Archive for June 2nd, 2011

Premiul Mile Carpenisan pentru curaj si excelenta in jurnalism. Cristi Botez si Victor Roncea la Nasul Radu Moraru de Ziua Presei. VIDEO 10 TV


Premiul Mile Carpenisan. Cristi Botez si Victor… de ZiaristiOnlineTV
O amintire frumoasa din urma cu exact o luna. Premiul Mile Carpenisan pentru curaj si excelenta in jurnalism, in valoare de 1000 de euro, a fost oferit acesta de Civic Media, cu sprijinul principal al portalului Vrajitorul.eu, reporterului de razboi Cristi Botez si lui Florin Budea, jurnalistul oradean haituit si azi de Laszlo Tokes. Radu Moraru a tinut sa fixeze momentul in timp, in amintirea lui Mile Carpenisan. Dumnezeu sa-i rasplateasca pe cei care nu-l uita pe incercatul ziarist de front si sa-l odihneasca in pace pe bunul nostru prieten Mile Carpenisan!
Hristos s-a Inaltat!



Vezi si: Premiul Mile Carpenisan pentru Cristian Botez si Florin Budea. Multumiri speciale: Vrajitorul.eu si Nasul Radu Moraru. VIDEO
Foto: Cristina Nichitus Roncea

Lansare la Chisinau: Fereste-ma, Doamne, de prieteni! Aula Magnifica, ULIM, ora 15. Larry Watts: Unitatea sovinismului antiromanesc pe axa Moscova – Budapesta. VIDEO: Mostenirea Clandestina – Documentar de Monica Ghiurco


Mostenirea clandestina (I) – Documentar TVR de ZiaristiOnlineTV

Istoricul american Larry Watts isi lanseaza astazi, la Chisinau, cartea sa despre istoria secreta a Romaniei, Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania. Lansarea lucrarii aparuta la Editura Rao este organizata la Chisinau imediat dupa dupa cea de la Bucuresti, care a beneficiat de prezente remarcabile, cum ar fi seful Serviciului Roman de Informatii, ambasador George Maior. In cea de-a doua capitala romaneasca, Chisinau, prezentarea cartii are loc chiar de Ziua Eroilor, la ora 15.00, in Aula Magnifica a Universitatii Libere Internationale din Moldova (ULIM), intr-o conferinta publica la care participa lumea academica din Basarabia, cadre de specialitate, studenti, presa romanesca si nu numai. Maine, 3 iunie, urmeaza o noua lansare, la Muzeul Unirii din Iasi, Str. Alexandru Lapusneanu nr 16, la ora 16.oo, organizata de Editura Rao si Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana.

In preambulul evenimentului de azi de la Chisinau, am publicat ieri prima parte a capitolului 4 din cartea expertului american Larry Watts, dedicat programului de deznationalizare a romanilor din Transilvania si Basarabia executat in comun de unguri si rusi, sub Horthy si Stalin. Continuam azi cu partea a doua, subcapitolul Purificare etnică mascată în Nordul Transilvaniei, 1940-1944, insotit de notele de rigoare. Concluzia istoricului american este de o tulburatoare actualitate: “Alături de interesul comun ruso-maghiar în reanexarea teritoriilor româneşti şi în modificarea componenţei etnice prin realocarea populaţiei, asimilare forţată şi execuţii în masă, şovinismul antiromânesc pare să fi fost un element de unitate şi nu de controverse ideologice între cele două state.”

III

Stalin instrumentalizează Transilvania

(…)

Purificare etnică mascată în Nordul Transilvaniei, 1940-1944

Integral la Ziaristi Online

Romania este obligata sa treaca la masuri diplomatice de retorsiune la adresa Ungariei. Oficialii unguri au sfidat cererea MAE roman si au participat la deschiderea reprezentantei “Tinutului Secuiesc”

„Isterie naţionalistă” şi „scandal politic”. Aşa a caracterizat  vicepreşedintele Parlamentului European, ­Lazslo Tökes, reacţiile din România cu privire la înfiinţarea “reprezentanţei” “Tinutului Secuiesc”, potrivit reporterului Adevarul Ovidiu Nahoi. “Naţionalismul postcomunist a intrat din nou în acţiune”, a declarat Tökes la Bruxelles, citat de Nahoi.  “Sunt atacuri împotriva celor două partide din PPE şi la adresa preşedintelui Băsescu”, a mai spus europarlamentarul, aflat, pe semne, intr-o criza de dementa politica. Pentru ca, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa de la Cotroceni, presedintele Romaniei, Traian Basescu, intrebat ce parere are despre infiintarea reprezentantei “Tinutului Secuiesc” declara:  “Am o părere proastă. (…) Este un element de desconsiderare şi a Constituţiei şi a românilor. Nu avem această unitate administrativă“.

Cu alte cuvinte, daca ar fi sa urmam logica pastorului antiroman, Traian Basescu se afla in plina “isterie nationalista”, ca exponet al “nationalismului postcomunist” si, pe deasupra, ataca si PPE-ul si chiar si propria sa persoana. Agentul Tokes sfideaza pana si faptul ca insusi liderul PPE, Joseph Daul, s-a delimitat de aceasta neobrazare a extremistilor maghiari, mai ales dupa ce a constatat ca Invitaţia la “eveniment” avea trecuta în partea de jos – in fals – sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE.

Parlamentul European ca Parlamentul European; ce se petrece pe coridoarele lui nu ne implica direct, ca stat. Dar ce te faci insa cu relatiile bilaterale dintre Romania si Ungaria? Pentru ca ministrul de Externe al Romaniei Teodor Baconschi si-a exprimat cu putin inainte de sindorofia de la Bruxelles, in fata prietenului sau Oskar Fuzes, ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti (si poate chiar si a sotiei sale), doleanta ca, “în spiritul relaţiei de parteneriat strategic dintre cele două ţări, se aşteaptă ca niciun oficial ungar să nu participe la evenimentul de lansare a aşa-zisei „Reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc””. Seful diplomatiei romane a facut aceasta comunciare oficiala a Romaniei prin chemarea ambasadorului Ungariei la sediul MAE, un gest cu valoare diplomatica de protest formal.

Mai mult, intr-un Comunicat oficial din data de 26.o5.2011, MAE preciza că “a întreprins demersuri în direcţia clarificării acestei situaţii încă de la momentul apariţiei primelor informaţii în acest sens şi va acţiona, potrivit competenţelor sale, pentru a se asigura că normele relevante sunt respectate”.

Ei, si cu toate competentele si tovarasia la catarama a ministrului de Externe cu emisarii micului popor vecin, iata ca, la inaugurarea “reprezentantei” “Tinutului Secuiesc”, gazduita chiar de catre tara “prietena”, in “Casa regiunilor ungare”, a participat insusi vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen, impreuna cu ambasadorul Ungariei în Belgia, Zoltan Hernyes (al doilea oficial, venit cu tot cu sotie, se pare), eurodeputatul Csaba Sogor (PPE/UDMR), preşedinţii Consiliilor Judeţene Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi, respectiv, Borboly Csaba si, evident, agentul Laszlo Tokes. Toate discursurile participanţilor au avut loc în maghiara, iar într-una din sălile alăturate celei în care s-a desfăşurat ceremonia din “Casa regiunilor ungare” la Bruxelles au fost expuse steme ale comunelor din ”Ţinutul Secuiesc”, mai informeaza Agerpres.

Reactia fireasca a Ministerului de Externe al Romaniei – “potrivit competentelor sale” – ar fi ca, in ciuda faptului ca Ungaria deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene (si profita din plin de aceasta), Romania sa intrerupa relatiile diplomatice cu Ungaria prin retragerea de la post a sefului misiunii de la Budapesta (ambasadorul a fost deja rechemat pentru a fi schimbat, cu diplomatul Victor Micula) si sa-i trimita, macar acum, ambasadorul acasa (cu tot cu sotie), pana le vine mintea ungurilor la cap.

In caz contrar inseamna ca diplomatia Romaniei a murit. Si poate ar fi mai simplu sa desfiintam Ministerul de Externe si sa mutam jacuzzi-urile diplomatiei “romane” direct in “Casa regiunilor ungare”. Sau in sediul Fundatiei Retelei Deschise Soros (Soros Open Network)?

Romania a depasit Rusia in topul celor mai mari investitori in economia Republicii Moldova. Conferinta la Bucuresti: Romanian Investments in the Republic of Moldova – Current Challenges and Future Perspectives

Anul trecut Romania a depasit Rusia in topul celor mai mari investitori in Republica Moldova, arata un studiu difuzat de Ministerul Economiei de la Chisinau. Astfel, soldul investitiilor straine directe provenite din Romania constituia la finele anului trecut circa 215 milioane de dolari, in timp ce investitiile rusesti au constituit mai putin de 210 milioane de dolari, noteaza editia locala a ziarului Adevarul, citata de InfoRusia.

Potrivit aceluiasi studiu, daca la finele anului 2007 investitorii din Romania detineau o cota de 3,7% din totalul investitiilor straine directe in Republica Moldova, la finele anului 2010 aceasta cota a ajuns la 7,6%. In consecinta Romania a urcat de pe locul 10 pe locul cinci in topul celor mai mari investitori in economia moldoveneasca. In aceeasi perioada cota Rusiei a coborat de la 10% la 7,4%.

Potrivit datelor Ministerul Economiei, stocul de investitii straine directe acumulat la 31 decembrie 2010 constituia circa 2837,5 milioane de dolari, ceea ce indica o crestere cu 7,1% fata de 2009.

Primul loc dupa volumul total al investitiilor directe, acumulate in Republica Moldova pe intreaga perioada de desfasurare a procesului investitional, il ocupa Olanda cu o cota de 19,1% din total. Locul doi il ocupa Ciprul, caruia ii revine 13,4% din totalul investitiilor. Pe locul trei se claseaza Italia cu indicatorul de 10,8%, pe locul patru Germania cu 8,1%, iar pe locul cinci Romania. Circa o treime din investitiile directe din Romania au fost efectuate in sistemul bancar.

Datele de mai sus vor fi discutate la conferinta care se desfasoara astazi la Hotel Intercontinental Bucuresti, Romanian Investments in the Republic of Moldova – Current Challenges and Future Perspectives. Forumul „Investiţiile româneşti în Republica Moldova – Provocări prezente şi perspective viitoare” este organizat de casele de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii din Bucuresti si Turcan Cazac, de la Chisinau, cu sprijinul FinMedia.

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova