Am fost la film, in program de seara: The Bourne Legacy, al patrulea film al seriei realizata dupa scrierile lui Robert Ludlum, de data aceasta regizat chiar de unul dintre scenaristii primelor trei, Tony Gilroy. L-am vazut la Baneasa. Chiar in spatele nostru a stat Sharon Stone, cu fiul cel mare (are trei baieti, toti adoptati, cu varste de 12, 7 si 6 ani) si companionul sau. O prezenta discreta si eleganta, care atragea mai mult ochiul avizat prin numarul mare de garzi de corp dispuse pe traseu si in sala (vreo sapte, din cate am numarat). A mancat floricele, ca majoritatea spectatorilor. La plecare a asteptat intai sa se elibereze sala dar ne-am intersectat din nou, prin mall, pe drumul spre iesire. A trecut maiestos, impreuna cu intreaga suita, acum reunita.
Filmul, cu un buget de 125 de milioane de dolari, lansat la nivel international pe 10 august, merita vazut. Pe langa atractia exercitata prin mister si spionaj si scenele de actiune filmate cat se poate de realistic si cu deosebita atentie pentru detalii, filmul prezinta, fara sfiala as putea spune, nivelul actual al controlul total, de la cipuri RFID la recunoastere faciala biometrica si supraveghere mondiala, electronica si video, cat si modul, sumar, in care expunerea acestor pericole este impiedicata.
Relatez o scena care trebuie oferita naivilor ce se grabesc sa se inzestreze cu carduri electronice si acte biometrice cu cipuri RFID: personajul principal, cu un nume interesant ales, Aaron Cross, interpretat de Jeremy Renner, este un agent supus unui experiment de control al mintii si trupului uman, elaborat de CIA pentru crearea de spioni si criminali de elita. Cand CIA decide inchiderea “programului” si eliminarea “participantilor” pe “specialii” aflati prin misiuni in diverse orase ii trimite la culcare cu cate o pastiluta iar celor din zone izolate le transmite un cadou explozibil printr-o drona: cate o racheta aer-sol. Racheta este ghidata dupa cipul RFID inserat in corpul fiecarui agent. Personajul nostru scapa de atacul primei drone, care ii rade insa un coleg dintr-o cabana aflata in varf de munte, acoperindu-si locul in care avea cipul cu o farfurie de metal si doborand avionul teleghidat gratie abilitatilor sale. Pentru a scapa de a doua drona isi scoate cu cutitul cipul implantat si il baga pe gatul unui lup capturat, care, dupa eliberare, beneficiaza de soarta ce ii era rezervata lui. Scena e cat se poate de reala si ne poate paste pe toti, in viitorul nu prea indepartat. Desigur, mai putin faza cu lupul. Desi, cine stie?…
Către o religie a numărului. Noua paradigmă anticreştină. Biometria (II)
DESPRE CIPURI, FRICA SI IUBIRE. Noua paradigma: către o religie a numărului (III)
Detalii despre film: The Bourne Legacy (2012) – IMDb
Un asemenea control , in mainile altcuiva decat ale mele, sper sa nu ajung sa traiesc in viata asta!