EXCLUSIV. Presedintele CNCD despre scandalul colindului “antisemit”: “Producatorul responsabil de transmisia de la Cluj este evreu: Adrian Rozenberg”. PLUS: Christian Mititelu, membru CNA: Amendarea TVR nu intruneste conditiile Legii

Tiberiu Groza - colindul asa zis antisemit - TVR Cluj Rozenberg

asztalos csaba cncdConsiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) analizeaza reclamatia facuta de Grupul pentru Dialog Social si organul lui de presa, revista “22”, fata de difuzarea de catre TVR 3, de Mos Nicolae, 6.12.2013, intr-o emisiune “verde”, a unui asa-zis colind “antisemit”, cu o vechime de cel putin 100 de ani, cules din satul transilvanean Barlea. Intr-o intalnire intamplatoare pe care am avut-o chiar azi, la CNSAS, cu presedintele CNCD, dl Csaba Asztalos (foto dreapta), acesta a afirmat din proprie initiativa, confirmand informatiile pe acest subiect, ca in cazul definirii responsabilitatilor persoanelor culpabile si a sanctionarii acestora, se afla intr-o dilema, pentru ca cel vinovat de transmisia “antisemita” este evreu: directorul si producatorul general al TVR Cluj Adrian Rozenberg (foto jos, cu Mos Craciun). Ca atare, adaug eu, daca CNCD l-ar condamna, potrivit Legii, pe principalul responsabil in aceasta cauza absurda, producatorul mozaic Adrian Rozenberg, insusi CNCD-ul ar putea fi acuzat de Federatia Comunitatilor Evreiesti si Ambasada Israelului de… “antisemitism”. Intr-adevar, o dilema demna de… Dilema lui Plesu, de altfel membru de vaza al GDS, ONG-eaua reclamagioaica. Si-atunci, probabil, tap ispasitor o sa fie gasit tot un roman, respectiv dl Tiberiu Groza (foto sus), de la Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, care a spus un mare adevar: “Nu exista colinde antisemite”!

Todoata, dl. Csaba Asztalos a mai afirmat si ca stie de interpretarea notei “holocaustologice” din colind cu trimitere la afumatoarea ardeleana, aflata in afara casei, pentru ca si el, nu-i asa, este din Ardeal.

In acelasi timp, atat TVR cat si organizatiile profesionale de media au ocazia sa conteste amenda-record (50.000 lei) data pe genunchi de Consiliul National al Audiovizualului, in sedinta de urgenta si fara intrunirea conditiilor stipulate de propriul Cod Etic, intrucat, potrivit seniorului presei romane Christian Mititelu – fost redactor BBC World Service si apoi director al Sectiei Romane a BBC, de-a lungul unei perioade de 36 de ani -, in prezent membru CNA, amenda in cauza nu se circumscrie Legii Audiovizualului!

Christian Mititelu CNA BBCSancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia “Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”, transmite Mediafax. Potrivit aceleiasi surse, in cadrul sedintei de ieri, membrul CNA Christian Mititelu (foto stanga) a fost de părere că în acest caz nu a fost încălcat articolul 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului. “Nu cred că se poate aplica articolul 3. Cred că este aplicat numai ca să putem da amendă”, a spus Christian Mititelu, citat si trimitere la sursa confirmate azi de onorabilul jurnalist, intr-o conversatie telefonica.

De altfel si numele emisiunii pentru care a fost acordata amenda ilegala este trecut gresit in decizia pripita a CNA: emisiunea TVR 3 / TVR Cluj se numeste “Alege verde!” si nu „Apasă pe verde!”. Se pare ca, in ciuda deciziilor aberante ale noilor cenzori ai gandirii si libertatii, multi romani aleg in continuare… verde.

In tot cazul, dupa parerea mea, CNCD nu poate aplica nici o sanctiune, la fel de grabit si fara judecata ca CNA, pana cand nu solicita un punct de vedere oficial din partea Institutului de Etnografie si Folclor al Academiei Romane, pentru a “decripta” si pentru neavenitii care isi permit sa dicteze romanilor atat din pozitii vremelnice de ignoranti cu girofar cat si din tot felul de ambasade straine care este interpretarea iadului in cultura populara romaneasca. Desi, oricum, multi dintre ei o vor afla si singuri, pe propria piele…

Documentare pe aceeasi tema:

Adrian Rozenberg TVR 3 Cluj - Scandalul colindului antisemit

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova