Tiberiu Groza, directorul Ansamblului Dor Transilvan, dezvaluie, in demisa sa publica: Adrian Rozenberg de la TVR Cluj a audiat si a aprobat selectia de colinde “antisemite”

Tiberiu Groza - colindul asa zis antisemit - TVR Cluj RozenbergAsa cum prevedem in articolele precedente pe acest subiect, Directorul reputatului Ansamblu “Dor Transilvan”, Tiberiu Groza, a devenit tap ispasitor in scandalul colindului “antisemit” si drept urmare si-a dat demisia, cu o demnitate impresionanta, pentru a nu afecta imaginea ansamblului folcloric pentru care si-a dedicat o buna parte din viata. “Imi sustin in continuare punctul de vedere privitor la faptul ca nu exista colinde antisemite”, afirma intemeiat artistul clujean. Felicitandu-l pentru atitudinea sa demna si crestineasca, redau aici Comunicatele sale in integralitatea lor, pentru ca, din pacate, nu au fost prezentate decat prin extrase in presa si astfel s-au pierdut multe detalii interesante, cum ar fi cel evidentiat in titlu, si anume ca producatorul TVR Cluj, Adrian Rozenberg, a avut si a ascultat colindele cu patru ore inainte de transmisie, aprobandu-le intrarea pe post. Ia sa vedem, acum ca romanul si-a dat demisia, va fi sanctionat si mozaicul nostru de catre CNCD, TVR si toate vocalele ambasade sarite cu bocancii pe colindele romanesti? Intreb si eu, nu dau cu parul!

ULTIMUL COMUNICAT DE PRESA

Ca urmare a escaladarii scandalului privitor la difuzarea pe postul TVR Cluj a colindului ansamblului folcloric Dor Transilvan, din dorinta sincera de a stinge cit mai repede si cit mai onorabil acest nefericit accident, ma simt obligat sa aduc noi lamuriri asupra conjucturilor in care el s-a produs.
In anul 2009 am realizat pentru ansamblul folcloric Dor Transilvan pe care il conduc un album cu colinde culese din localitatea Birlea, judetul Cluj.
Albumul de colinde contine 26 de colinde traditionale a caror vechime este mai mare de 100 de ani. Din nefericire, colinda interpretata de ansamblul Dor Transilvan pe postul de televiziune TVR Cluj si aflata pe acest album, contine versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerata de comunitatea evreiasca din Romania ca fiind o colinda antisemita. Imi sustin in continuare punctul de vedere privitor la faptul ca nu exista colinde antisemite. Colindatorii cind colinda nu instiga la discriminarea etniei evreiesti. Nici colindatorii si nici cei colindati nu isi asuma o atitudine ostila fata de evrei. Din acest motiv nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Las specialistilor etnologi ultimul cuvint in a interpreta corect daca exista colinde antisemite sau nu.
In calitate de Manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale am colaborat intotdeauna foarte bine cu reprezentantii comunitatilor etnice din judetul Cluj in scopul cunoasterii si punerii in valoare a culturii specifice fiecarei comunitati. Astfel realizam anual zeci de manifestari in care sunt promovate valorile culturale ale comunitatilor etnice din judetul Cluj. Pe perioada celor 9 ani de manageriat la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale am promovat atit cit am putut cultura evreiasca si pe reprezentantii sai cei mai de seama. Nu am avut niciodata manifestari ostile sau afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii evreiesti. Dimpotriva, am colaborat cu cei mai apreciati reprezentanti ai comunitatii.
In fiecare an suntem coorganizatori ai concertelor de muzica clezmer sustinute de formatia Mazel Tov din Cluj Napoca. In fiecare an, din cei 15 ani de cind organizez festivalul “Serbarile Transilvane”, ansamblul Mazel Tov este invitat si participant in festival. In semn de apreciere a activitatii lor, cu prilejul aniversarii a 10 ani de activitate, formatiei Mazel Tov i-am acordat trofeul festivalului “Serbarile Transilvane”. Cu Paneth Farcas, marele tenismen si antrenor al echipei nationale a Romaniei la tenis de masa, supravietuitor al lagarelor fasciste, am colaborat la realizarea si editarea cartii memorialistice a domniei sale inca dinainte de a deveni director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.
In anul 2010 am organizat un concert al renumitei formatii de muzica clezmer Kroke (Polonia) la Cluj Napoca. Pentru cei mai putin familiarizati cu formatiile de muzica clezmer precizez ca formatia Kroke este cea care a asigurat coloana sonora a filmului “Lista lui Schindler” al regizorului Steven Spielberg. Exemplele ar putea continua dar le gasiti pe site-ul institutiei noastre.

Asumindu-mi in totalitate responsabilitatea pentru selectia colindelor de pe albumul editat, precum si pentru neinspirata propunere de colind facuta la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din functia de manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
Pentru a nu lasa oprobiul public asupra ansamblului Dor Transilvan si a tinerilor nevinovati care-l compun am decis sa demisionez si din functia onorifica de Director artistic al ansamblului.
Astazi am prezentat presedintelui Consiliului Judetean Cluj, demisia mea din functie si tot astazi am anuntat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric Dor Transilvan. Doresc ca demisia mea sa dea satisfactie tuturor celor lezati de nefericitul incident.

Sunt convins ca cercetarile demarate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii vor duce la aflarea adevarului deplin in acest caz si sper ca odata aflat adevarul asupra celor intimplate, comunitatea evreiasca din Romania sa-si spulbere temerile de posibilele manifestari antisemite ale romanilor.

Multumesc presei clujene ca mi-a oferit posibilitatea sa-mi prezint explicatiile referitoare la cele intimplate. Ironia vietii face ca un crestin si un evreu sa raspunda pentru un incident considerat antisemit. Eu pentru ca am recomandat colindul iar el pentru ca l-a difuzat!

Doresc ca sarbatorile de Craciun sa gaseasca pe toti romanii, de orice etnie ar fi, in iertare si comuniune, in concordanta cu spiritul acestei mari sarbatori.

Tiberiu Groza

Cluj Napoca, 13.12.2013

Comunicatul anterior:

COMUNICAT DE PRESA

Constatind cu mare regret inflamarea mass mediei si a reprezentantilor comunitatii evreiesti din Romania privitor la transmiterea pe postul TVR3 a colindului interpretat de ansamblul folcloric Dor Transilvan, considerat a fi un colind antisemit, ma simt obligat sa transmit prezentul comunicat pentru intelegerea corecta si completa a gafei produse cu aceasta ocazie.
Vineri, 6 Decembrie, am fost solicitat de TVR Cluj sa particip la o emisiune de lansare a noului program al TVR3. Mi s-a solicitat sa aduc si colindatori care sa cinte doua colinde. In ziua realizarii emisiunii, am trimis realizatorilor CD-ul, cu propunerea celor doua colinde. Cele doua colinde poarta titlurile “Ingerul Domnului” si “Aseara, pe inserate”.
Colindele au fost alese dintre cele 26 de colinde existente pe CD, pe criteriul de a nu fi prea lungi si nici prea cunoscute, pentru ca ansamblul sa nu apara pe posturile de televiziune cu aceleasi colinde, an de an.
Desi le-am ascultat de multe ori, nu am realizat ca ele pot sa ofenseze o comunitate pentru care am tot respectul. Cu patru ore inaintea emisiunii, am trimis, la cererea realizatorilor TVR, CD-ul si propunerea cu colindele. Se pare ca nici realizatorii emisiunii nu au descoperit nimic nepotrivit si au acceptat colindele propuse.
Nici dupa incheierea emisiunii, nimeni dintre cei prezenti nu a realizat ca s-ar fi produs o gafa. Si asta nu pentru ca am fi obisnuiti cu mesajele antisemite, ci pentru ca nimeni nu a considerat vre-odata ca aceste colinde si colindatul ar putea contine ceva rau sau periculos. Cred ca e limpede pentru oricine ca nici colindatorii, nici eu, nu ne-am dorit un asemenea incident si o asemenea mediatizare negativa. Cu atit mai putin echipa TVR3, care cunoaste foarte bine consecintele unei asemenea situatii.
In calitate de Manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale am colaborat intotdeauna foarte bine cu reprezentantii comunitatilor etnice din judetul Cluj, in scopul cunoasterii si punerii in valoare a culturii specifice fiecarei comunitati. Astfel realizam anual zeci de manifestari in care sunt promovate valorile culturale ale comunitatilor etnice din judetul Cluj.
In calitate de director artistic al ansamblului Dor Transilvan m-am straduit sa le ofer membrilor ansamblului o educatie aleasa. De 20 de ani de cind ansamblul este infiintat el reprezinta cu cinste cultura populara, judetul si tara, in festivalurile internationale la care participa. La aceste festivaluri, membrii ansamblului au invatat sa respecte cultura altor popoare pentru a fi la rindul lor respectati. Cu ocazia acestor festivaluri am vizitat de doua ori muzeele de la Aushwitz si Birkenau pentru a cunoaste atrocitatile suferite de poporul evreu. Eu le-am vizitat de trei ori.
Sigur, poporul evreu – care a suferit cumplitele atrocitati pe care nici astazi nu-mi pot explica cum au fost posibile – are o mare atentie si sensibilitate pentru orice lucru care poate constitui o primejdie. Durerea si spaima s-au intiparit adinc in constiinta oamenilor si este absolut de inteles. Tocmai de aceea inteleg reactia comunitatii si regret nespus ca s-a intimplat aceasta gafa.
Din analiza activitatii derulate de-a lungul anilor de catre TVR Cluj, ansamblul Dor Transilvan si subsemnatul se poate constata cu usurinta ca nu a fost nimic intentionat, ci este vorba despre o greseala iar faptul ca la pupitrul de coordonare a emisiune se afla in acel moment un urmas al unui supravietuitor al Holocaustului, exclude orice suspiciune de intentie.
In numele membrilor ansamblului Dor Transilvan si al meu, in calitate de manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj cer public scuze comunitatii evreiesti din Romania si celor care s-au simtit ofensati de versurile colindului.

Manager C.J.C.P.C.T. Cluj
Tiberiu Groza

12 Decembrie 2013

Via Pagina de Facebook Tiberiu Groza

Desigur, este evident ca CD-ul Ansamblului “Dor Transilvan”, prin faptul ca are atatea colinde vechi, constituie un cadou perfect de Craciun. Dumnezeu sa-i rasplateasca lui Tiberiu Groza pentru modul cum a intors si celalalt obraz in fata loviturilor ticaloase de bocanc!

Documentare:

EXCLUSIV. Presedintele CNCD despre scandalul colindului “antisemit”: “Producatorul responsabil de transmisia de la Cluj este evreu: Adrian Rozenberg”. PLUS: Christian Mititelu, membru CNA: Amendarea TVR nu intruneste conditiile Legii

Scandalul colindului “antisemit” a fost generat de… Adrian Rozenberg, producator si director adjunct la TVR Cluj

Ambasada SUA, jignire si ignoranta crasa asupra culturii si traditiilor romanesti in cazul colindei “antisemite”. O atitudine “diplomatica” rusinoasa: romanii crestini – “ciuma”, maghiarii antisemiti – “muma”. UPDATE: Romanii dau replica

Am ajuns la vorba Parintelui Justin. “Jidovii ratacitori” prin fundul curtii GDS ataca patrimoniul cultural universal al UNESCO. Colindele sunt la fel de “antisemite” ca si Sfanta Scriptura. Felicitari Centrului de Promovare a Culturii Tradiționale Cluj! VIDEO

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

16 Responses to “Tiberiu Groza, directorul Ansamblului Dor Transilvan, dezvaluie, in demisa sa publica: Adrian Rozenberg de la TVR Cluj a audiat si a aprobat selectia de colinde “antisemite””

 1. ilie says:

  Care jidovi ? Care nu sunt ? Pai latraii astia de azi SUNT URMASII mozaicarilor vopsiti la 860 EN in urma esecului ECUMENIC al Sf Chiril si mahomedanilor ( deveniti din OTOMANI = AL OPTALEA OM niste parliti de de CURCANI = TURKEY vezi parabola Penes Curcanul ) niste ciori vopsite ( nici macar corbi ) prezentate drept CUCI armanesti …FUGA DE RASPUNDERE e pacatul PRIMORDIAL INSCRIS IN … BIBLIE Dumnezeu le zice :”Nu mancati…” , dupa care face inspectia de dimineata si constata… “Adame ce facusi ?” “Nu eu DOAMNE EVA ” ” EVO ce facusi ?” ” Nu eu DOAMNE sarpele -i de vina !” ” Bai sarpe ce facusi ?” ” Eu nimic , sa fiu al RACULUI TU LE zisesi sa nu manance eu le zisei sa guste sa fiu al RACULUI de facui altceva !” FUGA de raspundere o gasim si in NOUL TESTAMENT … Nu militarii lui Ana si Caiafa L -au arestat , batut si batjocorit pe Isus si l -au ajutat pe finantistul IUDA sa se spanzure Nu Ana si Caiafa L -au condamnat la moarte in luna TAPULUI ISPASITOR si l-au fortat pe PONTIFEX MAXIMUS local PILAT din PONT sa -L execute de ANUL NOU roman ( ca Pilat a invocat cate in luna si in cer ca nu poate face ce zic ei , e o problema , O NIMICA TOATA e lipsa TIJEI 3 de pe esafodul ritualic roman complectata de copii destepti “facem rost O CARA.PE GOLGOTA din ADAPATOAREA / SCALDATOAREA (aia cu ingerul si ologii si adio scaldatoare ..) facuta de Solomon din cedrii Libanului “..) NU EI L-au omorat ci romanii , precum spune CAINELE asta turbat Saul / Pavel : “Eu l-am omorat pe STEFAN ? VOI !!! Eu am fost paznic la hainele lui si ale voastre .Apostolii , ingerii, profetii i-am executat SI I AM pus pe pereti ,pai ce , toti erau apostoli sau profeti ? Am verificat si i – am executat , mai greu a fost cu ANDREI ca striga zece , zece…asa ca am ordonat ROMEI sa -l execute pe cifra lui , ca pasarea pe limba ei piere ( ANDREI pescarul “per pedes apostulorum ” = avea “rau de mare ” poate de la IOAN si de la IORDAN )” Am inteles ca AMBUSCADA SUA imi INTERZICE convorbirile cu vecinii !!! Pericol de explozie antisamantza discutia dintre vecini : “JIDOAVE , eu am pus OALA SPARTA in fund in ULUCA ta dar nici nu visam ca -mi dai o starpitura (SOACRA din JIDOSTITA si socrul din JIDOVENI )… SA TRAITI CA PIATRA CARE DADU VIATA LU ‘ STEFAN LA ORDINUL lupului cu blana de oaie Saul / Pavel ….Ma amuza cultura lor , daca mai spun ca sunt si dottore in nu stiu ce … e bine , dar , DACA TE IEI DE AI MEI NU STIU CUM SCOTI CAMASA … I-O Ilie sunt al lutusului , al pamantului rimat de rimatori A fost unul Cyrus din Cyria / Cyrenaica / Syria si a profitat ca niste plugari “infometati “de atata post , stiind ca la inmormantare dau cu mancare si cu bautura …le -a intins o capcana si i -a facut oale si ulcele,dar a uitat de mamica TAMIRIS care l-a prins si i -a zis :”Sange ai vrut ? Treci in burduful cu sange , sa -l strang sa-l dau de – a dura si sa -ti privesc teasta pe tava ” “Minciuna dupa minciuna ” acesta este ADEVARATUL SLOGAN ! Cum au disparut MEZII cu MARE INTERNUM CU TOT ca a ramas doar mEGEEA ,CUM DACUL SORB nascut in Naissul MOESIEI poate dansa zorba grecul …Cum poate sa fie BIZANT (cetate megariana distrusa de CONSTANTIN CEL MARE ) denumirea IMPERIULUI cand nici cetate nu mai era ,ci era CONSTANTINOPOL iar CONSTANTIN isi numea imperiul RUMANIA / RIMANIA iar selgiucizii dupa recucerirea teritoriilor de la urmasii merovirgienilor ( vedeti ca merovirgienii au copiat impartirea teritoriilor dupa impartirea BERLINULUI ) denumeau SULTANATUL DE RUM / RUMELIA .Despre greci ce sa vorbim , poate vorbim de CALENDELE GRECESTI din CALENDARUL ETRUSC Roma la infiintare a fost ETRUSCA deoarece : ALFABET , CIFRE ,CALENDAR , ORGANIZARE STATALA , SIMBOL LUPOAICA CU GEMELARII ..toate sunt etrusce.dar , dupa sute de ani DISPAR sute de ani DE ETRUSCA si apare latrina (sau cum ziceti voi …) Sf. Constantin Cel Mare scria SI CU LITERE BRIGIENE / FRIGIENE SI cu litere latrine ( vezi Decameronul ) .IBERIA = Georgia se intindea spre vest pana in PENINSULA IBERICA iar spre est vedem Punjabul ( BIHAR / BIHAREA din AFGANISTAN ,PAKISTAN ,INDIA ) acum , e IVIRIA .Iar deasupra IBERIEI era HYPERIBERIA … Cum a disparut PROVINCIA HOMERIZILOR iar fragmente din istoria lor sunt prezentate drept scrierile lui HOMER ? Poate ne explica Deputatul Aurel Vainer de ce Moise , IISUS ,APOSTOLII ,Homerizii ,si pana dincolo de cetatea UNG si pe vremea lui ATTILA vorbeau asuana / eseniana si purtau haine albe de in , cum e cu anul 860 EN si Chiril , Cat de traditionala e mancarea de curcan , cati curcani a mancat MOISE , ISUS , APOSTOLII et c. ca pe vremea aia nu se efectuau importuri din america .Nu am nimic cu curcanii vostrii , lasati -ma cu RIMATORII nostrii deveniti porci sa -i pregatim cum e obiceiul. “Romanii nu au avut treaba cu Isus” HIH …Sa stii ca “Oastea intru HRISTOS ” era formata doar din militari si astia propovaduiau cuvantul centurionului LONGINUS , al celor doi subordonati executati o data cu el , cuvantul Sf. ANDREI stabilit la DYONISOPOLIS / BALCIC si executat la PATRAS din ordinul lupului cu blana de oaie Fuga de raspundere e baza completata cu minciuna

 2. Cristina P. says:

  Dl Groza nu are de ce sa demisioneze. Demisia dumisale inseamna ca recunoaste ca ceva nu e in regula. Si nu este. Pute de la o posta totul a facatura de minte bolnava, sa imi fie cu iertare.

 3. ilie says:

  VR ai grija cine E in jurul tau !

 4. gaf says:

  rau a facut ca le-a facut pe plac acestor indivizi…

 5. Unu' says:

  @Cristina P.: ai facut cel mai destept comentariu pe care l-am citit la subiect, pana acum. (editat)

  Oricum, voi cauta sa cumpar CD-ul ansamblului Dor Transivan si il voi promova si altora. Dumnezeu bunul sa ne pazeasca de jidani si de slugile lor spurcate!

 6. VR says:

  Multumesc, Iliuta! Ma bazez si pe voi! 🙂

 7. VR says:

  Un comentariu f. interesant via Vlad Cubreacov: Această situație ne amintește de o organizație sovietică înființată de Iuri Andropov în 1983 și dirijată de KGB, intitulată Comitetul Antisionist al Opiniei Publice Sovietice, comitet compus aproape în exclusivitate din etnici evrei, considerați și numiți ”evrei utili” (”полезный еврей” în rusă, după conceptul din Rusia țaristă și cel de ”wertvolle Juden” din Prusia, preluat de fasciști în timpul celui de Al Doilea Război Mondial). Adrian Rozemberg, cu voie sau fără voie, compare în postura de ”evreu util”. Întrebarea este: util pentru cine și împotriva cui? Judecând după faptul că până acum Adrian Rozemberg a evitat orice fel de explicații sau comentarii, tragem concluzia provizorie că la mijloc este un soi de ”utilitate” aniromânească. Iar antiromânismul este la fel de grav ca și antisemitismul. Cel puțin așa ar trebui să fie.

 8. tomasito says:

  Mai corect spus, fragmentul din colindul respectiv e eventual antievreiesc, intrucat semiti sunt si arabii, iar cu privire la acestia nu specifica nimic colindul.
  Caracterul antievreiesc insa subzista, fara putinta de tagada. Cum altfel pot fi calificate urmatoarele versuri:
  ” Numai jidovii-l îngână. / Jidov, neam afurisit) / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la cotlan, la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară (= fum) în drum” ?
  Ok, eventual se poate accepta faptul ca “neam afurisit” inseamna arhaic, rupt de comunitate, si ca nu e un lucru (foarte) negativ. Dar celelalte versuri ?! Pentru ca oricum am lua-o, versurile respective transmit ideea potrivit careia neamul evreiesc ar trebui sa arda in foc (lucru transpus in practica intr-o anumita masura, la un anumit moment dat in istorie), sau intr-o interpretare mai benigna, ar trebui tinuti lângă afumătoare, în curte, sau chiar afara în drum, adica marginalizati (lucru deasemenea transpus in practica).
  Consider ca a gresit in primul rand cel care a trimis materialul la redactie. A gresit si redactorul care a ascultat, sau cel putin trebuia sa asculte CD-ul, indiferent de etnia sau religia lui.
  Zice Tiberiu Groza ca nu exista colinde antisemite, insa in acelasi timp recunoaste ca “s-a comis o gafa” si ca propunera a fost “neinspirata”, adica simte si el ca acel continut e cel putin nepotrivit.

 9. Dan Ilcus says:

  subscriu

 10. A says:

  E o simpla diversiune ca sa se mai auda de evrei si legionari pentru ca daca nu ar fi diversiunile astea cu siguranta tinerii de 15-30 de ani habarn nu ar fi avut ce sunt evreii, legionarii si asa mai departe.

 11. Darius says:

  RESPECT DOMNUL TIBERIU #omDeNota10

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova