Raport Deschis catre Presedintele Romaniei si Directorul SRI: ICR inseamna, de fapt, Institutul Cultural Rus?

”Institutul Cultural Român este o instituţie de cultură aflată sub autoritatea preşedintelui României, care are ca misiune promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei” – Misiunea ICR

“Preşedintele României este preşedinte de onoare al Institutului.” – Legea de functionare a ICR

Raport Deschis

Catre: Presedintele Romaniei, dl Traian Basescu

Directorul Serviciului Roman de Informatii, dl George Maior

Re: O “institutie de interes national” impotriva interesului national si a directiilor enuntate de Presedintele Romaniei pentru apararea identitatii si a demnitatii romanilor din jurul granitelor

Agenti anti-Romania stipendiati de ICR

Programe antiromanesti perfectate prin intermediul ICR, respectiv ICR-Chisinau

Cheltuirea a 2.000.000 de euro pentru un bun al Rusiei – “Zemstva Guberniei Basarabia” si infiintarea unei filiale “moldovenesti” a Colegiului Noua Europa

Demolarea Clădirii Scolii confesionale ortodoxe romanesti din Jula, cu o vechime de 180 de ani, revendicata de comunitatea romaneasca pentru un muzeu al romanilor

Seminar ICR-Budapesta impotriva Romaniei si a adevarului istoric privind evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures

 

Domnule Presedinte al Romaniei si Presedinte de Onoare al Institutului Cultural Roman,

Domnule Director al Serviciului Roman de Informatii,

 

Va scriu in calitate de jurnalist preocupat de peste 20 de ani de problemele comunitatilor romanesti din jurul granitelor si de cetatean roman oripilat de bresele in securitatea nationala perfectate prin intermediul unei institutii publice “de interes national”, cum este Institutul Cultural Roman condus de dl Horia Roman Patapievici si al carui Presedinte de Onoare este chiar Presedintele Romaniei.

Am aflat recent ca si din taxele mele si ale membrilor familiei mele care au fost siliti sa paraseasca Romania rasariteana in urma invaziei trupelor sovietice de ocupatie, ICR a cadorisit cu burse de 7000 de dolari doi istorici din Republica Moldova care au votat in cadrul asa-numitei Comisii Şleahtiţchi – supranumita la Chisinau “Comisia Rusinii” – pentru eliminarea obiectului Istoria Romanilor (ca obiect separat) din instituţiile de învăţământ preuniversitar ale Republicii Moldova, conform Basarabeni.ro.

Numele celor doi sunt Igor Casu si Virgil Paslariuc si beneficiaza de bursa ICR ce poarta numele lui Alexandru Sturdza, pentru a-l onora (!) pe greco-romanul care a fost fiul primului guvernator al Guberniei Basarabia după raptul de la 1812, atasat al Ministerul de Interne al Imperiului Tarist timp de 22 de ani, sub conducerea ţărilor Alexandru I şi Nicolae I, si care a mai primit si titlul onorific de “consilier de taină” al ţarului.

Votul in “Comisia Rusinii” a fost de 11 “contra” la 9 “pentru”. Asadar, predarea Istoriei Romanilor in scolile din Republica Moldova a stat exact in votul celor doi bursieri ICR. Astfel, viitorul educatiei copiilor din stanga Prutului, investitia in zeci de mii de manuale de Istoria Romanilor pentru scolile din Basarabia a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni impreuna cu toate dezideratele enuntate de Dvs din 2004 pana azi, pentru pastrarea si apararea identititatii nationale a romanilor din jurul Romaniei, au fost aruncate la cos de… doi bursieri ai ICR.

Atat Ministrul Educatiei, Mihail Şleahtiţchi, cat si Igor Casu, bursier ICR si membru al “organelor decizionale” ale Fundatiei Soros – Moldova, s-au antepronuntat inca de la infiintarea “Comisiei Rusinii” si inainte de efectuarea “cercetarii” asupra eliminarii obiectului Istoria Romanilor. Astfel, intr-un editorial din ziarul “Adevarul”, din 20 decembrie 2011, Igor Casu afirma: “Când vom înţelege şi noi că nu există o istorie a românilor în afara istoriei Europei? O disciplină numită Istoria ar oferi prilejul să mai renunţăm şi la anumite clişee şi interpretări triumfaliste din istoria românilor pe care le-am preluat din manualele editate în România în anii 1990, care nu mai sunt în circulaţie în drepta Prutului, sau de la istorici servili regimului ceauşist de dinainte de 1989. Deci, pe când vom putea spune şi noi, românii basarabeni: Good bye, Ceauşescu?”. In opinia bursierului ICR, Istoria Romanilor echivaleaza cu Ceausescu si Istoria din manualele romanesti a anilor post-decembristi, intr-un sens peiorativ. Pe aceeasi directie, a propagandei antiromanesti, bursierul ICR Igor Casu isi permite sa afirme intr-un interviu pus la cale in Evenimentul Zilei, in preajma aniversarii Marii Uniri, ca „Nimeni nu mai vrea unirea cu România!”.

Dintre cei patru membri ai Comisiei ICR care a hotarat stipendierea celor doi istorici mancurtizati, Igor Casu si Virgil Paslariuc, au facut parte Mihail Neamtu si Petre Guran, directorul ICR – Chisinau.  Dl Petre Guran, fost bursier al Colegiului Noua Europa, este prieten apropiat al celor doi, dupa cum se poate vedea pe pagina de internet a Forumului Plural, ce se doreste a fi un embrion moldovenesc, in sensul sovietic, al Colegiului Noua Europa condus de rectorul Andrei Plesu. Dl Mihail Neamtu este si el un bursier al Colegiului Noua Europa, in calitate de “invitat al rectorului“, si bursa pe care le-a conferit-o celor doi istorici de la Chisinau pare sa fie in sensul afirmatiilor sale despre propriile lui beneficii de (fost) bursier si bugetar: „Aveam un grant al Academiei Române care îmi asigura un post căldicel, cu șofer, casă de la RA‑APPS. Mai aveam un post de director științific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin care puteam călători oricând la orice hotel de patru stele din Europa. Mi‑am depus demisia de la stat pentru că simțeam că stagnez, că nu mă dezvolt, că sunt închistat.” (Interviu Money.ro).

Tot bursier al Colegiului Noua Europa (“New Europe College – Новая Европа колледжа”) este si ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, finul altui bursier “NEC – NEK”, dl Teodor Anatol Baconschi, fostul ministru de Externe esuat lamentabil la mal prin cel mai slab mandat al diplomatiei romane de la Sergiu Celac incoace. Dl Lazurca s-a gandit sa ofere un adevarat exemplu de romanism devenind “fiu duhovnicesc” al unui cunoscut activist anti-roman in cadrul Patriarhiei Moscovei, Pavel Borsevschi, la biserica caruia s-a gandit sa duca si Corul Bisericii Stavrapoleos din Bucuresti, aflat la Chisinau in cadrul unui program al… ICR. Tot dl Lazurca s-a gandit sa fie si ghidul bisericesc al lui Mircea Geoana intr-un “pelerinaj” care a cuprins doar manastirile din Basarabia aflate sub obladuirea Moscovei. Si tot dl Lazurca este cel care “a uitat” sa-i invite si pe patriotii romani inchisi timp de 13 si 15 ani la Tiraspol, de Ziua Nationala a Romaniei, pentru prima oara de la eliberarea lor din temnitele rusesti.

La fel ca ministeriatul nasului sau, dl Lazurca a fost considerat, in precedentul sau post, drept cel mai jenant ambasador la Vatican din tot corpul diplomatic acreditat pe langa Sfantul Scaun, conform aprecierilor de la fata locului. Ca sa dam un singur exemplu, dl Lazurca a refuzat sa sustina in 2008 celebra expozitie internationala realizata in triplu parteneriat Romania-Moldova-Ucraina, “Cucuteni-Trypillia. O mare civilizaţie a Vechii Europe (5000 – 3000 î.Ch.)” , riscand eliminarea primelor doua din expozitia de la Vatican, respectiv a Romaniei, care reprezenta si Moldova, in favoarea unilaterala a Ucrainei. Dupa eforturi de diplomatie culturala incomensurabile si fara absolut nici un sprijin din partea Ambasadei Romaniei expozitia care definea autenticul “brand” romanesc, al vetrei civilizatiei europene, s-a desfasurat pana la urma dupa cum fusese prevazut dar sub patronajul… Ambasadei Ucrainei pe langa Sfantul Scaun!

Ca sa ne intoarcem la Chisinau, cei noua istorici basarabeni care au incercat sa salveze obiectul de studiu Istoria Romanilor sunt Ghe. Cojocaru, dr. în istorie, Directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept, Academia de Ştiinte a Moldovei; Dragnev D., membru-corespondent al AŞM, Institutului de Istorie, Stat şi Drept, AŞM; Eşanu A., academician, Institutului de Istorie, Stat şi Drept, AŞM; Gonţa Gh., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, Universitatea Pedagogică “I. Creangă”; Moşanu Al., dr. habilitat, membru de onoare al Academiei Române; Negrei I., istoric, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, AŞM; Negru Gh., dr. în istorie, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, AŞM; Parasca P., dr. habilitat, Facultatea de Istorie, ULIM; Varta I., dr. în istorie, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, AŞM. Acestia sunt membri ai Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova – Comisie infiintata de fostul sef interimar al republicii, Mihai Ghimpu – in frunte cu presedintele acesteia, dl Gheorghe Cojocaru, se afla in conducerea Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova si fac parte din Mişcarea Civică „Anul 1812” initiata de istorici basarabeni pentru comemorarea raptului rusesc din urma cu 200 de ani. Se lupta de 10 ani pentru apararea studiului Istoriei Romanilor. Nu sunt bursieri ICR.

Actiunea anti-romaneasca a celor doi bursieri ICR a starnit revolta altor colegi de breasla, mai ales ca si dl Igor Casu a facut parte din Comisia Ghimpu. Dr Veaceslav Stăvilă, la randul sau fost membru al Comisiei, se intreaba public daca nu cumva “Institutul Cultural Roman este finantat de Federatia Rusa?“. Ar fi fost mai bine, cred eu, pentru ca cel putin nu se cheltuiau banii vaduvelor si pensionarilor romani. Nici nu ar fi fost nevoie de schimbarea initialelor institutiei “de interes national”: ICR = Institutul Cultural Rus.

Dr. Mihai Tasca, secretar al Comisiei Ghimpu, apreciaza de-a dreptul ca ICR  este un adevarat vector al antiromanismul la Chisinau. Intr-un articol plin de mahnire aparut in “Adevarul”-Moldova, acesta rememoreaza cum directorul ICR – Chisinau, dl Petre Guran, la o conferinţa din 24 ianuarie 2011, ziua Micii Uniri, a vorbit celor prezenţi despre… Bizanţ. “Neobişnuit a fost discursul şefului ICR Chişinău şi la conferinţa din 27 martie 2011, când a povestit unei săli arhipline de unionişti care au venit să marcheze ziua Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă … despre istoria Franţei”, scrie dl Mihai Tasca.

Tot secretarul Comisiei Ghimpu aminteste ca una dintre ultimele acţiuni de promovare a românismului în Republica Moldova este decizia ICR de a deschide la Chişinău Institutul de Studii Avansate care sa poarte tot numele lui „Alexandru Sturdza” si care a fost cel mai bine caracterizat, chiar de catre al doilea bursier ICR, Virgil Paslariuc, in studiul cu titlul „Reţelele de influenţă în politicile imperiale ruseşti din Basarabia: Pavel Ciceagov şi Sturdzeştii”. “De parcă românii nu ar avea un Constantin Stere, Onisifor Ghibu, Ion Pelivan sau Pan Halippa?”, arata dr Mihai Tasca. Dar cineva trebuie sa continue “retelele de influenta ale politicii rusesti in Basarabia”…

Si aici se deschide si o discutie despre cum, la comemorarea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia Tarista, ICR, prin Horia Roman Patapievici, a hotarat sa faca cadou Noii Rusii, din banutul vaduvei, nici mai mult nici mai putin decat 2.000.000 de euro. Astfel, in baza unui contract deja parafat, ICR restaureaza din banii romanilor fostul sediu al “Zemstvei Guberniale Basarabene“. In schimbul celor doua milioane de euro, ICR are dreptul de a concesiona o parte din cladire pentru 25 de ani. Preşedintele ICR a menţionat că “această clădire este importantă şi pentru faptul că în timpul Rusiei ţariste a găzduit prima instituţie de tip liberal din Basarabia” (?!). O cladire care, dupa renovarea ei, poate fi revendicata cu toate temeiurile legale de Federatia Rusa! In cadrul Zemstvei – autoguvernarea locala a Imperiului Rus – a lucrat pentru Rusia chiar bunicul actualului director al ICR, Petre Guran. Iar aschia nu sare departe de trunchi. Asa poate se explica de ce Romania face cadou Rusiei 2.000.000 de euro, pe langa manualele de Istorie a Romanilor tiparite de DRP si care acum pot sa mearga la topit sau, cel mult, date scolilor din Basarabia in regim de samizdat.

Cheltuirea banului public roman pentru conservarea si restaurarea unei cladiri tariste care nu va intra in posesia statului roman ci va fi doar concesionata, timp de 25 de ani, si nu integral ci doar o parte, are loc in conditiile in care, de partea cealalta a Romaniei, la Jula, clădirea Scolii confesionale ortodoxe, cu o vechime de 180 de ani, in care romanii din Ungaria doreau sa-si faca un mic muzeu, a fost demolata pentru ca Romania nu a reusit sa o recupereze si nici nu a cumparat-o – desi costa infinit mai putin decat 2.000.000 de euro – iar prietena noastra Budapesta s-a gandit ca e mai bine sa rada istoria romanilor, fizic, ca si la Chisinau.

Cladirea Scolii ortodoxe din Jula a fost achizitionata de comunitatea romaneasca in 1879 dar data din anii 1830. Cladirea Zemstvei Imperiului Rus in “Gubernia” Basarabiei dateaza din 1882.

De notat ca, in aceeasi perioada, in loc ca ICR-Budapesta sa se ocupe de salvarea Scolii confesionale ortodoxe din Jula, a ales ca, tot pe banii nostri, sa invite un grup compact de instigatori ai macelului de la Targu Mures din martie ’90, fosti si actuali agenti si turnatori ai Securitatii si serviciilor speciale maghiare si sovietice, reunit la un seminar in care cei prezenti au conchis ca SRI a organizat atacul asupra maghiarilor ca sa-si justifice infiintarea iar Laszlo Tokes s-a exprimat asupra “tezei” “Egymásnak ítélve – Fekete március Marosvásárhelyen” respectiv „Condamnați să conviețuiască – Martie negru la Târgu-Mureș”!

In mod cu totul ciudat, in loc sa raspunda acuzelor istoricilor basarabeni chiar directorul ICR, Petre Guran, dl Igor Casu, bursierul nostru, se erijeaza in purtator de cuvant al ICR – Chisinau, si, fara sa vrea, ne da inca o veste “buna”: “Şi, în cele din urmă, aş vrea să fac nişte precizări în legătură cu atacul asupra ICR Chişinău şi mai ales asupra denumirii Institutului de Studii Avansate, care va purta numele lui Alexandru Sturdza. La mijloc este o neînţelegere în legătură cu scopul acestei instituţii şi anume că a fost concepută pe modelul altor instituţii similare din Europa şi, în particular, al Colegiului Noua Europă din Bucureşti, condus de Andrei Pleşu. Adică se vrea a fi un centru de excelenţă, care să întrunească bursieri din diferite ţări care să se documenteze şi să participe la cursuri susţinute de personalităţi notorii din America de Nord şi Europa.”.

Adica Romania arunca 2.000.000 de euro – pe timp de criza – si ce va mai urma dupa, pentru utilarea “Institutului de Studii Avansate” si remunerarea bursierilor “din diferite tari” pentru ca dl Andrei Plesu sa-si infiinteze o filiala “moldoveneasca” a Colegiului Noua Europa!

Aceasta este ceea ce merita romanii nostri din jurul Romaniei?!

Domnule Director al SRI, Serviciul Roman de Informatii nu apara drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor – garantate constituţional, precum şi protejarea exercitării neîngrădite a acestora? Pai tocmai li s-a luat unor cetateni romani dreptul de a-si invata propria istorie! Si tot “noi” i-am platit pe cei care au dispus “integrarea” istoriei romanilor cu cea “universala”, eventual “europeana”, odinioara a popoarelor sovietice.

Domnule Presedinte, din cate stiu, pe cand erati doar primar al Capitalei, ati aparat fara preget dreptul copiilor din Basarabia la Limba Romana si Istoria Romanilor. Apoi, cand ati devenit Presedinte, ati reiterat din primul discurs drepturile romanilor de pretutindeni. De ce sa distruga tot ce ati cladit in atatia ani o mana de obedienti ai rectorului Andrei Plesu?

Cu speranta ca toate cele expuse vor primi un raspuns, va amintesc, in prejma aniversarii Unirii Basarabiei cu Tara, spusele marelui istoric Florin Constantiniu, care apreciaza ca “nu o victorie militarã a stat la temelia României Mari, ci actul de vointa al natiunii române de a-si da armatura teritorial-institutionala care este statul national.”

Consolidati, va rog, aceasta armatura eliminind bresele care o surpa.

“Trăiască Unirea Romaniei!”

Victor Roncea

23 martie 2012

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

19 Responses to “Raport Deschis catre Presedintele Romaniei si Directorul SRI: ICR inseamna, de fapt, Institutul Cultural Rus?”

 1. Tulburătoare dezvăluiri! Curaj, demnitate, profesionalism sunt mari calităţi, ce nu lipsesc românilor de astăzi, urmaşi ai marilor noştri înaintaşi. Felicitări, domnule Victor Roncea!

 2. VR says:

  Sarutmana! Doamne ajuta!

 3. dumitru says:

  Transforma un simbol al ocupatiei ruse intr-un simbol al Romaniei. Daca se primeste sa vedeti cladirea acum scrie la intrare ca e muzeul Zemstvei. O sa scrie Institutul Cultural Roman, cu steagul Romaniei la intrare…De aia au urlat comunistii ca e tradare ca se da cladirea la ICR. Noroc ca moldovenii patrioti (Ghimpu etc) au inteles mai mult si au votat arenda..

 4. Rares says:

  Asta se refera la dvs. Autorul nu va face public numele probabil din frica de repercusiuni…:))))

  https://www.timpul.md/articol/atac-la-icr-sau-despre-curaj-si-incultura-32507.html

 5. VR says:

  Multumesc. La mine si la prof dr Mihai Tasca.
  Individul Vakulovski e un bou sinistru din noul val de antiromani cu cioc, dupa cum se vede. Un sinecurist ICR profesionist. A fost tiparit de ICR https://www.tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=614 si plimbat prin lume https://www.icr.ro/noaptea_culturala_a_orasului Suedia, Cehia https://www.corectnews.com/arts/books/literatura-romana-si-moldoveneasca-la-targul-de-carte-de-la-praga etc, etc.
  Servitorul ICR e la datorie!
  Ce am avut de spus e aici:
  https://roncea.ro/2012/03/23/raport-deschis-catre-presedintele-romaniei-si-directorul-sri-icr-inseamna-de-fapt-institutul-cultural-rus/
  Cat despre scabroasa miorlaita de Blandiana invitata de ICR la Chisinau (notati ca tatal ei, preot, s-a sinucis cand a iesit din puscarie si a vazut ce produs leninist a gasit in fica-sa) aproape totul e scris aici, cu dovezile colaborarii ei cu “organele”: Apel catre Liichele: GATA! DOVEZI ALE COLABORATIONISMULUI COMUNIST AL ANEI BLANDIANA (Voci curate/Deconspiratii) https://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=529&Itemid=1

 6. CLASA POLITICA A FOST SI RAMANE O AFACERE PROFITABILA! (Valabil pentru cele cinci continente!)

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova