. Gasiti lucrarea Centrului European de Studii Harghita-Covasna, in varianta integrala, in format PDF, la baza textului de mai jos.

  MARIUS OPREA executa ordinele UDMR si PCM * PARTIDUL CIVIC MAGHIAR la tribunal * Autonomia “Tinutului secuiesc” – radiografia unei intoxicari * Purificarea etnica in 2008

  Un „referendum” fals, anticonstituţional şi fără obiect

  „Referendumul” s-a desfăşurat pe o perioadă de peste 9 luni de zile, deoarece conducerea CNS nu a fost capabilă să strângă într-un timp mai scurt jumătate plus unu din semnăturile alegătorilor cu drept de vot din Covasna, Harghita şi sud-estul judeţului Mureş. După cum se observă, este prima situaţie din ţările democratice în care nu se ştie sigur când a început procesul consultativ şi când s-a terminat acesta.

  Prezenta lucrare îşi propune să demonstreze că acţiunea CNS nu corespunde niciunei teorii şi nici practicii ştiinţifice în materie, fiind în afara principiilor legale şi sociologice, aspecte susţinute de următoarele argumente:

  1. „Referendumul” este lovit de nulitate ca urmare a raportării la normele legislative din ţara noastră, respectiv Constituţia României şi Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în România;

  – Art. 148 din Constituţie prevede: „Limitele revizuirii Constituţiei”:

  (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului roman, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

  (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

  – Art. 3 din Legea referendumului (3/2000) prevede că: „problemele care, potrivit art. 148 din Constituţie, nu pot fi supuse revizuirii nu pot face obiectul referendumului”.

  2. Din punct de vedere sociologic, acţiunea nu poate să fie considerată nici măcar sondaj de opinie deoarece încalcă cele mai elementare norme acceptate în comunitatea specialiştilor în domeniu:

  – a lipsit un eşantion reprezentativ asupra căruia „studiul este aplicat”;

  – a fost utilizată doar „urna mobilă” pentru adunarea voturilor;

  – termenul de colectare a adeziunilor a fost prelungit de nenumărate ori doar pentru atingerea scopului propus, respectiv colectarea a jumătate plus unu de adeziuni din totalul populaţiei cu drept de vot din cele trei judeţe;

  – nu a fost asigurat secretul votului, ba mai mult, acesta a fost vădit influenţat de faptul că întrebarea este adresată direct, de un reprezentant al CNS, influenţarea subiectului fiind evidentă în acest caz;

  – activităţile s-au desfăşurat în absenţa u-nor persoane imparţiale („observatori”),

  – reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din ţară sau străinătate;

  – colectarea, centralizarea şi interpretarea rezultatelor a fost realizată doar de membri ai CNS, fapt ce şi-a pus amprenta radical asupra obiectivităţii rezultatului final al acestei acţiuni;

  – în procesul de colectare a adeziunilor a fost evitată chestionarea populaţiei româneşti pentru a evita obţinerea de rezultate negative. Mai mult, o mare parte a „buletinelor de vot” care nu susţineau cauza autonomiei au fost ignorate (nu au fost numărate).

  Punctul nostru de vedere este confirmat şi de poziţia publică a Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice şi a Institutului de Sociologie (ambele organizaţii activând sub egida Academiei Române), redat în continuare:

  Comunicat

  Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice şi Institutul de Sociologie, ambele instituţii subordonate Academiei Române atrag atenţia asupra următoarelor probleme înregistrate în procesul de colectare a adeziunilor pentru obţinerea autonomiei aşa zisului „Ţinut Secuiesc”:

  Din punct de vedere constituţional: – referendumul este o instituţie a statului, reglementată prin legi speciale şi printr-o deontologie riguroasă. Ca orice altă instituţie a statului, referendumul nu poate fi utilizat în afara voinţei statului, şi dincolo de căile specifice de acces la exerciţiul său. Oricine se foloseşte de instituţia referendumului în afara voinţei statului se face vinovat de lovituri aduse integrităţii statului însuşi;

  – un guvern care admite utilizarea unei instituţii a statului pe alte căi decât cele admise de Constituţie şi de legile ţării se face vinovat el însuşi de complicitate la un tip de operaţiune care loveşte în stat şi încalcă principalul contract al voinţei colective în stat: Constituţia.

  Din punct de vedere legal şi al credibilităţii datelor colectate (al strângerii „semnăturilor”) :

  – problema pusă de către CNS este ilegală, căci ideea de autonomie locală pe criteriu etnic este neconstituţională;

  – procedura declanşată de către CNS se situează în afara principiului juridic elementar, potrivit căruia o probă colectată în afara cadrului legal nu poate fi folosită formal, fiind lipsită de relevanţă şi eficienţă juridică;

  – pretenţia că referendumul este doar consultativ este absurdă. Dacă este referendum, e reglementat legal, dacă nu, este cel mult un sondaj de opinie. Însă nici condiţiile administrative, nici cele ştiinţifice în care s-a colectat informaţia nu prezintă siguranţă datorită presiunilor informale, de natură „morală”, exercitate asupra respondenţilor, printr-o campanie cvasipolitică şi prin media, centrată exclusiv pe necesitatea autonomizării regiunii. Este greu de spus dacă s-a înţeles şi cum s-a înţeles mesajul privind autonomia de către populaţie, mai ales în mediul rural.

  Din punct de vedere istoric, politic şi etnic:

  – acest „referendum” este fără obiect, din moment ce pretenţia de fond, anume că minoritatea maghiară nu s-ar bucura de drepturile prevăzute prin Actul de fundamentare, minoritatea maghiară se bucură în prezent de „deplină libertate naţională”, în sensul că „se poate instrui, administra şi judeca în limba sa proprie”, se bucură „de reprezentare în corpurile legiuitoare şi (se află) la guvernarea ţării”, având o pondere politică care adesea condiţionează echilibrul politic intern. Limitându-ne numai la problema administraţiei locale din zonă, sesizăm că aceasta este controlată în prezent aproape exclusiv de către reprezentanţi ai populaţiei majoritare maghiare, chiar şi acolo unde, prin lege, ar trebui să existe şi reprezentanţi ai populaţiei româneşti, care este, astfel, lipsită de dreptul de administrare prevăzut tocmai de Rezoluţia de la 1 Decembrie 1918;

  – în acelaşi timp, raportarea insistentă a iniţiatorilor „referendumului” la Declaraţia (Rezoluţia) de la Alba Iulia – Act care stă la baza Statului Român unitar modern – este în contradicţie cu afirmaţiile lor publice repetate că nu sunt dispuşi să recunoască tocmai principiul întemeietor al statului român, anume caracterul său naţional, unitar şi indivizibil;

  – tot în ceea ce priveşte obiectul „referendumului” – anume autonomia teritorială pentru populaţia maghiară, constatăm pedalarea excesivă pe teza identităţii dintre „minoritatea secuiască” şi „comunitatea naţională maghiară”, care este o inexactitate şi care pune, într-adevăr, în pericol, identitatea culturală a etniei secuilor;

  – autonomia teritorială pe criterii etnice ar însemna pentru populaţia română a regiunii, în locul unei îndreptăţite eliminări a surselor de discriminare la care este expusă, consacrarea legislativă a statutului aberant, resimţit în fapt, de minoritate naţională în propriul stat naţional, neglijată social, economic şi politic, mai ales, că aceasta n-a constituit „obiect de consultare” al „referendumului” în niciun fel.

  Din punct de vedere economic:

  – se promovează mitul Secuimii ca „mică Elveţie” care „trebuie lăsată să se pună în valoare”.

  Zona în cauză este una dintre cele mai sărace din ţară, caz în care autonomia ar fi de facto finanţată de celelalte regiuni. Mitul „emancipării economice” se bazează astfel pe o judecată de tip politic incorectă, în condiţiile în care iniţiatorii autonomiei pe criterii etnice sunt dezinteresaţi total de problemele sociale, economice care afectează România, în ansamblu. Concepţia economică a autonomiei etnice, atât cât a fost exprimată, este centrată pe potenţialul local „nepus în valoare”. Însă nu este clar de ce până acum acest potenţial nu a putut fi pus în valoare în condiţiile în care interesele maghiare sunt cât se poate de bine reprezentate la nivelul autorităţilor locale şi centrale.

  Din punct de vedere geopolitic:

  – noua filozofie a relaţiilor inter-naţionale, de după anii ’90, arată că, acolo unde nu există tensiuni deosebite între etnii etc., soluţia autonomiei regionale creează comunităţi conflictuale, prin accentuarea diferenţelor. Noile drepturi câştigate nu vor diminua revendicările faţă de centru, treptat putându-se ajunge la ameninţări severe la adresa statului, de regulă, în favoarea altor structuri statale (nou create sau de aiurea).

  Punctul de vedere al societăţii civile româneşti din cele două judeţe, a fost exprimat în Comunicatul Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, din 6 februarie 2007, semnat de preşedintele Forumului, av. Ioan Solomon.

  „În legătură cu aşa-zisul „referendum” pe care Uniunea Civică Maghiară şi Consiliul Naţional Secuiesc intenţionează să-l organizeze în perioada 10-18 februarie a.c., în localităţile din zona Sfântu Gheorghe, Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, consideră că „această acţiune este o încălcare flagrantă a Constituţiei, a legislaţiei româneşti şi europene, reprezentând o nouă incitare la separatism teritorial pe criteriu etnic şi o sursă de înveninare politicianistă a relaţiilor interetnice. (…) În calitate de cetăţeni români, direct afectaţi de aceste acţiuni anticonstituţionale, solicităm autorităţilor Statului Român, să exprime o poziţie publică, fermă şi tranşantă, de condamnare a acestor iniţiative separatiste care reprezintă o nouă sursă de deteriorare a relaţiilor interetnice din această zonă şi din întreaga ţară”.(Anexa nr.2 )

  Este important de observat că acţiunile şi demersurile segregaţioniste făţişe, printre care şi „referendumul” pentru autonomia „Ţinutului Secuiesc”, au început să apară după intrarea în vigoare a dispoziţiile art.1, pct. 52. din Legea nr. 278/2006, prin care au fost modificate prevederile articolului 1661 din Codul penal privind infracţiunea de “Acţiuni împotriva ordinii constituţionale”.

  Prin această modificare au fost dezincriminate toate faptele care pun în pericol ordinea constituţională, caracterul naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român, care nu sunt comise prin violenţă, fiind sancţionate doar acţiunile pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţă a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român.

  S-a ajuns astfel la situaţia în care, deşi Constituţia României impune în mod imperativ interzicerea – şi deci sancţionarea – prin lege a faptelor de defăimare a ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contra bunelor moravuri, să nu mai existe în legislaţia în vigoare dispoziţii legale care să asigure aplicarea şi respectarea acestor dispoziţii constituţionale clare şi imperative, nici sub aspect preventiv, nici punitiv.

  Prin această dezincriminare neconstituţională, statul român a fost lipsit efectiv de instrumentele şi pârghiile legale prin care să poată asigura – prin intermediul autorităţilor competente – respectarea valorilor fundamentale prevăzute de art.1 şi art.2 din Constituţia României, referitoare la caracterul naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român, fiind pus în situaţia de a nu se putea apăra legal faţă de asemenea fapte deosebit de periculoase, în pofida dispoziţiilor imperative ale art. 30 alin.(7) din Constituţia României.

  Acest fapt a fost demonstrat de realităţile actuale, în condiţiile escaladării acţiunilor concertate ale unor organizaţii separatiste care, deşi sunt în afara legii, nefiind înregistrate legal, fac propagandă pentru scoaterea unei părţi a teritoriului naţional de sub autoritatea statului român şi acţionează făţiş şi nestingherit pentru enclavizarea zonei Covasna, Harghita şi parţial Mureş şi Braşov, prin realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”,

  Deşi prin declaraţiile oficiale din data de 12.02.2007, atât Preşedintele României a atenţionat asupra neconstituţionalităţii acţiunii liderilor secui, declarând totodată ca referendumul este ilegal, fiind un act neconstituţional realizat pe teritoriul unui stat naţional, unitar, indivizibil şi suveran (Anexa nr.3), cât şi Primul Ministru, care a ţinut să precizeze caracterul neconstituţional al referendumului organizat in diferite localităţi din Transilvania, cu precizarea că „demersul CNS a căpătat forma unei provocări extrem de periculoase”, Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost nevoit să recunoască prin comunicatul oficial din aceeaşi zi că autorităţile abilitate ale statului nu pot acţiona pentru asigurarea respectării Constituţiei României întrucât nu există nici o baza legală pentru interzicerea desfăşurării unei consultări publice informale cum este cea organizată de Consiliul Naţional Secuiesc, întrucât nici un act normativ nu prevede interdicţii cu privire la organizarea unor astfel de consultări, indiferent care ar fi obiectul acestora. (Anexa nr.4) În legătură cu aceste aspecte vădite de neconstituţionalitate, Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, împreună cu celelalte organizaţii neguvernamentale, precum şi cu partidele politice româneşti din cele două judeţe au sesizat printr-un memoriu atât Avocatul poporului, cât şi Preşedinţia României, Guvernul şi Parlamentul României (Anexa nr. 5).

  UN FALS „REFERENDUM” PENTRU IMPUNEREA UNEI AUTONOMII ANACRONICE DEJA EXISTENTE Image

 17. Iuliana says:

  Vreau sa va mai spun ca si tatal meu cu familia lui (3 copii, frati) la parinti au fost deportati in perioada stalinista in copilarie. Bolsevicii le-au furat tot: casa, oi, pamant etc, i-au lasat in Baragan si au suferit de foame. Tata fiind cel mai mare dintre frati, a suferit cel mai mult. Si acum mai are cosmaruri de atunci. El si-a depus un dosar pentru a primi niste bani de la stat pentru ce a indurat in copilarie, dar guvernul PDL-UDMR-UNPR care a taiat tot i-a respins dosarul.

 18. Getodacul says:

  Incerc sa fiu scurt si sa-mi exprim sustinerea fata de Romania patria noastra si de romanii din zona de centru a tarii.
  Avem o tara in care s-a scurs de milenii sangele strabunilor nostri pentru a exista in spatiul lor in care am suntem dintotdeauna.
  S-a ciopartit din patrie in toate perioadele si s-au infruptat din Romania diferite lifte pasagere sau mai permanente.
  Nu trebuie confunfata demnitatea si fermitatea nationala cu intoleranta!
  Toleranta inseamna sa-i lasi pe cei din tara ta sa traiasca si sa se bucure de identitatea pe care si-o asuma si nu sa-ti impuna conditii cum sa vorbesti tu ca autoritate romaneasca in zona in care ei sunt tolerati sa traiasca si ce anume trebuie sa faci ca sa-i avantajezi numai pe ei acolo!
  Toleranta inseamna sa nu asupresti minoritatile nationale pe criteriu etnic si nu sa te lasi calcat in picioare de acestia si sa-ti lasi simbolurile nationale terfelite pentru ca nu le dai mana libera sa-ti sfasie tara din nou cum au mai facut-o si altadata!
  Toleranta inseamna sa nu ai atitudini represive cand acestia isi folosesc limba materna in diferite ocazii si nu sa fii exclus de a accesa un serviciu in Harghita pentru ca esti roman si nu cunosti limba maghiara!!! (Caz concret al verisoarei mele din orasul Balan jud Harghita care in cautare de serviciu fiind, a sunat la nr de tel din ziar si i s-a inchis telefonul fara explicatii si fara sa i se dea sansa probarii competentei pentru ca nu a vorbit ungureste in 2012).
  Comparatiile si exemplele pot continua mult, dar nu cred ca are sens, pentru ca stim fiecare esenta!
  Nu traim nici in trecut si nici in viitor! Traim in prezent, avand experientele trecutului si prin atitudinea din prezent creem viitorul! Este cumva altfel?
  Prin urmare – FELICITARI ROMANILOR DIN HARGHITA, COVASNA SI MURES CA AU FACUT ACEST APEL SI CA SUNA CLOPOTUL TREZIRII LA URECHILE PREAOCUPATILOR PARLAMENTARI SI A DESTUL DE INDIFERENTILOR CONATIONALI (sper sa ma insel in privinta conationalilor)!
  Va sunt alaturi si sper ca cei mai multi sa ni se alature in primul rand cu dorinta si sufletul de la care pornesc si restul!!!
  Romania nu se poate compara cu Elvetia sau Belgia sau oricare alta tara federalizata sau in care convietuiesc diferite grupuri etnice cu procente asemanatoare sau mult diferite. Acele tari nu au fost sub ocupatia ca si noi, nu li s-au deportat si genocizat populatiile si in primul rand s-au format ca state plurietnice, mai concret, au convenit sa se uneasca intre ei ca sa devina un stat mai mare. Cine i-a intrebat pe romanii majoritari din Ardeal, peste 52%, daca vor sa fie incorporati Ungariei in perioada Hortysta? Cum li s-au respectat identitatea nationala si limba si cultura si religia in perioada ocupatiei? Sau ce reprezentanti au avut in parlamentul de la Budapesta si ce libertati li s-au acordat ca si minoritate!? Nu mai are sens sa vorbesc de perioadele de dinainte de cea Hortysta la care avem inca atatia martori oculari si victime ale acelei vremi.
  Nu este permis de nimeni majoritar sa faca abuzuri si sa stearga identitatea unei comunitati minoritare! De asemenea minoritatile sa se bucure sa traiasca in Romania, dar nu sa aiba pretentii care prejudiciaza integritatea statului si a cetatenilor acestuia de orice etnie ar fi ei! In caz contrar, statul se vede obligat sa ia masuri stabilizatoare! Are oare sens sa mai dezvolt de amestecul politic al altui stat?
  Va salut cu drag si va sustin ca un frate ca va sunt! Daca nu va deranjeaza sunt originar din jud Bacau. Doamne ajuta si TRAIASCA ROMANIA CEA ADEVARATA SI TOTI ROMANII IN GRANITELE EI FIRESTI! Dumnezeu si pacea sa fie cu noi toti.

 19. Ion says:

  Eu atât pot să zic – actualii politicieni, pentru interesul personal, calcă în picioare truda şi jertfa tuturor românilor de la “vladică la opincă” din cele mai vechi timpuri şi până acum!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova