O victorie a normalitatii: Curtea Constitutionala a respins Legea Maghiara de modificare a Legii Arhivelor. Noi semnaturi pe adresa presedintelui Traian Basescu via Roncea.Ro. Preoti ortodocsi si istoricii din Oradea transmit noi liste catre Cotroceni pentru Salvarea Arhivelor Nationale

Societatea civilă multumeşte Curţii Constituţionale a Romaniei pentru respingerea ca neconstitutional a proiectului de modificare spre distrugere a Arhivele Naţionale, transmite RGN Press in numele organizatiilor care au solicitat Presedintiei Romane si Curtii Salvarea Arhivelor Nationale de laba maghiara.

Astfel, conform comunicatului oficial al Curtii Constitutionale din data de 7 decembrie a.c., “În urma deliberărilor, Curtea s-a pronunţat după cum urmează:

I. Cu privire la prima obiecţie de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr.16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la art.61 alin.(2) din legea fundamentală.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului ministru.”

Drept urmare, Curtea a fost instiintata ca “din partea iniţiatorilor acţiunii de conştientizare a opiniei publice interne şi internaţionale asupra efectelor nocive a votului Camerei Deputaţilor asupra Legii de modificare a Legii Arhivelor Naţionale, dând gir propunerii deputatului UDMR Mártón Árpád Francisc de retrocedare în natură către creator a arhivelor confesionale şi punând astfel în pericol kilometri întregi de documente unicat de arhivă de o valoare inestimabilă, ţinem să mulţumim Curţii Constituţionale a României pentru faptul că a declarat, în unanimitate, drept  neconstituţională această lege, ceea ce este  – pentru toţi românii – un motiv în plus de încredere în această instituţie fundamentală  a statului român.

Astfel salvându-se arhivele de la o aventură periculoasă pe care le-o  sortise Camera Deputaţilor, s-a demonstrat, şi cu această ocazie, că o democraţie poate să funcţioneze când naţiunea ia atitudine şi că în ultimul moment se poate întoarce cu 180 de grade un derapaj periculos de la binele comun al societăţii, de la prevederile Constituţiei şi de la drumul spre progres şi consolidare al statului român”, se arata in scrisoarea de multumire a mai multor asociatii si personalitati care au condamnat votul dat de Camera Deputatilor, de distrugere paractic, a Arhivelor Nationale.

Totodata, pe adresa Roncea.Ro sosesc in continuare din tara liste de semnaturi care au fost deja transmise presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in completarea cererii nostre de a nu se promulga Legea Maghiara de modificare a Legii Arhivelor spre destramarea si instrainarea lor.

Din Cetatea Bihariei ne-au parvenit zeci de semnaturi stranse cu ocazia lansarii celui de-al doilea volum al unei carti-document: “Din durerile Bihorului – Pagini din lupta intelectualităţii române din Bihor pentru apărarea credinţei, şcolii şi fiinţei naţionale româneşti” (foto sus).

Preotii ortodocsi, istoricii si intelectualii oradeni prezenti la eveniment au semnat Apelul istoricilor Romaniei pentru Salvarea Arhivelor Nationale (vezi sutele de semnaturi depuse la Cotroceni aici). Public cele cateva liste mai jos, multumind in numele semnatarilor Curtii Constitutionale si in asteptarea unui raspuns similar din partea presedintelui Romaniei.

Doamne, ajuta!

Subsemnatul Noane Dumitru, functia consilier, Administratia Cetatii Oradea, subscriu la apelul Federatiei Arhivistilor din Romania si la APELUL ISTORICILOR ROMANIEI – NU dezmembrarii Arhivelor Nationale, NU destramarii Romaniei!

Cititi si Scrisoare Deschisa: Sindicatul Naţional al Arhivelor „Fiat Justitia” cere Presedintiei si Curtii Constitutionale apararea si salvarea Arhivelor Romaniei

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova