Dinescu si mitraliera

Originar din Slobozia (normal), Mircea Dinescu a facut armata la Securitate (normal) dupa care Academia de cadre PCR “Stefan Gheorghiu” (normal), a devenit membru PCR de la 19 ani (ca si Andrei Plesu, tot normal) si apoi, la Uniunea Scriitorilor, secretar UTC (normal, tot la fel ca Plesu) si… portar (iarasi normal). Spre sfarsitul vietii a ajuns sa fie premiat, si oficial, la Moscova (asta chiar e normal). Cariera lui a inceput sa iasa din banal cand soacra-sa, Ludmila Longhinovskaia, si socru-sau, Albert Kovaks (Va dati seama ce era in casa aia? Ca-n bancurile cu Radio Erevan: Ce credeti ca i-ar trebui lui Ceausescu – un tigan, un ungur si-o rusoaica sau un cocktail Molotov?) l-au impins de la spate sa mearga pe la case mari, de mana cu Andrei, Andrei Plesu, ca traducator de limbi straine. De-aici n-a mai fost nimic normal. Inghesuit cu toata loja de la Comana in Dacia neagra a lui Gogu, Gogu Radulescu, drumul i-a fost bine pavat in continuare, pana la adanci batraneti.

Anul 1989 l-a gasit foarte ocupat: interviuri aranjate in organul de presa al Partidului Comunist Francez (oficina KGB), bai de sezut si repetitii revolutionare intr-o tabara de recreatie din Crimeea, apoi un sfarsit de an destul de agitat. Agitatia nu l-a lasat pe Mircea Fatecalucrezi nici astazi, cand, desi imbatranit in rele, vrea sa fie lasat la vatra la fel ca mentorul si tovarasul sau, “el insusi un revolutionar”, Iliescu-KGB. Cocotat in copac, la CNSAS, se crede mai tare ca baba si mitraliera. Trage in tot ce misca: de la “berbecutii bisericii” si “poporul ca un cur” la scriitori anticomunisti si simpli jurnalisti (mai putin in Curlateanca-tatii). Fratele sau de satra, bulibasa “Tulceanul”, tinteste si mai sus: cu tunurile pe Eminescu. Cui bono? Mumei Rossía, conform directivelor NKVD, care si-au schimbat, in timp, doar initialele executorilor lor.

Citesc in publicatia fostilor mei colegi de la ziarul “Ziua”, ZIUAnews, ca slobozeanul ma considera “un tip imoral” poate “mai ticalos decat Securitatea” pentru ca as fi dezvaluit relatia intelectuala a tovarasului sau de drum, Andrei Plesu, cu o amanta, chiar de Craciun. Eronat! De asta s-au ocupat colegii lui de pe la gazetele gen Plai cu vaci si boi, cel mai probabil adapati ca si Dinescu si Plesu de la aceeasi pompa: a distinsului neticalos Dinu Patriciu. Sau poate din cei care musca “prin batista” de la mogulasul unde mai trage si Dinescu cate-o cantare lautareasca, la ceapa, in timp ce-i pregateste mielul: onorabilul Sorin Ovidiu Vinturi. Bravo lor, in tot cazul, saraci jurnalisti siliti sa-si piarda Ajunul Craciunului urmarind o imperechere de “minima moralia”. ”E o mârlănie la adresa lui Andrei. Îţi vine să iei mitraliera si sa-i mai raresti”, slobozeste in rafale levantine intelectual-banalul Dinescu. Oricum ar fi, da prost, tovarasi! Sa te lauzi de pe scena Ateneului in fata lui Michnik ca “ai pile la Dumnezeu” pentru ca ai scris o brosura chipurile “despre ingeri” si sa cauti talpa iadului chiar de Sfantul Craciun nu e prea cuser, vorba lui Tache, Tache Brucan. Ca sa citez si-un “os de ardelean”: “Suna ca dracu’!”.

In ce ma priveste, daca am dezvaluit ceva a fost nu despre budoarele Dilemei ci despre relatia de “menage a trois” a cuplului Andrei si Catrinel “Maria” Plesu cu o amanta ceva mai batraioara, cu incarcatoarele cam cazute, dar inca foarte buna la pat: eterna si fascinanta Securitate. Tot un fel de baba cu mitraliera, ca si Dinescu. Numai ca o babuta de-a noastra, olteanca, nu una ruso-unguroaica, ca babuska Longhinovskaia. Dar poetul “clant-clant”, zis si “portofele-portofele”, e, totusi, mai tare ca baba si mitraliera: pe langa ciuruitul mitralierei vrea sa-mi mai traga – cum a vazut ca au facut inaintasii sai in grade la executiile serioase, de la Jilava la Targoviste – si “un glonţ în cap”.  Parca fratiorul vitreg al bolsevicei de soacra-sa, unul de pe vremurile Pactului Hitler-Stalin, cand auzea de cultura ii venea sa puna mana pe pistol. Cum cu cultura a lasat-o cam moale, de cand nici moartea nu-i mai citeste ziarul, acum Dinescu plagiaza tovarasii nazisti cand aude de Adevar. Pistolul insa ii e cam ruginit. Si infundat rau de tot. Sa nu-i explodeze direct in fata!

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Dinescu si mitraliera”

 1. ZeV says:

  Domnule Victor Roncea
  Vă adresez rugămintea să enunțați trei nume (și prenume din cartea de identitate) de intelectuali români în viață, trăitori în spațiul mioritic, autori de opere remarcabile și care să reprezinte pentru domnia voastră adevărate repere morale și de caracter.
  Dacă veți spune că nu există, vă rog să-mi lăsați la o căsuță poștală Waltherul Dementului, ca să mă împușc în cap.
  😉

 2. Dorin Suciu says:

  Nu-mi dau seama dacă personajul e mai mult odios sau mai mult ridicol. De ce este odios nu mai trebuie explicat. Ridicolul provine de la inadecvare: de la ce a fost și este și de la ceea ce pretinde că este. Oricum, se știe că nimic nu ucide mai sigur decât ridicolul…
  Ați uitat insă un alt personaj care a facut armata la Securitate: Emil Boc; dar la el se poate explica prin statura lui impozantă.

 3. VR says:

  @ Curiosu’ ZeV
  Pat, Lesu si Pliiceanu evident! Dar in acest caz nu stiu unde mai incape Cacartarescu…

 4. Mircea Dinescu, acest aşa-zis „intelectual”, a devenit poet datorită oportunismului său din perioada comunistă, s-a autodeclarat „disident şi arestat la domiciliu”, cu toate că o ducea nu bine, ci foarte bine pe vremea aşa-zisei „disidenţe”. Respectivul desfăşoară activităţi antiromâneşti de mai mult timp, nu doar de 21 de ani, când a ieşit din anonimat prin interpretarea rolului „Mircea, fă-te că lucrezi!”, de la TVR 1, în data de 22 decembrie 1989. Dinescu a fost un lingău al lui Ceauşescu,un trădător de neam şi ţară, care juca la mai multe capete, fiind colaborator al mai multor servicii secrete, inclusiv al Securităţii din România. Pe aceasta a amăgit-o că joacă rol de „cârtiţă” infiltrată într-un serviciu de spionaj occidental, atunci când a stat cu bursă în Germania, dar şi când o codoșea pe propria nevastă pe lângă ataşatul militar al Olandei la Bucureşti. Ca răsplată, diplomatul i-a publicat, în ţara sa şi pe banii săi, o plachetă cu versurile lui Dinescu traduse în limba flamandă. Adevărul era că situaţia se prezenta exact invers, Mircea Dinescu fiind „cârtiţa” celorlalţi, strecurată în Securitate în scopul intoxicării prin dezinformare.
  Prima activitate, când a fost instalat de către liberali la C.N.S.A.S., a constat în distrugerea propriului dosar de colaborator (informator) al Securităţii. La fel a procedat şi cu dosarele unor politicieni români cu „bube în cap”. Astfel se explică şi îmbogăţirea rapidă a parvenitului ajuns mare latifundiar. Dinescu este devotat celor două mari puteri, Germania şi Rusia, al căror agent de influenţă este. Mai mult, este atât de pătruns de culturile celor două ţări, încât se identifică cu acestea până şi în costumaţia pe care o etalează în emisiunile sale de la postul de televiziune „Realitatea”, în care apare de multe ori în stare de ebrietate. Astfel, moşierul se arată pe micul ecran îmbrăcat într-o tunică prusacă şi cu şapcă tip HJ (Hitlerjugend) sau cu o rubaşcă de mujic rus.
  Mircea Dinescu a fost şi este, în continuare, implicat în acţiuni de distrugere, înlocuire şi distorsionare a informaţiilor din dosarele C.N.S.A.S.. Prin astfel de mistificări a reuşit să compromită, la comandă, diverse persoane, cazul cel mai cunoscut fiind cel al Monei Muscă, culmea, dar nu întâmplător… liberală! Acest caz poate fi dat ca exemplu clar că tocmai C.N.S.A.S. face poliţie politică, deşi rolul său este să deconspire fosta poliţie politică! Probabil că atunci când C.N.S.A.S. o să devină istorie, viitorii cercetători vor descoperi sute de oameni compromişi prin dosare mistificate de impostorul Mircea Dinescu. Acest individ este vinovat şi de moartea a doi mari scriitori români: Marin Preda şi Cezar Ivănescu.

 5. Un om says:

  Felicitari, domnule Victor Roncea!

 6. pavel says:

  Domnule Victor Roncea,

  Demersul dvs. este laudabil.

  Acest specimen insalubru, Dinescu, pcr-ist, securist, kgb-ist, ar fi trebuit sa fie deja, de ceva timp, in atentia Procuraturii si al SRI-ului, pentru toate ilegalitatie comise de-a lungul timpului si de-a lungul regimurilor Sa nu uitam ca netrebniciile acestui „golanas semianalfabet“ acopera game inimaginabil de largi: de la impostura intelectuala (fals cercetator stiintific, pe bani grei insa!), spalari de bani si operatiuni grave de tradare a Romaniei, pana la santaj si trafic de documente la CNSAS samd.

  Sa speram ca institutiile abilitate vor salubriza si CNSAS, pentru ca este inadmisibil ca de 12 ani Dinescu sa ocupe in mod ilegal o functie in Colegiu, postura din care a comis nenumarate ilegalitati, atacuri la comanda, falsuri, substituiri de documente samd. Toate supuse sanctiunilor penale.

 7. VR says:

  Multumesc domnule Pavel. Aveti dreptate. Dinescu a fost declarat incompatibil de ANI in doua randuri, daca nu ma insel, o data cu prezenta la televiziunea lui Vintu, in pofida Legii CNSAS, apoi cu firmele lui de rob slobozit ajuns imparat. Ca sa nu mai vorbim de incompatibilitatea din start, ca si Plesu, pentru ca ambii au fost membrii PCR. Aparat de PSD nimic nu s-a intamplat. Cand spunem PSD spunem Ion Iliescu, adica KGB.

 8. Iustina Bacosca says:

  Poeziile lui Cartarescu: tortura psihica. Nerecomandate sufletelor in cautare de sensibil si frumos. Gasca asta de la cultura trebuie redirectionata la agricultura: la culturile de cereale, pomi fructiferi, zarzavaturi etc.

 9. stefan says:

  @Iustina Bacosca

  Sa ne amintim si ca dl. Cartarescu a debutat “grandios” cu un plagiat.

  Consider ca asupra unui plagiator dovedit nu mai poate plana aura seriozitatii, in sensul ca nimeni si nimic nu ne mai poate garanta ca dl. Cartarescu nu lucreaza cu negri, ca si Dinescu (fapt stiut de multi din lumea literara), si ca nu foloseste plagiatul ca pe o asa-numita „forma de arta textualista“. Bun. Textualism, textualism, dar cu dreptul de autor cum ramane, dle Cartarescu? Ca e usor sa fii textualist cu opera lui Shakespeare in spate, nu?

  Cat despre Dinescu, libarca literaturii romane, nu manifest decat oroare. Este o unealta demonizata a Securitatii, a KGB-ului si a oricarui mafiot il plateste. Poet mediocru, caracter diabolic de asasin, pe scurt un jeg uman, un produs al comunismului-securistic marca Gogu Radulescu si Moscova!

  Rusine autoritatilor romane ca tolereaza un asemenea specimen corupt!

 10. ion says:

  Ascensiunea lui Dinescu a inceput odata cu recrutarea la Gradistea. Tompea a marturisit ca au fost racolati inca de la inrolare. O spune si Alex. Stefanescu, printre randuri, devoaland faptul ca tanarul portar Dinescu beneficia de sprijinul unor persoane foarte sus-puse. A urmat casatoria la ordin cu Masa Loghinovski, cetatean sovietic (mama sa, Elena Loghinosvki, cetatean sovietic si membru PCUS a primit cetatenia romana abia in anul 1993, cf. Monitorul Oficial).

  Cat despre dizidenta… Cam cati „dizidenti“ cu vila in Primaverii, langa Televiziune, pe Bitoliei, ati vazut pana acum? Sa fim seriosi. Dinescu a fost si a ramas omul Securitatii.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova